Dodaj do ulubionych

Dziwne fobie :))))

12.10.05, 12:49
Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też
mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać?
Obserwuj wątek
    • monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:54
      Moja starsza córcia ( a ma już sześć lat! ) panicznie boi się muchy! I prawdę
      mówiąc powoli przestaje mnie to śmieszyć! Pajączki, mrówki i takie tam nie są
      aż tak straszne...
      • mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:55
        Muchy to i ja się boję smile szczerze
        • monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:58
          ale aż tak że wychodzisz z pokoju i za nic tam nie wejdziesz dotąd aż ktoś ją z
          tamtąd delikatnie mówiąc wyprosi albo sama raczy wyjść?
          • mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 14:07
            Dodatkowo nie mogę się powstrzymać od wrzasku.
            • monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 14:55
              łoł... pocieszyłas mnie!
          • paacynka Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 10:44
            mój synek też tak miał - już mu przeszło smile
            • asia2910 Re: Dziwne fobie :)))) 17.10.05, 23:58
              A mój synuś jak zobaczy muchę biegnie do kuchni po packę i z okrzykiem "bach,
              bach" gania za owademwink
      • corokia Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 21:14
        Tlen: april-a1@tlen.pl
        tiny.pl/q62d <<< moje sztućce >zapraszam<
        ------------------------------
        Moja tez sie boi muchy!
        ma 2 latka 7 mies
    • wenus.z.willendorfu Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:57
      Moja koleżanka, gdy była mała panicznie bała się...skóry od słoniny i ludzi z
      nogą w gipsie.
    • antonina_74 Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 12:59
      Mój brat bał się tulipanów z czarnym środkiem i odpływu w wannie smile Bardzo to
      było wygodne dla starszej sadystycznej siostry smile ale potem psycholog
      stwierdził że to wynik ciężkiego porodu (bał się "dziury")
      Siostra dostawała napadów histerii na widok śmieci, okruszków pływających w
      wannie smile
      a moje dzieci na szczęście nie boją się dziwnych rzeczy tylko brzydzą się -
      ciastoliny, śniegu, ciasta. ("fuuuj!")
    • 76kitka Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 13:20
      W jakims pisemku była próbka mydła w żelu dla niemowląt, strasznie straszna była smile
    • monidelko Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 13:36
      Przypomniała mi się jeszcze jedna fobia mojej starszej, bardzo męcząca... moje
      dziecko w przypadkach chorób z wymiotami za nic w świecie nie chciało
      wymiotować do miski ( takiej zwykłej łazienkowej która sama w sobie nie była
      straszna bo innymi razami była świetna do zabawy! ) jejku co ja się z nią
      namordowałam! Do łazienki niby nie tak daleko ale z chorym dzieckiem czasem
      ciężko bywa... Wymiotowała dosłownie wszędie tylko nie do miski, co ja się
      nazmieniałam pościeli i naprałam. Na szczęście teraz już z tego wyrosła!
      • anita_bm Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 15:07
        Moja Julka swego czasu (teraz ma 15,5 miesiąca) bała się my (czyt. muchy)smile.
        Teraz reaguje troche lepiej, ale zawsze daje do zrozumienia, żeby pozbyć się
        muchy.
    • edytkus Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 15:46
      Moja trzylatka boi sie grzmotow podczas burzy, zywych homarow, ale naprawde histeryzowac zaczyna
      gdy na ekranie TV pojawia sie Gollum z Wladcy Pierscieni.
    • mbkow Re: Dziwne fobie :)))) 12.10.05, 19:51
      moj synek 21mies zachowuje sie przedziwnie, jak zakladam jego czapke w czasie
      spaceru. zrobilam to kiedys dla zartu, bo on ja ciagle sciagal. powtorzylam
      jeszcze 2 razy i za kazdym razem niemal plakal i mial przerazona mine!?!?!? moze
      chodzilo mu o moj wyglad wink w kazdym razie on byl zalamany, a ja nie moglam
      powstrzymac smiechu...
    • judytak Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 00:47
      mój najmłodszy w wieku ok. 1,5 - 2 lata panicznie się bał Krecika w dobranocce

no i synogarlic gruchających za oknem (tzn. samego odgłosu gruchania)

starsze, o ile pamiętam, nie bały się niczego...

pozdrawiam
      Judyta
    • kin2 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 11:03
      jak Kuba miał ok roku czy półtora, to prosił żeby mu włączyć pozytywkę w
      pluszanej zabawce (melodia happy birthday) robił ciup w podkówkę i zaczynał
      płakać, a jak się skończyło to kazał jeszcze raz i oczywiście sytuacja się
      powtarzała, strasznie szkoda mi go było ale umierałam ze śmiechu.
      • aania79 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 14:36
        Moja 19 miesieczna coreczka strasznie placze kiedy zakladam rekawiczki, wszystko
        jedno jakie czy gumowe do sprzatania czy zimowe, az sie boje co bedzie jak
        przyjdzie zima.Wola wtedy przerazona:"mamusiu, zdjac, mamusiu zdjac" i placze
        okropnie-zaden tlumaczeni nie pomaga.
    • saraanna Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 20:20
      Moja corcia jakis czas temu bala sie przescieradla.Nie moglam przy niej
      scielic lozka ,bo uciekala z krzykiem.Po paru miesiacach samo przeszlo.
    • poleczka2 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 21:03
      Mój syn jak był młodszy to bał się: piasku, trawy, morza
      Natasza boi się trawy, misia z kokardką, śpiewających przytulanek które się
      naciska i grają.
    • em_em71 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 21:06
      Mój boi się prysznica... w moich rękach. Sam, podczas kręci słuchawką i probuje
      ją obgryzać. Gdy ja sięgnę po prysznic, mówi neeee i buzia w podkówkę.
      • em_em71 Re: Dziwne fobie :)))) 13.10.05, 21:07
        poczas kąpieli, oczywiście smile
    • daliniewskagosia Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 00:16
      moja 15 miesięczna córeczka bardzo boi się reklamy Bounty podczas której
      kobiecie w niej występującej na twarz "wychodzą" rysunki- coś jak henna. Bardzo
      ją ten widok przeraża. Wcześniej bała się trawy, lalki- Murzynki, gąbki, cienia-
      na szczęście te fobie już jej przeszły.
    • mamaania2 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 10:38
      Moja dwuletnia corcia panicznie boi sie plastrow , naklejek itp. Gdy naklejam
      jej plaster Emla przed szczepieniem to trzyma sie za reke i placze , ze ja to
      boli , Myslalam wczesniej , ze po prostu wie , ze zaraz bedzie szczepiona i
      dlatego placze , ale caly "bol" jej odchodzi po zdjeciu plastra . Jak sie
      skaleczy po kaze sobie to kremem posmarowac ( ????) za skarby swiata nie da
      sobie opatrunku zalozyc , na sam widok plastra dostaje histeri .
      • aniald1 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 22:17
        U nas z plasterkami jest identycznie.
    • joln Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 15:21
      moja corka niecierpi wszelkiego rodzaju dziur, w ubraniu, w scianie, papierze,
      skarpetkach. Ostatnio ubralam rajstopy kabaretki-myslalam ze ona zwariuje z
      obrzydzeniasmile
    • migotka2000 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 15:56
      Kidyś były roboty, teraz już zostały oswojone. Pozostała niezmiennie pajęczyna,
      nawet nie sam pająk, ale właśnie sieć pajęcza. Co nie przeszkadza w zabawie w
      pająka i biedronki - pająk Michał (3 lata) łapie biedronkę (mamę) w sitko.
    • nangaparbat3 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 17:40

mama_kotula napisała:

> Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też
      > mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać?

Ale nie smiejesz się, prawda? Ma prawo bać się nawet koperku.
      • mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 21:04
        Oczywiście, że się śmieję. Bo to śmieszne, gdy chłop jak dąb na widok koperku
        ucieka z paniką w oczach. Ale rzecz jasna, nie śmieję się z mojego dziecka, i
        nigdy przy nim.
        Wątek założyłam nie po to, aby zostać posądzoną o przemoc psychiczną pt.
        wyśmiewanie uczuć dziecka, ale dlatego, że byłam ciekawa, czy inne dzieci
        zachowują się tak samo. Podejrzewam, że każda z obecnych tu dziewczyn wie, że
        dziecko ma prawo bać się wszystkiego, ale nie robi z tego afery. Czego i tobie
        życzę, pozdrawiam
        Marta
    • tucyk Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 18:25
      Starszy synek w wieku 1,5-2 latek najbardziej na świecie bał się piosenki "Na
      Wojtusia z popielnika". Jak gdzieś nieopatrznie usłyszał, to był dramat. A ja
      od dzieciństwa dostaję histerii na widok pierza - nie ma na świecie nic
      bardziej strasznego. Drób omijam jak tylko mogę najdalej, i jeszcze straszliwie
      przerażają mnie martwe gołębie.
      A wiecie, jaki to horror był, kiedy z poduszki wyszło piórko?
    • bambinek Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 18:33
      moj synek jak byl maly to sie bal trawy.Jak ja widzial to nie bylo problemu,ale
      jak stanol w niej w krotkich spodenkach to narobil wrzasku bo go ta trawa
      laskotala po nogach,
      • mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 17.10.05, 00:43
        Mój Szymcio (ten od koperku) trawy się bał okrutnie, piasku oraz śniegu. Trwało
        to dobre pół roku. W tym roku był na plaży i choć piasku już az tak bardzo się
        nie bał, preferował chodzenie w skarpetkach.
        A poza tym boi się jeszcze dmuchawców, piosenki "Z popielnika na Wojtusia",
        turbanu z ręcznika i zeschłych liści. Do niedawna bał się również surowego
        ciasta.
    • patee1 Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 22:07
      mama_kotula napisała:

> Mój Szymcio - 28 miesięcy - boi się koperku w pęczku. A czy wasze dzieci też
      > mają dziwne, nieszkodliwe fobie, z których tylko się śmiać?

Przeczytalam to mojemu mezuwink i oznajmil mi, ze sam boi sie koperku z w zupie,
      a ma 31 lat:lol
      • mama_kotula Re: Dziwne fobie :)))) 15.10.05, 22:09
        To tak długo trwa? wink) Ale nie, w zupie się Szymcio nie boi, tylko przed tym
        pęczkiem ucieka z paniką wink
        • malgorzatka28 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 11:22
          moja córeczka (14mc) bała się cienia, trwało to 3 dni ale już jest dobrze,
          natomiast okularów boi się od dawna i za nic nie może ich zaakceptować, no i
          jeszcze wszelkie plamy na połodze, chodnikach itd. wynajduje je i z odrazą
          krzyczy be be
          • monika19782 Re: Dziwne fobie :)))) 16.10.05, 19:51
            Moja córka boi sie meduzy w swojej książeczce ze zwierzętami. eduza wygląda
            sympatycznie wiec nie mam pojecia dlaczegosmile
            • wegatka Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 01:26
              Moja Wierka bała się czarnej parasolki, ale tylko wtedy, gdy była rozłożona smile

Miała też jeszcze jednego stracha - obudziła się kiedyś w nocy, strasznie
              płacząc. Okazało się, że śnił jej się nadmuchiwany lewek Simba (zazwyczaj stał
              obok jej łóżka) i szczerzył na nią kły. Lwa wyniosłam z pokoju i dopiero mała
              zasnęła. Przez następnych kilka dni lew był wieczorem przenoszony do drugiego
              pokoju, ale pewnego razu Wierka postawiła go na przedpokoju, tuż obok swoich
              drzwi. Zapytałam ją, czy nie będzie się bała w nocy, jak on tutaj będzie
              siedział, a ona na to: "ale ja się go nie boję, jak siedzi na przedpokoju, tylko
              w moim pokoju" smile
    • buzzybeexxx Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 13:14
      Mój synek bał się węgla na podwórku i wentylatorów w toaletach publicznych
      (miał wtedy ok. 2 lata).
      Pozdrawiam
      Katarzyna
    • galia29 Re: Dziwne fobie :)))) 18.10.05, 14:06
      Mój boi się burzy i sztucznych ogni a nie lubi dziur, turbanów z ręcznika,
      szelek i wszelkich spodni ogrodniczek.
    • heca7 Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 15:02
      Moja córka gdy siedzi na klozecie podciąga sobie ubranie na plecach aż pod
      pachy bo twierdzi, że sobie obsika. Ostatnio miała na głowie gąbkowe lokówki i
      podczas siusiania trzymała się z tyłu za głowę bo może sobie obsikać.Jakiś czas
      temu nagle znielubiła kąpiel pod każdą postacią ani prysznic ani wanna ani
      basen. Myła się potwornie przy tym wrzeszcząc . Trwało to dość długo aż
      wreszcie powiedziała nam, że się wybieli.Po prostu któraś Babcia opowiedziała
      dziecku wierszyk o murzynku Bambo i Ala uwierzyła, że ona też wyblaknie.
      • bea2003 Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 16:44
        mój najstarszy syn bał sie panicznie motyli, kwiatków - zwłaszcza z delikatnymi
        płatkami, nie było mowy o wejściu do kwiaciarni, bukiet kwiatów na stole
        wywoływał histeryczne wrzaski...
        środkowe dziecko jest wyluzowane........
        a najmłodsza córeczka boi sie balonów, misków żelowych i "sioby" (sowy) bo
        robi "hu, hu" wink nie boi sie natomiast pszczół i much - dzisiaj zaplątała się
        jej we włosach pszczoła i spokojnie powiedziała, że ją drapie pszczoła!!! ja
        prawie umarłam!!!!!!
        Beata
        • rafera Re: Dziwne fobie :)))) 19.10.05, 22:01
          a moja panna boi się wchodzić do publicznych toalet, np. na stacjach
          benzynowych, w knajpkach, restauraqcjach. A wzięło się to stąd, że kiedyś
          wstąpiliśmy, po drodze do dziadków, do takiej restauracyjki, podobno dla dzieci,
          gdzie obok jest zrobione miasteczko z małych domków. A w środku restauracji obok
          wejścia do toalety stała czarownica. Wcale nie straszna ale nos długi miała. I
          koniec. Od tego czasu moja mała woli się posikać niż wejśćgdzieś żeby się załatwić.
    • anqa3 Re: Dziwne fobie :)))) 20.10.05, 00:09
      Moja córka (2,5) panicznie boi się gipsu. Poza tym boi się gdy widzi na ulicy
      osoby ubrane na czarno. No i boi się jeszcze psów, które do niej podchodzą.
      • aniald1 Re: Dziwne fobie :)))) 27.10.05, 16:35
        Moja Julka (28mies.) boi się zakładania i zdejmowania ubrań przez głowę. Mówi,
        że " świata nie będzie widzieć". Najpierw mnie to śmieszyło ale teraz to już martwi.
        • monikaps Re: Dziwne fobie :)))) 27.10.05, 18:27
          Moja Ewa boi się odkurzacza i zabawkowego traktorka, jak jeździ i hałasuje. Ale ma prawo, ma dopiero 18 miesięcy.
          Przed wakacjami bała się nakręcanej rybki, która pływała w jej kąpieli. I bała się nakręcanego bączka. Teraz już jej to przeszło.
          Niedawno bardzo zdenerwowały ją jej zdjęcia jak była noworodkiem. Nie rozumiała, dlaczego jej rodzice na zdjęciach jakieś inne dziecko przytulają.
          Ja jak byłam mała panicznie bałam się pluskiew, akurat chwilowo gościły w naszym mieszkaniu.
          A koperku w zupie nie cierpię nadal, chociaż nie uciekam - po prostu nie jem takiej zupy smile
          • berecik7 Re: Dziwne fobie :)))) 30.10.05, 00:03
            A nasz synek boi się muzyki puszczanej z dyktafonu i traktora (takiego
            prawdziwego)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka