Dodaj do ulubionych

Złość dziecka.

18.04.07, 15:43
Mam problem z moim rocznym synkiem.Otoz gdy tylko czegoś nie dostanie na co ma
ochote wpada w totalną histerie,podobnie gdy spacerujemy po domu,a potem go
odkładam do łóżeczka.Co z tym robic???ignorowac?czasem nie daje
rady,najczesciej konczy sie to wszystko jego zwycięstwem i myśle,ze bedzie to
miało złe konsekwencje w przyszłości.Jak wy radzicie sobie w takich sytuacjach?
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Złość dziecka. 18.04.07, 18:33
      To całkiem normalne. W sytuacjach kiedy nie możesz na coś zezwolić ze względu
      na bezpieczeństwo dziecka, to konsekwentnie tego się trzymaj. Kiedy coś nie
      zagraża jego bezpieczeństwu, to pozwalaj, bo dziecko poznaje dopiero świat i
      potrzebuje się rozwijać. Rzeczy, których bardzo nie chcesz, aby maluch ruszał
      trzymaj od niego z dala.
      Moja córka ma 15 miesięcy i zauważyłam, że rzeczy na które nie pozwalałam jej
      wcześniej nie rusza w ogóle. Ważne jest tylko, aby nie nadużywać słowa "nie
      wolno", mieć więcej luzu. Czasem córka walczy ze mną, rzuca się na ziemię jak
      na coś się nie zgadzam, ale jak tego się twardo trzymam, to potem przez
      następne 10 dni jest grzeczna jak aniołek i tego nie rusza wink.
    • tama27 Re: Złość dziecka. 18.04.07, 20:53
      Widze ,ze sporo osob ma z tym problem podobny watek pare razy juz czytalam.
      Moja corka roczniak tez nerwus i chyba to taki wiek ona nie potrafi zapanowac
      nad emocjami. Czeste zmiany nastroju ladnie sie bawi i za chwila krzyczy i
      rzuca zabawke.
      Ja staram sie nie reagowac na napady zlosci chociaz czasami jest mi jej zal i
      wtedy biore ja na rece i staram uspokoic. Mam nadzieje, ze to minie
      • paulaada Re: Złość dziecka. 18.04.07, 20:58
        moja ma prawie roczek i zmiennosc nastrojów ogromna, złości sie strasznie ale
        staram sie ignorowac:
        )
        • gadoma Re: Złość dziecka. 19.04.07, 00:46
          Moja ma 8,5 miesiąca i dzisiaj pierwszy raz zauważyłam mars na czole i to kila
          razy. Potem poczytałam w mądrej gazecie, że dzieci od 8 miesiąca zaczynają się
          złościć na swoją bezradność, na to, że im się czegoś nie pozwala. W ten sposób
          poznają świat. Trzeba być stanowczym wówczas, nie ulegać dziecku, bo inaczej
          dziecko nie będzie czuło się bezpiecznie. To tyle z mądrej gazety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka