Dodaj do ulubionych

oszustwa TVP

16.09.05, 19:57
W piątek 16.09.05 nadawana była wieczorynka, która trwała od 19.07 do 19.17,
podczas gdy na stronie TVP czas emisji był wyznaczony między godz. 19.05 a
19.30. Ponadto została wyemitowana inna bajka niż umieszczona w programie. Ta
zamiana została dokonana bez żadnej zapowiedzi. W ten sposób oszukano
najmłodszych widzów TVP, którzy niejednokrotnie czekają cały dzień na
ulubioną wieczorynkę. Jak wytłumaczyć 4-letniemu dziecku tak perfidne
oszustwo, tym bardziej, że pozostały czas "zmarnowano" na zapowiedzi
programowe TVP. W sposób znaczący podważa to głoszoną powszechnie "misję"
telewizji publicznej i skutecznie zniechęca do płacenia abonamentu, a wręcz
zachęca do podobnego oszustwa, czyli nie zapłacenia haraczu oszustom w formie
tzw. abonamentu. Świadczy to tylko o całkowitym braku szacunku dla widza, o
którego podobno TVP zabiega. Powyższa sytuacja nie jest przypadkiem
jednorazowym i list ten jest wynikiem wielokrotnego "przeginania pały" przez
TVP. Dajmy wspólie sygnał TVP, że nie zgadzamy się na takie praktyki. Nie
pozwólmy oszukiwać naszych dzieci.
Rodzice dwójki przedszkolaków.
Obserwuj wątek
    • monidelko Re: oszustwa TVP 16.09.05, 20:27
      zgadzam się, zgadzam, zgadzam...
      to nie pierwszy raz jak telewizja oszukuje nasze dzieci, nagminnie dobranocka
      jest opóżniana ( dziś też nie zaczeła się o stałej porze ), skracana ( zamiast
      filmu według ramówki puszczane jakieś coś króciutkie ), zamieniane filmy bez
      uprzedzenia. Pamientam też jak w dzień dziecka który przypadał na niedzielę
      zamiast porządnego filmiku ( wtedy leciał Kubuś Puchatek ) wsadzili jakąś
      zapchaj dziurę dziesięciominutową ) a na prośbę moją o wyjaśnienie tej sytuacji
      do dnia dzisiejszego nie dostałam odpowiedzi. Też mnie kusi zaprzestanie
      płacenia abonamentu!
      • malwina_a Re: oszustwa TVP 16.09.05, 21:30
        popieram, dodam jeszcze że bajki które były emitowane w porze wieczornej dla
        dzieci w wakacje były totalną porażką, np "Wilk i zając" owszem kiedyś dla
        naszego pokolenia tak, ale co nieco się zmieniło przez te kilkanaście lat
        • paacynka Re: oszustwa TVP 16.09.05, 22:39
          moje dzieci kochają wilka i zająca, więc nie mam nic przeciwko ale te krótkie
          bajki są przegięciem
    • kajan13 Re: oszustwa TVP 16.09.05, 21:36
      o godz. 19.30 zaczyna się następny program - nie oznacza to, że poprzedni ma
      się skończyć o tej właśnie ...
      Ale oczywiście takie praktyki TVP /raczej tvp/ nie są do przyjęcia.
    • smallwitch Re: oszustwa TVP 16.09.05, 22:13
      Hej
      A mnie dziś zezłościło, że Teletubisie były nadane o dwadzieścia minut wcześniej niż zazwyczaj. Normalnie były zawsze o 7.40 lub 7.45 i do tej godziny dostosowywałam poranne zabiegi pielegnacyjne, zabawę po wstaniu itp. Dziś jak włączyłam telewizor to bajka była już w połowie sad((( Wiem, że mogłam zajrzeć do programu, ale denerwuje mnie takie zmienianie z dnia na dzień godziny emisji programu dla dzieci... Ciekawe o której będą te Teletubiesie w poniedziałek??...
      • zaga3 Re: oszustwa TVP 16.09.05, 22:37
        Witam
        Moj synek tez urodzil sie 24,04,2004 g.9.41
        Pozdrawiam
        Aha i popieram idee !!!
        • smallwitch Re: oszustwa TVP 16.09.05, 23:00
          Hej
          Miło spotkać rówieśnika smile)))
          Zapraszam na forum kwietniowych mamuś 2004 smile))

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23245
      • mynia0 Re: oszustwa TVP 18.09.05, 22:06
        dokładnie!

ja nastawiam programowanie i za każdym razem między odcinkami Teletubisiów mam
        kilka minut reklam sad((albo jeszcze koniec poprzedniej audycji
    • delilian Re: oszustwa TVP 17.09.05, 12:29
      Mnie tez to do szalu doprowadza, ale chyba jeszcze bardziej - reklamy!!!
      Nie dosc, ze bajka nigdy nie zaczyna sie punktualnie, wiec w oczekiwanu na
      dobranocke juz dziecko sie tego naoglada, to jeszcze miedzy "lippy & Messy" a
      wlasciwa dobranocke napchaja mnostwo reklam, tak, zeby miec pewnosc, ze
      nafaszeruja nimi nasze dzieci.
      Mam tego dosc! Kto za to odpowiada? I dlaczego tym nie zajmie sie "Krajowa Rada
      Przyzwoitek" zamiast znajdowac sobie problemy zastepcze???
    • mama007 Re: oszustwa TVP 17.09.05, 12:35
      też popieram. co prawda w domu nie mam tego problemu, bo na szczęście nie mam telewizji. dziecko ogląda bajki na dvd jedynie - bez reklam i mam nad tymi bajkami pełną kontrolę. ale bywamy co parę tygodni lub miesięcy u dziadków, a tam... szkoda gadać... jakby była jakaś petycja czy coś to chętnie podpiszę. chociaż śrendio wierzę w to, czy to coś da uncertain
      pozdrawiam
      Aga
    • ppolkaa Re: oszustwa TVP 17.09.05, 13:49
      niestety muszę się z Tobą zgodzić,też zwróciłam wczoraj(nie pierwszy raz) uwagę
      na czas trwania bajki i beztroską zmianę tytułu,a mój 3latek pełen zapału i
      wiary czekał z niecierpliwością do godz.19 na swoją ulubioną bajkę tj.
      listonosza Pat`a i jak wytłumaczyć zawiedzionemu dziecku tą niefortunną zmianę

niestety TVP nie po raz pierwszy pokazuje gdzie ma swoich abonentów, również
      tych najmłodszychsad
    • thrier Re: oszustwa TVP 17.09.05, 19:33
      W pełni się zgadzam. Dlatego zniechęcona natłokiem reklam przed dobranocką i
      tym ,że są tak króciutkie przerzuciłam się (a raczej moja starsza córka) na
      minimini. Tam ma pewnosc, ze o 19 zobaczy "troskliwe misie" i jak na razie się
      nie zawiodła.
      A tak przy okazji - pamiętacie (mamy z roczników początku 70-tych), ze ZAWSZE w
      poniedziałki były np. bajki rosyjskie a w niedzielę półgodzinna wieczorynka
      (długo, długo "pszczółka maja" a potem "smerfy"...? To było tak stałe, ze z
      pewnością wprowadzało pewien rytm/rytuał codzienny...Mi to bardzo
      odpowiadało...A teraz...strach pomyśleć. Tylko godziny zmieniali
      (19/19.10/18.50) ale to rzadko...
    • arbuzek2 Re: oszustwa TVP 17.09.05, 21:21
      Chyba dwa lata temu dzwoniłam z interwencją do biura obsługi widzów (te czasowe
      krętactwa trwają już kilka lat)- pani powiedziała mi,że mają mnóstwo zażaleń od
      rodziców i ta sytuacja się zmieni, ale jak widać nie bardzo...sad dziś mój
      zerówkowicz samodzielnie sprawdza program i nie może zrozumieć dlaczego inaczej
      piszą, a tak naprawdę to bajka jest b.krótka. Tylko te Smerfy go pocieszają smile
      Przykro, że nie zakupują zbyt wielu ciekawych bajek, a jak trafi się coś
      interesującego (Miś w błękitnym domu, Listy Felixa)to na krótko i nowych
      odcinków nie ma sad
    • lch74 Re: oszustwa TVP 18.09.05, 21:35
      I właśnie dlatego osobiście puszczam z DVD synkowi na dobranoc jego ulubione
      bajki typu: Bob Budowniczy, Strażak Sam, Listonosz Pat, Teletubisie, Reksio,
      Krecik, Proszę Słonia itp. bez żadnych reklam, opóźnień i wg życzenia
      zainteresowanegosmile
      • mamakasienki1 Re: oszustwa TVP 19.09.05, 12:47
        Hej
        Oobiście mnie problem bajek w TVP jeszcze nie dotyczy bo moja kruszyna ma
        dopiero 8 miesięcy, ale bardzo chętnie zaangażuję się w walkę z tymi
        oszustwami. Jak oni nas traktują? Najpierw narzekania i straszenie kontrolami
        jeżeli ktoś nie płaci abonamentu a później takie traktowanie widzów i to tych
        najmłodz=szych, na których nam najbardziej zależy.
        Wszystko jest zrozumiałe, to że z reklam utrzymuje się prawie cała telewizja to
        też, ale po co jest w takim razie abonament, który my płacimy i niestety
        płacimy za coś co nie odpowiada naszym wymaganiom.
        Jeżeli powstanie jakaś lista albo coś wtym stylu to ja oczywiście się podpisuję.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka