kzn2 06.11.07, 18:13 skłonić czterolatkę aby nie wołała smoczka na noc.Bardzo proszę odpiszcie jak sobie poradziliście z tym problemem - błagam.Wszelkie próby kończą się wieczornym dramatem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaigiiemilki Re: pomocy!!!jak 06.11.07, 19:28 nie mnie oceniac dlaczego 4latka ma jeszcze smoka...bedzie trudno, bo teraz to juz dla niej nałog))a z nałogami zerwac jest baaaardzo trudno; pozostaje wytłumaczenie, ze tak duze dzieci nie uzywaja smoka i zabranie go; innego sposobu nie widze; Odpowiedz Link Zgłoś
malesa.m Re: pomocy!!!jak 06.11.07, 19:32 Witaj! My załatwiliśmy tę sprawę w zeszłym roku.U nas (maluchy miały 3 lata) pomogły święta.Właśnie w listopadzie postanowiłam z dziećmi napisać list do Mikołaja .Warunkiem było, oddanie smoczków dla Mikołaja. Dzieci powiedziały co chciałyby dostać, ja zapisałam i włożyłam kartkę do koperty a dzieci włożyły swoje smoczki (SAMI).Byli bardzo przejęci faktem,że wysyłają smoczki dla Mikołaja i że dostaną w święta super prezenty! Córka pożegnała się z dydusiem bez żalu i kłopotów, syn natomiast jeszcze 3 noce wołał ale zawsze mu przypominałam,że smoczek został wysłany i nie ma.Zrozumieli i z niecierpliwością wyczekaiwali Gwiazdki . Pozdrawiam i życzę powodzenia. Myślę że czterolatka powinna dać się na to namówić Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: pomocy!!!jak 06.11.07, 19:44 Moja córka wprawdzie nie miała problemu ze smokiem ale jeszcze niedawno za każdym razem gdy było jej źle wołała o butlę z melkiem. Nie potrafiłam jej wytlumaczyć, ze za dużo mleka pije, a ona za duża na butlę. Pomocny okazał się pediatra, który (nakłoniony przeze mnie) powiedział Misi, ze może pić melko z butli tylko wieczorem. 4 latki to już duze dzieci - moja córa wzieła sobie to do serca i odstawienie butli z mlekiem odbyło się bez problemów. Czego i wam życze. Odpowiedz Link Zgłoś