Dodaj do ulubionych

L4 - OPIEKA

IP: *.* 28.03.01, 09:38
Czesc. \nMam problem z moim zwolnieniem lekarskim a konkretnie z opieką na dziecko. Czy nie wiecie czasem, co się dzieje w momencie kiedy lekarz wypisze opieki więcej niż przysługujące 60 dni? (wypisał 4 dni więcej).Dzisiaj bowiem zadzwoniono do mnie z pracy, że wczoraj upłynął właśnie ten 60 dzień i dziś mam tzw "bumelkę"(nieobecność nie usprawiedliwioną) w związku z czym skoro się nie pijawiłam w pracy mogą mnie dziś zwolnić - co mają zamiar zresztą zrobić. Jeśli któraś z was wie czy jest to prawidłowe postępowanie zakładu pracy lub zna wyjście z tej sytuacji proszę o szybką pomoc.Dziękuję z góry!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: L4 - OPIEKA IP: *.* 28.03.01, 09:55
      Pytałam i dostałam odpowiedż, że jest to nieobecność usprawiedliwiona, ale niepłatna. To znaczy te 4 dni, ponieważ płatnej opieki jest 60 dni.\nMam nadzieję, że pomogłam.
    • Gość: guest Re: L4 - OPIEKA IP: *.* 28.03.01, 10:06
      Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedż. Bardzo mi pomogłaś - już dzwonię do zakładu pracy. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: L4 - OPIEKA IP: *.* 28.03.01, 11:00
      Kończę studia prawnicze, rónnocześnie jestem w 3 miesiącu ciąży - stąd moje zainteresowanie tą stroną.\nPotwierdzam wyżej wymienioną wiadomość iż Twoja nieobecność w pracy jest jak najbardziej usprawiedliwiona mimo, że może być to czas nieodpłatny. Gwarantowany prawo do świadczenia masz przez 60 dni.\nJednak nie radziłabym przeciągac z dalszymi zwolnieniami gdyż taka dłuższa nieobecność ( ponad 60 dni) choć usprawiedliwiona daje pracodawcy rzeczywiście prawo do wypowiedzenia umowy o pracę.\nPozdrawiam. życzę zdrowia Twemu dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka