IP: *.* 24.03.02, 11:08
czesc moj mikolaj urodzil sie 14.08 . od kiedy jestesmy w domu maly po kazdym niemal jedzeniu ulewa - nie pomaga nawet kilkakrotne odbicie- czy ktos ma podobny problem albo sposob na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: bridgett Re: ulewanie IP: *.* 24.03.02, 12:15
      Cześć,mój Kuba tak miał. Związane to jest z niedojrzałym jeszcze układem pokarmowym - jakiś tam zwieracz nie działa jeszcze tak jak powinien i stąd ulewanie. U mojego Kuby było to b. nasilone, podobnie jak u Twojego dziecka. Martwiłam się, ponieważ może to doprowadzić do powikłań. Przez jakiś czas zażywał lekarstwo (zdaje się że Coordinax, ale nie jestem już pewna, w każdym razie na zlecenie lekarza oczywiście), ale niewiele to, moim zdaniem, pomagało jeśli chodzi o same objawy. Po jakichś 5 miesiącach nagle prawie całkowicie pzesZło i było już OK. Jeśli nie karmisz piersią, to są specjalne mieszanki właśnie dla dzieci ulewających - zagęszczają się w żołądku i trudniej je ulać. A co Wasz pediatra na to?MonikaS
      • Gość: AnetaLelonek Re: ulewanie IP: *.* 24.03.02, 13:29
        Hej mój synek tez miał ten problem zażywał wtedy Coordinax, dla dzieci karmionych butla sa mleka zagęszczone. Ten lek pomógł mojemu synkowi ale gdy miał 3 m-ce całkowicie ulewanie wręcz wymioty przeszły. Pa
        • Gość: ljoanna Re: ulewanie IP: *.* 24.03.02, 14:44
          Z moim dzieckiem też było podobnie: ulewanie po każdym posiku, czasami bardzo obfite wręcz chlustające. Z tego co wiem jeśli dziecko przybiera na wadze, nie jest to grożne. Oczywiście musisz bardzo uważać aby mały się nie zachłysnął - najlepiej układać do snu lekko na boku. Około 5 miesiąca podawałam Coordinax trochę pomogło. W tej chwili mój mały ma 6 miesięcy i dalej ulewa. Oczywiście coraz mniej ale dla odmiany na pomarańczowo - bo je zupki i soczki. Zauważyłam też że dobrze jest aby dziecko po jedzeniu chwilkę sobie poleżało - jedzonko musi się ułożyc w brzuszku. Myślę że musisz uzbroić się w cierpliwość i oczywiść konsultować sie z pediatrą. Powodzenia Jotl mama Dawida
    • Gość: olaaaa2 Re: ulewanie IP: *.* 24.03.02, 15:31
      moja mała zaczeła ulewać od momentu podawania wszystkiego co nie jest mlesiem z cyca - lekarka powiedziała że tak może być - mój sposó: jakieś 25 minut po jedzonku leży sobie na pleckach lub boczku pomaga! ola
      • Gość: majeczka Re: ulewanie IP: *.* 25.03.02, 07:42
        Nasza córka ulewała od urodzenia. Nie pomagało nic.Ani Coordinax, ani zagęszczane mleko dla dzieci ulewających. Robiliśmy jej USG jamy brzusznej - wszystko było w porządku . Nasz pediatra powiedział: przeczekać (tym bardziej że prawidłowo przybierała na wadze). I miał rację, gdy miała tak jakoś 10 miesięcy, ulewanie zaczęło powoli ustępować aż ustąpiło całkowicie. Pozdrawiam i życzę cierpliwościMaja
    • Gość: guest Re: ulewanie IP: *.* 25.03.02, 10:32
      sama w zeszlym roku prosilam na forum o rade w tej sprawie - moja Asia ma juz 10 miesiecy i owo "ulewanie" (a prawde mowiac wymioty) prawie sie nie zdarzaja: nic na to nie pomagalo, przyczyny tez nieznane - procz tych, o jakich juz byla mowa, bralismy tez pod uwage alergie, ale restrykcyjna dieta tez nie pomogla (ale Ty mozesz sprawdzic) - koniec koncow pomagal tylko sposob mojego pomyslu - otoz zorientowalam sie, ze "chyba" powodem tego jest zbyt szybkie wyplywanie mleka z piersi; niestety karmienie "pod gorke" (tzn. na lezaco) nic nie pomagalo, wiec karmilam mniej pelna piersia (tzn. wbrew wszystkim podrecznikowym radom). Zycze duzo wytrwalosci - dobrze wiem ile rozgoryczenia rodzi sie w Tobie, gdy widzisz, ze dziecko, zamiast byc po jedzeniu szczesliew, cierpi... Litka ps. jeszcze raz dziekuje wszystkim mamom, ktore kiedys podtrzymaly mnie na duchu
      • Gość: Anjam.Adasia Re: ulewanie IP: *.* 25.03.02, 22:32
        Hej,ulewanie to koszmar który spedzał mi sen z oczu przez wiele tygodni.Nie mogłam patrzeć jak dziecko męczy sie po jedzeniu i ma zmęczony wyraz buźki.USG nic nie wykazało, Coordinax nie pomógł. Alergię wykluczono.Zauważyłam że bardzo pomaga położenie na prawym boczku po odbiciu, na lekko uniesionym materacyku.Warto by sprawdzić czy maluch nie ma infekcji bo to też powód ulewania, trzeba zrobić posiew moczu .Podobno również pomaga stosowanie karmienia często i mało, no i mama musi być wyzluzowana bo nerwowa atmosfera w domu sprzyja ulewaniu.Z tego co mówią pediatrzy to musi przejść samo.Życzę wytrwałości i nie przejmuj się tak - taki problem zdarza się większości maluchom.Anja
    • Gość: KK Re: ulewanie IP: *.* 26.03.02, 09:26
      Też to przerabiałam i wiem co to za horror, mala zjadła i chlup wypłynęło, albo wręcz wyrzuciło mleczko. No to krzyk, ja chcę dalej jeść i tak w kółko. Zagęszczen mleko pomogło tylko trochę - z kolei miała po nim problemy z kupą. Ulewanie znacznie się zmniejszylo gdy zaczęła siadać - teraz zaczęła 10 miesiąc i już prawie się nie zdarza.Trochę pomagało jedzenie niewielkich i lości i częste przerwy połączone z odbiciem. Leżenie po jedzeniu u nas sięnie sprawdziło - leżała chwilę spokojnie, często nawet przysnęła, po czym zaczynała się wiercić i z krzykiem się budziła po czym było znajome chlup.POzdrawiam i życzę jak najszybszego nieulewania.
    • Gość: guest Re: ulewanie IP: *.* 26.03.02, 12:14
      Oj znam ten problem, bo Olek - 3 miesiace - strasznie mi ulewal. Ale ostatnio znacznie sie to zmniejszylo. W naszym przypadku pomagało przerywanie karmienia na chwile i "stawianie" Olka do odbicia, a takze ukladanie go pod kątem 45 stopni - pod materacyk w kołysce włozyłam poduszke. Lekarz pocieszył mnie, ze powinno przejsc w 6-7 miesiącu zycia. Wazne aby dzidzius nie był głodny i przybierał na wadze. Pozdrawiam Mira :hello:
    • Gość: Gabula Re: ulewanie IP: *.* 26.03.02, 23:27
      Nasz Szymonek ulewał do 9 m-ca życia. Jakaś lekarka z CZD powiedziała nam, że przy ulewaniu istnieje reguła trójki tzn. albo dziecko przestaje ulewać po 3 m-cach, albo po 6, albo po 9 m-cach itd. U nas się sprawdziło, ale trwało to dość długo. Szymon ulewał po każdym jedzeniu niezależnie od odbić, poklepywań, ułożenia itp. Na prawie każdym swoim zdjęciu widnieje z pieluchą pod szyjką. No ale skończyło się i teraz jest OK.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka