Dodaj do ulubionych

Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dziecka

03.01.06, 18:49
jeśli tak, to jakie według Was są najlepsze sposoby na to, by zgromadzona np.
po 18 latach suma była choć trochę zadowalająca? Może ktoś ma jakiś dobry
sposób?
Obserwuj wątek
    • jj09 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 03.01.06, 19:42
      Ja kupuję , a właściwie mąż, obligacje długoterminowe.
      • 76kitka Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 03.01.06, 22:00

kupujemy dla małego kawałek ziemi i w przyszłości mieszkanie, nie oszczędzamy w dosłownym tego słowa znaczeniu. Dla mnie tak oszczędzano i nic z tego nie wyszło, a ziemia i mieszkanie to zawsze jakaś wartość, chiałabym żeby była możliwość zbierania w jakimś funduszu edukacyjnym.
    • bea-ta Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 04.01.06, 07:45
      Fundusz inwestycyjny "ARKA" w BZ. Beata
      • wesolek11 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 04.01.06, 08:56
        Żadnych ubezpieczeń. Lepiej kupić mieszkanko czy działkę.
        • mirra52 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 04.01.06, 09:34
          Kasia ma założone konto i tam wpłacamy pieniażki (w euro), które Kasia dostaje
          od dziaków raz w roku większa kwotesmile
    • mamaigora1 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 04.01.06, 14:12
      tak
      • agysa Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 04.01.06, 21:31
        Oszczędzamy, żeby w przyszłości miała jakiś start!
        • pyza81 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 05.01.06, 09:41
          My kupujemy naszej córce 10 euro miesięcznie, czesem jak dostanie jaskieś
          pieniądze to też jej za to kupujemy euro ( chyba że są inne potrzeby). Ma w
          banku załóżoną lokatę i co jakiś czas dopłacamy tam pieniądze. Jest to tyle
          lepsze od ubezpieczeń, że w każdej chwili możemy te pieniądze wyjąć

Pozdrawiam
        • malinka255 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 05.01.06, 13:27
          A ja planuję założyc córce(15mies.) książeczkę w pko, nie chodzi o te śmieszne
          procenty,tylko o odkładanie np. co miesiąc 50 zł, na więcej mnie nie stac.
          malinka
    • mama2000.2002 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 05.01.06, 14:09
      Przed wakacjami kupiliśmy każdemu z naszych dzieci dwupokojowe mieszkanie.
      Obecnie jesteśmy na etapie białego montażu i myślę że od wiosny zaczniemy je
      wynajmować.
      Ja się dostaną na studia będą miały ładny prezent.

ania
      • qamyczeq Do mama 2000.2002 14.01.06, 19:45
        Fajnie, że mogliście kupić mieszkanie dla każdego ze swoich dzieci. Mnie
        chodziło jednak o regularne oszczędzanie raczej mniejszych sum, chociaż na
        część mieszkania za kilkanaście lat. Gdybym dysponowała takimi sumami dziś, za
        które mogłabym kupić mieszkanie lub nawet dwa, nie pytałabym o oszczędzanie.
        • mama2000.2002 do qamyczek 15.01.06, 17:47
          qamyczeq napisała:

> Fajnie, że mogliście kupić mieszkanie dla każdego ze swoich dzieci. Mnie
          > chodziło jednak o regularne oszczędzanie raczej mniejszych sum, chociaż na
          > część mieszkania za kilkanaście lat. Gdybym dysponowała takimi sumami dziś,
          za
          > które mogłabym kupić mieszkanie lub nawet dwa, nie pytałabym o oszczędzanie.

To nie do końca tak, że mamy, kupujemy i żyjemy opływając w dostatkach.
          Na oba musieliśmy wziąć kredyty. Musieliśmy sporo pooszczędzać, żeby stać nas
          było na wszystkie opłaty, wykończenie itp.
          Poza tym nie mamy żadnej gwarancji, że uda nam się korzystnie wynająć, a
          kredycik trzeba spłacać.
          Więc bez oszczędzania się nie obejdzie. Tylko my nie zbieramy w skarpetę, taka
          jest różnica.
    • matkamichala Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 14.01.06, 22:03
      co miesiąc 100 na ofi pionier (inaczej sie pisze} nie wiem czy to ma sens ale na
      mieszkanie mnie nie stac...
    • menamimi Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 15.01.06, 17:05
      Ja na razie trzymam w kopercie - banknoty a monety wrzuca sobie sama do świnki.
      Jak troszkę wiecej uzbiera to założę lokatę albo kupię obligacje.
      Myślę, że to najlepsze rozwiązanie choć na lokate trzeba mieć minimum 1000 PLN,
      nie wiem jakie są ceny obligacji - ale na tym sie nie straci.

Co do oszczędzania w euro, to cóż można stracić a można i zarobić.
      • betty_julcia Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 15.01.06, 21:58
        A ja nie pozwoliłam na żadne ubezpieczenia ze strony dziadków, wpłacanie po 100
        zł miesięcznie i oszczędzania. Stwierdziłam że najlepsze wyjście to
        inwestowanie tych pieniędzy w dziecko, nie mówię o jedzeniu czy ubraniach ale o
        dodatkowych zajęciach, sporcie, różnych wyjazdach, językach itp. Obawiam się ze
        to co moze zastać na koncie za 18 lat niewiele jej pomoze w starcie w życie.
        Bardzo dobry pomysł z tym kupnem mieszkania ale oczywiście nie każdego na to
        stać. Ale odkładanie w kopertę albo na lokatę to duże ryzyko zmarnowania
        niepotrzebnie pieniędzy....
        Poza tym w najlbliższej rodzinie mam przykład jak rodzice odbierali każde
        prezentowe pieniądze bo wkłądali je do świnki albo w kopertę na przyszłość.
        Pieniażki nie przedstawiły już takiej wartośc, dzieci nie mialy radości a duzy
        zal pozostał.
        ------------------------------------------------------
        Betty to mama a to jestem ja:
        GWIAZDECZKA
    • hiekws Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 23.12.14, 03:05
      Najlepszy sposób na oszczędzanie:
      golden-line.com.pl/rezerwa

"Każdy chciałby nie martwić się o jutro , nie martwić się o swoje pieniądze, o swoją przyszłość i o przyszłość swoich dzieci.

Chciałbym napisać kilka kwesti, które pozwolą państwu wybrać najlepszy sposób oszczędzania

1. ZUS odpowiadający za emerytury jest zadłużoną instytucją, której m.in prezes mówił o tym aby ludzie odkładali dodatkowo. Oraz szef rady nadzorczej ZUS-u powiedział publicznie ,że tam nie ma pieniędzy: golden-line.com.pl/zus-wydal-nielegalnie-pieniadze/

2. Polisy inwestycyjne z funduszem kapitałowym to chyba największe finansowe oszustwo trwające ponad 15 lat. Dziś można odzyskać pieniądze nawet z 1998r z upadłej polisy lub zerwanej przez nas. Wyroki sądów są już w sprawie funduszy inwestycyjnych jednolite. Z ponad 13- tu TU można odzyskać środki
      Aby dowiedzieć się więcej o łamiących prawo polisach proszę wejść na stronę totalfreedom.pl/pomoc/odzyskaj-pieniadze-polis/
      Po sprawie wygranej przeciwko Generali: twojakasa.com.pl/finanse/po-sprawie-przeciwko-generali/
      ponad 50 mln zł kary dla firm oferujących polisy inwestycyjne:
      twojakasa.com.pl/finanse/ponad-50-mln-kary-dla-firm-oferujacych-polisy-inwestycyjne/
      Inwestycja w grunty w porównaniu do inwestycji w polisy inwestycje-grunty.pl/polisy-inwestycyne-inwestycja-grunty/

3. Jeśli chodzi o banki trzymając tam pieniądze tracimy je non stop z powodu inflacji , a poza tym system bankowy upada i musi upaść, bo nie można spłacać długu poprzez inflację, czyli drukować w nieskończoność banknotów.
      Więcej tu: golden-line.com.pl/system-bankowy-sie-rozpada/

Najbezpieczniejsze formy lokowania majątku są to grunty inwestycyjne i metale szlachetne

Najlepsze formy oszczędzania: twojakasa.com.pl/finanse/najlepsze-formy-oszczedzania/

Polecam zacząć dzielić majątek tak jak na poniższej stronie:
      golden-line.com.pl/rezerwa-gotowkowa/

Pamiętajmy grunty nie dają nam takiej płynności jak kruszce , bo je możemy w każdej chwili zamienić na gotówkę.
      Zakup metali szlachetnych tutaj:
      golden-line.com.pl/zakup_metali-szlachetnych

***Uwaga***

Potrzebujesz pilnie pieniędzy lub znasz kogoś kto chce zarobić w jeden dzień ( jednorazowo ) nawet ponad 1000 zł bez wkładu własnego i polecania.
      lub pilnie potrzebuje np. gotówki to prześlij mu tę stronę: twojakasa.com.pl/darmowa
      Takie możliwości daje branża finansowa i jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zarobienie pieniędzy w Polsce przez internet. Jeśli twój klient nie może spłacić dlugu to wyślij mu ten sposób, a dodatkowo możesz na tym zarabiać!"
      Więcej na emailu: bankwmlm@gmail.com
    • julita165 Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 23.12.14, 11:22
      Jak synek miał pół roku wykupiłam mu w allianzie takie skrzyzowanie ubezpieczenia z funduszem inwestycyjnym. Co najmniej do 18rż musze płacić co miesiąc składkę, raz do roku waloryzowaną, oni jakoś to inwestują, do 18rż powinnam uskładać z tego równowartość mniej więcej dziesiejszych 200 tys. zł. Gdybym w między czasie zeszła z tego świata albo stała się calkowicie niezdolna do pracy to allianz musi opłacać składki aż synek skonczy 18 lat. Poza tym coś tam mu się należy jeśli ( tfu tfu...odpukać niemalowane ) sam stałby się niezdolny do pracy
    • wilhelminaslimak Re: Czy oszczędzacie na przyszłość dla swojego dz 23.12.14, 13:16
      Nie oszczędzam dla dzieci. Mamy rezerwy finansowe, więc na sytuację awaryjną mamy. Ale to są nasze pieniądze, nie dzieci.
      Uważam, że nie należy kupować dzieciom "na start" samochodów, mieszkań etc.
      Dużo bardziej cieszą rzeczy zdobyte samodzielnie. A i nie wychowuje się ludzi żerujących na rodzicach, co nagminnie widzę w okolicy. Rodzice ledwo wiążą koniec z końcem, zadłużają się, ale muszą, no MUSZĄ, kupić 30-sto latkowi pralkę. Albo markowe, drogie ciuchy swoim wnukom, bo ich dzieci tego oczekują. Dla mnie to chore. Można pomóc doraźnie, w awaryjnej sytuacji, ale nie może to być reguła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka