Dodaj do ulubionych

jakanie u 3-latka

IP: *.* 16.01.03, 00:15
od kilku dni zauwazylam , ze moja prawie 3-letnia coreczka zaczela sie jakac.Stalo sie to bardzo niespodziewanie z dnia na dzien,Wczesniej nigdy nie miala takich problemow z wymowa.W domu jest spokoj,unormowany tryb zycia,cisza itd, nie wydaje mi sie,zeby to bylo na tle nerwowym.Wiec jaki jest powod,zaczynam sie martwic,kto moze mi to wytlumaczyc,pomoc czy wyjasnic?????Slychac bardzo wyraznie,jej wymowe,powtarza sylaby nawet 2-3 razy ,zanim zlozy caly wyraz.Czy jest to z powodowane tym ,ze dziecko w tym oto wieku zaczyna biegle mowic?chce szybko cokolwiek powiedziec,ale jeszcze mu nie wychodzi.moze odczekac jakis okres czasu?dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jakanie u 3-latka IP: *.* 16.01.03, 13:38
      Nie przejmuj się tym. Mój 3-letni synek przechodził to samo.Trwało to jakieś 3, 4 miesiące i samo przeszło. Kontaktowałam się w tej sprawie z logopedą. Powiedziała, że to jest bardzo często spotykane u 3, 4-latków. Dziecko w tym wieku poznaje dużo nowych słów, chciałoby dużo powiedzieć a nie zawsze się udaje. Nie zwracaj na to uwagi, nie komentuj, a na pewno samo przejdzie.
      • Gość: guest Re: jakanie u 3-latka IP: *.* 17.01.03, 00:47
        dardzo dziekuje,uspokomilo mnie to Twoje potwierdzenie,tez tak myslalam,poniewaz duzo czytalam na ten temat.Oczywiscie czekalam na wypowiedz innych matek,ktore juz to przeszly,przezyly i widza teraz inaczej.dziekuje jeszcze raz. Serdecznie pozdrawiam.Joanna
    • Gość: guest Re: jakanie u 3-latka IP: *.* 16.01.03, 16:23
      absolutnie nie ma się czym martwić. prócz tego co napisane powyżej - dzieci w tym wieku tak mogą reagować na stresy, wrażenia jakieś emocje ( niekoniecznie silne!).Ot taki sposób redukcji napięcia..Ale jest to całkowicie normalne i przejściowe.Pzdrkasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka