b113 22.09.03, 17:12 Czy ktoras z mam pobiera zasilek pielegnacyjny? Gdzie trzeba sie o niego starac i jakie kryteria sie bierze pod uwage? Kto musi wypelniac druki? Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiasynowiec Re: zasilek pielegnacyjny 23.09.03, 00:17 nie pobieram ale wiem że bardzo trudno go dostać najpierw musisz dostać zaświadczenie od swojego lekarza o chorobie przewlekłej dziecka a póżniej jakaś komisja czy coś takiego dokładnie nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
aasiaks Re: zasilek pielegnacyjny 23.09.03, 07:35 pierwszy krok- powiatowy zespół ds orzekania o niepełnosprawności, po druki. później do lekarza, z tymi drukami oczywiście. przy składaniu wypełnionych formularzu juz do "zespołu" musisz mieć pokserowane np karty chorobowe dziecka itp. tzn, każdy ważny papierek, który świadzczy o chorobie dzieciaczka. Oczywiście nie każde choróbsko "upoważnia" do starania sie o taki zasiłek. Poczytaj : Dz. U. nr 17/2002 poz 162 rozporz. w sprawie kryteriów oceny niepełnospr. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera.72 Re: zasilek pielegnacyjny 23.09.03, 08:47 Cześć! Jeszcze jedna myślę ważna rada, jak się zdecydujesz i przy pierwszym podejściu nie dostaniesz zasiłku pielęgnacyjnego to odwołuj się! Moja koleżanka dopiero po odwołaniu dostała na dziecko z roszczepem wargi. Pozdrawaiam i życzę powodzenia! Beata Odpowiedz Link Zgłoś
b113 Re: zasilek pielegnacyjny 23.09.03, 18:28 Dziekuje wszystkim za informacje. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
asia.mama.marcelego Re: zasilek pielegnacyjny 24.09.03, 11:06 Gdy pójdziesz do zus-u do zasiłków, zapytaj się tam o adres gdzie masz złozyc wniosek (czyli gdzie urzęduje komisja). Dostaniesz adres i nalezy póść tam po druki. Wypełnia je lekarz (niekoniecznie pediatra), który ma wgląd w pełną dokumentację dziecka. Te druki wraz z pokserowanymi skierowaniami, wypisami ze szpitali, wynikami, nalezy zanieść do siedziby komisji - wtedy otrzymasz termin komisji. Musisz pójść juz wtedy z dzieckiem. Mojego nawet nie wyjęłam z fotelika, bo sobie smacznie spał. Komisja trwa chwilkę. POZDRAWIAMY Odpowiedz Link Zgłoś
b113 Re: zasilek pielegnacyjny 24.09.03, 23:17 A czy trzeba ubiegajac sie o zasilek przedstawiac zaswiadczenia o dochodach malzonka, tak jak w przypadku zasilku wychowawczego? Basia Odpowiedz Link Zgłoś
pantera.72 Re: zasilek pielegnacyjny 25.09.03, 09:32 Nie trzeba przedstawiać żadnych zaświadczeń o dochodach jak się ubiega o zasiłek pielęgnacyjny, gdyż przysługuje on osobom uprawnionym bez względu na dochody. Należy złożyć tylko orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności i wypełnić wniosek z ZUS. Ważny jest też termin złożenia orzeczenia w ZUS pamiętaj żeby to nie było później niż 14 dni od uprawomocnienia się orzeczenia, gdyż to ma wpływ na to od kiedy będziesz miała wypłacony zasiłek pielęgnacyjny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś