Dodaj do ulubionych

fotografować każdy może

07.02.06, 11:37
trochę leeeepiej lub trochę gorzej ....

czy zaspokoicie moja ciekawość i napiszecie jakimi aparatami fotografujecie ?

ciekawa jestem czy któraś z Was miała okazje robić foty Cannonem 350d albo
Nikonem d50 lub d70. Przymierzamy sie do zakupu cyfrowej lustrzanki i dlatego
tak z ciekawości pytam o wrażenia, bo nijak sie nie możemy zdecydować. a może
znacie kogoś kto robi foty takim aparatami albo zna sie na aparatach i mógł
by sie wypowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 11:44
      my mamy HP photosmart 945 (tak jest na nim napisane), jak go kupowalismy to byl
      jeden z lepszych i wypasionych ale teraz sa juz duzo lepsze i tansze przede
      wszystkim.Ten przemysl tak pedzie do przodu, ze czlowiek nie nadaza i po zakupie
      okazuje sie, ze juz kupil "stary" model.
      W kazdym razie moj maz chcial tez cyfrowa lustrzanke ale ten to chyba taki nie
      jest...nie wiem za bardzo.
      Jabysmy go mieli jeszcze raz kupowac to pewnie bysmy (tzn moj maz, bo ja sie na
      tym znam jak slepy na kolorach)wybrali inny.
      HP niech sobie drukarki robi a nie aparatysmile
    • agagaby Re: fotografować każdy może 07.02.06, 12:09

• kangur4 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 12:26
      Musisz poszperać po internecie. Jest mnóstwo stronek polsko i angielsko-
      języcznych o aparatach.

np: www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/3

Nam marzy się lustrzanka cyfrowa, ale na razie jestesmy skazani na Olympusa C-
      5000, bo mamy do niego obudowę do zdjęć podwodych i musi się ona nam
      zamortyzować. Po za tym, przez te zdjęcia podwodne, to wybór aparatów mamy
      ograniczony.

A ja wybrałabym Nikona d70. Bo po co Wam w Canonie te 8 mega, billboardów robic
      nie będziecie. A Nikon to Nikon. Porządna firma, wyspecjalizowana jak Olympus.
      • el_sylwana Re: fotografować każdy może 07.02.06, 12:34
        no niby billboardów nie .... ale lubimy sobie co niektóre nasze „dzieła”
        powiększać do rozmiarów nawet A2 i tu z nikonem zaczynają sie schody podobno bo
        bardziej zaszumione sa zdjęcia co wychodzi przy dużych powiększeniach i niby
        kłopoty sa z balansem bieli Cannon z kolei podobno przy portretach to
        najbardziej wychodzi rzuca taka ziemista jakby poświatę na twarz żeby niby
        lepiej cera wychodziła przez co biała ściana za osoba nie jest biała ...i bądź
        tu mądry ..
      • kasiulek11 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 12:35
        My mamy Sony DSC H-1. Jak dla amatorów ma nieskończoną gamę możliwości (do dziś
        wszystkich nie wykorzystaliśmy). Poza tym tak jak zauważyła Kangur - bilboardów
        się nie robi, więc nasz SONY dla potrzeb "domowo-albumowo- rodzinnych" jest w
        zupełności wystarczający...
      • kasiulek11 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 12:36
        Tu jest link do SONY DSC H1:
        www.maximedia.pl/?c=aparaty_cyfrowe&p=sony_dsc_h1
    • agga_27 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 13:32
      El-sylwana, my co prawda cyfrówki jeszcze nie posiadamy (na razie pstrykamy
      Minoltą i skanujemy negatywy, kupe kasy na to idzie), ale sie pzrymierzamy do
      cyfrowej lustrzanki wlaśnie. Mąż robi rekonesans w tym zakresie, mielismy
      kupować Minoltę (zeby negatywy pasowały ze starego aparatu) ale okazało się że
      oni wstrzymują produkcję, tak więc padło na Canona 350D- mąż twierdzi że jest
      najlepszy, a zna się na tym co nieco. Czekamy tylko jeszcze na spadek cen, bo
      mają iść w dół.
      • agga_27 obiektywy nie negatywy 07.02.06, 13:33
        chodziło o obiektywy z Minolty
      • el_sylwana Re: fotografować każdy może 07.02.06, 13:36
        zaciekawiłas mnie tym spadkiem cen to niby ile trzeba jeszcze poczekac?
        • agga_27 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 15:35
          Podpytałam trochę męża i z tymi cenami to ja troche nieaktualne informacje mam.
          Otóż czekaliśmy z zakupem na spadek cen (bo Canon miał wypuścic jakiś extra
          model aparatu drogi bardzo a inne wtedy miały potanieć)i ceny już właśnie
          spadły! A teraz czekamy z zakupem sama nie wiem na co, ale mąż twiedzi że
          wszystko ma pod kontrolą
    • z1mka Re: fotografować każdy może 07.02.06, 13:41
      Hej! Analoga miałam Nikona F 601. Bardzo miły sprzęt.
      Długo też zastanawialiśmy się na cyfrówką, doszliśmy do wniosku, że kupić łysą
      lustrzankę, a na przykład taką hybrydę jak Minolta A200 to już lepiej hybrydę i
      szalenie jestem zadowolona, żadnych rewelacyjbnych fot nie trzaskam, bo uczę się
      dopiero tego aparatu, analogi to zupełnie inna bajka... I mimo mojej szkoły
      pseudofoto wszystko trzeba przyswajać na nowo...
      Nie jestem też obtrzaskana w cyfrakach, ale powiem Ci że NIKON to marka i za to
      głównie płacisz. Tańsze modele są po prostu łyse... miałam gdzieś gazetę z
      jakimś porównaniem, jak chcesz to ci coś z niej napiszę...
      Canon to też marka, ale już przystępniejsza...
      Mogę Ci jeszcze w 100 procentach polecić KONICA-MINOLTA i OLYMPUS. Sony,
      panasonic i te inne - nie zawracałabym sobie tym głowy.
      Pozdrawiam.
      • kangur4 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 15:12
        Konica-Minolta wycofuje się z aparatów. Sony je przejmuje. CZyli pozostaje
        Olympus i z tym jak najbardziej się zgadzam!
        Jesli będe kupować następny aparat - na 100% będzie to Olympus.
        • z1mka Re: fotografować każdy może 07.02.06, 19:02
          poważnie konicaminolta sie wycofuje??? straszna szkoda. A olympusa wybór także
          popieram!
    • xemm1 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 14:01
      ja sugeruję NIKONa, jesteśmy wierni i bardzo zadowoleni z tej marki, ostanio
      cykamy fotki cyfrą 8800 i jesteśmy bardzo zadowoleni, nie jest to wprawdzie
      lustrzanka, lecz kompakt...
      • kubona Re: fotografować każdy może 07.02.06, 14:14
        ja mam KODAK EASY SHARE Z700. zdjęcia robi jak widać, a ja jestem antytalent
        więc nie są chyba najgorsze. bardziej zaawansowany aparat tylko by się
        marnował, bo i tak nie wykorzytsalibyśmy wszystkich jego funkcji - choc i ten
        ma ich mnóstwo.....
        mam kolege który prowadzi zakład foto, razem z żoną fotografią zajmują się od
        lat, i właśnie oni nam go polecili. nie narzekam, jest super.
    • z1mka Re: fotografować każdy może 07.02.06, 14:24
      El_sylwana. Mam właśnie gazetę, w której jest bardzo dobre porównanie Nikona D70
      i Canona 300D. Jeśli chcesz mogę Ci to jakoś zeskanować i wysłać na mejla
      gazetowego.
      Powiem Ci, że tak na prawdę można mieć aparat za 3000000 miliardów dolarów a i
      tak nie umieć fotografować. A można mieć zwykły kompakt i robić fantastyczne
      zdjęcia.
      A najlepiej jak poszukasz sobie różne internetowe forumy na temat aparatów które
      Cię interesują. Będziesz wiedziała wszystko bezpośrednio od ludzi, którzy ich
      używają. My właśnie w ten sposób wybraliśmy naszą Minoltę.
      I też mam matrycę 8mega i wcale nie uważam, że jest ona potrzebna jedynie do
      bilbordów. Poza tym bardzo dobry obiektyw 28-200, do tego zoom cyfrowy plus ta
      matryca, która pozwala wykadrować szczegół z dużej fotki i masz piękne zdjęcie
      księżyca w pełnismile))
      bardzo ładne makro, 5 programów, antischake - doskonały na duże zbliżenia i nie
      wiem co tam jeszcze, jak coś to pytaj, odpowiem wyczerpująco.
      • el_sylwana z1mka 07.02.06, 15:30
        bardzo ładnie poprosze i bardzo ładnie dziekuję
        • z1mka oki 07.02.06, 19:05
          zaraz wyślę. tylko nie patrz tu na cenę bo to gazeta z 2004, swoją drogą z 7
          tysi na 2 w ciągu 2 lat!!! normalnie szok!!! poczekaj jeszcze ze dwa lata i
          dadzą Ci za darmola dorzucając lampę, pokrowiec, statyw, długi obiektyw, nasadkę
          do makro i rybie oko plus zestaw filtrów i barchanowe gacie do zdjęć zimowych! smile))
          • kangur4 Re: oki 07.02.06, 21:32
            Barchanowe gacie mnie rozwaliły smile
    • jakw Re: fotografować każdy może 07.02.06, 18:48
      Ja bym kupiła canona - a dlatego, że mam analogową lustrzankę tejże firmy (canon
      300) i trochę gadżetów typu obiektywy, lampa itd. Ale, jak rozumiem, nie
      jesteście takimi rzeczami ograniczeni. Więc idźcie do sklepu i obejrzyjcie,
      sprawdźcie jak leży w ręku. Jeśli przy którym "w kicie" jest lepszy obiektyw to
      bierzcie aparat z lepszym obiektywem.
      No i polecam przejrzenie dpreview.com - są tam opisy techniczne i przykładowe
      zdjęcia.
      Możecie też rzucić kostką - co wypadnie to i tak pewnie będzie dobrze. To nie
      aparat robi zdjęcia.
    • puchatkowa77 Re: fotografować każdy może 07.02.06, 19:22
      My mamy MINOLTA DIMAGE Z5. Naprawdę robi rewelacyjne zdjęciochy.
      Zapraszam do obejrzenia fotek.
      www.toya.net.pl/~misie3/
    • z1mka wysłałam 07.02.06, 19:43
      Ci mejla, napisz czy doszły załączniki i czy się doczytałaś smile
      Jeśli koniecznie chcesz któryś z tych aparatów to najlepszy jest D70. Pytanie
      tylko na które sobie musisz odpowiedzieć to co będziesz nim fotografować i czy
      wykorzystasz wszystkie jego możliwości, bo może można kupić coś tańszego a
      równie dobrego a przy tym prostszego w eksploatacji...
      • sylwiawm Re: wysłałam 08.02.06, 00:49
        Ja fotografuję Canon Power Shot 2S IS i jestem bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka