Dodaj do ulubionych

MAm dość!!!!!!

03.07.07, 12:24
Moja 17 miesięczna córeczka o wszystko krzyczy, bije mnie. mam juz dość i nie
wiem co robić. Jak jest coś nie po jej myśli to jest katastrofa!!!Jutro
wyjezdzam z nia nad morze z przyjaciółmi, których dzieci są idealne, nie
płaczą, nie histeryzują, sa idealne!!!! A ja zawsze się wtedy denerwuję, co
ta moja kochana mała myszka znowu wymyśli. A przy kimst jest jeszcze
gorzej.Znacie jakies sposoby na poskromienie takiego małego nerwuska? Muszę
dodać, że raczej jestm konsekwentna.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 12:31
      Do weekendu byłam załamana, wydawało mi się, że tylko moje dziecko jest takie,
      że to ja mam małego demona. W niedzielę przyszli znajomi z córką w podonym
      wieku, urządzały histerię obie na zmianę albo tłukły się i zabierały sobie
      zabawki, widać taki wiek ale fakt upierdliwe to jest. My wróciliśmy z wczasów
      wcześniej bo Mała nam tam koszmarek urządziła i juz mieliśmy dość serdeczniesad
    • agaruda1 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 12:31
      Jak mojemu wlacza sie opcja nerwus, natychmiast zostaje wlozony do lozeczka albo
      kojca i czekam, az histeria minie. Ma 13,5 miecha. POMAGA!!!
      • joasia1234 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 14:45
        Nie boisz się, że zacznie traktować łóżeczko i kojec jako karę? I nie będzie
        chciał w nich siedzieć, a w łóżeczku spać?
        Ja staram się moją przeczekać. Zazwyczaj udaje się, bo trwa to krótko. Ale nie
        próbowała mnie uderzyć, a jej napady złości są raczej umiarkowane.
    • olamazur ignorowanie i oddawanie 03.07.07, 12:47
      Jak mój mały miał histerię, to ignorowałam. Jak mnie uderzył, to mu oddawałam*.
      Histerii ma teraz bardzo mało, uderza z rzadka - wyrósł powoli (ma 26 m-cy).

* zawsze lżej niż on mnie, zawsze natychmiast i w to samo miejsce (on mnie w
      ramię - ja go w ramię, on mnie w nogę - ja go w nogę itd.), zwykle po dwóch
      wymianach ciosów złość mu przechodziła i przeradzała się w wygłupy i żarty;
      dodam jeszcze, że zanim zaczęłam stosować taką metodę, wyczerpałam wszelkie
      możliwości słownego do niego dotarcia: tłumaczyłam, tłumaczyłam, tłumaczyłam,
      prosiłam, prosiłam, prosiłam... i na nic. Dopiero "jak Kuba Bogu, tak Bóg
      Kubie" pomogło.
      • przyszla_mama1 Re: ignorowanie i oddawanie 03.07.07, 13:06
        jesli chodzi i jeczy bez powodu nie zwracam uwagi a jesli sie nudzi pokazuje mu
        jak sie bawic lub robie piaski lub wymagam pomocy w pracach domowych(Prosze o
        zmiotke,daje sciereczke do wycierania mebli itp) zeby byl czyms zajety,jesli
        czegos mu zabronie to sie zlosci i chce mnie "zbic" wiec chwytam zdecydowanie
        za reke i mowie ze tak nie wolno i nie ladnie! a pozniej mowie ze ma mnie
        przeprosic bo zrobil mi przykrosc.. po paru razach nie musze mowic o
        przeprosinach bo Filip bierze zamach i pozniej rezygnuje i tylko sie przytula.
        wiec jest juz lepiej.
    • esse1 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 13:21
      Moja córa tez ma podobne napady, choc ostatnio coraz rzadziej. Jesli zaczyna
      krzyczeć i zlościc sie - patrzę jej w twarz i bardzo stanowczo mówie, że mama
      tego nie lubi, prosze zeby mi pokazala, co chce dostac itp. Jesli to nie pomaga
      i wpada w histerie, po prostu pozwalam jej krzyczec, jestem w poblizu ale ja
      ignoruję. Kiedy widze, ze sie troche uspokaja, proponuje przytulenie - gdy znow
      zaczyna, odwracam sie. W koncu wyciaga raczki, pozwala sie przytulic i
      uspokaja. Wtedy jej tlumacze, ze nie ma potrzeby tak plakac. Chyba zaczyna
      skutkowac, bo histerie sa coraz rzadsze i krótsze.
      Przybieraja na sile, gdy zostaje pod opieka dziadka - ten zrobi wszystko, zeby
      nie plakala...
    • orgovana Re: my juz po wakacjach.. 03.07.07, 14:07
      Witaj, moja mala tez porzadnie potrafi dac w kosc wrzaskiem i rzucaniem czym
      popadnie, moje rady to ignorowanie az sie wywrzeszczy i konsekwencja , a na
      wakacjach, moja droga ja przez nia schudlam pare kilo przez 2 tygdonie bo
      jedyna metoda na mala torpede jest zmeczenie , wiec bieganie z wozkiem, kapanie
      i plywanie, spacery, placyk zabaw.. jak gadzina sie nie daj Boze nudzila pare
      minut to skakala nam po glowie.. winknatomiat wieczorem padala i spala blogim
      snem 12 godzin ..
    • mata811 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 15:09
      Kiedy mój synek miał okres, ze bił nas - oddawaliśmy mu. Pomogło.
    • aprylis1 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 16:22
      Nie polecam bicia! Przecież to niedorzeczne!
      Mała powinna czuć twoją miłość cały czas, a kiedy histeryzuje bez powodu to
      zignoruj takie zachowanie(przecież widzisz, że krzywda się jej nie dzieje).
      Poza tym możesz za każdym razem stanąć przed nią i oznajmić, że nie działa na
      ciebie jej krzyk i porozmawiasz z nią jak już się uspokoi. A jeżeli rzecz się
      dzieje w domu to wynieś ją do jej pokoju i powiedz, że jak ma ochotę wyć to
      niech to robi w swoim pokoju, bo ty nie masz ochoty na słuchanie jej krzyku.
      Jak już się uspokoi przytul ją i poproś by już tak więcej nie robiła, bo tobie
      też było przykro itd, itp.
      Co do bicia-ustal za to np.jakąś karę.
      Przyjaciół uprzedź i poinformuj ich o poczynaniach swojej pociechy-nie będzie
      ci dzięki temu głupio, a może nawet ci pomogą w zwalczeniu różnych zachowań
      córeczki.
      Bądź konsekwentna, a nie "raczej konsekwentna".
      miłego odpoczynku i super pogody.
      Pozdrawiam.
    • luschka Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 16:43
      nie ma dzieci idealnych, poza tym faktycznie powiedz twoim znajomym o reakcjach
      twojego dziecka, żeby nie było zaskoczenia. Moja córka kiedyś gryzła, ugryzła
      córeczkę mojej koleżanki, a ta się na mnie obraziła stwierdziła, że mam
      agresywne dziecko i powinnam coś z TYM zrobić, prawdę mówiąc wyśmiałam ją.
      Dzieci w pewnych okresach nie potrafią wyrazić swoich emocji i po prostu
      zachowują się tak jak potrafią, gryzą, kopią, wrzeszczą, i nie ma w tym ani
      ociupiny złej woli, czy złego wychowania
      Wyluzuj też trochę, w końcu jedziesz na wakacje, będzie jak będzie... jeśli
      pewne zachowania twojego dziecka przyjmiesz z lekkim uśmiechem, będzie ci
      łatwiej i twoim znajomym również smile
    • galela Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 16:56
      Kiedy moja córka próbowała mnie bić chwytałam ją za obie ręce (przedraminoa)
      patrzyłam na nią groxnie i mówiłam głośno NIE WOLNO BIĆ!!! Po czym
      wyprowadzałam z pokoju. Była wstrząsnięta i szybko jej przeszłły takie
      zachowania. Nigdy jej nie bijemy, wobec tego uwierzyła nam, że naprawdę nie
      wolno bić. Gdybyśmy ją bili te słowa byłyby puste zupełnie.
    • asia0212 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 17:05
      Moja córka ma 18 miesięcy.Też chwilami zachowuje się niczym złośnica
      krzyczy,gryzie.Zawsze reaguję mówiąc stanowczo-to boli! nie wolno!Gdy krzyczy
      odczekuję jej złość,odwracam szybko jej uwagę.Dziecko w tym wieku nie panuje nad
      swoimi emocjami często przechodzi z płaczu w śmiech i odwrotnie.Rzadko gryzie,a
      jeśli już to młodszą siostrę,która jej czasem nie rozumie(co ma podać,zrobić)
      .Nie umie mówić(pojedyńcze słowa)i w ten sposób okazuje swoją złość,że jest
      niezrozumiana.Nasze dzieciaczki to żywczyki wiedzące czego chcą.Na razie nie
      bardzo wiedza jak okazać światu swoja złość.Gdy Cię bije przytrzymaj rączkę(nie
      mocno)i powiedz-nie bij mamusi to boli!Bądż konsekwentna,a będzie lepiej.Może
      dzieci Twoich przyjaciół są starsze i mają inny temperament.
      • mamakuby77 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 19:39
        Mieliśmy taki etap buntu. Histerię przeczekiwałam. Kiedyś ryczał 20 minut na
        klatce i nie chciał iść dalej, ale wytrzymałam, sasiedzi też. Bicia nauczył się
        w żłobku, ale mu przeszło. Tłumaczyliśmy, oddawaliśmy lżej-nie pomagało.
        Udawaliśmy, że płaczemy, bo nas boli to przychodził nas pocałować i przytulić i
        dalej pac ręką. Teraz wyrósł z tego.
        • peggy1 Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 21:29
          "A ja zawsze się wtedy denerwuję, co
          ta moja kochana mała myszka znowu wymyśl"

To kobieto wyluzuj. Ja od momentu, kiedy wyluzowalam i przestalam przejmowac sie
          wybrykami syna, on stal sie grzeczniejszy. Wydaje mi sie ze wyczuwal moje
          napiecie, byl poddenerwowany i byle co doprowadzalo go do furii.
        • phantomka Re: MAm dość!!!!!! 03.07.07, 21:39
          Niezla edukacja - dziecko bije, rodzic mu oddaje - gratuluje logiki.
          Mam bardzo charakterne dziecko, ale placnela mnie kilka razy do tej pory, po
          prostu zlapalam za reke i powiedzialam glosno i wyraznie "nie wolno" jak
          powtorzyla, to nie zareagowalam, bo ona nie wie, ze bije, wie tylko ze jak
          wykonuje taki ruch, to rodzic reaguje.
          Jezeli chodzi o histerie, to chyba kazde dziecko przechodzi ten etap. U nas
          swietnie dziala odwracanie uwagi (mala ma 1,5 roku teraz) i histerie w tej
          chwili zdarzaja sie sporadycznie, w przypadku naprawde wielkiej atrakcji.
          Jezeli histeryzowala, bo nie chciala wyjsc z placu zabaw, to nie meczylam jej
          tzw. przeczekaniem, ale wymyslalam inna atrakcje pt. Manka biegniemy do lampy,
          do swiatel, do wyimaginowanego motoru (bo uwielbia) lub kazdej innej rzeczy,
          ktora jest dla dziecka atrakcyjna.
          Jest to o tyle dobra metoda, ze nikt sie nie meczy, a dziecko w pewnym momencie
          zapomina o takim reagowaniu, bo wie, ze zawsze i w kazdym miejscu moze czekac
          na nie jakas atrakcja.
    • mamusiamartusia Re: MAm dość!!!!!! 22.07.07, 13:02
      Polecam za radą koleżanek,niezbyt modnego dziś Samsona "Książeczkę dla
      przestraszonych rodziców". Zawiera rozdziały na każdy rok życia małego
      buntownika. Po przeczytaniu I rozdzału stwierdziliśmy, że nasze dziecko jest
      normalne! Prawdziwa ulgasmilepocieszę Cię, że to, co widzisz u innych to tylko
      pewien wycinek. Rzeczywistość u nikogo nie wygląda różowo. Moim bąblem ludzie
      są zachwyceni. A co wyprawia w domu to przechodzi ludzkie pojęcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka