Gość: karolinatyczynska IP: *.* 11.11.02, 15:50 poznam sprawdzone sposoby nauki korzystania z nocniczka.-Karolina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joannagromkiewicz Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 13.11.02, 00:00 Ja też chętnie poznam!!!Jestem bliska rozpaczy.Przemek ma 22 miesiące.Próbujemy od dawna.Czesc teoretyczną pojął w mig-wie,ze siku robi się do "nika",że potem wylewa się go do ubikacji,że gra przy tym "lalala".Ale jak go przekonać,ze ma przy tym siedzieć i to bez majtek???Potrafi 20minut siedzieć na nocniku(oczywiscie w majtkach,bo za nic w świecie nie da ich sobie ściągnąc!)a potem wstać i zrobić siku do majtek.Szwagierka mi radzi,żebym go BIŁA1,to zapamięta,ale to jakoś mija się z moim zdrowym rozsądkiem.Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumbo Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 13.11.02, 23:54 Tą szwagierkę to walnij też ode mnie, na pewno zapamieta.Jak to jesteś bliska rozpaczy, przecież on nie ma jeszcze 2 latek, widocznie dla niego jest jeszcze za wczesnie, posłuchaj rady Wiesi, nie spiesz się. Moja córka skorzystała pierwszy raz z nocnika jak miała 2 lata i 4 m-ce, a jej nauka trwała jedno popołudnie, poprostu przesiadła się na nocnik (oczywiście była teoretycznie przygotowana). Kupkowych wpadek nie miała wcale, a i siusiowe zdarzały się rzadko, w pierwszych tygodniach musiałam ją tylko czesto pytać czy chce siusiu. Dlatego uparcie twierdzę, że warto poczekać, nie naciskać na dziecko i nie zmuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest ReKUCE-IKU!!! IP: *.* 16.11.02, 19:23 UWAGA!Udało się!!!Przed dosłownie momentem po raz pierwszy udało się Przemkowi zrobić siku na nocnik!Wszyscy byliśmy tak z niego dumni,że aż dech nam zaparło! A Przemolek ze stoickim spokojem stwierdził"kuce iku!"co oznacza:"Kurcze - siku!".To było JEGO siku,więc sam z najwiekszym skupieniem pomaszerował do ubikacji wylać całą zawartość do ustępu.Teraz siedzi i stęka(siedzi na nocniku!)i mówi co chwile:"nie idzie iku".Ale jestem szczesliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 13.11.02, 22:24 >Szwagierka mi radzi, żebym go BIŁA, to zapamięta,Tę szwagierkę to możesz rąbnąć ode mnie tak , żeby sobie zapamiętała. Wracając do tematu, to daj sobie spokój i spróbuj za dwa miesiące , a jeśli nie będzie efektów to daj znowu spokój na kolejne dwa miesiące. Ja po raz pierwszy pokazałam Jacusiowi nocnik i próbowałam wyjaśnić do czego służy gdy skończył 2 latka. Nie było reakcji, więc poczekaliśmy trzy miesiące. W międzyczasie zaobserwowałam regularne zjawisko: siku robił zaraz po przebudzeniu się. Pielucha po nocy była suchutka , a 1-2 minuty później pękała w szwach. I to zjawisko wykorzystaliśmy , czyli w wieku 27 miesięcy zaczęliśmy go sadzać na nocniku zaraz po przebudzeniu. W ciągu minuty-dwóch minuty było siku i brawa. Żadnego siedzenia na nocniku przez dłużej niż dwie minuty nigdy nie stosowałam. Po kilku tygodniach sam przynosił sobie nocnik i na niego siadał . Cały okres "odpieluszania" ( czyli od pierwszego posadzenia na nocnik do ostatniej pieluchy) trwał trzy miesiące, choć "wpadki" jeszcze się od czasu do czasu zdarzają.Radzę zaobserwować czy są jakieś stałe pory napełniania pieluchy i jeśli tak , to spróbuj moim sposobem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 14.11.02, 23:59 No dobra!Nie będę bić ani Przemka(nawet przez chwilę o tym nie pomyslałam!!!),ani szwagierki.Ona na przykład nie umie gotowac i mama jej za to nie bije!A szkoda.Poczekam z tym nocnikiem.Moze rzeczywiście jeszcze za wczesnie.Chłopcy podobno ( nie wiem dlaczego?)potrzebuja wiecej czasu,zeby wyjśc z pieluch.Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 15.11.02, 22:38 Pociesze Cie Joanno.Moj ma 21miesiecy i o nocniku nie chce nawet slyszec.Co prawda pare razy mu sie udalo,ale tylko dzieki nam,bo wiedzielismy, ze to jego pora na kupke,a pare razy przez przypadek.Ja czekam i nie trace nadzieji i Tobie radze to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: witaj nocniczku!!!!! IP: *.* 17.11.02, 09:34 U nas Gaba poobserwowała, jak robią to jej koleżanki /na wspólnym wyjeździe/ i po powrocie do domu od razu sama zaczęła sikać na nocniczek. Chyba jej się głupio zrobiło .Magda Odpowiedz Link Zgłoś