Dodaj do ulubionych

Czapeczka ?

IP: *.* 23.04.02, 11:43
Jak to właściwie jest z tymi czapeczkami ? Czy dziecko musi nosić jakieś okrycie głowy, kiedy słońce zaczyna mocniej prażyć ? Obserwuje na spacerkach dzieci, niektóre okryte są po same oczy inne znów paradują z gołymi główkami. Ania i jej 14 miesieczna córeczka
Obserwuj wątek
    • Gość: Morud Re: Czapeczka ? IP: *.* 23.04.02, 13:44
      Ja uważam, że dziecko powinno mieć coś na głowie. Moja córcia (2 latka) nawet latem zawsze ma chusteczkę na głowie. Tak polecił mi mój lekarz i jego sie słuchamMonika
    • Gość: guest Re: Czapeczka ? IP: *.* 23.04.02, 13:54
      A mój mały po ukończeniu roku przestał latem nosić czapeczki, kiedy jest pogoda bezwietrzna i w cieniu.
    • Gość: Anna72 Re: Czapeczka ? IP: *.* 23.04.02, 14:38
      Jak praży słońce zawsze zakładam Kamilowi czapkę z daszkiem, z gołą głową chodzi w lecie w pochmurne dni lub pod wieczór. On nawet lubi chodzić w czapce, bo go słońce tak nie razi. :sol: Anka.
    • Gość: agnes Re: Czapeczka ? IP: *.* 23.04.02, 14:44
      Czapeczka jest dla maluchów po to, aby nie traciły szybko ciepła - niemowlęta nie mają jeszcze dobrze rozwiniętej termoregulacji ciała, a najwięcej ciepła tracą właśnie przez główkę, a w upały po to, aby ochronić główkę przed szkodliwym nadmiernym promieniowaniem słonecznym (żeby dzieciątko nie dostało udaru słonecznego). Tak więc gdy jest chłodno, należy dziecku założyć czapeczkę ciepłą, a gdy jest ciepło należy założyć czapeczkę lekką i przewiewną, osłaniającą od słońca.Pozdrawiam.jaga
    • Gość: guest Re: Czapeczka ? IP: *.* 23.04.02, 23:18
      Ja się zawsze orientowałam po ilości włosków na głowie :) Wiadomo, jeśli maluch łysy lub prawie łysy to czapeczka była na głowie prawie zawsze, chyba że był upał i siedziałśmy w cieniu. Teraz kiedy włosów jest całkiem sporo to zakładam czapeczkę kiedy jest chłodno, a chustkę na słońce. Poza tym córcia chodzi z gołą głową.
    • Gość: guest Re: Czapeczka ? IP: *.* 24.04.02, 10:33
      Czpeczka ma chronić przed słońcem główkę ale równiż (a może przede wszytstkim) oczy. Dlatego raczej wybieram czapki z daszkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka