Dodaj do ulubionych

Waga dziecka

IP: *.* 24.08.01, 18:59
Odpisujac na post gabi wpadla mi do glowy mysl, zeby zasiegnac Waszej opinii.Otoz... Moja coreczka jest bardzo drobna i szczupla. Ma 3,5 roku, 105 cm wzrostu i wazy niecale 13 kg. Nasz poprzedi pediatra, ktory znal moje dzieci od urodzenia nie przejmowal sie specjalnie niedowaga dzieci. Jednak po przeprowadzce do krakowa, nowa Pani Doktor stwierdzila, ze dziecko ma za niska wage i do karty malej wpisala "dziecko srednio odzywione".Musze powiedziec, ze szlag mnie trafil... Kasia je dobrze i duzo, jak mawia moj Artur. I taka jest prawda. Mala od 9 miesiaca zycia je wszystko, nie ma zadnej alergii pokarmowej i uwielbia laczyc pokarmy, ktore raczej nie pasuja do siebie (ogorek kiszony i mleko).Je na prawde sporo i nawet jesli czasami opusci jakis posilek to nadrabia to nastepnym.Moj syn tez nie grzeszy nadwaga... Ma prawie 6 lat, 128 cm wzrostu i 21 kg.Oboje mieli robione badania na pasozyty, na anemie i inne wynalazki. Badania oczywiscie wykazaly, ze oboje sa zdrowi. Dla odmiany ja wygladam jak paczek w masle.Napiszcie co o tym myslicie, bo zaczynam sie denerwowac...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 24.08.01, 20:14
      Hm jesli dziecię zajada z apetytem, dobrze sie rozwija, wyniki są w normie wniosek jest jeden zmienić p. doktor lub przynajmniej skonsultować się z jeszcze jednym fachowcem. pozdrawiam :hello: Beata
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 24.08.01, 20:38
      Jezeli dzieci przybieraja na wadze proporcjonalnie, zgodnie z siatka centylowa, to wszystko powinno byc w porzadku.Sprawdz to w ksiazeczce zdrowia dziecka.Pa - Patyk :sol:
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 24.08.01, 21:22
      Moj trzylatek podobnie wazy i jeszcze zaden lekarz sie do niego nie przyczepil. Jest wysoki i szczuply i uwazam, ze to bardzo dobrze. Jezeli dziecko je, ma duzo energi, nie jest oslabione, apatyczne-to po co szukac dziury w calym? Proponuje zmienic lekarza, ktory stan zdrowia ocenia za pomoca takich kryteriow. Teraz sie czepia, ze dziecko za chude, a za 40 lat inny lekarz powie, za potrzebna dieta odchudzajaca, bo...miazdzyca, cholesterol,serce...I dopiero ten bedzie mial racje. Pozdrawiam. Renata
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 25.08.01, 15:12
      Przecież twoja córka mieści się w siatkach centylowych, nie rozumiem czego oczekuje ten pediatra. Mnie czekają podobne problemy, bo mija mała z wagą na siatce centylowej wisi już na ostatnim włosku, choć wzrost ma w połowie. Ale my rodzinnie jesteśmy bardzo drobnej budowy od "dziada pradziada". Przecież widzę na własne oczy, że tryska zdrowiem i ty zapewne też.
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 26.08.01, 23:36
      Kasandra, nie martw się. Mój synek też ma 3,5 roku, waży 14,5 kg, mierzy 98 cm. Mam wrażenie, że rośnie szybciej, niż przybiera na wadze (choć do wzrostu Twojej córeczki mu daleko...). Mały ma dobry apetyt, jest żywy, energiczny, ma świetne wyniki. Przestałam się przejmować siatkami centylowymi.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 27.08.01, 09:10
      Naczytalam sie sporo na forum i w czasopismach na temat niskiej wagi u dzieci, bo z moja mam ten sam problem jak i wiele innych mam i doszlam do wniosku ze powinni te siatki centylowe zmienic, czyli przesunac ja w dol bo tylko stresuja rodzicow zupelnie zdrowych dzieci. Ja juz nie waze swojego dziecka wystarczy ze na oko dobrze wyglada i tyle wszystkiego. Ja z siostra jestesmy podobnej postury ona nawet na ,,oko,, chudsza a jednak ja waze mniej bo mam lzejsze kosci i nie mam tak wyrobionych miesni jak ona.Dlatego wage po pierwszym roku zycia moim zdaniem nalezy schowac gdzies gleboko i wyjac ja przy nastepnej ciazy. pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 27.08.01, 13:21
      Hm. dla odmiany moje dziecko w karcie ma wiecznie NADWAGA - 11 m-cy i 12.300 - no cóż różne są dzieci
    • Gość: Isia Re: Waga dziecka IP: *.* 27.08.01, 15:14
      Moje dzieciaczki dla odmiany były pulchniutkie. Kasi w drugim miesiącu życia przybyły 2 kg! W szóstym ważyła 8500 i pielęgniarki w przychodni kazały mi ją odchudzać. Dobre sobie! Kasia tylko na piersi, a i to w większości ledwie ją liznęła. Taka już jej uroda. Teraz zresztą zaczyna się już "wyciągać".Starszy synek przynajmniej miał z czego zrzucać, jak zaczął biegać. Kasandro, masz zdrowe wesołe dzieciaczki, z apetytem, nie słuchaj tych, co wymyślają na siłę problemy. Szczupłym ludziom jest w życiu łatwiej. Pozdrawiam. :)
      • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 29.08.01, 10:49
        Droga Isiu!Witaj w klubie.Mój mały synek też przybrał na wadze w drugim miesiącu 2 kg.Urodził się duzy 4 150kg.Szczerze Ci powiem, że jestem trochę w strachu żeby ta tendencja przybierania na wadze się nie utwaliła bo mały to cały tata w pomniejszeniu oczywiście, a tatę trudno nie zauważyć...i faktycznie szczuplejszemu troszkę lepiej na świecie; troszkę bo sama przez całe życie miałam sporą niedowagę; nie to co teraz.. Pozdrawiam Małgosia.
        • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 29.08.01, 20:48
          U niemowląt jedzących tylko mamine mleczko podobno nie zwiększa się ilość komórek tłuszczowych (a to oznacza skłonności do tycia w późniejszym wieku) a tylko istniejące się powiększają. Czyli to, jak jest tłuste w niemolęctwie nie ma wpływu na późniejsze gabaryty. Ja bardzo się martwiłam, jak mi Emilka w 2 miesiącu zaczęła porastać tłuszczykiem, a potem to już była jak pączuszek :) Mama mnie pocieszyła, że ja też taka byłam, a potem każdy lekarz podejrzewał u mnie anemię. I dziwił się jak u tak zabiedzonego dziecka mogą być tak dobre wyniki ;)Rzeczywiście, w wieku 3,5 l Emilkę też zaczęli wysyłać na morfologię...Jola
    • Gość: guest Re: Waga dziecka IP: *.* 30.08.01, 06:46
      Kasandra głowa do góry! Nie masz się czym martwić. Wyobraź sobie, że gdy byłam na bilansie dwulatka, pani dr. stwierdziła że moje dziecko ma niedowagę /12 kg, i 95 cm/.Ręce mi opadły, i ... zmieniłam panią doktór, co i tobie polecam.A szczupłym ludziom naprawdę jest łatwiej w życiu :)Pozdrowienia
    • Gość: Mamaluki Re: Waga dziecka IP: *.* 30.08.01, 07:19
      Mój sy ma prawie 5 lat, 108 cm wzrostu i waży niespełna 14 kg. Znajoma lekarka powiedziała, ze zwłaszcza waga odbiega od normy. Ile powinno ważyć dziecko w tym wieku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka