christych 05.02.07, 20:49 www.zdrowie.com.pl/ZDROWIE/Profilaktyka/_20040321409/ Myślałyście może o tej szczepionce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.ivona Re: Meningokoki 07.02.07, 14:33 powiem tak, ja ze swoja corka chodze od lekarza do lekarza z racji tego ze jest bardzo chora i co lekarz to opinia np zdaniem naszego hematologa - jest to nagonka mediow, statystycznie zachorowania spowodowane meningokokami wcale sie az tak bardzo nie zwiekszyly jak to podaja w mediach, zachorowania te byly i sa i beda. poza tym nawet jesli sie zaszczepisz to i tak nie uchronisz sie przed sepsa w 100% bo przyczyn moze byc wiele. moja corka miala np sepse z powodu gronkowca. np zdaniem wojewodzkiej konsultatn ds szczepien (jest nasza pania doktor) powinno sie szczepic i na meningokoki i na pneumokoki. w Uni sa to szczepienia obowiazkowe i nas nadal zalecane. np zdaniem pediatry lepiej chroni szczepionka na pneumokoki. ale wybor nalezy do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: Meningokoki 07.02.07, 15:35 Nie jest prawda, ze w UE sa to szczepienia obowiazkowe. Do niedawna nie bylo ich tez w kalendarzu szczepien, przynajmniej w Niemczech. obecnie chyba szczepienie na pneumokoki jest zalecane. ja corke (2,8) wprawdzie na meningokoki zaszczepilam, ale nikt mnie nie poinformowal, ze to w ogole mozna zrobic. szczepienia te sa bezplatne do drugiego roku zycia, ja juz musialam zaplacic i to niestety nie malo. wydaje mi sie, ze co lekarz, to inna opinia - np. moja lekarka uwaza, ze szczepienie na meningokoki, jest bardziej przydatne, niz na pneumokoki, aczkolwiek go nie odradza pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ioki9 Re: Meningokoki 08.02.07, 07:33 Moj pediatra polecił nam obie te szczepionki. Pneumo mamy już za sobą. Za m-c meningokoki. Ale nie wiedziałam, że do 2r.ż są darmowe! Odpowiedz Link Zgłoś
binia19 Re: Meningokoki 08.02.07, 08:04 Mamamartusi napisała: szczepienia te sa bezplatne do drugiego roku zycia, ja juz musialam zaplacic i to niestety nie malo. A skąd więsz że są bezpłatne. Bardzo mnie to interesuje bo też będę szczepić moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Meningokoki 08.02.07, 08:35 W Polsce nie są bezpłatne ani przed ani po 2 rż. Z konekstu sądząc tak może być w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: Meningokoki 08.02.07, 11:44 Tak jest w Niemczech. Ja odnioslam sie do postu s.ivona, ktora twierdzi, ze w UE szczepienia te sa obowiazkowe. Odpowiedz Link Zgłoś