Dodaj do ulubionych

Drugi rok życia

09.01.07, 20:41
Dwa dni temu moja córa skończyła rok. Jeszcze niczego nie czytałam na temat,
na jakie niespodzianki mam się szykować w tym roku. O pierwszym roku życia
wiedziałam właściwie wszystko, a teraz co będzie dalej, wiem niewiele. Jakie
macie doświadczenia, co Was zaskoczyło, jak zmieniały się Wasze dzieci, jakie
sytuacje i zachowania dzieciaczków Was zaskoczyły, na co powinnam się
przygotować?
Obserwuj wątek
    • sabko Re: Drugi rok życia 09.01.07, 21:26
      Hej, jestem mamą prawie 2 letniej córeczki. Mimo, że mam raczej grzeczne
      dziecko, muszę się przyznać, że drugi rok był dla mnie chyba bardziej męczący
      niż pierwszy.
      Nie wiem, na co masz się nastawić bo dziecko w tym wieku ( przynajmniej moje)
      jest bardzo zmienne. Raz chce jeść, raz staje się niejadkiem, raz chce się myć
      raz ucieka przed wanną i tak w kółko. Zaczyna mieć swoje własne zdanie, które
      oczywiście nie zawsze jest zgodne z twoim.
      Są też plusy, maluch staje się coraz bardziej samodzielny, nie musisz już karmić
      bo powoli zaczyna jeść sam łyżeczką i pić z kubeczka. Nie musisz nosić bo
      chętnie chodzi samo smile
      Moja mała potrafi powycierać rozlany soczek, podać coś o co ją poproszę itp.
      Genaralnie jest fajnie choć nabiegasz się sporo i czasem nieźle zdenerwujesz smile
      • alexa-75 Re: Drugi rok życia 09.01.07, 21:45
        Polecam książkę "Język dwulatka", z niej się sporo dowiesz co Cię czeka. Swoją
        drogą 2-latki i sławny "bunt 2-latka" dają nieźle popalić smile
        • mart44 Re: Drugi rok życia 10.01.07, 23:12
          Swoją
          > drogą 2-latki i sławny "bunt 2-latka" dają nieźle popalić smile
          A ja ze swej strony, jako matka zbuntowanego 16miesięczniaka dodam, żebyś się
          nie przywiązywała do jakichkolwiek dat, w którym Twoje dziecko "powinno" coś
          tam. O ile niemowlęta mogą mieć "obsuwy" albo "przyśpieszenia" o parę tygodni to
          w drugim roku życia mogą być nawet półroczne różnice są w normie!smile
    • bri Re: Drugi rok życia 10.01.07, 23:31
      Nauka chodzenia była męcząca - trzeba bardzo uważać, żeby się dziecku nic nie
      stało. Odkąd to opanowała i mogę ją puścić samą do jej pokoju opieka stała się
      znacznie mniej absorbująca. Zaskoczyło mnie, że zaczęła mówić przed ukończeniem
      drugiego roku życia. Nie chodzi o to, że to wcześnie ale po prostu dopiero co
      była bezwładnym tobołeczkiem a teraz mówi już proszę, dziękuję, przepraszam.
      Niesamowite. Ma też już ulubioną koleżankę w żłobku, z którą sobie "plotkują" i
      chichoczą podczas leżakowania i wielbiciela, który ją "koka".
    • gabusiasia Re: Drugi rok życia 11.01.07, 17:33
      Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka