Dodaj do ulubionych

13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie

25.05.07, 13:43
Drogie mamy!
Moja córeczka ma 13,5 miesiąca i panicznie boi się zacząć chodzić bez pomocy
dorosłych. Jest brdzo rozumnym dzieckiem, dużo mówi - jednak należy do bardzo
ostrożnych dzieci. Z pomocą dorosłych wręcz biega - jednak gdy tylko poczuje
że choćby jedna rączka została puszczona - dostaje wręcz ataku paniki. Dodam,
że nie było powodu dla którego zaczela sie bać - nie upadła nigdy ani nie
uderzyła sie boleśnie. Staramy sie jej nie prowadzać za rączki - ale ona
bardzo się tego domaga i zazwyczaj ulegamy. Bardzo czekamy na pierwsze
samodzielne kroczki.. ale jakoś się na to nie zapowiada.. A jak było z
waszymi dziećmi???
Obserwuj wątek
    • mika_p 14,5 n/t 25.05.07, 19:24

• magdamroziuk Re: 14,5 n/t 25.05.07, 19:58
        ok 13,5 miesiąca. Myślę, że Twoja też niedługo się odważy, z tego co piszesz,
        to się dawno spionizowała, tylko boi się sama jeszcze. Poustawiaj jej krzesła w
        niewielkiej odległości, tak żeby było bardzo blisko, ale trzeba było puścić się
        jednego, aby dojść do drugiego. Może się odważy?smile
        • 111a4 Re: 14,5 n/t 26.05.07, 23:23
          moja corka tez sie w tym wieku bała,ale pewnego dnia sie odwazyłasmiletez ciagle
          chciała chodzic za raczke,teraz juz chodzi smodzielnie.chociaz jak ma do
          pokonania wysoki kraweznik to nadal mówi daj raczke(ma prawie 2 latka).
          • kahapala Re: 14,5 n/t 27.05.07, 12:22
            Moja córka również w tym wieku bała się sama chodzić tyle, że wolała trzymać
            się mebli, ścian itp. a nie za rączkę. Ja nie mogłam się doczekać kiedy sama
            zacznie chodzić i wymyślałam rózne sztuczki. Jednak mała podobnie jak Twoja
            była bardzo ostrożna i chyba te sztuczki potęgowały w niej strach i jeszcze
            bardziej skupiała uwagę na tym żeby, czasem nie zapomnieć się czegoś złapać.
            Więc chyba najlepiej jest spokojnie czekać, przyglądać i chwalić każdy
            najmniejszy postęp. Pozdrawiam!
            • luna333 Re: 13,5 n/t 27.05.07, 15:19
              pierwsze kilka kroczków gdy miał 13,5 ale nigdy nie prowadzałam go za rączki czy rączkę - poszedł sam gdy był gotowy
              • majan2 Re: 13,5 n/t 28.05.07, 13:31
                Coreczka pierwszy samodzielny krok zrobila jak miala 16 miesiecy, tez sie bala,
                ale lekaraka poiwedziala, ze ruszy jak bedzie pewna ze umie i sie sprawdzilo,
                jak poszla to od razu pewnie. Pierwsze kroki robila na takim puzzlu kladzionym
                na podloge (dosyc miekka gabka), na tym czula sie pewniej i zaraz potem juz nawe
                tego nie potrzebowala.
        • tyssia Re: 14,5 n/t 30.05.07, 16:29
          Nie wiem bo moja córka zaczeła chodzic jak miała 10 miesięcy a jak miała 11 to
          biegala ze jej zatrzymac nie szło, ale ona nie usiedzi ani 10 sek w jednym miejscu
    • nancy_m Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 08:04
      Moj synek w tym samym wieku i tez sie boi chodzic. Chodzi trzymany za jedna reke
      ale jak go puszczam to od razu siada. On jest bardzo ostrozny we wszystkim. tez
      czekam na samodzielne kroki
      • dyzurna Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 08:12
        moja corka ma 14 miesiecy i jest to samo. sama stoi zrobi 3-4 kroczki i upada.
        nie moge sie doczekac.

Milena - 05.04.2006
    • mszczujek Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 15:13
      mój synek ma też skończone 13 miesięcy i dokładnie tak samo się zachowuje. Za
      rączki chodzi baaardzo chętnie, ale gdy staram sie puścic jedną rączkę to
      odrazu spotykam się ze sprzeciwemsmileCóż pozostaje nam cierpliwie czekać na tę
      szczęśliwa chwilę!
      • ikaes Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 15:23

A chodzą w ABS-kach, czy w bucikach. Mój synek też się bał (bo się ślizgał), a
        jak mu kupiłam kapcie (Befado lub Viggami) to poszedł sam w ciągu tygodnia.
        • ikaes Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 15:24
          Miał 15 miesięcy.
          • pszczolalergik Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 16:02
            Moja córeczka raczej się nie ślizga bo o to zadbałam - chyba nie o to tu
            chodzi. Ale zaczyna tow szystko być troszke śmieszne że nie chodzi - bo dużo
            rozumie i dużo mówi. Gada - a chodzić nie chce i już. Zauważyłam że jak zapomni
            że musi się czegoś chwycić - to stoi samodzielnie, ale bardzo szybko orientuje
            się że musi sie czegoś złapać. Ja też próbowałam róznych sztuczek - ale one
            chyba robią wiecej szkody niz pożytku. Nauczya sie za to włazić na tapczan i z
            niego schodzić bezpiecznie - z jej sprawnością wiec chyba wszystko w porządku.
            Najgorzej ze nie widać zeby coś się w tej kwestii chodzenia mialo zmienić!! A
            jak było z waszymi dziećmi jeśli chodzi o raczkowanie?? Bo moje dziecko zaczęlo
            poźno - pod koniec 10 miesiąca, wcześniej dosć długo pełzała. Może po prostu
            jest dla niej za wcześnie jednak..
            • martarb Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 30.05.07, 21:41
              mój synek 3 maja skończył roczek, zaczął raczkować ok. 11 m-ca i teraz też sam
              nie chodzi, za rączki bardzo chętnie, ostatnio nawet za jedną , ale sam nie
              pójdzie - poczekamy zpbaczymy pozdrawiam Marta
            • mszczujek Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 31.05.07, 10:00
              u nas było podobnie z raczkowaniem , dopiero koło 10 miesiąca Mikołaj
              dowiedział się, że pupę można podnieść i ruszyć na czworaka. Jak czytam co
              napisałaś pszolalergiczko to tak jakbym widziała rozwój mego synka, dokładnie
              to samo!!
            • ikaes Franek raczkował od 8,5 miesiąca 31.05.07, 14:12

• brunette23 raczkowanie - 7 mies., chodzenie - ponad 14 mies. 30.05.07, 23:15
      więc związku nie widzę, zresztą wszystko oprócz chodzenia robiła szybko... za to
      jak wreszcie ruszyła to stała się nie do zatrzymania... smile wstawała sama i
      chodziła przy meblach od grudnia, od 2 tygodni potrafiła zrobić w domu na boso
      3,4 kroczki, od tygodnia zaczęła robić kroczki na dworze a dziś Jej nie
      zatrzymam choćbym nie wiem jak bardzo chciała... smile nie zmuszajcie, nie
      kombinujcie, nie róbcie podchodów, wydaje mi się że dziecko wyczuwa napięcie,
      czuje presję, pozwólcie na trawie przemieszczać się w skarpetkach, rzućcie
      piłeczkę, niech sama rzuca i Ją goni, moja tak się bawi nawet na chodniku w
      sukience z gołymi kolanami, przypominam że chodzi od tygodnia więc o upadek
      nietrudno ale jakoś kolanka całe a ile zabawy... smile nigdy Jej nie prowadzałam,
      jeszcze miesiąc temu nie wiedziała w ogóle o co chodzi w chodzeniu za rączki,
      uginała kolana i raczkowała po parku i dobrze, podała mi rękę gdy przyszłą Jej
      na to ochota, nigdy nie chodziła za dwie, od razu za jedną a nawet mogłabym
      powiedzieć że od razu sama... pozdrawiamy! smile
      • dyzurna Re: raczkowanie - 7 mies., chodzenie - ponad 14 m 31.05.07, 00:11
        brunette wspaniala wiadomosc, gratuluje smile) moja Milenka za tydzin konczy 14
        miesiecy i wlasnie jest na etapie 3-4 kroczkow. doczekac sie nie moge smile
        • brunette23 dyżurna... :) 31.05.07, 10:54
          no to już niedługo... smile cierpliwości... pozdrawiamy serdecznie! smile
        • viki711 Re: raczkowanie - 7 mies., chodzenie - ponad 14 m 31.05.07, 19:42
          moja Natalka też się urodziła 5 kwietnia i jest na etapie 3,4 kroczków.ogromnie się z tego cieszy i bije sobie brawo.
    • koza_w_rajtuzach Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 31.05.07, 08:22
      Z moją córką był podobny problem. Poszła na 12 miesięcy kilka kroków, ale że
      jest bardzo ostrożnym dzieckiem, to przestraszyła się tego (mimo, że nie
      upadła) i przez dwa następne miesiące nie chodziła w ogóle. Kiedy próbowałam
      puścić jej rączki to wpadała w panikę.
      Jeśli chcesz, żeby Twoja córeczka chodziła to ubierz jej buciki. Te ostrożne
      dzieci bez butów czują się mniej pewnie.
      • anet772 Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 31.05.07, 13:03

Moi synkowie zaczeli chodzic majac 16 miesiecy,na wszystko przychodzi
        odpowiednia pora.
        Pozdrawiam
    • biba23 Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 31.05.07, 13:31
      Hej
      Pyzu miał ponad 15 miesięcy jak zaczął sam chodzić. I super było od razu bardzo
      dobrze się trzymał i się nie wywracał. Wcześniej wogóle nie chciał. A może
      spróbujcie z szelkami.
      Pozdrawiamy i życzymy udanych samodzielnych kroczków
    • nancy_m Re: 13,5 miesiąca - boi się chodzić samodzielnie 03.06.07, 12:30
      Kupiłam małemu buciki (kapcie) do chodzenia po domu i następnego dnia odważył
      się chodzić (ma prawie 14 miesięcy). Chidził po całym mieszkniu i bardzo mu się
      to podobało. Parę razy oczywiście przewrócił się ale nic mu się nie stało i
      chodził dalej. Niestety dziś nie chce chodzićsad Boi się. Zapomniał, że wczoraj
      chodził?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka