Dodaj do ulubionych

Ząbki????

IP: *.* 23.05.02, 16:58
Witam :hello:Mam pytanie o pierwsze ząbki .Jaki jest pierwszy proces w wyrzynaniu się ząbków, jak to wygląda, czym się pzrejawia. Moje dziecko ma dopiero 3 miesiące, ale już obficie się ślini i mocno ssie swoją rączkę ( jeździ nią po dziąsłach ) , oraz jest bardzo marudny. Znajomi i rodzina mówią, że zaczyna ząbkować w co nie chce mi się wierzyć bo jest raczej trochę za mały na ten etap.Proszę poradźcie co może być grane.Pozdrawiam Buba. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ząbki???? IP: *.* 23.05.02, 17:14
      Może to jakiś objaw, ale pierwsze ząbki pojawią się po ok 3 miesiącach. Przynajmniej tak było z Lenką.Wiele dzieci ślini się w tym wieku, a na zabki trzeba poczekac.
    • Gość: dorotaM Re: Ząbki???? IP: *.* 23.05.02, 17:35
      Mój synek podobnie wcześnie miał aktywne ślinianki i gryzł sobie paluszki a nawet całą piąstkę.Był bardzo marudny i chociaż nikt w to nie wierzył,to pięć dni przed skończeniem 3 m-cy wyrżnął mu się pierwszy ząbek,a po kilku dniach następny.Dzień przed tym zdarzeniem był na tyle niespokojny ,że cały czas na zmianę z babcią nosiłyśmy go na rękach.Możliwe ,że Twoja pociecha przechodzi takie wczesne ząbkowanie.Zyczę dużo cierpliwości , trochę pomaga żel na ząbkowanie,w razie gdy dziecko bardzo cierpi można podać odpowiednią dawkę panadolu (wg zalecenia lekarza).Dorota.
    • Gość: agnes Re: Ząbki???? IP: *.* 23.05.02, 19:34
      Cześć Buba. Moja córka miała pierwszego ząbka w wieku 3 miesięcy, a synek - 4 i pół.Pierwsze wychodzą jedynki dolne, potem górne, potem dwójki dolne, górne, a potem czwórki, piątki i na koniec trójki. Jeśli ślini się obficie i marudzi to na pewno ząbki.Pozdrawiam.jaga
    • Gość: 8888 Re: Ząbki???? IP: *.* 24.05.02, 09:01
      moj Mateuszek zaczal sie okropnie slinic, gryzc paluszki i wszystko inne co mu wpadlo w raczki, tez ok. 3 m-ca i wszyscy mysleli, ze lada dzien pojawia sie zabki.Trwalo to, z przerwami, do 8 m-ca, bo wlasnie dopiero wtedy wyrosl mu pierwszy zabek.teraz ma 11 m-cy i 3 cale a czwarty malutki.pozdrawiamy,asia i mateuszek
      • Gość: Myszka2001 Re: Ząbki???? IP: *.* 24.05.02, 12:07
        Moja córcia też śliniła się obficie w wieku 3 miesięcy...Pediatra przepowiadała wczesne ząbkowanie, a Mała ma prawie 9 miesięcy i ani ślinienia, ani ząbka nie widać.Czekamy cierpliwie...
    • Gość: Marta_23 Re: Ząbki???? IP: *.* 24.05.02, 12:39
      Cześć :)Z Mateuszkiem było dokładnie to samo. Ssał wszystko, co się tylko nawinęło i ślinił się jak nie wiem co już od trzeciego miesiąca. Pierwsze zęby pokazały się koło 6 miesiąca. PozdrawiamMarta :hallo:
    • Gość: agnes Re: Ząbki???? IP: *.* 24.05.02, 14:39
      Witam ponownie.Z tym ząbkowaniem to jest tak, że dziecko zaczyna ząbkować dużo wcześniej przed wyrżnięciem się pierwszego ząbka. Mojej Madzi pierwszy ząbek pojawił się, gdy miała 3 miesiące, ale śliniła się, marudziła i miała rozpulchnione dziąsełka, jak tylko skończyła pierwszy miesiąc życia. A mój synek miał te same objawy i w tym samym czasie, tyle że pierwszy ząbek pojawił się o półtora miesiąca później - tzn też ślinił się i cierpiał, jak tylko skończył miesiąc, tylko ząbek wybijał się trzy i pół miesiąca, a nie dwa. Po prostu u niektórych dzieci ząbki rosną szybciej, a u niektórych dłużej (chodzi mi o długotrwałość wyrzynania się).Pozdrawiam.jaga
    • Gość: Patrynia Re: Ząbki????-zaraz po urodzeniu. IP: *.* 25.05.02, 14:58
      A czy któraś z Was drogie Mamy miała do czynienia z czymś takim? Otórz moja córeczka już od urodzenia (a ma 4 dni) ma napuchnięte dziąsełko na dolnej jedynce. Pani doktor stwierdziła, że to ząbek ale taki, który zaraz po wyrznięciu trzeba usunąć ponieważ może sam wypaść. Bardzo proszę o jakieś informacje na ten temat. Pozdrawiam, Patrycja
      • Gość: Ola_Budna Re: Ząbki????-zaraz po urodzeniu. IP: *.* 26.05.02, 08:55
        Radziłabym skonsultować to jeszcze z innym lekarzem. Mojemu synciowi pierwsze ząbki wyszły gdy miał 3 miesiące. Teraz ma 8 mcy - 6 ząbków, a siódmy i ósmy właśnie się wyżynają. Dowiadywałam się u kilku lekarzy jak to jest z tymi ząbkami i mówiono mi, że zdarza się nawet, że dzieci rodzą się już z zębami, natomiast twierdzili, że absolutnie się ich nie usuwa!
        • Gość: asia.d.d Re: Ząbki????-zaraz po urodzeniu. IP: *.* 26.05.02, 20:18
          to zależy, czy to są przedwczesne zęby mleczne (wtedy zwykle się ich nie usuwa, chyba, że lużno tkwią w dziąsłach) czy też tzw. prazęby, które się usuwa...nie przeczyTalam całego wąTku, więc może być nie na temaT :)
      • Gość: Patrynia Re: Ząbki????-zaraz po urodzeniu. IP: *.* 15.09.02, 12:57
        Ten ząbek dopiero teraz się pokazał a za tydzień kończymy 4 miesiące. Dobrze, że nie wyszedł odrazu.P.
    • Gość: guest Re: Ząbki???? IP: *.* 25.05.02, 17:56
      czescsmile)moja cora rowniez dosyc szybko zaczela miec objawy zabkowania a wiec slinila sie obficie i gryzla wszystko swoimi dziaselkami zaczelo sie od 4 miesiaca a pierwszy zabek jej wyszedl w 10 miesiacu...pozdrawiam pa!
    • Gość: 30latka Re: Ząbki???? IP: *.* 25.05.02, 21:01
      To jeszcze nie są ząbki.Ślinianki w tym okresie zaczynaja intensywniej pracować,a dziecko jeszcze nie umie sobie poradzić ze śliną.Jezeli pakuje wszystko do buzi,to oznacza,ze dobrze rozwija się jego mózg.Prawidłowa reakcja bobasa w tym wieku to:zobaczyłem,dotknąłem,włożyłem do buzi.Pozdrowienia!!!!!!
    • Gość: kimi Re: Ząbki???? IP: *.* 26.05.02, 13:20
      Mateuszek też zaczoł się ślinić jak miał niecałe 3 miesiące i mial 4 miesiące i tydzieńjak pokazał mu się pierwszy ząbek a 2 tygodnie póżniej drugi Teraz ma 6 miesięcy i ma 3 ząbki a dwa już widać ale ich jeszcze nie "słychać" przy sprawdzaniu metalową łyżeczką. Oprucz ślinienia i wkładaniem wszystkiego do buzi nie było żadnych innych objawów ząbkowania.Pozrawiam i Życzę powodzenia Kasia i Mati
    • Gość: saras Re: Ząbki???? IP: *.* 26.05.02, 23:19
      Czesc Buba,Moja mala dostala pierwsze zabki jak miala 2,5 miesiaca, niespodziewalam sie tego tak szybko i bylam bardzo zaskoczona. Dzisiaj ma 14 miesiecy i wszystkie zeby, szybko to poszlo.Objawy przy wychodzeniu byly takie same jak u Twojego szkraba plus brak apetytu i odparzona pupa.Pozdrowienia Jola
      • Gość: pysio Re: Ząbki???? IP: *.* 27.05.02, 19:56
        CześćMoje dziecie postanowiło nie być książkowe. Też nie spodziewałam się ząbków tak wcześnie i byłam zaskoczona. Wyszły już na początku 3 miesiąca wszystkie trzy na dole a na poczatku 4 czwarty też na dole. Teraz mamy prawie 4,5 miesiaca i mamy 4 ząbki które prezentuja sią przy każdym uśmiechu.Mój mały też ślinił sie strasznie marudził w dzień ale w nocy spał ładnie.Pozdrowienia mama małego wampirka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka