Dodaj do ulubionych

Zmienić fotelik???

IP: *.* 25.08.02, 10:59
Dziewczyny, mam zgryzotę.Mój Oskar jeździ w foteliku takim "pierwszym", jak kołyska. Do 13 kilogramów. Takiej wagi jeszcze nie osiągnął, ma około 10,5 kg, więc niby wszystko okay, ale Oskar jest wielki i długi ;) i z tego fotelika WYSTAJE. To znaczy nie mieszczą mu się nóżki, ma je więc podkurczone (fotelik jest tyłem do kierunku jazdy, zatem nóżki opierają się na oparciu fotela pasażera). Wypełnia sobą cały fotelik bardzo ściśle, więc przy ostatnich upałach wyciągałam dziecko z fotelika tak mokre, że mogłabym ciuszki wyżymać :(A poza tym odnoszę wrażenie, że fotelik z Oskarem w środku zrobił się mało stabilny... Tak, jakby on swoją wagą go przeciążał. Jak go ruszę, to się kiwa i nie pomaga maksymalne naciągnięcie pasów, bo po jakiejś chwili jazdy znów się poluzowują. W razie jakiejkolwiek - odpukać!!! - nawet małej stłuczki, to ja nie wiem, czy ten fotelik jest bezpieczny :cry:No i zastanawiam się, czy powinnam już zmienić fotelik na większy, taki dla siedzącego dziecka?? Nawet nie wiem od ilu kilogramów się takie zaczynają, ale trochę martwi mnie to, że Oskar często jeszcze sobie zasypia w czasie jazdy (nawet niekoniecznie długiej jazdy) i głowa mu wtedy opada. To jak w takim siedzącym foteliku?? Przeciez będzie go szyja bolała, jak tak pośpi z główką na piersi :(Może któraś z was miała podobny problem - proszę, poradźcie mi coś...
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 12:27
      Hej!Musisz zmienic fotelik, bo Twój Oskar się męczy w takiej zgiętej pozycji. Te normy (kg) fotelików są podane z pewnym marginesem bezpieczeństwa.A do fotelika nastepnego można dokupić ochraniacze na szyje dzieciaczka z róznymi fantazyjnymi zwierzaczkami. Wtedy głowa śpiącego dziecka opada na boki, a nie na pierś. Życzę uadanego zakupu :)Anka :hello:
      • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 12:37
        Andzja,Dzięki za odpowiedź :) A jakie to ochraniacze na szyjkę? Nie mam pojęcia, jak to wygląda i gdzie tego szukać - tam, gdzie foteliki?
        • Gość: Marina Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 12:43
          Mialam taki problem i zmienilam fotelik .Mozna kupic taki fotelik np renoluxa , ktory w pewnym sensie spelnia funkcje kolyski przez to , ze nie jest caly czas w pionie tylko mozesz regulowac jego kat nachylenia-robi sie to wlasciwie jednym ruchem pociagajac mala dzwigienke -blokade.Ten sam fotelik mial opisane przez poprzednia osobe przytulankowe ochraniacze w okolicach twarzy i szyji.M
          • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 12:55
            Marina :)montuje się go przodem do kierunku jazdy? Oglądałam kiedyś fotelik Renolux i wydawał mi się trochę twardy - czy nie jest w nim dzieciaczkowi jakoś niewygodnie na dłuższej trasie?
            • Gość: Marina Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 19:06
              Wydawal sie byc wygodny , a montowany byl przodem do kierunku jazdy.Pokonuje z dziecmi dosc dlugie trasy i jakos zdawaly egzamin.Inna sprawa jest ich trwalosc . Syn obecnie 6 letni przetarl wlasnie drugi fotelik z najwiekszego rozmiaru -przrabiamy trzeci wlasciwie podkladke.W sklepach powinny byc ulotki reklamowe informujace o wszystkich aktualnie produkowanych fotelikach jakkolwiek w supermarketach te same foteliki sa znacznie tansze.Pozdrowienia.M
        • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? Ika IP: *.* 26.08.02, 18:20
          Hej Ika !fotelik od 9-36 kg Next Step Red Check GRACO Najwyższej klasy fotelik samochodowy, który zapewni maksimum bezpieczeństwa Twojemu Dziecku - spełnia wszystkie najwyższe kryteria i normy: amerykańskie, europejskie i polskie - pięciopunktowe pasy z dodatkową osłoną dla młodszych dzieci 9-18 kg - dwie klamry umożliwiające najbezpieczniejsze zapięcie dziecka - trzypoziomowa regulacja wysokości pasów optymalnie do wzrostu dziecka - prosty system montażu fotelika w samochodzie - dodatkowe boczne regulacje oparcia zapewniające komfort każdemu dziecku - regulacja kąta nachylenia siedzenia od prostej do półleżącej - regulowana wysokość bocznych zagłówków - możliwość zapięcia starszych dzieci 18-36 kg bezpośrednio samochodowym pasem bezpieczeństwa - trzy pozycje regulacji wysokości pasów bezpieczeństwa Comfort Clip pozwalające utrzymać pas ramieniowy na właściwej wysokości z dala od szyi dziecka. Kosztuje ok. 550 zł, ale moim zdaniem warto bo posłuży parę latek i boczne zagłówki można regulować. Jak Twój mały zasypia w czasie jazdy, to rewelacja.Wcześniej miałam trochę przedpotopowy chicco, a tą osłonę na szję (tutaj w wypsażeniu) dokupiłam w sklepie z art. dziecięcymi i na obydwóch końcach były mordki Pluto.Pozdrawiam :hello:
          • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? Ika IP: *.* 26.08.02, 19:31
            Ojej, Andzja!!! Aleś odrobiła pracę domową, jestem pod wrażeniem!!! :jap:Nie wiem, czy będzie mnie stać akurat na ten fotelik, ale dzięki Tobie wiem czego szukać w innych :)Buziaczki :)
    • Gość: wiesia Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 14:49
      Po pierwsze: fotelik musisz zmienić na nowy - te 13kg to tylko teoria. Wiekszośc dzieci po przekroczeniu 10kg nie bardzo się w nich mieści.Po drugie: na rynku jest spory wybór fotelików dla dzieci od 9-18kg i w tej kategorii są foteliki o regulowanym kącie nachylenia, czyli dobre do spania w czasie jazdy. Po trzecie: informacje o produktach są na forum "Zakupy" i polecam tam poszukać informacji. Osobiście napisałam tam parę postów nt. fotelika maxi Cosi Priori, który gorąco polecam. Wystarczy wrzucić do wyszukiwarki na tamtym pod-forum słowo "Maxi Cosi" i dostaniesz się do tego wątku.
      • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 15:12
        Wiesiu,wielkie dzięki :) Lecę poszukać :)
        • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 15:14
          Przy okazji - zastanawiam się, jak można regulować oparcie fotelika przypiętego pasami do oparcia fotela... Tzn jak to wygląda w praktyce, bo mi cały czas w wyobraźni to oparcie fotela przeszkadza :lol:
          • Gość: wiesia Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 26.08.02, 18:07
            Wbrew własnemu sumieniu odpowiem Ci tu, a nie na "Zakupach", ale niech tam, raz zgrzeszę w tej materii... otóż fotelik Maxi Cosi Priori jest tak skonstruowany, że pasami jest przypięta jakby "rama konstrukcyjna" zaś siedzisko w kształcie kołyski jest regulowane ( 5 stopni nachylenia ) na czymś w rodzaju zawiasów. Moje dziecko dostało ten fotelik na pierwsze urodziny, gdy wyrosło z fotelika- kołyski, obecnie ma 2 ,5 roku i myślę , że pojeździ w nim jeszcze z rok. Reszta na "Zakupach"
            • Gość: Ika Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 26.08.02, 19:25
              Wiesiu,dzięki :) NA Zakupach też poczytałam :D
    • Gość: ljoanna Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 15:37
      Ja znieniłam fotelik kiedy dziecko ważyło 9 kilo. Zrobiłam do dlatego, że mały nie cierpiał jeździć w pozycji póleżącej ( okropnie płakał). Kupiłam fotelik renolux, w którym można przewozić nawet maluszki( ma specjalńą nakładkę) .Fotelik ma regulację, więc kiedy dziecko zaśpi, można go odchylić do tyłu. Jest łatwy w montarzu, a jego dodatkową zaletą jest niska cena - ok 220 zł Jotl
      • Gość: ljoanna Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 15:43
        Zapomniałam dodać, że wiekszoś fotelików jest skonstruowana tak, aby można je było rozkładać i nie przeszkadzją w tym pasy bezpieczeństwa. Jotl
        • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 16:35
          Ja polecam Deltim- jest do 25 kg. Jak dzieciaczek zaśnie to mu główka nie opada do przodu tylko na bok na takie specjalne podkładki. Można go regulować. No i wystarcza na długo. Przewozimy w takich fotelikach nasze 5 -letnie bliźniaki. Niestety dość drogi, ale chyba się opłaca. Mija
          • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 25.08.02, 17:16
            Ja też polecam Deltima, kupiliśmy go jak mały miał 8 miesięcy i już ledwie się mieścił w Maxi-cosi do 13 kg :ouch: Fotelik jest duży (szeroki), od 9 - 36 kilogramów, dopasowujesz do wielkości i ciężaru dziecka :) (demontuje się najpierw podtrzymujące i obejmujące głowę miękkie "poduchy", potem zostaję już tylko "podwyższacz"-siedzisko). Pasy też posiadają miękkie poduchy, jest także tzw, kroczek - zapobiega uwieraniu klamry w czułe miejsce (mój bez tego nie da się zapiąć :lol: )Ma metalowy stelaż i wszelkie atesty (ponoć za granicę w piankowym foteliku nie da rady jechać - kary czy coś :what: )Gdy dziecko zaśnie, jednym ruchem zmieniasz pozycję nachylenia fotelika bez odpinania własnych pasów -jeśli siedzisz z przodu- robi się głęboki kubełek, dziecko bardziej leży ni siedzi. B. wygodny, polecam.Aha, jakieś 1.5 roku temu daliśmy za niego 360 zł.Pozdrawiam Kicia
            • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 26.08.02, 21:31
              Co to znaczy "piankowy fotelik"?Z czego toto jest?Napiszcie, czy to po prostu nie jest styropian?Wyczytalam, że ten ostatni jest "lekki, tani i wygodny, ale zapewnia minimum bezpieczeństwa".(W "Dziecku").
              • Gość: kocurek Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 28.08.02, 11:51
                Noooooo, piankowy, czyli ze styropianu. Dziadostwo.Nie daj Boże zderzenia z innym samochodem.....wgniecie się jak paczka po papierosach :( :( :( Stanowczo odradzam
    • Gość: ez Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 26.08.02, 14:30
      Mam to samo mamy fotelik BebeCar, który miał być do 13 kg, a Asia ma 10 i nogi wystają, głowa już cała się nie mieści. No i muszę iść i kupić nowy, a ciekawe czy jakieś dziecko ważąc 13 kg mieściło się w tym foteliku
      • Gość: guest Re: Zmienić fotelik??? IP: *.* 26.08.02, 16:24
        Przepraszam, pomyliłam się. Deltim jest do 36 kg.To najlepszy fotelik jaki do tej pory widziałam.Mija
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka