renata60 16.04.03, 09:32 chciałam zapytać jak ze spaniem u waszych 2-2,5-latków. czy śpią w dzień, ile, o której zasypiają wieczorem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ha_linka Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 12:28 Mój Maluch ma 2 lata i 5 m-cy. Jest chyba śpiochem, bo lubi sobie jeszcze w dzień pospać i to od 1 h do 3h. Przy czym raczej nie ma problemów z zasypianiem wieczornym między 21.00 a 22.00 a rano wstaje dopiero po godz. 8.00. Musimy tylko pilnować, żeby w dzień nie poszedł spać później jak o 14.00 lub nie wstał później jak o 15.00-16.00. Zasypia samodzielnie już od ponad roku. I w zasadzie przesypia noce, choć najczęściej budzi się gdzieś tak w połowie i przychodzi do nas spać z nami. Jeśli coś więcej Cię interesuje to pytaj, chętnie odpowiem. Pozdrawiam Lina Odpowiedz Link Zgłoś
aasikp Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 12:36 Witaj, Mój synuś ma 2 latka 7 m-cy. Wstaje około 7-8 rano. Niestety nie przesypia jeszcze całych nocek (choć sporadycznie ale się zdarzają). Przeważnie budzi się raz nad ranem na mleczko - niestety domaga się go. Później jak jest z nianią to obowiązkowo domaga się spania zaraz po 12.00. Śpi około 1,5 godzinki. W soboty i niedziele różnie bywa ze spaniem w dzień, jeśli nie położy się to przeważnie jest wieczorem bardzo marudny. Wieczorem idzie spać około 22, niestety trochę późno ale co zrobić. Zasypia sam lub po przytulankach z mamusią. Chyba i tak nie jest najgorzej. Pozdrawiam, Asik Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 12:41 mój synek Wojtuś ma dwa latka i 8 miesiecy i jeszcze potrzebuje drzemki w dzień,śpi po obiadku około 2 godzin chyba ze jestesmy po długim spacerku to nawet czasem 3,a wieczorkiem zasypia zaraz po dobranocce i spi do 7 rano.zasypia sam,po prostu konczy sie bajka,bierze kocyk,podusie,daje nam po całusku i idzie do swoejgo pokoju"lulu",zasypia sam i przesypia cała noc i ak jest odkad skonczył miesiac ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amarina Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 14:08 Cześć Mateusz ma 2 latka i 2 m-ce. Z popołudniową drzemką różnie bywa. Jeżeli Mati uśnie po obiadku to przesypia 2-3 godziny, ale potem szaleje nawet do 23. Gdy natomiast przetrzyma do wieczora to zasypia ok.19. Sypia razem z nami i już zaczyna nam się robić ciasno pozdrawiam amarina Odpowiedz Link Zgłoś
aaniam_mama_justynki Re: mamy 2-2,5- latków 17.04.03, 16:37 gosia.mama.wojtusia napisała: > mój synek Wojtuś ma dwa latka i 8 miesiecy i jeszcze potrzebuje drzemki w > dzień,śpi po obiadku około 2 godzin chyba ze jestesmy po długim spacerku to > nawet czasem 3,a wieczorkiem zasypia zaraz po dobranocce i spi do 7 > rano.zasypia sam,po prostu konczy sie bajka,bierze kocyk,podusie,daje nam po > całusku i idzie do swoejgo pokoju"lulu",zasypia sam i przesypia cała noc i ak > jest odkad skonczył miesiac ,pozdrawiam ALE CI ZAZRDOSZCZĘ ...ahh Moja Justynka 2 lata 2 miesiące, wstaje ok 7-7.15 (musi, bo idę do pracy), u babci po spacerku śpi ok 2 godzin, mniej więcej w godz. 13-15, przeważnie sama chętnie daje się położyć spać. Wieczorem bryka do 22.30, wtedy dopiero udaje mi się ją zagonić do łóżka, zasypia ok 23.00 po sesji przy cycu i półgodzinnym kręceniu się. W nocy nie odmówi sobie przytulania i cycka w normie są 2-3 pobudki. Jak na razie śpimy razem i nam to odpowiada. W soboty i niedziele śpimy dłużej do 8.30-9.00, wtedy też nie śpi w dzień i zasypia ok 21.00. NO cóż już się przez te 2 lata przyzwyczaiłam.... Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kari7 Re: mamy 2-2,5- latków 25.04.03, 16:42 Mój synek 2,5 roku wstaje między 7-8.30, w zalezności od dnia, w dzień śpi 2-3 godziny , od 13-16, wieczorem kąpiemy go o 21 i do 22 zasypia.Śpi sam, czasmi przychodzi do nas w środku nocy lub nad ranem.Przy usypinaiu jest któres z nas niezbędne, sam nie uśnie, trzeba leżęc obok niego, coś opowiedzieć.I przed spaniem jeszcze pije butelkę z piciem ale mam zamiar i z tym skończyc ale czy mi sie uda tak od razu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 14:05 Hej, Ola (2 lata i 3 miesiące) wstaje ok.6,00. Poobiednia drzemka (zasypia ok.14,30 a wstaje 16,30-17) zdarza się jej co 3-4 dni. Idzie wtedy spać ok.21,00. W dni bez drzemki idzie spać ok.19,00. Zasypia ze mną prawie od razu, czasami nie zdążymy przeczytać a nawet zacząć książeczki. W tygodniu do drzemek w piżamce układają ją babcie (raz jedna raz druga wg.harmonogramu) - najczęściej kończy się to gonitwą po mieszkaniu (pić!!!, siusiu!!!, opowiedz jeszcze bajkę!!!) no i przebieraniem z powrotem w ubranko. Babcie mają przykazane nie zmuszać Olki do spania, niemniej jednak widzę, że w dni bez drzemki jest bardziej rozkojarzona i marudna. Pozdr. Grażka Odpowiedz Link Zgłoś
die3pauliks Re: mamy 2-2,5- latków 16.04.03, 23:50 Filip ma 2lata i miesiac.Wstaje okolo 6:30-7 i spi w dzien do 2-3 godzin,chociaz tez nie zawsze.Ma dni,w ktore nie udaje mi sie zagonic go do spania,a po 14 juz nie probuje. Jezeli spi w dzien to idzie o 21 spac,jezeli nie spal to ok. 19.Z zasypianiem nie ma problemy,ale z przesypianiem jest tak jak u jednej z mam:w nocy przychodzi do nas(czesto nie wiemy kiedy)i tak spimy do rana. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: mamy 2-2,5- latków 17.04.03, 00:05 Bartuś (2,2) śpi codziennie po południu i po spacerze od 12 -14 do 16-17, średnio 2-3 godziny. Zasypia przy czytaniu bajek. Wieczorem poszedłby spać już ok.19, ale to zależy od nas (usypianie młodszego braciszka) i w praktyce jest to 20-21, wyjąwszy specjalne okazje. Po kąpieli czytamy, gasimy światło, jeszcze sobie opowiadamy dzień albo bajkę i śpimy. Śpi w łóżęczku, czasem nad ranem przychodzi do nas. Śpi do 6.30 -7.30, spałby dłużej, gdyby mógł się do mnie przytulić, ale ja już wtedy niestety urzęduję z młodszym synkiem, więc rozpoczynamy baraszkowanie w łóżku. Odpowiedz Link Zgłoś
rglod Re: mamy 2-2,5- latków 17.04.03, 13:30 Cześć Artur 2-latek z hakiem budzi się o 7, śpi w dzień od 12,30-15,30 Wieczorem idzie spać o 21,30. Zasypia sam i na szczęście nie budzi się w nocy, no chyba że jest chory. rena Odpowiedz Link Zgłoś
murex Re: mamy 2-2,5- latków 17.04.03, 14:30 A Kaja (2 i 5 m-cy) już od listopada nie śpi w dzień. Czasami jak wraca ze spaceru wchodzi do łóżeczka, a po jakiś 5 min. wychodzi ze stwierdzeniem, że już odpoczęła. Nie ma siły, która by ją zmusiła do spania w dzień. Wieczorem idzie spać ok. 21-21.30, a wstaje ok. 8.00. Śpi sama i sama usypia, i zawsze tak było (nie ssała piersi). murex Odpowiedz Link Zgłoś
anusiahubusia Re: mamy 2-2,5- latków 18.04.03, 13:41 Witaj, Piotruś (za tydzień dwa lata) śpi w dzień 2-3 godziny, ale w różnych porach. Zazwyczaj wstaje o 6:30 (tak jak Tatuś), zasypia między 11 a 13, wieczorem kładzie się ok 20-21 w zależności od pory spania w dzień. W dzień kładzie się właściwie sam: mówi aaa... i prowadzi mnie do swojego pokoju, żeby mu pościelić łóżko. Wieczorem jest trochę trudniej: po kąpieli troszkę zabawy i sama mu mówię, że już pora spać - kładę się obok niego, albo zostaje sam i zasypia w ciągu 10 minut. No i ze dwa razy w tygodniu przesypia noce. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
madad Re: mamy 2-2,5- latków 23.04.03, 23:05 Moj Misiek ma 2.5. Nie spi w dzien od ponad roku. za to idzie spac o godzinie 7 - 8 wieczorem i wstaje po 7 rano. wcale nie narzekam. Czasem wolalabym zeby w dzien pospal, ale z druiejstrony ne mam problemow wieczorem. sam wola spac juz po 7 a my mamy wolny wieczor)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krutka74 Re: mamy 2-2,5- latków 30.04.03, 07:33 Ela ma 2 latka i 4 miesiace Odkad skonczyla 2 lata, przestala spac w dzien Czasem jeszcze jej sie zdarza, ale sporadycznie i najczesciej podczas jazdy samochodem. Wstaje miedzy 7-8, idzie spac okolo 20-21 Spi najczesciej w swoim lozeczku, przy zasypianiu czesto potrzebuje towarzystwa i uprawia migracje nocna do wiekszego lozka Pozdrawiamy Aga i Ela (31.12.2000) Odpowiedz Link Zgłoś
libi1 Re: mamy 2-2,5- latków 30.04.03, 08:04 Szymonek (2,5 roku)wstaje rano koło 7 niezależnie o której pójdzie spać (czy o 21 czy o 22 czy nawet czasami o 23) a w dzień śpi 2 godz w porywach do trzech godzin. No i wieczorem najczęściej chodzi spać koło 22. Jak nie śpi w dzień to potrafi usnąć dosłownie na stojąco koło 17 godz. (raz tak się zdażyło), tak więc jemu jeszcze w dzień sen jest potrzebny. Mam nadzieję, że jeszcze będzie długo spał w dzień))))))) Pozdrawiam))))) Libi Odpowiedz Link Zgłoś
mbagnesk Re: mamy 2-2,5- latków 01.05.03, 17:35 Cześć. Mój obecnie prawie dwulatek zrezygnował z dziennej drzemki w wieku 20-tu miesięcy, wieczorem zasypia ok. 20-tej, rano zazwyczaj budzi się o 7-mej, choć ostatnio o 6:40. Czasami w ciągu dnia pada (dosłownie) i potrafi spać 3 godziny - dzieje się tak średnio raz na tydzień. Pozdrawiam. Agnieszka (jaga) Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lu Re: mamy 2-2,5- latków 01.05.03, 21:21 Hej! Mój Miłosz ma 2 lata i trzy miesiące i od kiedy odstawiłam cyca( ze trzy miesiące temu)i śpi wreszcie całe noce, to przestał spać w dzień. Teraz zwykle pada około 20.00 i budzi się około 8 rano. Nie czytałam innych wypowiedzi, ale myślę, ze wyjdzie pewnie, że każdy maluch ma na to swój sposób. Myślę, że musisz poobserwować swoje dziecko i tym się kierować. U moich znajomych są dzieci 3,5 letnie, które śpią w dzień. Przy czym jedne dzieci wstają o zgrozo o szóstej, a inne po prostu później chodzą spać. pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
a_pynia Re: mamy 2-2,5- latków 05.05.03, 12:43 Moja corusia budzi się około 6:00. W tygodniu to wspaniale, bo o tej porze ma wstać do żłobka. W wolne dni nie bardzo mi to pasuje, więc stosuję sztuczne zaciemnienie (rolety w oknie) i przesuwam porządek dnia o 2 godziny. W dzień śpi od 1,5 - 3 godzin, zasypia zaraz po przyjściu ze żłobka o godz 12:30-13:00. Wieczorem kładzie się spać o 7:30-20:30. Jak pisałam wcześniej, w wolne dni wszystko przesunięte o 2 godziny. W nocy śpi raczej spokojnie, budzi się czasem, pojękuje, przeżywa, popija herbatkę z butelki. Nie jest źle! Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś