Dodaj do ulubionych

jedno po drugim

04.12.05, 18:06
jestem mamą od roku i za pare miesięcy zostanę mamą po raz 2 czy jest na
forum ktoś w takiej sytuacji jak ja . jestem przerażona
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: jedno po drugim 04.12.05, 18:23
      Poradzisz sobie. Ja wiem ze to trudny czas, szczęśliwy ale i trudny, ja mam
      większą różnicę wieku 2,5 r. Najważniejsze to samemu mieć się w garści, z
      dziećmi sobie poradzisz na pewno, najważniejsze byś się nie irytowała na
      starsze np. ja tak robiłam. Wydaje mi się że za dużo na córkę nakładałam. Ale
      chyba w porę się opamiętałam. Dzieci to dużo szczęścia. Mam znajome co mają tak
      małe dzici, parę miesięcy i maluchy się będą bawić. Rok zleci szybko a ty
      będziesz się cieszyła że się zajmują sobą a nie jedynak ciągle marudzący że się
      nudzi. smile Uśmiechnij się.
      • andaba Re: jedno po drugim 04.12.05, 18:29
        Czym przerażona? Poradzisz sobie z łatwością, dzieci z niewielka różnicą wieku
        świetnie się chowają.
        • q_211 Re: jedno po drugim 04.12.05, 19:13
          Muj pierwszy synek miał 13miesięcy jak urudził się mu braciszek też się bałam
          ale wszystko poszło dobrze i muszę Ci powiedzieć że byłam zdana tylko na siebie
          i męża kiedy wracał z pracy,chłopcy mają teraz 3/5 i 4/5 roku i jestem bardzo
          szczęśliwa że ich mam
          • deotyma11 Re: jedno po drugim 04.12.05, 20:51
            Nie martw się. Ja na początku byłam przerażona, a teraz sie cieszę, że niedługo
            urodzi się moja druga córcia. Między dziewczynkami będzie rok i 8 miesięcy
            różnicy.
            Na razie jestem na etapie rozwiązywania problemów technicznych, czyli:
            przenieść starszą na tapczanik, czy dokupić drugie łóżeczko?
            jaki wózek (zdecydowaliśmy sie na podwójny, żeby jedna osoba mogła wychodzic z
            oboma dziewczynkami na raz)?
            Na szczęście mam sporo ubranek i rzeczy po starszej corci, więc wydatki będą
            mniejszesmile
            Głowa do góry! Na pewno sobie poradzisz!
            • ferbi729 Re: jedno po drugim 29.12.05, 12:52
              Mam na imię Aneta,mam 25 lat.Moja córeczka skończyła teraz 1,5 roku, za 1,5
              miesiąca mam urodzić synka.Może nie jestem przerażona i załamana ale nie mogę
              dać sobie rady z ciążą i dzieckiem naraz.I chciałabym z kimś o tym pogadać (bo
              z mężem nie mogę).Wolałabym pogadać prywatnie przez pocztę a nie na forum.Mój
              adres mail:ferbi729@wp.pl. Proszę o kontakt -deotyma11-
    • anaj75 Re: jedno po drugim 04.12.05, 21:42
      Między moimi chłopcami jest 22 miesiące różnicy. Obecnie mają 26 i 4 miesiące.
      Radzę sobie, chociaż są górki i dołki. Czasem starszy bardziej mnie potrzebuje,
      czasem młodszy. Po tak krótkim czasie widzę, że już czują się związani ze sobą.
      Starszak jest wyrozumiały, gdy mówię mu, że teraz zajmę się młodszym, bo
      płacze, potrafi poczekać, czy nawet sam zabawia młodszego np. opowiada mu
      proste historyjki.
      Ja nie mam wózka podwójnego. Zdecydowałabym się, gdyby różśnica była poniżej 18
      miesięcy.
      A u Ciebie jak duża będzie ta różnica?
      Jana
    • figrut Re: jedno po drugim 05.12.05, 01:17
      Poradzisz sobie.U mnie jest roznica rok i dziesiec miesiecy [mlodszy ma teraz 19
      miesiecy].Na poczatku tez bylam przerazona, na pomoc mojego faceta nie mam co w
      tych sprawach liczyc-jak mial przypilnowac chwile dziecko to uciekal do
      warsztatu [mamy warsztat samochodowy].Najgorszy byl dla mnie pierwszy miesiac,
      ale pozniej szlo mi calkiem dobrze [a jestem mama niezorganizowana].Majac dwojke
      takich maluchow zaczynalam lepiej doceniac wolny czas-przestalam sie "szczypac"
      z procedurami:kapiel jedno po drugim,ubranka szykowane "w locie",zero sprzatania
      jak bylam mocno zmeczona, obiad na trzy dni albo i bez itd..W efekcie bylam i
      jestem bardziej wypoczeta mama niz mamy "jedynek". Tak ze glowa do gory-bedzie
      dobrze. Tylko pamietaj ze czasem lepiej odpuscic i nie biec do mniejszego bo
      akurat sobie marudzi, albo trzeba przebrac w tej chwili bo koszulka sie nieco
      przybrudzila, tylko zajac sie choc chwileczke starszym, bo starsze tez jeszcze
      malutkie i bardzo potrzebuje mamy. Powodzenia.
      ps. teraz sie bawia razem a ja mam wiecej czasu dla siebie, bo nie musze
      zabawiac jedynaka.
      • aw271 Re: jedno po drugim 05.12.05, 09:27
        U mnie roznica 2 lata. Jak mam dosyc to wchodze na forum blizniaki i wiecej.
        Moze to wredne ale zaraz mi lepiejsmile)
    • aka21 Re: jedno po drugim 05.12.05, 10:29
      Aga! Głowa do góry! Ja mam różnicę między córką a synem 14,5 miesiąca (teraz 34
      i 20 miesięcy).Już w tym wieku całkiem przyzwoicie bawią się razem. A te ich
      miłości.... Początki nie były złe (młody na szczęście bez kolek i innych
      przypadłości). Ja większość czasu poświęcałam córce, nie izolowałam jej od
      małego ("chodziła" po nas jak karmiłam, przytulała się). Zawsze powtarzałam
      sobie, że niemowlaka nie tak łatwo uszkodzić i jak tylko sam się nie buntował,
      a młoda nie narażała jego zdrowia i życia, to pozwalałam na rozwijanie
      wzajemnych relacji.
      Najtrudniejszy, był chyba czas gdy mały zaczą wszystko siostrze zabierać, albo
      chciał już się bawić z nią, a jeszcze miał problem z siedzeniem. Teraz jest w
      nią wpatrzony jak w obraz i ciągle ją naśladujesmile)
      Sprzątanie, prasowanie i takie tam domowe zajęcia ograniczyłam do minimum (a
      nawet więcej). Jak dzieci udało się razem uśpić to ja też zaraz pod kocyk.
      Męczące były noce i wszelkie usypianie, bo mały zasypiał przy piersi, a
      smoczek wypluł (ja za niego robiłamwink) trochę na własne życzenie, bo zaraz
      zainteresowała się nim młoda (też chowana bez smoka).
      Opowieści o dwójce możnaby mnożyć, ale jedno jest pewne - da się to wszystko
      przeżyć!
      Na forach prywatnych jest takie jedno "Dzieci rok po roku" zapraszam:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28883
      Jeśli masz jakieś konkretne pytania to pisz (jak chcesz to na gazetowy też)
      Pozdrawiam! Będzie dobrze! - sama zobaczysz!
      • ferbi729 Re: jedno po drugim 29.12.05, 13:08
        Prosze o kontakt to pogadamy:ferbi729@wp.pl
    • andzia763 Re: jedno po drugim 05.12.05, 12:48
      ja mam trójkę rok po roku...Córcia ponad 3 lata, miała 16 mcy jak urodził sie
      synek. Niestety, spotkałam sie z wieloma nieprzycylnymi komentarzami jak byłam
      w ciązy: ato, że mi bedzie ciężko, jak ja sobie poradzę itp. Mówiły to kobiety
      i znajome i zupełnie obce, np fryzjerka czy dentystka. Ja byłam pozytywnie
      nastawiona tyjko mnie irytowało to gadanie. Jak synek miał rok, zaszłam w ciążę
      i tym razem juz płakałam, bynajmniej nie z radośći. 4 mce wcześniej wróciłam do
      pracy po2.5 letniej nieobecnosci, ułożyłam domowe sprawy itp, a tu ciąża...Na
      szczęście ciąża trwa 9 mcy i można wiele rzeczy zaakceptować i zmienić zdanie.
      Teraz moje dzieci mają 3lata i 3mce, prawie dwa lata oraz 3 miesiące. Jest
      czasem trudno, jak wszystkie płaczą naraz. Albo przy usypianiu w dzień.
      Właściwie cala trudność polega na zsynchronizowaniu czynności, tzn jak się da
      to niech w tym samym czasie jedzą, śpią, kąpią się. Wszyscy wychodzimy na
      spacer, co prawda ubranie się zajmuję pół godziny, a spacer godzinę...Starsza
      córka bardzo pomaga mi przy małej-śpiewa jej zagaduje, siedzi przy niej-sama, z
      własnej woli.Jak synek był taki mały , a ona miała 2 lata to głównie go gryzła.
      Bałam sie pójść do toalety. Teraz zupełnie co innego, opiekuje się małą, z
      bratem nadal się biję, a raczej wszysko mu zabiera. Synek traktuje małą dobrze
      głaszcze, całuje itp ale nie interesuje się zbytnio Jest jeszcze mały. Zgadzam
      się z którąś z poprzedniczek, że nie trzeba biec do maluszka jakm tylko
      zapłacze, czy nasiusia, czasem starsze bardziej potrzebuje chwili uwagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka