jufalka 11.11.07, 15:50 Jakie są najlepsze - takie miękkie, czy takie sztywniejsze wokół kostek? A może wystarczą grube skarpetki? Chodzi mi głównie o to, które są zdrowsze dla stopy i w których dziecku lepiej chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duygu na bosaka 11.11.07, 20:27 w samych skarpetkach Nigdy nie zakladalam butow/kapci w domu. I to jest najlepsze dla malutkich stopek. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: na bosaka 13.11.07, 13:06 pewnie na bosaka najlepiej, ale poniewaz corka ma zawsze zimne stopy i krzywo stawia jedna stope to lekarza zalecil noszenie sandałków za kostke, wiec trocha na bosaka, troche sandałki Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Buty do chodzenia po domu 11.11.07, 22:01 Mój synek chodził na bosaka, w skarpetkach antypoślizgowych, ale jak zaczoł biegać kupiłam mu jednak kapcie befado, bo się przewracał na podłodze. Jeżeli masz dywany niech chodzi na bosaka a jeżeli podłoga założyłabym kapcie na gumie. Odpowiedz Link Zgłoś
anqa_77 Re: Buty do chodzenia po domu 11.11.07, 22:17 Polecam butki firmy Tombut, są skórzane, mają dziurki do wietrzenia stópki, sztywną podeszwę i kostkę z tyłu.Przypominają buty ortopedyczne, są sznurowane.Kupiłam już szóstą parę. Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: Buty do chodzenia po domu 12.11.07, 16:39 Mały, dopóki nie zaczął biegać to chodził w skarpetach z ABS. Teraz tam gdzie nie ma dywanu to nie wyrabia się na zakrętach i kupiliśmy mu kapcie na gumie. Wyglądają jak tenisówki. Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: Buty do chodzenia po domu 12.11.07, 16:43 Ja czytalam, ze najlepiej na bosaka, ale moja uczy sie chodzic i mamy sliska podloge no i zimno, slizgala sie na skarpetach antyposlizgowych, po trzecim guzie kupilam buty. Sa usztywnione wokol kostki, cale ze skory, spody maja skorzane tez, miekkie i z naklejona guma. Ponoc podeszwy maja byc miekkie, a kostki usztywnione. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Buty do chodzenia po domu 14.11.07, 13:29 ja zawsze myślałam, że na twardej powierzchni dziecko nie powinno chodzić na boasak, co innego na piasku czy trawie. Jak to w końcu jest? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: Buty do chodzenia po domu 14.11.07, 14:46 Co ksiazka to inna teoria. W mojej napisali, ze najnowsze badania sa takie, ze dziecko powinno sie uczyc chodzic boso, jak najbardziej naturalnie. A jesli nie mozna boso, to w butach z miekka podeszwa i usztywniona kostka. Albo w skarpetach antyposlizgowych. Mysle, ze sama musisz zdecydowac. Ja swojej na pewno nie puszcze boso po trawie ze wzgledu na kleszcze, po piasku morskim pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lillil Re: Buty do chodzenia po domu 14.11.07, 19:44 a w zimie tez wasze dzieci chodza na bosaka po domu czy mieszkaniu bo moj syn w zimie chodzi w pantoflach sama bym w zimienie chodzila po domu na bosaka Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: Buty do chodzenia po domu 14.11.07, 19:55 Czasem chodzi boso, jesli mozna to nazwac chodzeniem... Jakies pol godziny na pewno. Chodzenie na boso lepiej ksztaltuje stope, zaleca sie chodzenie na boso dzieciom z platfusem. Odpowiedz Link Zgłoś
traganek Re: Buty do chodzenia po domu 14.11.07, 20:50 Dziecko powinno uczyć się chodzić tylko na boso (oczywiście w skarpetkach antypoślizgowych). Fizjoterapeuci pozwalają jedynie na skarpetki z przyszytą skórką od spodu (jak np w H&M), bo w nich stopa może pracować. Dotyczy to szczególnie dzieci, które źle stawiają stópki (co jest normalne w nauce chodzenia) wówczas nie można wkładać żadnych usztywnionych bucików (to jakaś moda chyba z lat 80-tych dawno już zapomniana na świecie a u nas nadal praktykowana, niestety). Jak najwięcej chodzenia na boso i to po różnym podłożu a dziecko na pewno nie będzie miało problemów ze stópkami, miednicą a nawet kręgosłupem. Można np robić tor przeszkód- podkładać gumową wycieraczkę, żeby dziecko przez nią przechodziło. Jak już dziecko pewnie chodzi to w domu najlepiej zakładać miękkie tenisówki, ewentualnie sandałki z otwartą piętą. Żadnych bucików zasłaniających kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Buty do chodzenia po domu 15.11.07, 11:47 poniżej wklejam zdanie eksperta z forum Zdrowa stopa "Według nas chodzenie boso jest jak najbardziej zalecane ale tylko po nierównym, naturalnym lub też miękkim podłożu. Natomiast na płaskim i równym lepiej w obuwiu. Dlaczego? Na nierównym podłożu każdy krok wymaga od dziecka kontroli ustawienia stopy, jego mięśnie pracują, natomiast na płaskim podłożu (podłoga itp.) dziecko nie musi kontrolować każdego kroku. Zdania są jednak podzielone, argumentem jest fakt, że ewolucja nie „przewidziała” obuwia, ale też gładkie podłoże też nie było "w planie". Odpowiedz Link Zgłoś