Dodaj do ulubionych

Nadwaga!!!

17.01.07, 16:52
Zwracam się o pomoc do wszystkich mam,których dzieci miały lub też mają
nadwagę.Dziś na bilansie 2-latka dostałam wytyczne aby odchudzić moją 2
letnią córeczkę.Problem jest poważny,ponieważ od ciężaru ciała pojawiła się
koślawość kolan,której nie zredukujemy jeśli dziecko nie schudnie.Tylko że
nie mam pojęcia jak się za to zabrać.Jak powinna wyglądać taka dieta
odchudzająca dla malucha.Czy macie może jakieś przepisy,rady?Będę bardzo
wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • pyza3d34 Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 16:54
      Najpierw napisz ile wazy,moze lekarz przesadza.Napisz tez jak odzywia sie twoja
      corka.
      • rupert13 Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 17:03
        Na wykresie centylowym to wygląda poważnie,18-19 kg i 92 cm.Ale po dziecku to
        widać więc o jakimkolwiek przesadzaniu nie ma mowy.Każdy lekarz najpierw mówi
        mi,że dziecko musi zrzucić wagę,żeby kolanka zaczęły wracać do normy.Mała je
        wszystko,nie wybrzydza.Za tuszę obwiniam babcię,która swego czasu gdy szliśmy z
        mężem do pracy wieczorem-uszczęśliwiała dziecko czekoladą i łakociami.I karmiła
        ją tak jak i sama jadła.Teraz,gdy spędzam z dzieckiem całe dnie staram się
        nadzorować to co je,ale waga nie spada.
        • pyza3d34 Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 17:09
          Pewnie niewiele ci pomoge ale mysle,ze przede wszystkim wywalic to co tluste i
          niezdrowe,sporo spacerowac i cierpliwie czekac.O ile wiem to takich malych
          dzieci jakos specjalnie sie nie odchudza.W kazdym razie zycze
          powodzenia.Pamietaj,ze nie chudnie sie z dnia na dzien.Na to potrzeba czasu.
    • magdagie Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 17:21
      ja bym się udała do specjalisty, jakiegoś dietetyka, poza tym lekarz pediatra
      pwoinien dac jakieś wskazówki ile czego powinna jeść córcia
    • bj32 Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 17:28
      Najlepiej do dietetyka. I dużo ruchu dla małej, żeby jak najwięcej spaliła.
    • renata28 Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 20:07
      Może napisz co twoja córka je, jak często. Wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
      Na pewno dużo warzyw, duuuuża redukcja słodyczy, zero soczków (lepiej herbatkę
      owocową lub wodę)
    • aluc Re: Nadwaga!!! 17.01.07, 23:10
      do dietetyka biegiem, żadne domowe sposoby i forumowe rady, do 19 kilo jeszcze
      nie dobił mój pięciolatek, który ma prawie 20 cm więcej wzrostu od twojej córki
    • czudna Re: Nadwaga!!! 18.01.07, 13:18
      Jak najwięcej warzyw i ZERO słodyczy. Odstawić mięso smażone na rzecz
      gotowanego i pieczonego. Mój szesnastomiesięczny syn ma tendencję do tycia
      (geny) i dlatego jeszcze nie zna smaku czekolady, chrupaczków, ciast babci itp.
      Chronię go od pokus i nie kupuje wogóle tych rzeczy, także dla nas. Je
      natomiast warzywa we wszystkich możliwych postaciach: na surowo, gotowane, z
      mięsem, z jajkiem, śmietaną nawet i 3 razy dziennie. A jak szuka jedzenia
      miedzy posiłkami to dostaje jabłko. Poza tym bardzo dużo się rusza. Spacerujemy
      codziennie (bez wózka), gramy w piłkę (teraz w domu), tańczymy, razem odkurzamy
      (telewizor tylko w momentach krytycznych). Ty zresztą masz strasze dziecko,
      zdolne do wielu zadań i zabaw ruchowych, więc wybierz coś dla Was. Powodzenia.
    • marghe_72 Re: Nadwaga!!! 18.01.07, 13:26
      dieta dietą, ale jeszcze ruchy by sie przydał
      może basen? Regularnie

co do diety napisz jaj jada Twoje dziecko, co i w jakich ilosciach

głowna zasada - jak najmniej cukru* i zapychaczy**, jak najwięcej owoców,
      warzyw i wody

* cukier to nie tylko słodycze
      to też kaszki , jogurty owocowe, wszelakie actimele i monte, napoje słodzone..

** przez zapychacze mam na mysli także pieczywo.. w nadmiernej ilości
      • kerry_weaver Re: Nadwaga!!! 18.01.07, 14:05
        ja odchudzam 7-latka domowymi sposobami (eliminacja smażonego, panierek,
        frytek, słodyczy, chipsow, parówek, deserków, zamiana śmietany na jogurt np. w
        zupie, zamiana bułek na ciemne pieczywo, przemycam warzywa w pulpetach, w sosie
        do ryżu, makaronu, w gulaszu, do picia głównie woda mineralna) - ale efekty są
        mizerne, chłopak waży 30 kg przy wzroście 125 i też ortopeda kazał go odchudzić.
    • galela Re: Nadwaga!!! 21.01.07, 21:18
      W przypadku dzieci nie dąży się do spadku wagi, tylko do jej utrzymania na
      stałym poziomie, mimo wzrostu. Najlepeij udaj się do dietetyka.
      • magda270519761 Re: Nadwaga!!! 22.01.07, 10:54
        Właśnie o to chodzi , żeby mała zatrzymała się przy tej wadze , wzrost powinien
        iść w góre , a waga nie.
        • majul1 Re: Nadwaga!!! 22.01.07, 23:35
          Przede wszystkim nie zwracamy uwagi albo większość z nas nie zwraca na SOKI!Dla
          dziecka z tendencją do tycia to zabójstwo.Wiem coś o tym,bo sama mam taki
          problem,właściwie zmniejsza się odkąd zmieniłam menu mojego dziecka.Jeśli
          juz,to pół na pół z wodą,ale tez nie za często.Nie wiem o której dostaje
          ostatni posiłek,bo to tez wazne i nie pomogą wymówki .ze to tylko
          np.mleko.Moja córcia 2,6 jeszcze pije modyfikowane,ale dostaje je juz tylko raz-
          rano.Wcześniej lubiłam dogadzac jej mleczkiem o godz.22 i to najchętniej z
          kleikiem zeby przypadkiem nie zgłodniała w nocy.Tak naprawdę to my
          przyzwyczajamy do złych nawyków.Teraz ostatni posiłek nawet lekkie kanapki
          o .max 19!A i pieczywo zamiast pysznych bułeczek zamieniłam na równie pyszny
          ciemny chlebek.I ruch ile się da!Lepiej sypia,a czasem nawet ze zmęczenia nie
          ma juz siły na duze AM.Pozdrawiam i zyczę duzo siły i wytrwałości w drodze po
          zdrowie dla małej pociechy.
          • gyokuro Re: Nadwaga!!! 23.01.07, 00:37

Zajrzyj może na forum 'Puszyste dzieci' w prywatnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka