Dodaj do ulubionych

prezent od mikołaja

17.11.06, 14:52
Mam pytanie.

Zastanawiam się nad prezentem na mikołaja dla 2-letniego chłopca.
Chciałabym mu kupić motor na akumulator (np. na allegro), ale zastanawiam się
czy on jest odpowiedni dla 2 latka.
Może Wy mi podpowiecie, co mu kupić, albo, co Wy kupujecie dla swoich pociech.
Ja mam do dyspozycji do 200 zł.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • debollica Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 04:34
      nic mu nie kupuj, za maly jest zeby w mikolaja wierzyl
    • osesek22 Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 08:22
      Zależy co lubi, czym najchętniej się bawi. Może jakiś duży pojazd na pedały np.
      kraktor z przyczepą, kolejkę elektryczną albo zestaw klocków.
      • agnieszkaj10 Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 13:43
        Pawełek 2 lata kończył w październiku, a motor na akumulator dostał na dzień
        dziecka, traktor na pedały latem. Jest dużym dzieckiem na bilansie miał równy
        metr wzrostu i ten motorek to już mu trochę za mały, na przyszły rok trzeba
        będzei się rozejrzeć za większym.
        pozdrawiam
    • 76kitka Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 13:53

Mój mały uwielbia swój motorek, ma też jeepa na akumulator, ale motor to jest Jego miłość, codziennie jest w użyciu o ile pogoda pozwala. My mamy peg perego działa bez zarzutu i mogę polecić z czystym sumieniem.
      • mawa73 Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 22:37
        Ja moze trochę nie na temat, ale problem mnie - jak by tu powiedzieć - trochę przeraził. Od zawsze Mikołaj kojarzył mi się z paczką, w której były słodycze i drobiazgi i tak samo urządzam to dla swoich dzieci. Mikołaj za 200 zł dla dwulatka? Motor? To co mu zamierzasz kupić pod choinkę - samochód? A jak będzie starszy (apetyt rośnie...)

PS. Uprzedzając pytanie, oczywiście, że z mojego przebija źle ukrywana zazdrość o stan finansowy autorki wątku, ale jednak nie w tym rzecz...
        • dorek3 Re: prezent od mikołaja 18.11.06, 22:47
          pomyślałam dokładnie o tym samym )))
          moi dostaną puzle
        • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 11:02
          Zgadzam się z opiniami, że 200 zł na mikołaja to za dużo, ale mój syn dostał 100
          zł od wujka i 50 zł od babci. Chcę to wykorzystać i kupić dziecku coś fajnego,
          bo mnie nie było by stać na taki drogi prezent dla dziecka.
          Dla tego zadałam pytanie dotyczące motoru na akumulator czy warto kupić dla tak
          małego chłopca. W grudniu ma drugie urodziny i nie będziemy mu nic kupować, bo
          dostanie dużo prezentów.
    • isa2 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 08:19
      Zgadzam sie z 2ma moimi przedmowczyniami. Moj 2 latek dostanie taki zestaw,
      ktory udalo mi sie kupic na promocji, 2 autka i znaki drogowe. Kosztowaly
      bagatela 30 zl smile. Nie dajmy sie zwarjowac, by dziecko tak rozpieszczac
      finansowo. A jak bedzie 2gie albo 3cie dziecko, to wydasz odpowiednio 600 zl na
      mikolaja? To dal 10 latkow to juz 1000 pln nie wystarczy.
    • magda505 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 19:46
      Zadziwia mnie takie podejście pomyśl tylko że dziecko powinno umieć sie cieszyć
      nawet drobnostką a tego trzeba uczyć od maleńkosci ,nawet czekoladką ,bajeczką
      itd..nawet jak nas stać na dużo wiecej.
    • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 21:03
      Zgadzam się, „że dziecko powinno umieć się cieszyć
      nawet drobnostką a tego trzeba uczyć od maleńkości,nawet czekoladką,bajeczką
      itd. nawet jak nas stać na dużo więcej”.
      Tak uczę mojego syna.
      Od nas zazwyczaj dostaje drobne prezenty, ale wybieram takie, które będą go
      cieszyć, rozwijać. Uważam, że dziecku raz na jakiś czas (jak możemy sobie
      pozwolić finansowo) kupić droższą zabawkę. Tzn. raz na rok może 5 lat w
      zależności od wielu czynników.
      W mojej rodzinie ustaliliśmy, że rodzice kupują prezent na mikołaja a nie cała
      najbliższa rodzina, ponieważ to rodzice wiedzą, co najlepiej kupić dziecku.
      Bardzo często dzieciaki na mikołaja dostają dużo prezentów i to moim zdaniem
      jest rozpieszczanie dziecka.
      Tylko dziwi mnie drobny fakt w odpowiedziach na mój post, wiele dzieci ma drogie
      zabawki a ja jak jeden raz dziecku chcę kupić coś droższego to zostałam
      niezrozumiana. Pisząc ten post chciałam zapytać się, co najlepiej kupić dziecku,
      ponieważ nie prędko moje dziecko dostanie tak drogi prezent. Czy motor czy coś
      innego.
      A może lepiej dziecku kupować drogie zabawki bez okazji?
      Moje dziecko ma 2 lata i pierwszy raz kupuje mu tak drogą zabawkę i nie mam
      zamiaru mu często kupować.
      • aneta76 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 21:37
        Daj spokoj, nie tlumacz sie ze kupujesz dziecku prezent, z jakiej okazji. za ile i ile osob sie na niego skladalo... Dzieci powinny umiec sie cieszyc z drobnych prezentow, ale jak rodzice maja pieniadze, to dlaczego maja specjalnie dla zasady nie kupowac dzieciom zabawek drogich... Jak siebie rozpieszczam prezentem to i dziecko tez moge. Kupuje dziecku zabawki zarowno za 5zl jak i za 200zl i to jest wedlug mnie ok.
        Przepraszam, ze nic nie wnosze do watku jezeli chodzi o wybor zabawki, ale po prosu moja 2,5 latka nie ma takiego samochodziku, bo jesyem mu przeciwna z przyczyn ideologicznych, ale wkurzylo mnie takie wyliczanie...
        • anetina Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 14:10
          to co ja mam powiedzieć, jeśli mój wtedy prawie 2,5 latek dostał motor bez
          okazji
          bo dziadkowi się podobał motor big_grin

chociaż Mały dostaje różne rzeczy bez okazji
          np. na wiosnę rower (na miesiąc przed motorem)

a na mikołajki Mały dostanie książkę o Bobie Budowniczym
          duże puzzle
          i mały samochodzik

pod choinkę - to co mi wiadomo - straż (jest miłośnikiem straży pożarnej),
          książki, zestaw Lippy Messy (chrzestna zrzuca się na cały zestaw) i wiele
          pewnych innych

babcia wysyła jeszcze paczkę na święta
    • gandalf26 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 21:50
      Osobiscie uwazam ze motor/samochod na akumulator nic nie wnosi w rozwoj dziecka.
      Ja nie kupilam tego mojemu dziecku, zakupila jednak prababcia. Spedzamy u niej
      pogodna czesc roku i moj maluch lubi nimi jezdzic. Jednak ma do dyspozycji
      bardzo duzy teren.
      Zastanow sie czy dziecko bedzie mialo mozliwosc korzystac z tego zakupu?
      W naszych warszawskich warunkach wiem ze takie zakupy nie bardzo sie sprawdzaja
      gdyz dziecko 2-3 razy zechce z nim wyjsc na spacer i koniec.
      Ja wybralabym cos nie na akumulator ale cos gdzie jest praca nog- gokard,
      rower...
      A moze jakis rozwijajacy zestaw Lego?
      Rozwazylabym jeszcze ten motor.
    • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 19.11.06, 22:12
      Dziękuje gandalf26 i aneta 76.
      Mój synuś lubi samochody i motory, dlatego się zastanawiam nad motorem na
      akumulator.
      Mieszkam na wsi pod Krakowem i będzie miał gdzie jeździć. Zastanawiałam się czy
      dla dwulatka może będzie lepszy jakiś inny prezent.
      Zgadzam się rozpieszczamy czasem siebie i dziecko też możemy czasami rozpieszczać…
      Ja dostałam najdroższy, najcudowniejszy i najpiękniejszy prezent- syna…

Pozdrawiam
      • lollypop Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 03:58
        Nie uwazam za nic nieodpowiedniego to ze dziecko dostanie raz na jakis czas
        prezent za 200zl. Moje dostaja o wiele drozsze i jakos nie sa tym zepsute, z
        kazdej czekoladki od babci tez sie ciesza, a takze potrafia oddac swoja zabawke
        innemu dziecku.

Odnoscie pojazdow na akumulatory to trzymalam ich sie zawsze z daleka bo
        zdrowiej kupic rowerek czy inny pojazd zachecajacy do ruchu.
        • dominika0808 Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 07:04
          ja tez uwazam,ze raz na jakis czas mozna sobie pozwolic (oczywiscie w miare
          mozliwosci finansowych) na drozszy prezent...jezeli rodzicow na niego stac to
          dlaczego nie...przeciez tak male dziecko nie wie ze autko kosztuje 200 zl
          czekoladka 2 zl a jeszcze cos innego 18zl...dla niego prezent to prezent...moj
          synek cieszy sie z wszyskiego co dostanie i tak samo zareagowal na lizaka
          ktorego mu kupilam jak i na czterokolowca na akumulator ktory dostal od taty na
          urodziny...z obu prezentow bardzo sie ucieszyl z ta jednak roznica ze lizaka
          szybko zjadl a na prezencie od taty jezdzi do dzis wink pozdrawiam
      • aneta76 Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 13:56
        Jak lubi samochody i bedzie mial gdzie jezdzic to mu kupcie taki prezent. Zawsze mozecie kupic nie samochod tylko motor, zeby nie bylo tak, ze mu nozki beda wystawaly z autka i bedzie niewygodnie... Czy trafisz z prezentam czy nie to niestety sie dowiesz dopiero po fakcie...
    • anetina Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 14:04
      jak najbardziej kup mu taki motor
      jeśli tylko ma gdzie jeżdzić na nim
    • patyk.od.zosi Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 14:28

www.allegro.pl/item142144988_ebajbustraktor_country_berchet.html

moze taki traktor na pedalki?

chociaz tez zastanawiam sie nad pojazdem na akumulator dla mojego 2-latka smile

_______
      pozdr.,
      patyk
      • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 20.11.06, 15:05
        Podoba mi się ten traktor.
        Oj teraz mam do rozważania traktor czy motorsmile
        Jak mały oglądał zabawki w gazecie to pokazywał mi taki traktor i tłumaczył
        gdzie będzie siedział i jak będzie kierował kierownicąsmile
        Uwielbiam robić prezenty chyba bardziej niż dostawać…

• anetina Re: prezent od mikołaja 21.11.06, 08:21
          to jest na tej zasadzie
          kupujemy dziecku to, co sami chcieliśmy mieć albo mieliśmy w dzieciństwie smile
    • katisza Re: prezent od mikołaja 21.11.06, 10:34
      Witam
      Mój mały ma motor i samochod na akumulator.Samochód dostał od babci jak maiał
      1,5 roku (gwiazdka).Jest w nim taka opcja ,ze moze jezdzic sam ( jezdzi sam
      teraz -2 lata)lub sterowany jest pilotem(ta funkcja przydała się na
      początku).Polecam .Kupiony na allegro.Motor dostał na 2 latka ale jakos nie
      idzie mu na nim jazda.
      Uwielbia samochody ...Babcia uwielbia rozpieszczac wnuka i nie widzę w tym nic
      złego.
      Dostaje tez zabawki za 5 czy 10 zł i tez się z nich cieszy.
      Nie miałam nigdy problemu ,ze on to chce i koniec .Cieszy się ze wszystkiego co
      dostanie ,czy jest to auto na akumulator czy małe autko na baterie kupione na
      straganie za 5 zł.
      Pozdrawiam
      • a.asiula Re: prezent od mikołaja 21.11.06, 10:54
        witaj
        mam synka 3 latka i jeśli mogę sie wtrącić to :
        po pierwsze to jest super pomysł że rodzina się złoży i dziecko może dostać coś
        droższego, jeżeli rodziców nie stać. Ja też wolałabym żeby sie rodzina zrzuciła
        na coś większego niż dużo drobnych zabawek. Na drogie zabawki nas nie stać ale
        mały upatrzył sobie kierownicę w smyku za 79,90. Uważam że to za drogo ale
        zdecydowaliśmy że dostanie na mikołaja, na gwiazdkę i na urodziny bo ma w
        grudniu właśnie to o czym marzy.
        po drugie mój syn dostał motor na roczek już i to jest dla niego super prezent
        a mieszkamy w bloku i nie ma za dużo miejsca. jeżeli nie na akumulator to
        polecam rowerek trójkołowy z przyczepą (udzwig 50 kg) z wadera, nam się podobał
        ale kosztował ok.150 to dla nas za dużo.
        Dodam że dopóki syn jest mały i nie wie co ile kosztuje kupuję mu drobne
        prezenty zostawiając sobie pieniądze "na póżniej". Jak będzie starszy bardziej
        odróżni prezent za 100 zł i za 5 zł na razie jest to obojętne.
    • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 21.11.06, 23:07
      Witam ponownie.

Dzisiejszy dzień udowodnił mi, że moje dziecko umie się cieszyć z drobnych
      prezentów. Kupiłam mu balonik i jaką to mu sprawiło radość i dobrą zabawę.
      Uważam, że prezenty za 20 zł jak i te za 200 zł są tak samo bardzo dobre, jeżeli
      dziecku sprawią dużo radości (i rodzicom widząc dziecko jak się ciesz).
      Kupie mu raczej motorek ze względu, że on ma już rowerek na pedały.
      Bardzo dziękuje za porady w sprawie prezentu dla mojego synka, ponieważ lubię
      skorzystać z opinii doświadczony mam.

Pozdrawiam gorąco
    • aniald1 Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 12:36
      Ja tu czegos nie rozumiem. Autorka postu zapytała tylko czy taki sprzet jest
      odpowiedni dla 2-latka. Komentarze dotyczące sumy 200zł mozna było sobie
      spokojnie pominąć - każdy kupuje za tyle ile uzna za stosowne - a napadłyście na
      dziewczyne bardzo.
      Jesli zas chodzi o sedno. Osobiscie uważam, że skorotaki pojazd uzytkowany jest
      z reguły na dworzu a zima raczej temu nie sprzyja to może pomysleć o innym
      prezencie a do tego pomysłu wrócić jak zrobi sie cieplej. Mam podobny dylemat
      bo wpadłam na pomysł aby Młodej kupić rolki - nie zrobie tego jednak naŚwieta
      czy Mikołaja bo kilka miesięcy beda leżały i łodej może byc przykro.
      • anetina Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 12:54
        MÓJ mAŁY MIAŁ LATEM ZACIĘCIE NA ROLKI
        ALE ... NIE KUPILIŚMY MU

a takim motorem Mały jeżdzi po mieszkaniu
        póki co sąsiedzi nie narzekają

rower, deskorolka i hulajnoga też póki co jest w użytkowaniu "pokojowym"

lepiej więc teraz można kupić motor
        na wiosnę może się nie zdażyć okzaja posiadania 200 zł na zakup dla dziecka

polecam motor
        • aniald1 Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 13:51
          anetina napisała:

> MÓJ mAŁY MIAŁ LATEM ZACIĘCIE NA ROLKI
          > ALE ... NIE KUPILIŚMY MU

Zupełnie nie rozumiem dlaczego na mnie krzyczysz.

> a takim motorem Mały jeżdzi po mieszkaniu póki co sąsiedzi nie narzekają
          > rower, deskorolka i hulajnoga też póki co jest w użytkowaniu "pokojowym"
          > lepiej więc teraz można kupić motor na wiosnę może się nie zdażyć okzaja
          > posiadania 200 zł na zakup dla dziecka polecam motor

Widzisz dla mnie sąsiedzi to też ludzie i dlatego nie uzywamy takich sprzetów w
          domu.
          • anetina Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 14:39
            przepraszam, ale caps lock sam mi się włączył
            i zanim zobaczyłam, to już nie chciało mi się tego skasować

a dlaczego od razu krzyk

gdyby miał być krzyk, to bym wszystko tak napisała
            więc nie bierz wszystkiego na poważne
          • anetina Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 14:41
            a tak w ogóle słyszałaś ten motor !?
            jest o wiele cichszy niż niejedna zabawka typu samochodzik, organki
            • joasiiik25 Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 14:48
              Kacper wie duzo o sw.Mikolaju
              czesciowo prezenty juz dostal (zakupione wczesniej)
              Mlody kocha pociagi wiec ma cala kolekcje lokomotyw, wagonow itp
              dostal tez garaz z winda i autami

na Mikolaja kupie mu slodycze, owoce itp oraz jakas zabawke

ps:moj syn Mikolaja ma codziennie
            • aniald1 Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 15:00
              anetina napisała:

> a tak w ogóle słyszałaś ten motor !?

Postaraj sie sobie wyobrazić, że słyszałam smile)
              W poprzednim mieszkaniu miałam też nad soba sąsiadów, ktorzy pozwalali dziecku
              na taki motorek, rower, deskorolkę...itd w domu i nie dało sie tak żyć - a nie
              jestem jakoś szczególnie przeczulona. Biorę oczywiście pod uwagę, że takie
              sprzety moga być bardziej lub mniej głosne ale według mnie to sprzęty do
              uzywania na podworku (chyba że ktoś mieszka w domku jednorodzinnym i nikomu nie
              przeszkadza)
              • anetina Re: prezent od mikołaja 24.11.06, 08:13
                akurat w naszym bloku nie ma problemu, że słychać sąsiadów lub jakieś
                przedmioty głośniejsze

sprawdzaliśmy big_grin

tym bardziej mamy praktycznie wszędzie dywany, które jeszcze bardziej tłumią
                hałas

a motor, dzięki za to, mamy ten z cichszych smile
    • joasia9918 Re: prezent od mikołaja 23.11.06, 15:13
      W mieszkaniu nie wiem jak by wyglądała jazda motorkiem.
      Jak ktoś ma wyrozumiałych sąsiadów to czemu nie.
      Ja mieszkam w domku jednorodzinnym i mamy do dyspozycji spore podwórko.
      Ale zastanawiam się jakby wyglądały ściany po taki jazdach, bo na początku mały
      kierowca nie będzie umiał dobrze kierować.
      A przy następnej nadarzającej okazji (np dzień dziecka) nie będziemy mogli
      pozwolić sobie droższy prezent. Teraz ja nie pracuje i musimy rozmyślnie wydawać
      pieniądze.
      Dla tego założyłam ten post, bo chciałam wykorzystać okazje i kupić coś droższego.
      Nie lubię jeździć z dzieckiem po sklepach (dla niego i dla mnie jest to męczące)
      i dobrze jest skorzystać z porad doświadczonych mam.
      • anetina Re: prezent od mikołaja 24.11.06, 08:14
        bez problemu kup motor

a ściany u mnie wyglądają normalnie
        nawet Mały ich nie chce mazać big_grin

motorkiem czy rowerem też nie wjeżdża w nie
    • pestka_23 Re: prezent od mikołaja 24.11.06, 12:58
      proponuję klocki Lego...rewelacja...moj synek bawi się nimi codziennie...i jest
      to zdecydowany faworyt wsród wszystkich zabawek...no może poza kolejką
      drewnianą...wink
    • ramka2 Re: prezent od mikołaja 25.11.06, 16:28
      Zazdroszę takich problemów.
    • anka-ska Re: prezent od mikołaja 25.11.06, 21:00
      Dla moich pociech uniwersalny prezent to książeczki. Jest ich teraz taki wybór,
      że każdemu dziecku można coś wybrać. Moje uwielbiają czytać, oglądać, dotykać
      więc przy każdej okazji oprócz innych zabawek zawsze są książeczki.

Mój dwulatek świetnie się bawił zestawami garaży, torów i dróg firmy Wader. W
      każdym supermarkecie są ogromne pudła tych zestawów. Osobno można dokupić
      samochodziki, pociągi i samolociki (chyba ponad 20 modeli) w cenie ok. 4
      zł/szt. Są bardzo dobrej jakości, nadają sie do kąpieli i do piasku. Można je
      łączyć.

Furorę zrobił autobus szkolny Little Tikes z wyciąganymi ludzikami i ze stopem
      z boku - miniatura prawdziwego amerykańskiego aut. szkol.

Puzzle drewniane - wszelkie też się sprawdzają przy każdej okazji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka