Gość: UlaR IP: *.* 27.03.02, 13:54 A tak w ogóle, to co to są centyle? Sprawdzam wprawdzie na "siatce" na końcu książeczki zdrowia mojego dziecka, na którym centylu jest po każdej kolejnej wizycie u lekarza, ale co tak naprawdę sprawdzam - nie mam bladego pojęcia... Ulka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darek Re: Centyle IP: *.* 27.03.02, 14:37 powiedzmy se tak, 90 centyl oznacza, że dany parametr miało taki sam lub większy 10 % dzieci z populacji ujętej w pomiarach statystycznych, a krzywe gausa i inne pojęcia ze statystyki można se odpuścić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Centyle IP: *.* 27.03.02, 14:44 Witam!Centyle oznaczają , dla przykłady jesłi przy wadze dziecko ma 75 oznacza to że 75% procent dzieci w wieku dziecka ma taką samą lub mniejszą wage, a 25 % większą. to sama ze wzrostem , jesli dziecko ma np. 25% to oznacza, że 25% dzieci ma wzrost taki sam lub mniejszy, a 75% jest wyższych. PozdrawiamDagmaraPS. MAM nadzieję ze nie poknociłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaT07 Re: Centyle IP: *.* 05.04.02, 20:59 No to jak mamy 50 Centyl (wzrost i waga) to musimy się wziąśc za wydłużanie i tuczenie, bo wkkrótce zaniżymy średnią statystyczną?Ciekawe jakie ja mam centyle?Pozdrowienia Magda(wymiary sprzed ciąży:90*60*90; wymiary obecne:110*60*90, cały czas 158 cm w kapeluszu) i Maja (11 m-cy, 75 cm, 9,5 kg) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yavien Re: Centyle IP: *.* 06.04.02, 14:16 Jak macie 50 centyl wzrost i waga to jest bardzo dobrze!Najważniejsze jest, jeśli chodzi o sprawdzanie, w którym miejscu jest dziecko na siatce centylowej, to, czy wzrost i waga są mniej więcej jednakowo. Niedobrze jest, jeśli wzrostnp. na 50, a waga na 90 centylu (wtedy trzeba raczej ostrożniej karmić - ale nie odchudzać, broń Boże! -lżejsze przekąski, więcej ruchu itp). Również kiedy dziecko jest "na odwrót" np. 75 wzrost, a 25 waga, to może świadczyć o niedożywieniu (chociaż często jest to budowa odziedziczona po rodzicach i nie ma się czym przejmować)Ogólnie jestem zwolenniczką podejścia: Jeśli dziecko wygląda harmonijnie, jest zadowolone, lubi się ruszać, to nie mam powodu do niepokoju.Magdalena, mama Jasi (15 miesięcy, 72cm, 9,100kg) Odpowiedz Link Zgłoś