mama_kotula 12.10.05, 12:49 Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:54 Moja starsza córcia ( a ma już sześć lat! ) panicznie boi się muchy! I prawdę mówiąc powoli przestaje mnie to śmieszyć! Pajączki, mrówki i takie tam nie są aż tak straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:55 Muchy to i ja się boję szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:58 ale aż tak że wychodzisz z pokoju i za nic tam nie wejdziesz dotąd aż ktoś ją z tamtąd delikatnie mówiąc wyprosi albo sama raczy wyjść? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 14:07 Dodatkowo nie mogę się powstrzymać od wrzasku. Odpowiedz Link Zgłoś
paacynka Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 10:44 mój synek też tak miał - już mu przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
asia2910 Re: Dziwne fobie :)))) 17.10.05, 23:58 A mój synuś jak zobaczy muchę biegnie do kuchni po packę i z okrzykiem "bach, bach" gania za owadem Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 21:14 Tlen: april-a1@tlen.pl tiny.pl/q62d <<< moje sztućce >zapraszam< ------------------------------ Moja tez sie boi muchy! ma 2 latka 7 mies Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:57 Moja koleżanka, gdy była mała panicznie bała się...skóry od słoniny i ludzi z nogą w gipsie. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:59 Mój brat bał się tulipanów z czarnym środkiem i odpływu w wannie Bardzo to było wygodne dla starszej sadystycznej siostry ale potem psycholog stwierdził że to wynik ciężkiego porodu (bał się "dziury") Siostra dostawała napadów histerii na widok śmieci, okruszków pływających w wannie a moje dzieci na szczęście nie boją się dziwnych rzeczy tylko brzydzą się - ciastoliny, śniegu, ciasta. ("fuuuj!") Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 13:20 W jakims pisemku była próbka mydła w żelu dla niemowląt, strasznie straszna była Odpowiedz Link Zgłoś
monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 13:36 Przypomniała mi się jeszcze jedna fobia mojej starszej, bardzo męcząca... moje dziecko w przypadkach chorób z wymiotami za nic w świecie nie chciało wymiotować do miski ( takiej zwykłej łazienkowej która sama w sobie nie była straszna bo innymi razami była świetna do zabawy! ) jejku co ja się z nią namordowałam! Do łazienki niby nie tak daleko ale z chorym dzieckiem czasem ciężko bywa... Wymiotowała dosłownie wszędie tylko nie do miski, co ja się nazmieniałam pościeli i naprałam. Na szczęście teraz już z tego wyrosła! Odpowiedz Link Zgłoś
anita_bm Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 15:07 Moja Julka swego czasu (teraz ma 15,5 miesiąca) bała się my (czyt. muchy). Teraz reaguje troche lepiej, ale zawsze daje do zrozumienia, żeby pozbyć się muchy. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 15:46 Moja trzylatka boi sie grzmotow podczas burzy, zywych homarow, ale naprawde histeryzowac zaczyna gdy na ekranie TV pojawia sie Gollum z Wladcy Pierscieni. Odpowiedz Link Zgłoś
mbkow Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 19:51 moj synek 21mies zachowuje sie przedziwnie, jak zakladam jego czapke w czasie spaceru. zrobilam to kiedys dla zartu, bo on ja ciagle sciagal. powtorzylam jeszcze 2 razy i za kazdym razem niemal plakal i mial przerazona mine!?!?!? moze chodzilo mu o moj wyglad w kazdym razie on byl zalamany, a ja nie moglam powstrzymac smiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 00:47 mój najmłodszy w wieku ok. 1,5 - 2 lata panicznie się bał Krecika w dobranocce no i synogarlic gruchających za oknem (tzn. samego odgłosu gruchania) starsze, o ile pamiętam, nie bały się niczego... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 11:03 jak Kuba miał ok roku czy półtora, to prosił żeby mu włączyć pozytywkę w pluszanej zabawce (melodia happy birthday) robił ciup w podkówkę i zaczynał płakać, a jak się skończyło to kazał jeszcze raz i oczywiście sytuacja się powtarzała, strasznie szkoda mi go było ale umierałam ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
aania79 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 14:36 Moja 19 miesieczna coreczka strasznie placze kiedy zakladam rekawiczki, wszystko jedno jakie czy gumowe do sprzatania czy zimowe, az sie boje co bedzie jak przyjdzie zima.Wola wtedy przerazona:"mamusiu, zdjac, mamusiu zdjac" i placze okropnie-zaden tlumaczeni nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 20:20 Moja corcia jakis czas temu bala sie przescieradla.Nie moglam przy niej scielic lozka ,bo uciekala z krzykiem.Po paru miesiacach samo przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 21:03 Mój syn jak był młodszy to bał się: piasku, trawy, morza Natasza boi się trawy, misia z kokardką, śpiewających przytulanek które się naciska i grają. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 21:06 Mój boi się prysznica... w moich rękach. Sam, podczas kręci słuchawką i probuje ją obgryzać. Gdy ja sięgnę po prysznic, mówi neeee i buzia w podkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
daliniewskagosia Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 00:16 moja 15 miesięczna córeczka bardzo boi się reklamy Bounty podczas której kobiecie w niej występującej na twarz "wychodzą" rysunki- coś jak henna. Bardzo ją ten widok przeraża. Wcześniej bała się trawy, lalki- Murzynki, gąbki, cienia- na szczęście te fobie już jej przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaania2 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 10:38 Moja dwuletnia corcia panicznie boi sie plastrow , naklejek itp. Gdy naklejam jej plaster Emla przed szczepieniem to trzyma sie za reke i placze , ze ja to boli , Myslalam wczesniej , ze po prostu wie , ze zaraz bedzie szczepiona i dlatego placze , ale caly "bol" jej odchodzi po zdjeciu plastra . Jak sie skaleczy po kaze sobie to kremem posmarowac ( ????) za skarby swiata nie da sobie opatrunku zalozyc , na sam widok plastra dostaje histeri . Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 22:17 U nas z plasterkami jest identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joln Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 15:21 moja corka niecierpi wszelkiego rodzaju dziur, w ubraniu, w scianie, papierze, skarpetkach. Ostatnio ubralam rajstopy kabaretki-myslalam ze ona zwariuje z obrzydzenia Odpowiedz Link Zgłoś
migotka2000 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 15:56 Kidyś były roboty, teraz już zostały oswojone. Pozostała niezmiennie pajęczyna, nawet nie sam pająk, ale właśnie sieć pajęcza. Co nie przeszkadza w zabawie w pająka i biedronki - pająk Michał (3 lata) łapie biedronkę (mamę) w sitko. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 17:40 mama_kotula napisała: > Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też > mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać? Ale nie smiejesz się, prawda? Ma prawo bać się nawet koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 21:04 Oczywiście, że się śmieję. Bo to śmieszne, gdy chłop jak dąb na widok koperku ucieka z paniką w oczach. Ale rzecz jasna, nie śmieję się z mojego dziecka, i nigdy przy nim. Wątek założyłam nie po to, aby zostać posądzoną o przemoc psychiczną pt. wyśmiewanie uczuć dziecka, ale dlatego, że byłam ciekawa, czy inne dzieci zachowują się tak samo. Podejrzewam, że każda z obecnych tu dziewczyn wie, że dziecko ma prawo bać się wszystkiego, ale nie robi z tego afery. Czego i tobie życzę, pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
tucyk Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 18:25 Starszy synek w wieku 1,5-2 latek najbardziej na świecie bał się piosenki "Na Wojtusia z popielnika". Jak gdzieś nieopatrznie usłyszał, to był dramat. A ja od dzieciństwa dostaję histerii na widok pierza - nie ma na świecie nic bardziej strasznego. Drób omijam jak tylko mogę najdalej, i jeszcze straszliwie przerażają mnie martwe gołębie. A wiecie, jaki to horror był, kiedy z poduszki wyszło piórko? Odpowiedz Link Zgłoś
bambinek Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 18:33 moj synek jak byl maly to sie bal trawy.Jak ja widzial to nie bylo problemu,ale jak stanol w niej w krotkich spodenkach to narobil wrzasku bo go ta trawa laskotala po nogach, Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 17.10.05, 00:43 Mój Szymcio (ten od koperku) trawy się bał okrutnie, piasku oraz śniegu. Trwało to dobre pół roku. W tym roku był na plaży i choć piasku już az tak bardzo się nie bał, preferował chodzenie w skarpetkach. A poza tym boi się jeszcze dmuchawców, piosenki "Z popielnika na Wojtusia", turbanu z ręcznika i zeschłych liści. Do niedawna bał się również surowego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
patee1 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 22:07 mama_kotula napisała: > Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też > mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać? Przeczytalam to mojemu mezu i oznajmil mi, ze sam boi sie koperku z w zupie, a ma 31 lat:lol Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 22:09 To tak długo trwa? ) Ale nie, w zupie się Szymcio nie boi, tylko przed tym pęczkiem ucieka z paniką Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka28 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 11:22 moja córeczka (14mc) bała się cienia, trwało to 3 dni ale już jest dobrze, natomiast okularów boi się od dawna i za nic nie może ich zaakceptować, no i jeszcze wszelkie plamy na połodze, chodnikach itd. wynajduje je i z odrazą krzyczy be be Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 19:51 Moja córka boi sie meduzy w swojej książeczce ze zwierzętami. eduza wygląda sympatycznie wiec nie mam pojecia dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 01:26 Moja Wierka bała się czarnej parasolki, ale tylko wtedy, gdy była rozłożona Miała też jeszcze jednego stracha - obudziła się kiedyś w nocy, strasznie płacząc. Okazało się, że śnił jej się nadmuchiwany lewek Simba (zazwyczaj stał obok jej łóżka) i szczerzył na nią kły. Lwa wyniosłam z pokoju i dopiero mała zasnęła. Przez następnych kilka dni lew był wieczorem przenoszony do drugiego pokoju, ale pewnego razu Wierka postawiła go na przedpokoju, tuż obok swoich drzwi. Zapytałam ją, czy nie będzie się bała w nocy, jak on tutaj będzie siedział, a ona na to: "ale ja się go nie boję, jak siedzi na przedpokoju, tylko w moim pokoju" Odpowiedz Link Zgłoś
buzzybeexxx Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 13:14 Mój synek bał się węgla na podwórku i wentylatorów w toaletach publicznych (miał wtedy ok. 2 lata). Pozdrawiam Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
galia29 Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 14:06 Mój boi się burzy i sztucznych ogni a nie lubi dziur, turbanów z ręcznika, szelek i wszelkich spodni ogrodniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 15:02 Moja córka gdy siedzi na klozecie podciąga sobie ubranie na plecach aż pod pachy bo twierdzi, że sobie obsika. Ostatnio miała na głowie gąbkowe lokówki i podczas siusiania trzymała się z tyłu za głowę bo może sobie obsikać.Jakiś czas temu nagle znielubiła kąpiel pod każdą postacią ani prysznic ani wanna ani basen. Myła się potwornie przy tym wrzeszcząc . Trwało to dość długo aż wreszcie powiedziała nam, że się wybieli.Po prostu któraś Babcia opowiedziała dziecku wierszyk o murzynku Bambo i Ala uwierzyła, że ona też wyblaknie. Odpowiedz Link Zgłoś
bea2003 Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 16:44 mój najstarszy syn bał sie panicznie motyli, kwiatków - zwłaszcza z delikatnymi płatkami, nie było mowy o wejściu do kwiaciarni, bukiet kwiatów na stole wywoływał histeryczne wrzaski... środkowe dziecko jest wyluzowane........ a najmłodsza córeczka boi sie balonów, misków żelowych i "sioby" (sowy) bo robi "hu, hu" nie boi sie natomiast pszczół i much - dzisiaj zaplątała się jej we włosach pszczoła i spokojnie powiedziała, że ją drapie pszczoła!!! ja prawie umarłam!!!!!! Beata Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 22:01 a moja panna boi się wchodzić do publicznych toalet, np. na stacjach benzynowych, w knajpkach, restauraqcjach. A wzięło się to stąd, że kiedyś wstąpiliśmy, po drodze do dziadków, do takiej restauracyjki, podobno dla dzieci, gdzie obok jest zrobione miasteczko z małych domków. A w środku restauracji obok wejścia do toalety stała czarownica. Wcale nie straszna ale nos długi miała. I koniec. Od tego czasu moja mała woli się posikać niż wejśćgdzieś żeby się załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
anqa3 Re: Dziwne fobie :)))) 20.10.05, 00:09 Moja córka (2,5) panicznie boi się gipsu. Poza tym boi się gdy widzi na ulicy osoby ubrane na czarno. No i boi się jeszcze psów, które do niej podchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Re: Dziwne fobie :)))) 27.10.05, 16:35 Moja Julka (28mies.) boi się zakładania i zdejmowania ubrań przez głowę. Mówi, że " świata nie będzie widzieć". Najpierw mnie to śmieszyło ale teraz to już martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Dziwne fobie :)))) 27.10.05, 18:27 Moja Ewa boi się odkurzacza i zabawkowego traktorka, jak jeździ i hałasuje. Ale ma prawo, ma dopiero 18 miesięcy. Przed wakacjami bała się nakręcanej rybki, która pływała w jej kąpieli. I bała się nakręcanego bączka. Teraz już jej to przeszło. Niedawno bardzo zdenerwowały ją jej zdjęcia jak była noworodkiem. Nie rozumiała, dlaczego jej rodzice na zdjęciach jakieś inne dziecko przytulają. Ja jak byłam mała panicznie bałam się pluskiew, akurat chwilowo gościły w naszym mieszkaniu. A koperku w zupie nie cierpię nadal, chociaż nie uciekam - po prostu nie jem takiej zupy Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: Dziwne fobie :)))) 30.10.05, 00:03 A nasz synek boi się muzyki puszczanej z dyktafonu i traktora (takiego prawdziwego) Odpowiedz Link Zgłoś