Dodaj do ulubionych

przewlekla biegunka

27.06.06, 14:26
witajcie,
moj syn ma 16 miesiecy, od 3 tygodni zmagamy sie z biegunka... nie mam pojecia, co moze byc jej
przyczyna - Rysiek nie dostal w ostatnim czasie nic "nowego" do jedzenia, od 8 miesiaca zycia je
Bebiko, od 10 miesiaca gluten - wszystko bylo w najlepszym porzadku. robilismy oczywiscie badania
krwi i kalu - jedyna odstajaca od normy wartoscia sa eozynocyty (mocno podwyzszone) - to oznaka
silnej alergii lub obecnosci pasozytow. badania kalu na razie sa jalowe - bedziemy robic kolejne.
czekam tez na wyniki tzw. panelu pokarmowego - to wskaze na ewentualna alergie. mleko i
wszystkie jego przetwory wycofalam jenak juz blisko 3 tygodnie temu a biegunka wciaz jest... Rysiek
jest na ryzu i kompocie z jablek - dzis byly juz 4 kupy, oczywiscie rzadkie. nawet jesli konsystencja
sie polepsza kupy smierdza okrutnie i maja pasma sluzu. jestem bliska histerii i zalamania. robilismy
usg brzucha - wszystkie narzady i wezly chlonne w najlepszym porzadku. co sie dzieje? czy sa
mamy, ktore miale podobne klopoty ze swoimi dziecmi? czy macie jakies doswiadczenia, pomysly, co
jeszcze moglabym zrobic, jak pomoc synkowi? biegunc nie towarzysza zadne inne objawy - no poza
tym, ze w czasie aktualnych upalow Rysio ma mniejszy apetyt. oczywiscie opiekuje sie nami lekarz,
ale ciekawa jestm waszych doswiadczen. z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • mama_pysiaczkow Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 14:30
      podawaliście Enterol 250? U nas pomaga ale nie mieliśmy takiego przypadku jak u
      Was. 3 tygodnie biegunki to strasznie długo.
    • 5_monika Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 19:24
      spróbuj lekiem homeopatycznym na biegunki firmy Heel

www.leczsiezdrowo.pl/moj-problem.php?mpid=2
      • anisr Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 21:11
        a nie pije za duzo soków-bo czesto sie zdarza taka "biegunka pędraków"wink-tak
        nazywa ja nasz pediatra.Jeśli z dieta jest ok, wybrałabym sie do dobrego
        gastrologa-moze byc mnóstwo przyczyn,o których niestety niektórzy pediatrzy
        pojęcia nie maja...
    • marghe_72 Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 21:30
      a co Mu podajesz (lekarstwa i dieta)?
    • water7 Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 21:53
      przebadajcie się pod kontem celiakii
      • patkazet Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 22:22
        dziekuje za odpowiedzi, Rysiek spi wiec moge napisac cos wiecej.
        jesli chodzi o ilosc pitych przez Ryska sokow, to aktycznie, pil ich duzo - od
        zawsze. badania na celiaklie wykonane - czeka sie dwa tygodnie - za kilka dni
        wyniki. jutro znowu idziemy zrobic badania krwi - tym razem by sprawdzic, czy
        nie jest uczulony na mleko - od osmego miesiaca pil Bebilon, ktory po 12
        miesiacu zastapilismy Bebikiem 3r - dwie butle dzinnie, ze smakiem, bez zadnych
        zaburzen trawienia ani plam skornych - bylam pewna, ze na mleko uczulony byc
        nie moze... a okazuje sie, ze moze. kolejny raz niesiemy tez kupe na posiew i
        pasozyty.
        dieta i leki:
        gdy biegunka jest silna - kilka kup pod rzad - smecta
        rano Lacidoil, wieczorem Enterol 250 (po 1 kapsulce)
        pije tylko kompot z jablek z odrobina glukozy (ale dopiero od piatku,
        wczesniej, zgodnie z zaleceniem lekarza podawalam mu geste soki marchwiowe z
        dodatkiem banana czy jablka)
        je ryz z marchewka i odrobina piersi z kury, pieczywo z belmleczna margaryna i
        chuda szynka gotowana, chrupki kukurydziane, pieczywo ryzowe wasa, do piatku
        jadl tez banany. apetyt raczej marniutki. humor bardzo dobry.
        chialabym zeby to sie skonczylo, szlag mnie traia, ze nie wiem o co chodzi,
        gdzie lezy przyczyna - bylo tyle badan i wciaz same znaki zapytania
        • sasza2004 Re: przewlekla biegunka 27.06.06, 23:22
          Może spróbuj jagód? Oczywiście skonsultowałabym to z lekarzem, ale mnie ten
          sposób podpowiedziała właśnie pediatra i zadziałał (biegunka ponad tydzień,
          leczenie i dieta podobne jak u Was). Jagody już widziałam w warzywniaku, mogą
          być suszone, mrożone, ze słoiczka. Ja ugotowałam z nich kompot, a owoce dodałam
          do kaszki, można zrobić też kisiel. Pół roku temu mój synek miał taką
          przewlekłą biegunkę, leżeliśmy 2 tygodnie w szpitalu bo dwa razy pojawiła się
          krew. Przebadali go pod kątem salmonelli, rotawirusa i innych świństw, dawali
          dożylnie kroplówki (chociaż nie był odwodniony), antybiotyk. Był zdrowy,
          wypisano nas do domu z biegunką bo nie potrafili jej zatrzymać, pani doktor
          uznała, że od zapalenia gardła doszło do podrażnienia ukł. pokarmowego,
          biegunka zniknęła sama natychmiast po powrocie do domu za to psychiczne skutki
          szpitala odczuwamy do dzisiaj. Pozdrawiam i życzę, żeby Rysio szybko wrócił do
          zdrowia smile
    • karynk Re: przewlekla biegunka 28.06.06, 16:57
      My zmagaliśmy się z biegunką dwa tyg.
      Przyczyną był, albo gluten w kaszy mannej, albo mleko modyf. (Nan2).
      Po odstawieniu mannej i podawaniu Bebilonu Pepti 2 poprawa jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka