k.chomik 19.11.07, 16:45 Dziewczyny kiedy przestałyście kąpać swoje pociechy codziennie tylko powiedzmy co dwa dni? Córka niedawno skończyła rok i zastanawiam się czy dalej ją kąpać codziennie. Jak to było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krztyna Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 17:04 Ja bym powiedziała, ze maluszka nie trzeba kąpać codziennie - noworodka np. można co drugi dzień przecierać pieluszką (choć ja od zawsze kąpię) - a im dziecko starsze tym ta konieczność większa. Po pierwsze sam się przemieszcza po wszystkich kątach i brudzi się niemiłosiernie, a po drugie kształtujesz nawyki na przyszłość. ------------ Aniołek Platek ma braciszka Skorpka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 17:09 A kiedy przestałaś się kąpać codziennie? Nie wiem skąd takie pytanie? chyba masz jakiegoś aniołka, który wogóle się nie przemieszca, nie wala po podłodze, nie oblewa piciem, zupką, nie maże kredkami, nie zbiera wszystkich kurzy, nie wywraca prosto w kałuże....o matko...ale chyba jednak wolę to swoje ciągle umorusane które trzeba codziennie wykąpać a zdarza się i kilka razy dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 18:34 Mam pytanie: co ile dni się kąpiesz?... Ja sobie nie wyobrażam nie kąpać roczniaka codziennie. Wieczorem jest brudny jak świnia. Natomiast mogę sobie wyobrazić kąpanie noworodka / leżącego niemowlaka raz na dwa-trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 19:14 O rany!! Nie umyć się codziennie? Właśnie taka postawa rodzica powoduje, że starszy dzieciak jest na bakier z higieną. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłam, ale takie mam właśnie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
k.chomik Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 20:45 No, mogłam się spodziewać takich właśnie odpowiedzi. Wiadomo że myję się codziennie, dziecko też, a moje pytanie było czysto teoretyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 21:01 Bo teorii daleko do praktyki))) Odpowiedz Link Zgłoś
undeadlily Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 21:24 Częste mycie skraca życie. Częsta kąpiel zmywa warstwę ochronną skóry, co prowadzi do chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama undeadily 20.11.07, 00:08 o rany....ja myję całą trójkę i są o dziwo zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 21:46 a ty jak często się kąpiesz? są różne opinie na ten temat, sama mam koleżankę która od urodzenia kąpie dziecko raz w tygodniu żeby przypadkiem się nie przeziębiło bo wcześniak..ok niby rozumiem, ale jak słyszę tłumaczenie, że tak małe dzieci się nie pocą..obejrzyj wieczorem swoje dziecko- rączki, buźke, paszki, powąchaj stópki..czyste? Odpowiedz Link Zgłoś
megi231 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 19.11.07, 21:59 Latem kapie codziennie, pora jesienna-zimowa taka jak teraz kapie co 2-dzien i zapewniam was dziewczyny że moje dziecko nie chodzi brudne. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama sorry za złośliwość 20.11.07, 00:18 Każdy niech kąpie jak chce. sama kiedyś usłyszałam od znajomej żeby nie kąpac codziennie małego dziecka, bo sie nie brudzi (szczególnie w okresie jesienno - zimowym kiedy nie wychodzi na dwór). Są widocznie i takie szkoły.... I ok! Tylko czy wyobrażacie sobie nie umyć sie codziennie? Maluszkowi też się milej zasypia kiedy ma świeżo umytą pupke i łapki i nie trzeba to tego potężnych kapieli ale wystarczy woda w misce i sprawa załatwiona. Zajmuje to kilka minut i myslę, że taki zabieg higieniczny powinien być wykonywany codziennie bez względu na porę roku. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 08:24 MYJĘ codziennie a KĄPIĘ co 2,3 dni! Odpowiedz Link Zgłoś
pata100 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 10:25 NIeraz mi się wydaje że co niektóre z was czekają by móc się wyrzyć na kimś a przynajmniej dopiec swoja złośliwością, to dość przykre niestety. Można przecież napisać normalną odpowiedź czyli"ja kąpię codziennie bez względy na wiek" to decyzja kazdej z nas indywidualna. A odpowiadając na pytanie zadane: My kąpiemy nasze pociech co 2 dzień, myte są codziennie, rączki buźka kilka razy dziennie, pupa zresztą też. Więc nie uważam by kąpiel w wannie była koniecznośćcią codziennie. sama też nie siedzę w wannie każdego wieczora tylko biorę prysznic. Pozdrawiam Pata i spółka Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 11:00 Gdy córka była noworodkiem i niemowlakiem nigdy jej codziennie nie kąpałam. Nie przepadała za tym i nie widziałam potrzeby narażania jej na stres, tym bardziej, że po kąpieli nigdy nie mogła zasnąć. Teraz ma 22 miesiące i myję ją codziennie dopiero od dwóch miesięcy, bo lubi to, ładnie bawi się w wannie, więc z przyjemnością ją do wanny wrzucam . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 11:08 > Teraz ma 22 miesiące i myję ją codziennie dopiero od dwóch miesięcy Sprostuję to zdanie. Kąpię ją codziennie od dwóch miesięcy, bo myć to myję ją w dzień w dzień. Dziwi mnie jak ktoś pisze, że jak nie wykąpać dziecko skoro pod wieczór jest całe umorusane. Moja córka jak się wybrudzi od razu ma zdejmowane ubranie, jest myta tam gdzie się wybrudziła i dostaje świeże ciuchy. Nigdy nie chodzi brudna w jakichś brzydkich, wymazanych łachmanach. Jest czysta niezależnie od pory dnia, nie czekam do wieczora, żeby ją wykąpać. Zresztą ona jest z tych niebrudzących się, ale może to wynika z tego, że w domu mam czysto, a na dworze chodzi grzecznie i się nigdy nie wywraca. Odpowiedz Link Zgłoś
kora266 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 11:30 Myjemy syna codziennie, kapiemy 2-3 razy w tygodniu. Brudny i smierdzacy nie chodzi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 12:18 Nie chcę być złośliwa ale takie przykre komentarze same się nasuwaja jak sobie pomyslę, że te dzieciaki za dwadzieściapare lat bedą korzystać z komunikacji miejskiej i dalej dla swych mamuś bedą pachnieć różami. Pmiętajcie, że do własnych zapachów (tak perfum jak i tych mniej ciekawych) dość szybko przywykamy i przestajemy je odczuwać. Są za to wyczuwalne dla innych. Kilka lat temu opiekunka w żłobku opowiadała mi jak to czasami dzieci brzydko pachną bo rodzice ich nie myją. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 13:29 No dokładnie, trudno się dziwić, że np. latem w autobusie śmierdzi, skoro mamusia zawczasu nie wyrobiła w dziecku zwykłego nawyku mycia się... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiareczka Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 14:35 moje 1,5 roczne bliźniaczki kąpię codziennie... no chyba że sa chore to tylko umyję rączki, nózki, buźkę, paszki, pupę. one uwielbiają siedziec w wannie, a wyjście z niej traktują jak przykrą konieczność, wiec czemu mam im odmawiac tego? pytanie jest podobne do tego jak często myć włoski dzieciom... każdy ma swój "film" na ten temat ) Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 22:46 Czytaj uważnie dido dido - nikt tu nie napisał, że nie myje dzieci co dzień - pisano, że nie są KĄPANE co dzień. Kąpane - czyli w moim rozumieniu w wannie, a Ty codziennie bierzesz długą, relaksującą kąpiel? Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 08:26 Witaj dariafox, Wiesz dla mnie codzienna kąpiel jest normą. I jakoś nie umiem sobie wyobrazić mycia ale nie kąpania dziecka po całym dniu zabawy, jedzenia, załatwiania potrzeb fizjologicznych, obojętnie latem czy zimą. Takie mam "normy higieniczne" A tak właśnie ku rozważeniu podałam przykład opiekunki ze złobka, która mówiła o brzydko pachnących dzieciach i ogólną uwagę o przywykaniu do własnych zapachów. Co do drugiej części pytania to tak, codziennie biorę kąpiel w wannie. Moja wieczorna toaleta trwa ok 20-30 minut. I codziennie rano myję włosy. Moja czwórka chłopaków również codziennie myje się w wannie lub pod prysznicem. Odpowiedz Link Zgłoś
wozniew Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 09:30 A nie myślałaś kiedykolwiek jak Twoja codzienna kąpiel wpływa na zużycie wody? Może warto - ze względów ekologicznych - zastanowić się nad myciem pod prysznicem? To tylko cytaty z Wikipedii: Światowe i lokalne programy oszczędnościowe opierają się o rozliczne badania wskazujące na niedobory wody pitnej oraz konieczność jej racjonalnego używania. Zgodnie z raportem UNESCO (WWDR, 2003) w ciągu następnych 20 lat ilość dostępnej wody obniży się o 30%. 40% ludności świata nie ma dostatecznej ilości wody. Wymiana wanny na prysznic: Szacuje się, iż przy kąpieli zużywa się 200-250 litrów wody, średniej wielkości wanna to około 200-250 litrów wody, dodatkowo trzeba liczyć wodę dolewaną w trakcie kąpieli (np. wanna się wychłodziła); w trakcie prysznicu zużywa się 1/4 wody potrzebnej do kąpieli czyli około 50 litrów. Czyli 4 osoby * 3 razy tygodniowo * 4,5 tygodni miesięcznie * 150 litrów = 8100 litrów 8,1 tony oszczędności wody miesięcznie. Można myć dziecko codziennie. I nie trzeba jednocześnie codziennie kąpać dziecka w wannie pełnej wody. Gwarantuję, że dziecko umyte pod prysznicem nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 10:46 Witaj, Przyjęłaś błędne załozenia w swoich wyliczeniach i chyba popełniłaś błędy arytmetyczne przy liczeniu. Wyliczone 8100 litrów wody waży ok 8100 kg a nie 8,1 tony czyli różnica niebagatelna. Zakładasz, że kąpać się trzeba w wielkiej wannie pełnej wody. Z racji szczupłości miejsca w łazience nasza wanna jest krótka, wąska i w kształcie jaja. Dużo się nachodziłam aby taką pasującą (małą) gdzieś kupić. Znalazłam jej parametry techniczne - pojemnosć to 158 litrów: www.ravak.pl/?page=avocado Napełniam ją do ok 1/3 więc wychodzi też ok 50 litrów czyli tyle ile podajesz ża zabiera prysznic. Aby się wykąpać nie muszę mieć wody po szyję, nie muszę dolewać gorącej bo aż tak długo nie siedzę. Jeden z synów bierze codziennie prysznic. Dwóch średnich kapie się razem i nalewam im raczej mało wody, dlaczego wyjaśnię za chwilę. Najmłodszy kąpie się w wanience włożonej do duzej wanny. Może jestem nieczuła ale bardziej od Twoich argumentów ratowania świata przed suszą działają na mnie argument finansowe w postaci rachunku za wodę. Dlatego nalewam sobie do wanny tylko tyle wody aby osiągnąć minimum komforu, kąpię dwóch razem a trzeciego w małej wanience. Napisałaś: > Można myć dziecko codziennie. I nie trzeba jednocześnie codziennie > kąpać dziecka w wannie pełnej wody. Gwarantuję, że dziecko umyte pod > prysznicem nie śmierdzi. Całkowicie się z Tobą zgadzam! Nie kąpiemy się w wannach pełnych wody! Jak ktoś chce może się wykąpać po prysznicem Kąpiel to kąpiel - namydlenie całego ciała i spłukanie wodą. Moze być w wannie, moze być pod prysznicem. Codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 12:04 dido_dido napisała: > Przyjęłaś błędne załozenia w swoich wyliczeniach i chyba popełniłaś > błędy arytmetyczne przy liczeniu. Wyliczone 8100 litrów wody waży ok > 8100 kg a nie 8,1 tony czyli różnica niebagatelna. Nie wdając sie w dyskusje merytoryczne (bo swoje zdanie wyraziłam wyżej) chciałam zaznaczyć, że tona to 1000kg czyli 8100l wody = 8100 kg czyli 8,1 tony właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 12:07 Oj, PRZEPRASZAM! Pomyliłam się, moja wina! Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox dido-dido 21.11.07, 10:59 Wiesz,ja tez kapie codziennie coreczke, tak robie od chwili jej urodzenia i dla mnie tez jest to norma, ale jestem w stanie zrozumiec,ze ktos moze zwyczajnie dziecko MYĆ, a niekoniecznie wkladac cale do wanny, po prostu. Kwestia zwyczajow. Zazdroszcze,ze przy 4 dzieci masz czas na kapiele w wannie Ja przy jednym jestem tak wykonczona po calym dniu ze nie w glowie mi wylegiwanie sie w wannie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: dido-dido 21.11.07, 11:26 Dariafox, Dla mnie ta chwila dla siebie w wannie jest jedną z nielicznych atrakcji w ciągu dnia Wchodzę do wanny gdy chłopcy już śpią, wreszcie jest cicho i nikt nic ode mnie nie chce! Bajka! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k.chomik Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 16:50 Dzięki dziewczyny za wszystkie normalne odpowiedzi, za te kąśliwe też. Bez nich to forum by nie istniało. Niektóre to tylko czekają żeby coś uszczypliwego napisać, taka ich natura. Są 'naj' we wszystkim, a inne są be i trzeba im dopiec. Pozdrowienia - Ania ma Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 20.11.07, 18:53 Moja corka ma skonczone 13 miesiecy i od urodzenia kapie ja codziennie. Wczesniej była to czesc wieczornego rytuału: kapiel-jedzenie-spac, a teraz jest to kapiel z potrzeby. No bo nikt mi nie wmówi, ze dziecko, które calutenki dzien jest w ruchu to wieczorem nie jest spocone czy chociazby zgrzane! A tekst o tym, ze dziecko sie nie brudzi to po prostu HIT! No jasne! Poza tym ja jestem z tych osób, które pod prysznicem potrafia sie "obmyc" ze 2-3 razy w ciagu dnia zeby czuc sie rzesko i świezo, wiec nie wyobrazam sobie, zeby chociaz raz dziennie nie wykapac dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 16:08 ja naogół kąpię codziennie, chociażby ze względu na radochę, jaką ma moja roczna córcia. ale czasem jak zaśnie przed kąpielą, to jej nie budzę, tylko kładę bez mycia i kąpię rano następnego dnia, a jak nie mam warunków, to wycieram newralgiczne miejsca płatkami higienicznymi maczanymi w ciepłej wodzie lub w ostateczności chusteczkami do pupy. Głowę myje raz na 2-3 dni, chyba, ze zamoczy sobie w kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 16:12 Kąpię moją 2 letnią córkę codziennie z czystej wygody(mojej). Odpowiedz Link Zgłoś
fuksja21 Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 21.11.07, 23:46 Nie musisz kąpać codziennie. Przecież nic się nie stanie. Ale to dobry nawyk na przyszłość Moja córeczka ma 2 lata i nie odpuści kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 22.11.07, 07:43 Wiesz, bardzo rzadko sie zdarza, aby kos z mojej rodziny sie nie wykąpał ( brak wody, podróż, nawet nie choroba). Kapiemy sie codziennie! A teraz już wiem dlaczego ludzie tak strasznie śmierdzą. Nawyki z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Protozoa 22.11.07, 21:08 No wiesz co, daruj sobie te teksty - to,ze ktos sie lub dziecka raz czy dwa nie wykapie,nie znaczy, ze nie dba o higiene w ogole, znowu musze przypomniec,ze nie chodzi tu o mycie w ogole, tylko o kapanie, niektorzy chyba nie znaja roznicy pomiedzy tymi dwoma wyrazami. A ludzie smierdza dlatego, ze: a) glownie sa to panowie w srednim wieku, a ci maja jakies odpaly w glowach i zapuszczaja sie okrutnie (brzuchy, te same skarpy od tygodnia, nie myte wlosy, gacie zmieniane raz na 3 dni - bo po co czesciej itp.,itd.) to jest naukowo dowiedzione ze tacy faceci maja problemy z utrzymywaniem higieny zwiazane z wiekem, choc wczesniej mogli byc super czyscioszkami - taki paradoks b) sa to osoby starsze majace problemy ze zdrowiem np. nietrzymanie moczu, uposledzone ruchowo, ktorym trudno jest idealnie sie wykapac no i oczywiscie c) zdarzaja sie matki, ktore nie piora dzieciom pieluch tetrowych tylko susza, ale to naprawde sa wyjatki! Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Protozoa 23.11.07, 07:38 A znasz takie powiedzenie, że czym skorupka za młodu nasiąknie.. bo ja znam! I na co dzień obserwuję ( a właściwie wącham)ludzkie niemyte ciało. I wcale nie są to wyłącznie panowie w średnim wieku. I wcale nie są to wyłącznie ludzie starsi, którzy maja problemy zdrowotne. Na równi śmierdzą panie, które zamiast się podmyć leją perfumy. Nastolatki, które zamiast się umyć leją dezodorant. Koledzy ginekolodzy nie raz nie dwa wysyłają do łazienki, także eleganckie panie modnie ubrane i generalnie zdrowe. koledzy ortopedzi znaja doskonale zapach octu ( niemytych nóg). Koledzy pediatrzy też sporo by na ten temat mogli powiedzieć. A ja ze swej strony gdy proszę o rozebranie się do badania widze , i to gdy jestem w poradni kilka razy, gdy jestem w pracy na oddziale ( gdzie paradoksalnie sa naprawdę ciężko chorzy ludzie - rzadziej) brudne ciało i brudna bieliznę. I nie jest to miejsce gdzie nie ma wody i panuje bezrobocie. Jest to duzy szpital w Warszawie. Kieddy byłam młodsza robiłam uwagi, czasem niemiłe, brudasom. Dzis juz mi sie nie chce. Najwyżej bakne coś "przy okazji" pielęgniarce. A pielęgniarek jest mi najbardziej żal. One znosza katusze. Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: Kąpiel roczniaka - codziennie czy rzadziej? 23.11.07, 12:47 dzieci codziennie rano prysznic przed przedszkolem ok 7.15 wieczorem kapiel ok 19 trwa ok 30 min rodzice codziennie rano prysznic wieczorem prysznic kapiel....ostatnio ze 2 mies temu, z reguły boje sie ze usne w wannie i obudze sie w lodowatej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś