Dodaj do ulubionych

Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień

07.02.06, 22:55
Po przejrzeniu dzisiejszych postów na Niemowlaku wyszło mi, że gdyby taki
tekst padł wśród autorek, kamienie zaświszczałyby aż miło. W ciągu zaledwie
jednego wieczornego posiedzenia naliczyłam aż 4 wątki:
1. pierś vs butla,
2. palenie w ciązy i podczas karmienia,
3. szczepionki bezpłatne vs płatne,
4. chrzest gdy rodzice nie mają pełni sakramentów.
Smutne jest tylko to, że te kobiety wychowują młode pokolenie. Jeśli wychowają
je na ludzi tak odnoszących się do bliźnich jak one, to wyrośnie pokolenie
bardzo smutne: nieczułe na niedoskonałość, asertywne aż do bólu (żeby nie
wyrazić się niecenzuralnie), nieempatyczne, przekonane o swojej jedynie
słusznej racji, nietolerancyjne.
Brrrr, aż zimno mi się zrobiło. Dlatego zajrzałam tu, żeby się ogrzać smile.
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:02
      Właśnie dlatego powstało to forum smile
      • z1mka i ja się z tego cieszę, 07.02.06, 23:05
        że mnie tu przygarnęłyście
    • kangur4 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:05
      Hi, hi, my też tam byłyśmy wink.
      Bo jak wiadomo - tutaj bułkę przez bibułkę, ciu ciu ciu, wersal, a kłócić
      idziemy się gdzie indziej.
      • z1mka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:06
        a jak!!! naparzać sie można na cudzym podwórku , coby sobie nie poplamić
        wlasnego trawniczkawink))))
    • mooh Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:06
      W wątku o szczepieniach refundowanych mnie też trochę poniosło. Jest tam pełno
      postów, które nie wyrażają opinii, nie wyjaśniają, dlaczego ktoś podjął
      decyzję, by podać taką a nie inną szczepionkę, natomiast rozpowszechniają po
      prostu nieprawdę.
      • kangur4 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:08
        Ależ dlaczego piszesz, że Cię poniosło? Napisałaś bardzo spójne, kompetentne
        opinie. Takich ze świecą szukać na Niemowlaku.
        • mooh Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:10
          W tym miejscu, gdzie proszę niedouków o niewygłaszanie opinii.
        • z1mka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:11
          a który to bo nie znalazlam dajcie link
          • mooh Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:12
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=36355851
            • z1mka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:21
              ja tam uważam, że bardzo dobrze i grzecznie tyh niedouków poprosiłaś, bo mnie na
              przyklad niedouki też ponoszą, ale co będę się mściła na swoim zdrowiu za cudzą
              głupotę smile
              • kangur4 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:28
                Zimka, widzę, że walczysz dzielnie na "karmieniu mieszanym"? Mnie już ponosi.
                • z1mka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 07.02.06, 23:31
                  spoko spoko autorka już zaczyna się mazać smile)) damy radę
                  • mooh Kangur 07.02.06, 23:33
                    No nieeeee, Ty "wredna jesteś"! smile)))))))))))))))))))
                    • z1mka Re: Kangur 07.02.06, 23:36
                      Kangur!! Jak Ty i tak to ja Ci też!!! smile))
                      • wenus.z.willendorfu Re: Kangur 07.02.06, 23:36
                        ja juz tam nie wchodzę, bo się za bardzo denerwuję
                        • kubona Re: Kangur 07.02.06, 23:46
                          ja nawet nie rpóbuje się kłocic, bo po co? i tak jestem zła matka bo nie
                          karmiłam piersią.....
                    • z1mka Re: Kangur, Mooh 07.02.06, 23:57
                      poszlyście sobie... zostałam sama, ale ide już spać bo choć ubawiłam sie po
                      pachy to też mnie już mdli
                      • kangur4 Re: Kangur, Mooh 08.02.06, 00:08
                        Ja jeszcze jestem, odpisałam Pani Autorce Wątku w miarę grzecznie, bez
                        inwektyw. Żeby w miarę dobre wrażenie pozostawić.
                        • ewa_mama_jasia Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 00:30
                          Okazuje się, że zbyt szybko zeszłam z tego wątku. Nie doczekałam Waszej ofensywy
                          smile. Teraz dopiero sobie poczytałam resztę i muszę przyznać, że zrobiło mi się
                          weselej. A swoją drogą, może i ja kiedyś puszczę jakiś kontrowersyjny wątek?
                          Tylko co? Może że jestem w związku z przyjaciółką i wspólnie wychowujemy moje
                          dziecko? Jak myślicie? Takiego chyba jeszcze nie było? smile Albo coś innego
                          wymyślę....
                          • mooh Re: Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 00:32
                            Napisz, że obie karmicie piersią
                            • kangur4 Re: Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 00:34
                              Albo że jedna tylko piersią a druga tylko butelką.
                              • mooh Re: Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 00:35
                                A linia demarkacyjna pomiędzy zwaśnionymi stronami biegnie w poprzek waszego
                                związku.
                                • kangur4 Re: Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 00:38
                                  jesteś jeszcze, Mooh?
                                  • mooh Jestem 08.02.06, 00:39
                                    Zajrzałam sobie na chwilę podglądać Wyrodne
                                    • kangur4 Re: Jestem 08.02.06, 00:46
                                      Cóż, ja chyba będę sie zbierać, wyczerpana walką na Niemowlaku.
                                      Dobranoc
                                      Ps. Musisz kiedyś opowiedziec nam o tych Mooh'ach, od których wziął się Twój
                                      nick, bo to zdaje się, jakaś ciekawa sprawa.
                          • z1mka Re: Ale zrobiłyście zadymę.... 08.02.06, 09:45
                            ten pomysł jest świetny!!! Rozwalił mnie centralnie big_grinDDD
                            i jeszcze żeby miały dylemat bo czasem jedna zostaje - ta od butelki - mleko się
                            właśnie skończyło i jest problem, bo ta od piersi nie wiadomo gdzie... albo na
                            odwrót...

smile
    • pampeliszka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:14
      widze, ze niezle wczoraj walczyłyscie
      Mooh, na niemowlaku sie nie dyskutuje uzywajac konkretnych argumentow, bo to
      wszyscy omijaja szerokim łukiem, bo jak sie kłocic, jak sie na tym ktos nie zna?
      Lepiej nawymyslac od histeryczek...
      My szczepilismy InfanrixemHexa, po II dawke maz musial z Polski jechac na
      Slowacje, bo nie bylo w aptekach, a III dostalismy w Olom gratis w ramach
      promocji, wiec kosztowalo nas to ok.300 zl.Nie jest to kwota astronomiczna, a
      mysle, ze warto bylo.
      • mmala6 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:33
        dzien dobrysmile
        chcialam zapytac o co w ogole chodzi? Na 'karmienie mieszane' zaraz wejde
        zobaczyc jak sie akcja rozwinela, choc juz sie pozegnalam i nie chce tam pisac
        ani slowa.
        A o co chodzi ze szczepieniem? ja szczepilam platnymi, to jestem dobra matka czy
        zla?
        Ja tam mysle, ze bardzo dobrze, ze jest tak Niemowlak, bo przynajmniej mozemy
        sie wiele rzeczy dowiedziec o ktorych w tym ciepelku nie mialybysmy
        pojecia!winkja np sie wczoraj dowiedzialam, ze mam cielaka a nie dziecko, w zyciu
        bym na to nie wpadla, bo jakis taki niepodobny, wiec jestem wdzieczna,ze mi w
        koncu ktos otworzyl oczy na PRAWDE.o!
        smile
        • kangur4 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:37
          W sumie to chyba jestes zła, bo zamiast na szczepionki mogłaś wydać na ubranka
          i zabawki wink.
          A ja dowiedziałam się, że jestem wredna. Cóż, nie jest to wiedza, która mną
          jakoś wstrząsnęła.
          • pampeliszka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:39
            dlaczego cielaka, Mmala?
            pewnie, Kangur, to akurat wszyscy wiedza...
            • mmala6 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 10:10
              Pam, nie chce mi sie teraz szukac jak to szlo dokladnie ale jedna panna, ktora
              przez karmienie piersia "czuje sie lepsza od innych" (to jej slowa) napisala, ze
              karmi piersia a nie mlekiem modyfikowanym, bo jej dziecko to czlowiek a nie
              cielak, zeby mialo mleko krowie pic.
              Wiec hoduje sobie cielaczkasmile)
              • pampeliszka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 11:22
                Mleko krowie? Przeciez dajesz mleko w proszku, a to chyba nie to samo, albo ja
                sie nie znam.
                • mmala6 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 11:28
                  ale mleko w proszku to mleko krowie tyle ze modyfikowane aby bylo jak
                  najbardziej podobne do ludzkiego.Ale ludzkie nie jest, tylko krowie.A kto pije
                  mleko krowy? cielaki.
                  smile
                  • pampeliszka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 11:35
                    aha, to juz rozumiem...
                    no coz, trudno, mam nadzieje jednak, ze Matek bedzie muuuu-wił ludzkim głosem
        • mooh Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 11:20
          mmala6 napisała:

> ja szczepilam platnymi, to jestem dobra matka czy zla?

Zła. Nawet nie wiesz, jak bardzo. Po pierwsze Twoje dziecko będzie wychuchane i
          rozhisteryzowane z powodu braku odpowiedniej dawki stresu. Po drugie
          szczepienie płatnymi szczepionkami jest aspołeczne, bo wpędza w kompleksy mniej
          zamożnych. Po trzecie, kupując drogą szczepionkę dowodzisz miałkości swojego
          umysłu oraz kompletnego braku charakteru, ponieważ poddałaś się propagandzie.
          Po czwarte, szczepionki stare niczym się od nowych nie różnią, a twierdzenie,
          że jest inaczej jest przejawem umysłowej ciemnoty. To tak w skrócie. Jak
          chcesz, to zajrzyj tam, ale raczej nie warto.
          • mmala6 Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 11:27
            mooh napisała:

> mmala6 napisała:
            >
            > > ja szczepilam platnymi, to jestem dobra matka czy zla?
            >
            > Zła. Nawet nie wiesz, jak bardzo. Po pierwsze Twoje dziecko będzie wychuchane i
            >
            > rozhisteryzowane z powodu braku odpowiedniej dawki stresu.
            No dobra, to pokluje go troche w domu, ze mial odpowiednia dawke.

Po drugie
            > szczepienie płatnymi szczepionkami jest aspołeczne, bo wpędza w kompleksy mniej
            >
            > zamożnych.

Ja-zamozna, hehehe, kon by sie usmial!hehehe!!

Po trzecie, kupując drogą szczepionkę dowodzisz miałkości swojego
            > umysłu oraz kompletnego braku charakteru, ponieważ poddałaś się propagandzie.

Podobnie jak to, ze kupuje inne rzeczty reklamowane chocby w tv, a moj mialki
            umysle!!

> Po czwarte, szczepionki stare niczym się od nowych nie różnią, a twierdzenie,
            > że jest inaczej jest przejawem umysłowej ciemnoty.

Nie dosc ze mialki, to jeszcze ciemny! zal mi samej siebie...

To tak w skrócie. Jak
            > chcesz, to zajrzyj tam, ale raczej nie warto.

Dziekuje Mooh, chyba faktycznie nie bede tam zagladac, bo narazie musze uporac
            sie z mysla, ze mam dziecko-cielaka i ciemny umysl.Czy moze byc gorzej?
            >
            • mooh Mmala 08.02.06, 11:30
              Z drugiej strony, gdybyś tam jednak zajrzała i mnie wsparła, to byłoby fajnie.
              • mmala6 Re: Mmala 08.02.06, 11:31
                smile ok, daj linkasmile
                • mooh Re: Mmala 08.02.06, 11:32
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=36355851
    • pampeliszka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:40
      to było dobre: (z karmienia mieszanego)
      "To sie nie ma czym chwalic ze do szkoly sie chodzi a dziecko zostawia na 12
      godzin. Zasada podstawowa: najpierw szkola i nauka potem dziecko."
      • z1mka Re: Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci ka 08.02.06, 09:47
        ALE WSZYSCY WIEMY, ŻE DZIECI NAJCZĘŚCIEJ TRAFIAJĄ SIĘ NIUKOM oj caps mi sie
        wcisnął sory...
        albo niedouczonym matkom, ktore nie wiedzą jak skodliwa jest butelka, lub pierś
        w zależności od okoliczności i poziomu wiedzy rozmówców
        smile
        • pampeliszka a propos karmienia butelka 08.02.06, 09:52
          ja czytam posty tych mam, ktore karmia mieszanie, to sobie mysle, ze przy drugim
          dziecku na noc bede dawac butle od poczatku
          i bede sie wtedy wysypiac...
          • kangur4 Re: a propos karmienia butelka 08.02.06, 09:54
            Tylko nie mów o tym głośno, bo zara ktoś Ci powie, że zła matka jesteś, bo w
            nocy mleko jest najlepsze wink
            • anetka75 o rany, Julek! 08.02.06, 10:33
              tom ja zła matka, bo karmię butelką od początku, a me dziecię to cielak! Co te
              baby jeszcze nie wymyślą!
              Dobrze, że ja prawie wcale nie czytam innych forow, bo straciłabym nerwy...
              • monya33 Re: Pam 08.02.06, 11:01
                nie łudź się, ja też czekałam na to, podam butle na noc i będę miała luzik, a
                ta mała cholernica wytrąba butle i woła cyca...
                • hipcia5 hm 08.02.06, 11:19
                  ja przez jakiś czas miałam takie myslenie że jak któraś matka karmi butlą, to właśnie że jest leniwa, albo bardzo wygodna że pierść to przecież coś najważniejszego itd itd, wręcz dyskryminowałam je. A teraz kiedy mam już 2 dzieci (3 w drodze) i józka miałam tylko na piersi długo długo, a z zużka szybko pokarm straciłam z róznych względów, wiem że nie można tak patrzeć bo różne są sytuacje w życiu i nie można brać wszystkich pod jeden mianownik. Tak samo jak rodzice róznie wychowuja swoje dzieci, jedne w dyscyplinie inne bezstresowe wychowanie a jeszcze inni coś innego wymyślą, przestałam juz mysleć że mój sposób życia i wychowania jest jedynie słuszny, bo w ten sposób krzywdzi się innych. Ja do niedawna myslałam że o dzieciach to ja juz wiem oho ho,i o karmieniu naturalnym też, a tu się okazuje że mając 2 dzieci moge wiedzieć o wiele mniej od osoby która ma 1 dziecko, bo np, moje wogółe nie choruja jakoś, (więc w tej dziedzinie jestem noga)-opróćż zwykłych przeziębień. Albo moje dużo śpią i duzo jedzą, więć nie bardzo wiem co poradzić rodzicom niejadkówitd itd. nie ejsteśmy chodzącą encyklopedią,człowiek sie uczy całe życie i musimy o tym pamiętać.
                  no dobra ale sie rozpisałamsmile
                  • mmala6 Re: hm 08.02.06, 11:31
                    Problem w tym Hipciu, ze nie wszyscy mysla tak jak Ty i niektore mamy sa wrecz
                    przekonane ze sa "chodzaca encyklopedia"wink
                • pampeliszka Monya 08.02.06, 11:31
                  bo to chyba trzeba zrobic od poczatku. Moje dwie znajome w tym samym czasie
                  urodzily dzieci i od poczatku na noc była butelka. I młodziez spi niezle. Jedna
                  przestala karmic piersia od razu i dziecko jest tylko na butli i spi od 20 do 8
                  bez pobudki. A ma 4 m-ce.
                  • mmala6 Re: Monya 08.02.06, 11:34
                    tez mi sie wydaje, ze jezeli juz to od poczatku, bo pozniejsze wprowadzanie
                    butli nie zdaje egzaminu w wiekszosci przypadkow.
                    Mateusz tez przesypial cale noce jak mial jakies 3-4 m-ce.Juz nie byl na cycku
                    od jakichs dwoch m-cy, sciagalam do konca 3go m-ca ale na noc dostawal
                    modyfikowane.
    • pampeliszka Mooh, 08.02.06, 11:36
      wyspalas sie z Klusia?
      Malgol pospal raptem 25 min dzis, a po nocy zmeczony, bo wstal za wczesnie. I
      juz mękoli, grrr.Zatkam ją bananem na poczatek.
      • mooh Re: Mooh, 08.02.06, 11:38
        Pospała godzinkę. To jest tyle, ile ja potrzebuję, żeby zasnąć. Czyli nie
        pospałam.
        • pampeliszka Re: Mooh, 08.02.06, 11:40
          Godzinke, zeby zasnac? No to faktycznie byłas bez szans.
          • mooh Re: Mooh, 08.02.06, 11:41
            Klucha zawsze tak robi. Budzi się o 6 lub 7, kiedy jestem nietomna i zaczyna
            brykać. Jak już się rozkręcę, to ona idzie spać.
            • pampeliszka Re: Mooh, 08.02.06, 11:48
              bedziesz dzis walczyc na niemowlaku?
              • mooh Re: Mooh, 08.02.06, 12:13
                Jak mnieczymć wkurzą...
    • z1mka kangur 08.02.06, 13:01
      Ty widziałaś, tu juz nie jesteś wredna, tobie już ta pani autorka ładnie
      podziękowała!!!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=36388750&a=36431011
      Heh ja myslę, że z niej trochę taki kameleonek jest!!!
      Jak jej nagadałyśmy, że się kłóci i takie tam od razu ton zmieniła, "ach ja nie
      chciałam, nie chciałam... same sie klócicie" i od razu jakby jakaś milsza
      smile
      • z1mka Re: kangur 08.02.06, 13:07
        i na kawe Cie zaprosiła!!! Jaki zaszczyt!!! smile
        • kangur4 Re: kangur 08.02.06, 13:20
          Bo ja jestem dooobra i miiiła.
          Kurczę, własnie Ci odpisywałam długo i namiętnie, ale przyszła Matylda i escapa
          mi nacisnęła. No i posta i rezon straciłam.

A w ogóle co drugi post na niemowlaku czy emamie powinien brzmiec mniej więcej
          tak:
          "JA jestem najlepszą matką na swiecie. Kocham swoje dziecko bardziej niż wy,
          głupie flądry."

Tylko byłoby wtedy nuuudno...
          • wenus.z.willendorfu Re: kangur 08.02.06, 13:25
            Kangur, chyba jednak musimy się wziąć za moderację na Niemowlaku, co? wink
            • mooh Wenus 08.02.06, 13:34
              Oj pomoderowałabym....
              • wenus.z.willendorfu Mooh 08.02.06, 13:35
                obawiam się jednak, że po naszej moderacji nic by tam nie zostało...
                • z1mka ja to bym moderowała tak: 08.02.06, 14:06
                  spie... głupia kwoko bo trujesz az się hatko robi..............i kupe masz do
                  powiedzenia a w głowie jeszcze większą................

żart żart to był kobiety - emotikonka: smile
                  mimo, iż staram się być kulturalna to na pewne rzeczy swej reakcji nie znam oj
                  nie znamsmile
                  • pampeliszka Re: ja to bym moderowała tak: 08.02.06, 15:48
                    ta, to jest pomysł, nabluzgac do woli a potem dodac "no co wy, na zartach sie
                    nie znacie?"
                    • z1mka Re: ja to bym moderowała tak: 08.02.06, 21:37
                      Pam, a gdzie emotikonka, już czuję jakąś niechęć do mojej wypowiedzi, jakieś
                      aluzje, jakieś międzywierszesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka