Dodaj do ulubionych

tym razem córka

29.03.18, 10:46
witajcie,
5 lat temu (wówczas 8 letnia) moja córka miała poranne osłabienie (nie było zemdlenia) ale drżała i po podaniu czegoś słodkiego wszystko szybko ustąpiło). mieliśmy wówczas komplet badań, gdzie TSH wyszło ponad 6, pozostałe były ok. Endokrynolog stwierdził, że z pewnością coś wtedy w organizmie się działo skoro był taki wyrzut TSH. Przez miesiąc badaliśmy cukier na paskach, był ok. Mieliśmy też EKG i kardiologa, wszystko ok. MIesiac póżniej wynik trochę powyżej 2.
OD tego czasu 2 razy badałam TSH, też FT3 i FT4, wszystko w normie. TSH 2,4 w 2016. Teraz też postanowiłam przy okazji badań skontrolować i TSH również ok: 2,27, natomiast FT3 10,86 (norma 12,5-20,8) - widzę, że dla dorosłych w tym laboratorium podają taką samą. Na FT3 lekarz nie dał skierowania.
Córka obecnie 12 jest od urodzenia na 3 centylu pod względem wagi i wzrostu, choć obecnie skoczyła i jest na 10 co do wzrostu, waga bez zmian. Byliśmy to kontrolować endokrynologicznie, miała badany wiek kośćca, wyszło ok. Syn jest również pom.3-10 centylem ciągle, od urodzenia. Ja mam 158 cm wiec nie oczekuję cudów, zresztą tak też lekarz to tłumaczył. Byliśmy w Prokocimiu w Krk.
Jednakże, teraz FT4 jest niskie u córki, za niskie, czy może dla dzieci te normy są inne? Ona jest obecnie w okresie dojrzewania, piersi rosną, owłosienie, jakaś wydzielina, zapowiada się, że niedługo będzie miesiączka.
W badaniu krwi wyszły w rozmazie neutrocyty poniżej normy 35% - (norma 45-65), oraz limfocyty nieznacznie podwyższone. Eonzofile jak zwykle ok.8%. Niby nie jest alergikiem, bo żadne testy niczego nie wykazały, ale latem ma kichanie oraz wysypki na palcach. Z wiekiem jest tego mniej, ale jednak jest. Córka podczas badania była tez po lekkiej infekcji wirusowej, typowo kataralnej.
POza tym:
- choruje rzadko - średnio 2-3 razy w roku katar
- dłonie ma bardzo często zimne, twierdzi, ze od zawsze
- jest często jakby nieogarnięta, choć mój mąż jest identyczny, a charakter ma zdecydowanie po nim, zapomina o wielu rzeczach itd.,
- skórę na rękach ma suchą w zimie, tak to nie
- jest jedną z 2 najlepszych uczennic w klasie, ma sporo zainteresowań, ogarnia i ścisłe i humanistyczne
- uprawia piłkę nożną ( :_)) i lubi ruch, nie męczy się jakoś szczególnie przy tym
- często po szkole jak wracamy do domu chce jej się spać i przysypia (mamy 15 km)
- mamusia (czyli ja) od 3 lat łyka Letrox 50/75, brak przeciwciał, samopoczucie w miarę dobre, obecnie TSH 2,0, na początku leczenia paskudne samopoczucie i TSH 4,1.

Proszę powiedzcie czy może u niej występować problem tarczycowy? Czy to FT4 jest jeszcze w normie dziecka? czy dojrzewanie ma wpływ na wyniki?

Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: tym razem córka 29.03.18, 12:58
      Brzebadalabym córkę czy nie ma problemów z insulina. Podajesz wynik ft3 czy ft4 bo trudno zrozumieć?
      • jbasko Re: tym razem córka 29.03.18, 13:47
        FT4
        Glukozę miała badaną, w normie.
        • hashitess Re: tym razem córka 29.03.18, 17:46
          jbasko napisała:

> FT4
          > Glukozę miała badaną, w normie.

przy tak niskim poziomie FT4 można powiedzieć, że tarczyca
          córeczki przestała pracować.
          Jest to wynik jednego badania, ale można go uznać za niepokojący.
          Uważam, że pogłębiona diagnoza jest konieczna.
          • jbasko Re: tym razem córka 04.04.18, 10:20
            Badanie z 2013 r.
            TSH 2,819
            FT4 24.36% [ wynik 0.89, norma (0.7 - 1.48)]
            FT3 93.50% [ wynik 3.58, norma (1.71 - 3.71)]
            Wówczas, ja nie znająca się zupełnie na tym, lekarz stwierdził, że jest w normie.
            Dziecko poza suchymi dłoniami to właściwie nie ma objawów, albo ja ich nie widzę. Ma apetyt, jest szczupła, teraz w skoku wzrostowym, rośnie szybciej niż zwykle (ciągle na 3 centylu teraz na 10). NO nic powtórzymy badania i usg w przyszłym tygodniu i się okaże.

• jbasko Re: tym razem córka 13.04.18, 16:50
      Mam wynik usg
      Tarczyca niepowiekszona o prawidłowym echogramie bez zmian ogniskowych o zachowanym obrysie.
      Płat prawy 11x10x27 mm
      Płat lewy 10x10x26 mm
      Ciesn 2,5 mm
      Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych głębokich szyi.
      Pytam lekarza czy nie za mała A on że w górnej granicy normy, córka waży 30 kg, 145 cm wzrostu.
      • jbasko Re: tym razem córka 20.04.18, 19:47
        witam,
        Powtórzyliśmy wyniki...
        Nie działa kalkulator tarczycowy więc przeliczyłam ręcznie na procenty, nie wiem czy dobrze. I tak, badanie 3 tygodnie póżniej, w innym laboratorium, FT4 niestety poniżej normy, ale szczegółowo:
        TSH 2,890 ( 0,51 — 4,30)
        FT3 3,46 ( 2,56 - 5,01) - 36,73% (nie wiem czy dobrze policzyłam procenty)
        FT4 0,85 (0,98 - 1,63) - - 20%
        AntyTg - 11,63 (0,00 - 115,00)
        AntyTPO - 9,6 (0-34)

Ferrytyna -31 (13 - 150)
        B12 - 560 (197-771)
        D3 - 23 - poziom pożądany od 30-80 - od ok. roku córka łyka vigantoletten 1000 codziennie.

Ponadto morfologia podobna jak osatnio, w rozmazie komputerowym neutrocyty poniżej normy, eonzofile powyżej, ale w rozmazie mikroskopowym mieszczą się w normach.

Jak patrzę na te wyniki, to ja wiem, one są fatalne, jeśli chodzi o Ft4 głównie, ale jak patrzę na moje dziecko, jak dziś pół dnia kopała w piłkę (gra w nożną) i obecnie u sąsiadów skacze na trampolinie, zastanawia mnie jak to z tym jest. Tak naprawdę jedyny objaw książkowy to zimne ręce, i jak jest ciut cieplej w domu (zazwyczaj mamy 19 st) jej dłonie też są cieplejsze. Jeszcze miesiąc temu miała suche ręce, kupiłam jej krem nawilżający, smaruje, i nie są suche, nawet rano czy po myciu.
        Ja wiem, jako matka chciałabym wierzyć, ze nic zlego się nie dzieje...

We wtorek idziemy prywatnie do endo.

Widzę, że należy jej uzupełnić żelazo, ponadto chyba zwiększyć wit D, ale czy to może być przyczyną jej niskich wyników?
        Co myślicie o jodzie?

Ja mam można rzec to samo w badaniu klinicznym, zaczęło się od ft4 poniżej normy, tsh ok4, ale i usg jest ok cały czas (3 razy miałam robione przez 4 lata) i przeciwciał brak.
        Proszę podpowiedzcie coś, nie chciałabym żeby moja córka weszła w wieku 12 lat w branie synetetyku sad

• muktprega1 Re: tym razem córka 24.05.18, 17:08
          www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

FT4 -20.00% [ wynik 0.85, norma (0.98 - 1.63)]

FT3 36.73% [ wynik 3.46, norma (2.56 - 5.01)]

No tak - niska objętość tarczycy w parze z niskim Ft4 poniżej normy, ale z kolei nie pasuje do jej aktywności fizycznej. Nie wiem jak to pogodzić, może rzeczywiście niedobór jodu?
          Dodatkowo jednak zrobiłabym krzywą cukrowo glukozową w całości na czczo, badanie trwa ok 2 h ze względu na pierwszy Twój wpis:
          " drżała i po podaniu czegoś słodkiego wszystko szybko ustąpiło"
      • muktprega1 Re: tym razem córka 24.05.18, 16:58
        www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc

tarczyca maleńka:
        objętość całej tarczycy: 2.785 ml
        co stanowi obj do 4 lat. Poniżej tabelka z książki "Jak żyć z Hashimoto" :
        i.imgur.com/kNMtJY5.png
        • jbasko Re: tym razem córka 04.06.18, 09:03
          lekarka u której byłam stwierdziła, iż tarczycę dzielimy na wydolną i niewydolną, nie na małą i dużą. To, że jest malutka, często się też dziedziczy, moja ma ok.9 ml, moje rodzeństwo też ma małe. Bierze teraz kelp, mamy zalecone dużą ilość żelaza (spirulina, jajka, czerwone mięso), choć u nas jemy zdrowo i pełnowartościowo w mojej ocenie. Jeśli jednak FT4 nie zacznie rosnąć po 6 tyg suplementacji mamy wprowadzić Letrox, co jest dla mnie nie do końca do zaakceptowania, gdzie dziecko jest żywe, optymistyczne, pogodne, pełne werwy.
          • jbasko Re: tym razem córka 03.08.18, 14:06
            po 3 miesiącach kontrola wyników. Córka miała zalecone od endo (podobno najlepszy dziecięcy endo w Krk) kelp, spilurina, więcej jajek, czerwonego mięsa, wysypianie się itd.
            Córka przez te 3 m-ce może przez 2 stosowała ściśle zalecenia, gdyż była na obozie harcerskim oraz na wakacjach, gdzie wiadomo, nie było możliwości tak ściśle stosować tej diety. Jednakże kelp brała prawie codziennie.
            Dzisiejszy wynik to TSH 2,89, ft4 12,27 (12,61 - 20,80), czyli wynik ft4 wzrósł z 10,86, jednakże nadal poniżej normy. Lekarz na wizycie mówiła, iż jeśli urośnie o 1 pkt, czyli do 11,8 to będzie dobrze. Urosło trochę więcej i to przy braku systematyczności. Córka czuje się dobrze, jest mega aktywna, wydaje mi się, że nawet bardziej niż wcześniej. Urosła znacznie, jeszcze pół roku temu była na 3 cent., teraz prawie 25. Zbadałam też wiek kostny i jest zgodny z metryką, oraz zlecony lipidogram jest również dobry.
            Powiedzcie mi dziewczyny, czy medycyna zna takie przypadki, ze to się obejdzie bez letroxu/euthyroxu, że dziecko suplementami na bazie jodu może podnieść te parametry. MOże macie sprawdzone sposoby na podniesienie jeszcze córce tych parametrów? Wizytę mamy we wrześniu u endo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka