Dodaj do ulubionych

21 m-czniak na basen

22.10.07, 13:06
Wybieram się z 21m-cznym synem na basen (mamy za sobą nieudaną próbę
zajeć grupowych na basenie w wieku 3/4 m-cy). Mały niecierpi jak mu
sie woda leje po głowie i to jeden z wielu powodów, dla kórych chće
go wziąść na basen, by się oswoił. W jego grupie wiekowej nie ma już
miejsca, a nowe grupy nie będą tworzone aż do wrześnie 2008, więć
wybieram się z nim sam.

O czym powinnam pamiętać na początek, na co zwrócić uwagę, jak
zapełnić czas, w jakie sprzęty wodne się zaopatrzyć? ...

Dziękuję z góry za rady

Obserwuj wątek
    • kglaz Re: 21 m-czniak na basen 22.10.07, 13:34
      mam synka 1,9m bylismy dwa razy na basenie, nie zabieralismy nic na basen oprócz
      specjalnych pieluch, ale jesli Twój dieciak nie lubi jak mu się woda leje na
      głowę.Może zacząć od duzej wanny czy małego baseniku.
      • kowalikm Re: 21 m-czniak na basen 22.10.07, 15:16
        Ja wzięłabym takie kółeczko z siedziskiem, żeby mógł sobie swobodnie pływać. No
        i cóż...próbuj. Może jakieś ulubione zabawki lub osoby, które bardzo lubi pomogą
        mu przezwyciężyć strach.
        Poza tym dobierz odpowiednio porę, żeby był najedzony (bez przesady) i odprężony.
        Oczywiście pieluszki na base należy ze sobą zabrać - choć ja mam wątpliwość
        czemu one służą wink.
    • anulkas86 Re: 21 m-czniak na basen 22.10.07, 15:35
      Z moim niespełna 18 miesięcznym synkiem zaczęliśmy ostatni uczęstrzaćna basen.
      Koniecznie musisz wziąć specjalne pieluszki do pływania, a dodatkowo proponuję
      kółko do pływania najlepiej taki z siedziskiem. Ostatnio pani ratownik dała nam
      taki dmuchane rękawki do pływania, którymi mały był zachwycony (ale nie polecam
      jednak aby dziecko w tych rękawkach przebywało nie trzymane przez rodziców). No
      i prawdziwym hitem są piłki.

myślę że fajną atrakcją dla dziecka jest zjeżdżalnia (zjeżdżam trzymając małego
      na kolanach) i inne atrakcje wodne, w stylu jakiś fontann itp. No i ja staram
      się żeby jednak małemu nie lała się woda po głowie- po prostu głowę ma cały czas
      na wierzchu, a poza tym u nas na basenie są obowiązkowe czepki.

myślę że teraz, gdy Twoje dziecko jest starsze nie powinno być problemów,
      ponieważ takie dzieci bardzo dużo rzeczy interesuje- nie tak jak takie maluszki.

W każdym razie mój synek basen uwielbia, a teraz już jak tylko podjeżdżamy pod
      budynek to się na głos cieszy.

Aha i przypomniałam sobie jeszcze o klapkach na basen, żebyś mogła spokopjnie
      dziecko postawić i przebrać siebiesmile

Pozdrawiam serdecznie i życzę powidzeniasmile
      • sandra00 nigdy nie zabieraj kółka z siedziskiem !!!! 23.10.07, 10:56
        BYłam kiedyś świadkiem nad możem śródziemnym , kiedy ok,2 letni
        chłopczyk pływał w takim kółku , jak się przewrócił nie mógł już
        wydostać się z powrotem , ja używam SWIMMTRAINERA orginalnego i
        polecam kupiłam model od 0-4 lat czerwony , na początku będziesz
        musiał oswoić swoje dziecko , ale to naprawdę dobre kółko .No i
        pieluszki @@@
        • kowalikm Re: nigdy nie zabieraj kółka z siedziskiem !!!! 23.10.07, 12:07

> BYłam kiedyś świadkiem nad możem śródziemnym , kiedy ok,2 letni
          > chłopczyk pływał w takim kółku , jak się przewrócił nie mógł już
          > wydostać się z powrotem ,

Tego to akurat nie rozumiem. Nie wyobrażam sobie aby dziecko 2 letnie samo
          pływało, bez asekurowania go przez rodzica i to obojętne w czym.
          No chyba że umie świetnie pływać samodzielnie...wink
          Nie wiem jak w tej sytuacji dziecko ma się "wydostawać" z takiego koła
          siedziska? To przecież rodzic go asekuruje i błyskawicznie jest mu w stanie pomóc.
          Mój brzdąc celowo zanurzał głowę, aby napić się wody - oczywiście się
          zachłysnął...musiałam go wyjąć, aby odkrztusił wodę - w ogóle go to nie
          zniechęciło wink
          U mnie kółko ma spełniać funkcję podstawową - zapewnić dziecku utrzymanie się na
          wodzie, a mnie odciążyć. Ani rękawiki ani zwykłe kółko nie umożliwią tego.
          Zapewne SWIMMERTRAINER jest super i jest bezpieczny tyle, że kosztuje w necie
          ok. 70 zł. Ja za duże (chińskie niestety) kółko zapłaciłam ok. 20. Będę go
          używać okazjonalnie i liczę się z tym, że każde urządzenie może być zawodne
          (oczywiście było na nim napisane, że nie jest przeznaczaone dla dzieci od 0-3
          lat, jak na wszystkich chińskich zabawkach).
        • anulkas86 Kółko ma pomóc rodzicom a nie ich zastąpić!!! 23.10.07, 15:31
          Absolutnie nie zgodzę się z tym żeby nie brać takiego kółka z siedzeniem.
          Chociażby z tego powodu że o wiele mniejsze prawdopodobieństwo, że dziecko się z
          tym kółkiem przewróci (zresztą jest ono podwójne- po to żeby się łatwo nie
          przewracało) niż że wypadnie dołem ze zwykłego kółka. A rodzice tak czy siak są
          po to żeby dziecko pilnować a nie wyręczać się kółkiem.

W dalszym ciągu polecam kółko o którym wspominałamsmile
          • aurita Re: Kółko ma pomóc rodzicom a nie ich zastąpić!!! 23.10.07, 17:56
            pieluchy sa niezbedne, u nas na basen naszczescie nie wpuszczaja maluchow bez
            pieluch.
            My uzywamy rekawkow ale oczywiscie dziecko i tak jest podtrzymywane. Wszelkie
            pilki , gumowe kaczuszki, cokolwiek z czym idzie do wanny zeby mu sie fajnie
            kojarzylo.
            Moze wybierz basen gdzie jest mala zjezdzalnia dla dzieci? moja foczka to uwielbia.
            Dzieci nie lubia jak woda im sie dostaje do oczu bo szczypie, na poczatku
            unikalabym
            I nic na silesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka