Dodaj do ulubionych

Zachowanie Wszych dzieci

23.01.06, 14:31
Mam nietypowe pytanie. Czy Wasze dzieci zasze budzą się płacząc? Chodzi mi
konkretnie o sposób pobudki Waszych maluchów. Moja Zuza ma 3 miesiące i
zawsze (nie tylko w nocy) budzi się z płaczem. Wiem że zawsze po drzemce jest
głodna ale czy to normalne że zawsze płacze? Może powinna się obudzić
pooglądać świat z perspektywy łóżeczka a dopiero domagać się jedzenia. Proszę
napiszcie jak to jest u Was. I jescze jedno. Jak wspomniałam Zuza ma 3
miesiące ale nie chwyta jeszcze zabawek. Wsadza ręce do buzi gryzie kciuki,
chwyta za zabawki wiszące nad nią ale jescze nie ma ochty wziąść ich do buzi.
Nie wiem jak mogłabym stymulować ją do lepszego chwytania. Proszę o odpowiedź
z góry dziękuję. Dodam że Zuzka urodziła się w 36 tygodniu z wagą 3180.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 15:36
      sylwunia1982 napisała:

> Wiem że zawsze po drzemce jest
      > głodna ale czy to normalne że zawsze płacze? Może powinna się obudzić
      > pooglądać świat z perspektywy łóżeczka a dopiero domagać się jedzenia.

Byłoby bardzo uprzejmie z jej strony, gdyby zechciała pooglądać świat, a potem
      domagać się jedzenia, ale tak to już jest z ludźmi, również z tymi
      najmnieszymi, że podstwowe potrzeby niższego rzędu zawsze są na pierwszym
      miejscu. Poza tym dużo zależy od temperamentu dziecka. Twoje widocznie
      zdecydowanie woli oglądać świat z pełnym brzuchem.
      • ezrapound Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 15:43
        A co do stymulowania rozwoju motorycznego - wydaje mi się, że powinnaś się
        wyluzować. Trzymiesięczne dziecko to jeszcze maleństwo, dzieci rozwijają się w
        różnym tempie. Nie można zamartwiać się jeśli dziecko nie robi czegoś na czas,
        zgodnie z tabelką podaną w mądrej książce. Każde maleństwo ma inne tempo. Moja
        córeczka, na przykład, ma 7 miesięcy, a nie umie przewrócić się z pleców na
        brzuch. Zgodnie z tabelkami, powinna była umieć to zrobić już dwa miesiące
        temu. Ale po co ma się przewracać na brzuch skoro nienawidzi leżenia na brzuchu
        i nigdy w tej pozycji nie przebywa? Próbowałam ją przyzwyczajać, ale musiałam
        skapitulować. Nie lubi i koniec. Myślę, że w związku z tym będzie bardzo późno
        raczkowała, albo wcale. Niektóre dzieci "przeskakują" pewne etapy rozwoju.
        Chyba jestem przeciwna stymulowaniu dziecka na siłę, jeśli nie ma na coś
        ochoty - trzeba to uszanować i zaakceptować. Ale to tylko moje zdanie.

• pati775 Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 16:01
      witam smile

moj Oskar tez tak mial - pobudka i od razu uderzal w ton smile
      ale z wiekiem mu przechodzi to znaczy czasami budzi sie z placzem ale czesciej
      juz wlasnie lezy w lozeczku i cos tam do siebie gada, bawi sie raczkami w koncu
      albo ja sama odkrywam ze jest juz obudzony albo w koncu zaczyna wolac (ale nie
      plakac) smile mysle ze ma to tez zwiazek z wydluzaniem sie czasu aktywnosci,
      wiekszym zoladkiem i dluzszym uczuciem sytosci

co do lapania to najpierw jest badanie raczek i wkladanie ich do buzi a potem
      chwytanie calej reszty
      Nasz zaczal chwytac dwa tygodnie temu i wkladac do buzi a ma juz skonczone 4
      miesiace i jakos go specjanie nie stymulowalismy ot w ktoryms momencie zlapal
      slonia za nos i wsadzil sobie do buzi - slon byl akurat pod reka smile
      teraz owszem go stymulujemy podaje mu zabawki zachecam do wziecia itd

ja sie wyluzowalam i przestalam czytac co kiedy moje dziecko powinno robic wg
      wszystkich madrych ksiazek bo czytajac fora i wypowiedzi mam wiem juz ze normy
      wiekowe na kolejny postep w rozwoju dziecka sa bardzo rozciagniete i rozne
    • hipcia5 Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 20:22
      Całkowiecie popieram moje poprzedniczki. Sama mam 2 dzieci i każde inaczej sie rozwijało, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mój synek we wszystkim był wolniejszy. Wiem że chłopcy późńiej się rozwijają ale on, óźniej podnosił głókę, później samodzielnie siadał, więcej czasu potrzebuje na zrobienie różnych rzeczy. Natomiast Zuzia zaraz po urodzeniu główka do góy, 6m-cy a ona sama siedzi. Itd Itd. wiem że się martwisz i "
      patrzysz dziecku na ręce" to zrozumiałe. Ale w dzisiejszym świecie zauważyłam jest taki między matkami "wyścig szczurów". A kiedy pierwszy uśmiech, a kiedy pierwsze ząbki a jak tylko coś nie tak to zaraz dziecko niedorozwinięte czy cośsmile. Troszke wyluzuj, obserwuj dziecko, a nauczysz się je rozumieć, każdy płacz będziesz odróżniać, bo dzieci w zależności od powodu różnie płaczą.
      Jak będzie troszke większe to możesz nawet nie usłyszeć kiedy wstaje, jak moja Zużka i wtedy zaczniesz sie martwićsmilebo będziesz sie bała że sie coś stanie a ty o tym niee wieszsmile (tak było ze mną). Także daj sobie czasi nie ma co sie martwić na zapas, może dzidzia jest poprostu niecierpliwa, albo bardzo chce być z tobą i cie widzeić kiedy tylko wstaje, wtedy czuje sie bezpiecznie, z moim synem tak było, byłam cały czas z nim, i karmiłam na zawołanie. No to powodzenia!!!
      • hipcia5 Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 20:24
        przerpaszam za literówki ale jak pisze zazwyczaj sie spieszesmile
      • agagaby Re: Zachowanie Wszych dzieci 23.01.06, 21:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka