Dodaj do ulubionych

Ile je roczne dziecko?

IP: *.* 14.09.01, 14:13
Kochane Mamy ( czy raczej kochani Rodzicesmile )13-to miesięcznych maluchow! Napiszcie proszę co dajecie do jedzenia swoim dzieciom i w jakiej ilości. Ja jestem mamą 13 miesięcznej Nataszki, która trochę słabo rośnie (ale pod każdym innym względem rozwija sie super). Boję się, że może za mało ją karmię. Będę bardzo wdzięczna.Joanna
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 14.09.01, 14:53
      Moja córcia, (rok i 2 tyg), waga 9,5:*rano ok. 8 - 150 ml. kaszki z flaszki :)*potem spanko godzinę i 1/2 serka homo, czasem parę kęsów kromki z masłem i pomidorem*na obiad 2/3szklanki zupy z mięchem, lub z jajkiem, lub rybą*na deser po spanku budyń, mała filiżanka*czasem da się dopchnąć parę kęsów jarzyn, np kalafiora lub brokuła, banana*na kolację filiżanka kaszki z owocami*w nocy 120 mlekaZaznaczam, że ilości ulegają znacznym wahaniom z tendencją spadkową - więcej nigdy się nie zdarza.Zwłaszcza kolacja bywa zaburzona.Babcia oczywiście twierdzi, że "ona NIC nie je", ale mnie się wydaje, że nie jest tak źle, natomiast Sam proces wtłaczania pokarmów to osobna bajka.Pozdrawiam serdecznie AdaP.S. Bardzo chętnie pogadam z Tobą na priva, na temat ogólnego rozwoju dziewczynki w tym wieku i innych problemów. Ja nie mam z kim porównać. (wiem, wiem, każde dziecko inaczej się rozwija, nie wolno porównywać...:lol:, ale mimo wszystko). Jeśli masz ochotę - napisz.
      • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 14.09.01, 20:42
        Moja Jula jest jeszcze na piersi i dlatego nigdy nie wiem ile ona naprawdę je. Babcia oczywiście twierdzi, że je mało i że należy w dziecko wpychać jedzenie. Ja uważam, że jeśli sama definitywnie kręci głową odmownie to wie co robi, ale niejadkiem nigdy nie była. Obecnie waży ok. 11 kg - 13 miesiąc. Więc jemy tak: rano cyc, w trakcie naszego śniadania mleko wieloowocowe Bebiko robię 150 wypija różnie od 50 do 100, czasek trochę chleba lub bułeczki w łapkę, jajeczniczka (1 jajo) lub parówka (wiem, że niezdrowo) - za parówkami przepada - cielęca lub drobiowa (rekord 2,5 ale to była kolacja)po drzemce (usypia przy cycu) banan z jabłkiem lub słoiczek owocówobiadek - duży słoiczek lub to co my jemy najczęściej zupa jarzynowa, pomidorowa, krupnik zawsze z mięsną wkładkąpo południu danonek, czasem banan do łapki, jakieś chrupki, ciasteczka (staram się nie zawiele), paluszki (niestety uwielbia)kolacja kaszka mleczno-ryżowa lub mleczno-pszenna z owocami robię tak jak na śniadanie wypija różnie (rekord 200 x 1)do uśnięcia cycw nocy cycAha i to chyba ważne - mamy tylko 4 ząbki, a właściwie 2 i 2 kawałki!Całuski od Hani i Julki
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 18.09.01, 05:57
      Mój roczniak je:rano 3 łyżki kaszki mlecznejok. 10.00 jogurtok. 12.00 zupka ok. 200gok. 14.00 owocok. 16.00 mleczko ok. 100ml albo nicok. 18.00 z serkiem albo cos w tym styluTo taki skromny opis, bo czasem w poszczególnych porach jada cos innego. Też sie bardzo martwiłam, czy to nie za mało (Misiek waży 9kg), ale lekarze mnie uspokoili, wyniki dobre, chodzi od 8 m-ca życia, radosny itd. Jak widać jemu taka ilosc jedzenia wystarcza. Ania
    • Gość: giera Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 18.09.01, 08:02
      Moje dziecię ma 14,3 miesiąca i je takie ilości.: 9-10 rano ok.300-350 ml kaszy manny na gęsto na mleku, lub lane kluski, lub płatki owsiane z dodatkiem owoców np. cały banan lub brzoskwinka itp.ok.13 (po spacerku )zjada bakusia lub danio lub danonka i do spankaok.15 je obiad czyli 350 ml zupy z warezywami i dużą ilością mięsa (gotuje moja mama)ok.19 kolacja czyli 250 ml kaszy bobovita z owocami ale takiej żeby z łyżki nie schodziła(taka gęsta)Przez cały dzień wypija sok Kubuś i ok.750ml herbatki malinowej , pojada paluszki, chrupki a w nocy jak się przebudzi pojada cycusia.Dodamże on nie usiedzi w miejscu 1 minuty , wszędzie go pełna i jest straaaasznym rozrabiaczkiem, aha waga 11 kg długość 80 cm.Pozdrawiam Ania i Kuba
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 19.09.01, 12:31
      hmm. nie wiem czy dobrze robię, że zabieram tu głos bo się okarze, że moje dziecię jest żarłokiem ( a wydawało mi się że On zjada za mało)Marcinek ma 15 m-cy waży 13800 i ma 82 cm wzrostua oto jego jadłospis:*po obudzeniu ok. 7.30 300ml mleczka*po tym chrupie sobie platki śniadaniowe typu cornflakes(dziadek je to i On musi)*ok. 10.00 jedna lub dwie kanapeczki z wędlinką*ok. 14.00 zupka ok. 250 ml ale musi być bardzo gęsta czyli dużo dodatków typu kluseczki, zaciereczki, kasza lub ryż*ok. 17.00 II danie ziemniaczek, mięsko np udko z kurczaka + gotowane warzywa lub surówka*ok. 20.00 kolacyjka czyli 250 ml gęstej kaszyno i oczywiście w ciągu dnia tzw. między posiłkami obowiązkowo :banan, jabłko, serek lub jogurt, chrupki kukurydziane + napoje
      • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 19.09.01, 12:49
        Mam pytanie do mam ktorych dzieci zjadaja 250-300ml mleka lub zupki-mianowicie w jakich naczyniach? A moze to z dokladka? Najwieksza butelka to 250ml i trudno w niej do pelna mleko zrobic. Ja musze dawac 180ml wody. Nastepnie to zupy- jak wasze dzieci mieszcza 300ml w zaladku, kiedy talerz doroslego miesci 250ml zupy? Miseczki dla dzieci sa na 120-150ml. Pozazdroscic apetytu!!!! Moje 1.5 roczne dziecie 10kg rano je 200ml mleka, potem jakas kanapeczke przy tym szynke oddzielnie a chleb oddzielnie, obiadek maly kubeczek zupy, picia ok 150ml, jakis owoc, chrupka jeszcze raz kanapeczke i na dobranoc mleczko-butelke. I jak tyle zje to jest bardzo dobrze. Pozdrawiam.
        • Gość: giera Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 07:55
          Droga GrażynoSpieszę odpowiedzieć, mój synek zjada 250-350 ml kaszy czy zupki, a naczyniem w jakim je jest taki metalowy harcerski kubek o pojemności 0,5 l , podgrzewam w nim, gotuję w nim i karmię z niego bo mi tak wygodnie, nic się nie rozlewa nie stygnie itp.Pozdrawiam Giera
          • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 08:10
            Oj Giera, wyobraziłam sobie Kubusia, jak siedzi przy ognisku i gmera patykiem w kociołku. :bounce: :hap:
            • Gość: giera Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 09:40
              Och ty ADA.....
            • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 11:04
              Mój synek ma 15 mies.i co on je, więć np.:ok. 7,30 kaszka na mleku sojowym 220 mlok 11 deserek owocowy ze słoiczka ( ten wielki)ok 14 obiad - zupa ok. 350 -chba bo leję na "oko"ok. 17 coś, tzn. kawałek bułeczki, albo jabłuszko, albo deserek sojowy albo coś innego zależy co mam pod ręką,ok 19.30 kaszka na dobranoc 220 ml. ( kaszki tylko dawane łyżeczką z butli nie ma mowy nie wypije.W ciągu dnia wypija ok. 250 ml. picia i w noc ok. 250 mol. razem 500 - 700 ml. dziennie i to mnie zastanawia czy to nie jest za wiele- dodam, że siusia też niczego sobie.
              • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 23.09.01, 12:56
                Hej!Prawie 13 - miesięczna Marcelka zrezygnowała sama z własnej czyt. maminej mleczarni na 3 dni przed pierwszymi urodzinami. Od tego czasu jej jadłospis trochę się zmienił.Ma juz 8 zębów - 4 na dole i 4 na górze, więc potrafi już dośc dobrze sama gryźć i w związku z tym nie rozdrabniam jej jedzenia, ewentualnie kroję na małe kawałki. Zrezygnowałam już prawie w ogóle z gotowych deserków i obiadków ze słoiczka (chyba że naprawdę nie mam czasu - praca itp.), gotuję i przygotowywuję je sama lub tata, jeśli mnie nie ma.A oto, co Marcelka wchłonęła w siebie wczoraj:7.00 - kaszka mleczno - ryżowa z owocami (gęsta) - miseczka - ok. 200 gram + kakao z butelki - 150 ml,9.45 - jajecznica (z talerza taty, bo lepiej smakuje od kogoś niż ze swojego)+ kromka chleba razowego z masłem,12.00 - "bomba witaminowa" czyli sałatka z owoców (banana, kiwi, brzoswini - po jednej szt. i klku wnogron bez skórki,15.00 - 2 filety z mintaja gotowanego bez skóry i ości (pobiła swój rekord!!!) + 1 ziemniak + trochę gotowanych warzyw. Uwierzcie - baliśmy się z tatą, że córka pęknie - ale żyje nadal i ma się doskonale!,17.15 - serek "Bakuś" + chrupki kukurydziane,20.30 - jogurt naturalny z wkrojonymi owocami brzoskwini (na ciepło) - miseczka ok. 250 ml + kakao 100 ml + kilka łyżeczek pysznych syropków, bo jest trochę przeziębiona.Do tego 1 butelka 250 ml herbatki owocowej słodzonej miodem przez cały dzień, najczęsciej po posiałkach. Jeszcze niedawno budziła się nocy i dopajaliśmy ją, ale ostatnio przesypia już całą noc spokojnie.Obudziła się dzisaj o 6.30 z uśmiechem na twarzy, dostała kakao a potem od nowa... Jak tak dalej będzie to chyba otworzymy sklep spożywczy - po, co dawac zarabiać innym na naszej córce, czyt. jej żołądku?Jak pisałam w poście nt. chudzielców waży 8200 przy wzroście 75 i ma energię do zabaw (i nie tylko) za kilkoro dzieciaczków.Trochę się rozpisałam.Pa. Nika mama Marecelki.
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? Do Joanny i nie tylko IP: *.* 20.09.01, 08:08
      Joanno! Post do ciebie na skrzynkę ciągle wraca. Chyba coś się zepsuło. Pogaduchy na czacie raczej odpadają bo w pracy nigdy nie wiem kiedy będzie chwilka luzu (zwykle nie ma), a w domu łączę się przez modem i często mi się nie udaje.Czekam więc na liścik. Tyle prywaty, za co przepraszam.Proponuję abyśmy my - mamy roczniaków pogadały, porównały "osiągi i parametry" swoich pociech. Co potrafią i jak się rozwijają. NIniejszym otwieram dyskusję.Ja ostatnio mam problem z moim diabełkiem. Jak umyśli sobie, że chce TO, nie ma siły jej odciągnąć. Wrzask, nie działa odwracanie uwagi, dochodzi do tego, że rzuca się na ziemię!!!. No i co na to powiecie?A poza tym rosną jej zęby, dwa na raz, nie chodzi jeszcze sama, tylko za rękę, za to świetnie po schodach trzymając się poręczy, mówi mało, ale dużo rozumie. Ach...Pozdrawiam i czekam na odzew Ada
      • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? Do Joanny i nie tylko IP: *.* 21.09.01, 22:24
        No to okazuje się, że z jedzeniem mojej małej nie jest tak źle, je tyle co inne dzieci :) (inne czyli Wasze :)). A co do rozwoju to chodzi odkąd skończyła 10 miesięcy, ma prawie 4 zęby (tzn dwie górne jedynki wyrżnięte do połowy), mówi mama, tata, baba, dada (ze zrozumieniem oczywiscie), mniam, lala. Nasladuje rozne zwierzatka (tzn. mnie udającą te zwierzątka bo np. prawdziwej kury jeszcze nie widziala :) ).Rozumie mnóstwo rzeczy. Tylko zasnąć nie umie bez mamy...Pozdrawiam Joanna mama Nataszki
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 11:48
      moja Kamila ma 16 miesięcy, i je tak:7,30 200 ml. mleka z kleikiem9, 120ml. soczku11. jogurt 13. zupa, ale bardzo gesta duzo miesa i warzyw około 60 ml.16. mleko 200ml(czasami mniej)18,30 drugie danie czyli to co my jemy, ziemiaki, mieso itp.21. mleko 180 ml.miedzy czasie herbatke kompocik, paluszki.wazy 12 kg, wzrost 87 cmrozwija się dobrze, cały czas biega, całymi dniami by spacerowała.pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 20.09.01, 19:50
      Daniel ma prawie 13 miesiecy, i wsuwa 4 posiłki w ciągu dnia:ok.8- baardzo gęsta kaszka ok 250gram (czasami łyżka w niej stoi, hi, hi, hi)12- dzisiaj zjadł średni kartofelek i 3 duże marchewki i łyżkę gotowanego mięsa (tyle mniej więcej je)16- deser: zazwyczaj 3 owoce: 2 jabłka i marchewka, 2 gruszki i jabłko19- to samo co ranoWszytko podaję mu łyżeczką z dużego talerza.Między posiłkami nie mu nie daję, czasami surową marchewkę czy jabłko.Pije ok. litra na dobę.Mały waży ok 10kg, i ma 74 cm, i chwili nie usiedzi na tyłku. Wszędzie go pełno.Chodzi za jedną rękę, a wczoraj się puścił sam i zrobił dwa kroczki. Hurrra!!Najważniejsze słowo: am (jedzenie). Jak go poproszę żeby powiedział mama mówi tata (wrrrrrrrrr). I rzeczywiście bardzo dużo rozumie, czasami nie mogę się nadziwić.Zęby: 2 całe, 2 połówki, i 2 ćwiartki.Ada mama Daniela
      • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 21.09.01, 07:41
        Cześć Ada :hello: ada
        • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 21.09.01, 21:29
          No, cześć!Ada
    • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 21.09.01, 07:46
      A moja córa wczoraj 10 minut "czytała" sobie książeczki, a potem 5 minut "rysowała" kredkami, co dało w sumie 15 minut !!!!!!!!!! zabawy stacjonarnej.:) Czyżby przełom.Pozdrawiam ada
      • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 21.09.01, 21:35
        A Daniel to drewnianymi klockami zaczyna się dłużej bawić. To chyba rzeczywiście jakiś przełomowy wiek.A kredki to jakie masz, bo ja dawałam świecowe ale je zaczynał wsuwać. A długie, drewniane to chyba trochę nieporęczne.Ada mama Daniela
        • Gość: guest Re: Ile je roczne dziecko? IP: *.* 22.09.01, 21:20
          eeee, na razie to rodzaj kredek nie ma znaczenia.Byle jakiś gryzmoł robiły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka