Dodaj do ulubionych

Rodzina z Ukrainy 5 osob

24.03.22, 00:24
3 kobiety I 2 dzieci
Udostepnilam mieszkanie ktore mialo byc w tym roku wynajete.
Jedna z pan juz w tym tygodniu zaczyna prace.
2 kolejne wiek emerytalny ( babcia & krewna)
Dzieci poszly do szkoly.

Co bedzie dalej ? To dopiero pierwszy miesiac ale zaczynam sie zastanawiac ( pewnie nie tylko ja) co dalej
Wiem ze moga otrzymac jednorazowy zasilek 300pln na osobe I 500 na dzieci. Ale nawet z tym bedzie ciezko jesli pracowac bedzie tylko 1 osoba.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 00:39
      Jak beda miec darmowe mieszkanie to chyba sobie poradza?
    • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 03:05
      Tego nikt nie wie, bo nie wiadomo jak długo potrwa wojna, czy dana rodzina będzie miała do czego wracać i czy będzie chciała.
      Wielu przyjmujących wzięło ludzi do swojego mieszkania (w sensie razem mieszkają), bo myśleli, że to na chwilę, nie brali pod uwagę, że to może potrwać miesiącami.
      Czkawką się teraz Polsce odbije niechęć do przyjmowania uchodźców i wszelkich mechanizmów relokacji, nikt nam tego nie zapomniał i nie zapomni.
      Żebyśmy jeszcze, odpukać, nie musieli doświadczać tego jak potraktowaliśmy ludzi na białoruskiej granicy… karma to sami wiecie co.
      Adrenalina przestaje działać, zaczyna się szara codzienność, nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzimy, a rząd zdaje się nie zauważać problemu.
      • vivi86 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:42
        Jak można nie myśleć w tak podstawowej kwestii?
      • vivi86 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:45
        Zachód kasę obiecał i w to im akurat wierzę. Na chwilę obecną prawie połowa Ukraińców chce iść dalej na zachód, jak się pogorszy będzie ich jeszcze więcej i emigracja wyleje się na kolejne kraje. Łaski robić nie będą, to jest też ich interes.
      • ajaksiowa Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:56
        mia_mia napisał(a):

> Tego nikt nie wie, bo nie wiadomo jak długo potrwa wojna, czy dana rodzina będz
        > ie miała do czego wracać i czy będzie chciała.
        > Wielu przyjmujących wzięło ludzi do swojego mieszkania (w sensie razem mieszkaj
        > ą), bo myśleli, że to na chwilę, nie brali pod uwagę, że to może potrwać miesią
        > cami.
        > Czkawką się teraz Polsce odbije niechęć do przyjmowania uchodźców i wszelkich m
        > echanizmów relokacji, nikt nam tego nie zapomniał i nie zapomni.
        > Żebyśmy jeszcze, odpukać, nie musieli doświadczać tego jak potraktowaliśmy ludz
        > i na białoruskiej granicy… karma to sami wiecie co.
        > Adrenalina przestaje działać, zaczyna się szara codzienność, nie mam pojęcia ja
        > k sobie z tym poradzimy, a rząd zdaje się nie zauważać problemu.

Choćbyś na głowie stawała to niechęć do Uchodźców Ukraińskich(o ile wogóle będzie)nigdy nie będzie röwna tej do migrantów spod granicy z Białorusią🖕🖕🖕
        • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 07:33
          Chodziło mi o to jak nas potencjalnie potraktują inne państwa, jeśli miliony Polaków zostaną zmuszone do ucieczki z kraju. Brzmi jak SF, ale taka wojna w Europie jeszcze niedawno też wydawała się niemożliwa.
          • vivi86 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 07:45
            to aż tak nie zależy od tego o czym piszesz. Jak potraktowali nas po 2 wojnie światowej?
      • konsta-is-me Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:53
        Czkawką się teraz Polsce odbije niechęć do przyjmowania uchodźców i wszelkich mechanizmów relokacji, nikt nam tego nie zapomniał i nie zapomni.
        Żebyśmy jeszcze, odpukać, nie musieli doświadczać tego jak potraktowaliśmy ludzi na białoruskiej granicy… karma to sami wiecie co."

Ciekawe czy ty widzisz WŁASNĄ mściwość i małoduszność w tym co piszesz?
        Jakoś dziwnie jestem pewna że nie ...😁
        A jak potraktowaliśmy Ukraińców , ktorzy przeciez też wiele złego nam zrobili?
        Oddaliśmy im własne domy i jedzenie , z serca, nie pytając o nic.
        Może przestań projektować swoje cechy na cały świat i wyobrażać sobie że wszyscy są tak wredni jak ty?
      • engine8 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 19:43
        Znaczy sie tych z bialoruskiej granicy potraktowaliscie chyba az za dobrze. To nie byli uchodzcy ale zwerbowani i przepychani najezcy.
    • panna.nasturcja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 03:10
      Otrzymasz na nich 12 tysięcy złotych, możesz im część tych pieniędzy dać?
      Nawet jeśli nie możesz to pokryją one koszty mieszkania.
      Jedna osoba w pracy, 100 zł na dzieci, bez kosztów mieszkania, ubrań (teraz mogą z darów dostać wszystko co trzeba na jakiś czas), powinny sobie skromnie poradzić.
      Co będzie dalej na dłuższą metę nikt nie wie.
      Starsze panie miały emeryturę?
      • panna.nasturcja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 03:11
        oczywiście 1000 zł na dzieci.
        • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 03:42
          Przecież to się zaraz skończy, bo ktoś tego nie policzył. 40x5x30, to 6000, za chwilę z pomocy zrobiłby się dochodowy biznes, a państwa nie stać na płacenie miliardów miesięcznie za pomoc uchodźcom, a gdzie do tego wydatki na edukację, służbę zdrowia?
          • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:30
            są dziesiątki badań które pokazuje ze dla państwa TANIEJ jest dac ludziom kasę niż zajmowanie się samemu - patrz kosztu utrzymania dziecka w domu dziecka (nawet 6k miesięcznie), systemowa opieka w dpd (warszawa 9k) - DUŻO taniej jest dac ludziom kasę bo nie ma kosztów dodatkowych.
            • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:30
              *dps oczywiście.
            • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:45
              Taniej, ale wydatki przy tej tańszej wersji przy milionie czy dwóch nawet przy tych 40 zł to miliardy, a hotele i hale dostają więcej, plus koszty opieki medycznej plus koszty edukacji plus 500+ plus jednorazowe kwoty. Nijak nie do udźwignięcia dla budżetu, z UE mamy na pieńku, więc się nie spieszy z pomocą.
              • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:50
                dalej jest opcja dla państwa tańsza (te sumy które wyżej to jest SAM pobyt ubezpieczenie 500+ etc to jest ekstra) naprawdę jeśli bierze się za cos panstwo to jest drożej. u ludzi to jest opcja budżetowa i po kosztach.
      • enia17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 05:38
        Nie wiem o emeryture ale jesli nawet to w hrywnach
        • enia17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 05:42
          Wyrazaja Tez chec zeby zostac w PL na stale
        • no_name33 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 05:46
          enia17 napisała:

> Nie wiem o emeryture ale jesli nawet to w hrywnach

Na pewno będą to grosze, ale zawsze coś. Wiem od znajomych, że już są wypłacane. Oni przyjęli emerytowanego nauczyciela i jego żonę.
          Mieszkali na wsi. Nawet samochodu się nie dorobili sad
          Ciągle mówią, że u nich na wsiach bieda. Jego emerytura to chyba ok.300 zł. Nie wiem czy żona tez ma.

• triss_merigold6 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 08:09
            www.google.com/search?q=najni%C5%BCsza+emerytura+2022&oq=najni%C5%BCsza+e&aqs=chrome.3.69i57j0i433i512j0i512j0i433i512j0i512l5.6177j0j7&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
            Niemożliwe. Najniższa emerytura to 1300 brutto, niewiele, ale 3 razy więcej niż 300 zł.
            • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 10:18
              A to emerytury też dostają polskie czy ukraińskie?
              • no_name33 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 11:34
                hrabina_niczyja napisała:

> A to emerytury też dostają polskie czy ukraińskie?

Ukraińskie przecież. Skąd Polskie? Odprowadzali tu składki?

Skoro decyzje emerytualną wydała im Ulraina, to stamtąd jest emerytura. Zus nawet nie może im dopełnić tej emeryturu do wysokości najniższej w Polsce.
                • bergamotka77 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:06
                  Potwierdzam, ukraińska emerytura to 250-300 zł. Może są wyższe, ale o takich wiem.
                  • bergamotka77 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:08
                    Dopiero jak to zestawimy to widać jaki to ubogi kraj.
                    • bergamotka77 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:13
                      Znajomej Ukraince zmarł mąż i nawet zasiłku pogrzebowego tam nie ma tylko dwie emerytury można pobrac co daje 500 zł. A mąż zmarł w PL więc zbierała od znajomych pieniądze by go pochować sad
            • no_name33 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 10:41
              triss_merigold6 napisała:

> www.google.com/search?q=najni%C5%BCsza+emerytura+2022&oq=najni%C5%BCsza+e&aqs=chrome.3.69i57j0i433i512j0i512j0i433i512j0i512l5.6177j0j7&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
              > Niemożliwe. Najniższa emerytura to 1300 brutto, niewiele, ale 3 razy więcej niż
              > 300 zł.

To w Polsce podałaś. On ma w hrywnach. I w przeliczeniu na zł to wynosi tyle właśnie- 300 zł.

Jakim cudem ma mieć podwyższoną emeryture? Do "stawek" polskich?

Pytałam jeszcze koleżanki z ZUSu.
              Widać, że się kompletnie nie znasz.
      • karmali1tk1a Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 23:05
        panna.nasturcja napisał(a):

> Otrzymasz na nich 12 tysięcy złotych, możesz im część tych pieniędzy dać?
        > Nawet jeśli nie możesz to pokryją one koszty mieszkania.
        > Jedna osoba w pracy, 100 zł na dzieci, bez kosztów mieszkania, ubrań (teraz mog
        > ą z darów dostać wszystko co trzeba na jakiś czas), powinny sobie skromnie pora
        > dzić.
        > Co będzie dalej na dłuższą metę nikt nie wie.
        > Starsze panie miały emeryturę?
        Sama nie weźmiesz na swoją chatę .A innym to polecasz ?
        • panna.nasturcja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 01:39
          Wskaż post, w którym polecam.
          Oraz ten, z którego wynika czy kogoś goszczę u siebie.
    • nocnamagia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 05:50
      Za pieniądze, które za nich otrzymasz od państwa masz im zapewnić nie tylko dach nad głową, ale i utrzymanie.
      • gorzka.gorycz Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:54
        Przez dwa miesiące.
        • rb_111222333 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 07:52
          I płatne z dołu, więc najpierw pieniądze trzeba wydać. Z tym, że może wydłużą potem ten czas, kiedy jest przyznawana zapomoga.
    • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:32
      czy te emerytki może nie trudnią się jakimś rękodziełem? Może mogłyby cos sprzedawac w necie?
      • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:50
        Nie przejemy tych wszystkich pierogów, nie mamy tyle ciuchów do poskracania, nie ma takiego zapotrzebowania na masaże, manicury, sprzątanie domów, żeby nagle rynek wchłonął taką ilość ofert jaka się zaczęła pojawiać, a będzie tego więcej. Muszą pojawić się jakieś rozwiązania systemowe, bo inaczej długo nie pociągniemy.
        • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 06:52
          bardziej myślałam ze mogłyby robic jakieś koronki czy patchworki i sprzedawac na etsy. Naprawdę dobre ceny są.
          • vivi86 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 07:59
            bez pomocy systemowej nie pociągniemy i tak.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 09:36
            Koronki, patchworki, malowane torby, filcowe zwierzątka inne rękodzieło - to z definicji są towary luksusowe i niezbyt potrzebne w codziennym życiu. Na fali poruszenia ludzie kupią jednego t-shirta z napisem o wojennym korablu, ale to płytki rynek, nie wygenerujesz w ten sposób stałego popytu.

Poza tym etsy jest opanowane przez profesjonalistów. To są ludzie, którzy poza wytwarzaniem towaru spędzają pół doby na promowaniu, klikaniu, jakichś polubieniach (nawet nie wiem dokładnie, o co cho, kumpela mi o tym opowiadała, jakiś kosmos). Amator wiele tam nie sprzeda (a już a pewno tak szybko nie zrobi sobie z tego źródła utrzymania).

Jak wspominała mia_mia - to jest dobre na tydzień czy dwa, żeby dać ludziom jakieś zajęcie i jakieś poczucie, że coś robią. Ale docelowo nie jesteśmy w stanie utrzymać tylu rękodzielniczek-amatorek, sprzątaczek i pracowników niewykwalifikowanych. Fajnie, że większość Ukraińców chce pracować i przyjmie każdą pracę, tylko rynek tego nie wchłonie, zwłaszcza ludzi bez znajomości języka, bo nawet jak zatrudniasz kogoś do przekopania ogródka, to musisz się z nim dogadać, a moje ostatnie doświadczenia są takie, że nie jest tak różowo, ani Ukraińcy nie rozumieją polskiego, ani ja ich nie rozumiem tak do końca. Przede wszystkim więc relokacja, bo jako jeden kraj tego nie udźwigniemy, a następnej kolejności zorganizowana, systemowa i intensywna nauka języka, żeby ci, którzy mają jakiś konkretny fach, mogli jak najszybciej go wykorzystać.
        • hanusinamama Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 08:01
          Ni nie wiem jak u ciebie ale u mnie jeszcze niedawno znalezienie pani sprzatającej graniczyło z cudem. Krawcową mamy jedną !!! na 70 tysięczne miasto. Ja mam bliżej do łodzi to tam woziłam ubrania. Nie wiem moze w stolicy jest lepiej...ale tu chyba tez były watki o problemie ze znalezieniem pani do sprzatania.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 09:39
            Były, ale niekoniecznie z tym, że ich nie ma, raczej że nie ma sensownych. Owszem, podaż się istotnie zwiększyła, ale sensowność nie poprawiła się ani trochę. Po pierwsze, sprzątać też trzeba umieć. Po drugie, do sprzątania startują zazwyczaj osoby bez znajomości jakiegokolwiek języka obcego, posiadanie sprzątaczki, z którą się nie możesz dogadać, to też trochę męka.
            • extereso Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 10:12
              Dlaczego, ja zawsze na czas sprzątaczki starałam się wyjść z domu, odpocząć lub popracować. W telefonie możesz napisać co chcesz aby było zrobione, ktoś wrzuci w translatora i już
        • kachaa17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 11:17
          Akurat masaże i manikiury to są potrzebne. Zawsze są duże kolejki a już do dobrego masażysty to trzeba długo czekać.
          • rb_111222333 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 11:28
            Panie z postu startowego to emerytki, ta która mogła podjąć pracę już to zrobiła. Myślisz, że te starsze babeczki będą masaże robić, zwłaszcza, że pewnie nie mają ku temu żadnych uprawnień i umiejętności?
            • kachaa17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 13:23
              Odpisywałam na odpowiedź mia_mia odnośnie tego, że nie będzie potrzeba tylu masażystek i manikiurzystek. Chyba źle się podpięlam. Nie Miałam na myśli emerytek.
          • bistian Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 11:41
            kachaa17 napisała:

> Akurat masaże i manikiury to są potrzebne. Zawsze są duże kolejki a już do dobr
            > ego masażysty to trzeba długo czekać.

Do pracy masażystki, trzeba mieć dobre zdrowie, to jest ciężka praca fizyczna, również powoduje różne problemy z kręgosłupem i stawami. To jest praca dla młodej i zdrowej osoby, więc raczej bym się nie nastawiał na to, że będzie wiele takich osób
            • wirtualny_byt2 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:37
              Czy w ogóle jest jakaś praca, która jest lekka i nie wymaga niczego?
      • black.imak Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:11
        Żeby cokolwiek sprzedawać w internecie typu np rękodzieło ( poza pozbywaniem się własnych rzeczy, starych ciuchów, zabawek itp) trzeba mieć założoną działalność. Wpaść jest łatwo, bo trzeba wystawiać dowody zakupu, a klienci jak nie dostaną to mogą sypnąć do US.
        • brubba Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 09:00
          Na wielką skalę tak, ale na małą skalę nie, bo można działać w ramach małej nierejestrowanej działalności gospodarczej - do jakichś 1500 miesięcznie zarobku niczego nie trzeba zgłaszać, księgować itd.
    • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 10:15
      Jak sobie nie poradzą? Jednorazowo dostaną 2500, 1000 plus na dzieci, jedna pracuje, liczyć minimalna to prawie 2400. No i emerytki mają chyba emerytury. Mieszkanie za darmo. Już bez przesady, spokojnie można za to przeżyć i to wcale nie biednie.
      • wirtualny_byt2 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 11:42
        proszę bardzo - rozwiązania systemowe - dlaczego jest wciąż wołanie o polskich wolontariuszy do rozdziału żywności - Ukraińcy też to chyba potrafią robić? I wielkich umiejętności komunikacji po polsku to nie wymaga, a głównie umiejętności wydawania żywności i ubrań, tak? To tak na początek. Sorry, przy całym współczuciu niektóre rzeczy już mi zaczynają wyłazić już bokiem. Na przykład info, że uchodźcy, którzy zmienią zdanie i stwierdzą, że jednak wolą w Polsce niż w Rumunii (skądinąd też będącej członkiem UE) również zostaną objęci ustawą uchodźczą
        • asia_i_p Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:45
          Ale to ostatnie jest bardzo rozsądne, bo działa też w drugą stronę i powoduje, że nasze dwa miliony nie w całości zostają u nas. Oni uciekli do Europy, w całej Europie są traktowani jak uchodźcy.
        • konsta-is-me Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 13:33
          "dlaczego jest wciąż wołanie o polskich wolontariuszy do rozdziału żywności - Ukraińcy też to chyba potrafią robić? I wielkich umiejętności komunikacji po polsku to nie wymaga, a głównie umiejętności wydawania żywności i ubrań, tak? To tak na początek. Sorry, przy całym współczuciu niektóre rzeczy już mi zaczynają wyłazić już bokiem. "
          Też się nad tym zastanawiam....
          • black.imak Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:06
            Przecież wolontariusze pracują z założenia za darmo. A Ukraińcy musza zarobić na swoje utrzymanie. Mają tracić czas na bezpłatny wolontariat?
            • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:18
              A Polacy nie muszą? Naprawdę, jestem za pomocą bardzo, ale pomocą na zasadzie złotego środka, czyli mądra i ukierunkowana tam, gdzie potrzeba i w zakresie jaki jest niezbędny na teraz. A tymczasem mamy albo biedaczki jak oni przeżyją za 4 tysiące albo won do siebie pasożyty. A gdzie środek?
              • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:22
                Za 4 tysiące nie przeżyje 5 osób bez mieszkania i pomocy rodziny.
                • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:24
                  Nie, wcale 😄 Polska emerytka żyje często gęsto za 1300 w porywach do 1600 i musi jeszcze ponieść wszystkie opłaty. Polskie rodziny żyją często za 2 minimalne krajowe i nie ma 2 babć do gotowania ekonomicznych obiadów. Zejdź na ziemię.
                  • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:55
                    Nie mając mieszkania oprócz opłat trzeba zapłacić za najem, a to nie są drobne, emerytka ma zniżki na komunikację lub darmową kobieta musi sobie opłacić. Rodziny żyjące za dwie minimalne rzadko wynajmują mieszkanie, często mają komunalne, mieszkają z rodzicami, teściami. Mając lokum pewnie się da, bez nie sądzę.
                    • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 15:13
                      Jeszcze raz, zejdź na ziemię i zobacz za ile żyją ludzie w Polsce.
                    • bergamotka77 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 15:45
                      No niestety. Za kilka miesięcy będzie zderzenie z rzeczywistością... Już niektórzy gospodarze wypraszaja rodziny z gościny sad Wielu myslalo, że to goszczenie dodatkowych osób bedzie trwało góra dwa, trzy tygodnie.
              • akmaral-100 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:30
                Polacy pracują zawodowo i w wolnym czasie są wolontariuszami.
              • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:43
                widocznie ci co się zgłaszają mogą sobie na to pozwolic
                • bergamotka77 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:53
                  No mi tu kilka powiedziało, ze praca zawodowa nie jest wymówką.
          • wapaha Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 16:55
            konsta-is-me napisała:

> "dlaczego jest wciąż wołanie o polskich wolontariuszy do rozdziału żywności - U
            > kraińcy też to chyba potrafią robić? I wielkich umiejętności komunikacji po pol
            > sku to nie wymaga, a głównie umiejętności wydawania żywności i ubrań, tak? To t
            > ak na początek. Sorry, przy całym współczuciu niektóre rzeczy już mi zaczynają
            > wyłazić już bokiem. "

ty wystawiasz nos poza forum ? widzisz rzeczywistość ? wielu z ukraińców jest wolontariuszami bo to jedyna opcja spędzenia dnia w cieple i z gwarancją dostania jedzenia. Dwie które znam wydają jedzenie-przychodzą z DZIEĆMI , harują w pocie czoła-bo to ciężka praca. Pomagają przy sortowaniu rzeczy, odprowadzaniu do noclegowni, pośredniczą w tłumaczeniach.
            W Polsce pomagają fizycznie emeryci, matki na macierzyńśkim/świadczeniach/zwolnieniach , studenci, w weekendy licealiści. Niektórzy pracodawcy umożliwili pracownikom wykorzystanie kilku dni płatnego urlopu na pomoc wolontariacką. Poza tym załatwianych jest masa rzeczy w trakcie pracy ALE mamy jako Polacy pracę, mamy mieszkania, mamy pełną lodówkę
            jako społeczeństwu powinno nam zależeć na jak najszybszym uniezaleznieniu się tych ludzi-a to jest możliwe TYLKO POPRZEZ PRACĘ
            • konsta-is-me Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 19:59
              Za mało wykrzykników ,wielkich liter i histerycznych wrzasków uzylas ...
              Moje czarne jak sadza serce nie rozpadło się na milion kawalkow...
              Chlip...chlip..."w pocie czola..."
              "Za łyżkę zupy...."
              Ach...to zbyt potworne, żeby czytać ..
              Zbyt wstrząsające...

W swojej histerii nawet nie zauważyłas że ja zacytowalam fragment innego postu.
              I to jest zwyczajne pytanie na które można normalnie odpowiedzieć.
              Ale skoro egzaltacja i łzawe emocyjki ważniejsze, no cóż, każdy bawi się jak lubi...

A tak na przyszłość-rozejrzyj się dookoła i wbij sobie do lepetyny, że nie każdy jest ematka i mnóstwo niewidzialnych dla ciebie osób "haruje w pocie czoła".
              Za minimalną krajową.
              Nie każdy jest wąska specjalistka z wygodną HO ,wakacjami na Kanarach i pieciocyfrowym wynagrodzeniem.
              I jeśli zamierzasz mi odpowiadac w takim samym lzawym tonie albo "słusznej"- jak ci się zdaje - furii, to daruj sobie.

• error.404 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:22
          wirtualny_byt2 napisała:

> proszę bardzo - rozwiązania systemowe - dlaczego jest wciąż wołanie o polskich
          > wolontariuszy do rozdziału żywności - Ukraińcy też to chyba potrafią robić? I

Przecież robią. U nas w wolontariacie więcej Ukraińców niż Polaków, każdy z moich znajomych Ukraińcôw gdzieś się udziela…
        • woman_in_love Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 19:02
          dlaczego jest wciąż wołanie o polskich wolontariuszy do rozdziału żywności - Ukraińcy też to chyba potrafią robić

Babcia mi opowiadała, jak to w PRL rozdawano paczki pomocowe "z zachodu". W kościołach.
          Panie rozdające te paczki, robiły tam niezłe wałki, głównie w rozdawaniu sobie, swoim i wykluczaniu nielubianych.

Wszyscy ludzie są tacy sami, ci Ukraińcy też, i nie różnią się na plus od Polaków. Dlatego oj lepiej niech już nie rozdają nic.
          • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 19:59
            Akurat na rozdawaniu to ciężko o wałki, były momenty, że proponowano Polakom pomoc, bo dla Ukraińców było za dużo. Natomiast inne pola do nadużyć oczywiście są i oczywiście będą chętni do skorzystania i wśród ludzi z ukraińskim i polskim paszportem, ale to trzeba wpisać w koszty i tyle, przynajmniej na tym etapie, który był.
            Dary z zachodu, ich dystrybucja przez kościół, beneficjenci to temat na książkę, jeśli jeszcze nie powstała, a jak powstała to chętnie przeczytam.
      • agnesta Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 13:17
        Co masz na myśli mówiac, że mieszkanie za darmo ? W sensie, że od miasta ? Bo przecież osoba, u której teraz mieszkaja nie będzie im udostępniać mieszkania za darmo wiecznie.
        • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 13:59
          Nawet gdyby miasta dawały za darmo mieszkania to ich zwyczajnie fizycznie nie mają tyle, żeby dać wszystkim potrzebującym (już nie mówiąc o konfliktach jakie by to wywołało, bo przecież w Polsce mnóstwo ludzi czeka). Nawet gdyby wszyscy Ukraińcy znaleźli pracę i zaczęli wynajmować lokale, to na rynku najmu też nie ma ich tylu, a ceny poszybowałyby w kosmos. Może być bardzo nieciekawie, a ja nie słyszę, żeby rząd szukał rozwiązań i szczerze mówiąc nie bardzo je sobie wyobrażam na poziomie operacyjnym.
          • sol_13 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 18:46
            mia_mia napisał(a):

> Nawet gdyby wszyscy
            > Ukraińcy znaleźli pracę i zaczęli wynajmować lokale, to na rynku najmu też nie
            > ma ich tylu, a ceny poszybowałyby w kosmos.

To już się stało w zasadzie
        • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:02
          Na razie mają za darmo. Można stawać na nogi. Dwie emerytury plus najniższa krajowa i 2x500 plus to nie jest mała kwota. Wielu ludzi żyje poniżej tego.
          • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:15
            Emerytury są ukraińskie, rzędu 300-500 zł. Potem trzeba znaleźć kogoś kto wynajmie mieszkanie 5 osobom bez kaucji i ze świadomością, że przy polskich przepisach są nie do ruszenia.
            • ichi51e Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:18
              myśle ze świadomość wśród Ukraińców tego ze "są nie do ruszenia" jest bardzo mała. Tak wspominam przepychanki znajomej z właścicielka i powiem ze oni się raczej boja ze ktoś wezwie policje itd tamtej mojej znajomej babka kazała się wynieść w 12 godzin...
              • mia_mia Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:20
                Ludzie będą uczyć się polskiej rzeczywistości
              • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:26
                Właśnie wprost przeciwnie. Wczoraj rozmawiałam ze znajoma adwokatka. Sporo miała zapytań o prawa lokatora czy jak zdobyć albo zasiedzieć mieszkanie w Polsce. To nie jest tak, że oni są wyłącznie przestraszeni. Dlatego od początku tej wojny mówię pomagajmy, ale mądrze.
            • hrabina_niczyja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 14:22
              To mają dwa razy 300 czy 500,czyli 600 albo i 1000. Plus najniższa krajowa jakieś 2400 plus dwa razy 500 plus i plus jednorazowy zasiłek 2500. Czyli razem będą mieli przeszło 4000 zł. Dodając mieszkanie za darmo przez jakiś czas i dwie emerytki, które zajmą się dziećmi i ugotują, więc taniej naprawdę bym nie rozpaczała. Na kaucje mogą odkładać już teraz.
              • kk345 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 14:38
                Luksus, tylko pozazdrościć.
                • enia17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 26.03.22, 09:42
                  Ale ponoc ten zwrot 1200 pln na osobe to nikt ci nie wie I odsylaja jeden of drugiego?
                  Ktos wie gdzie mozna takie wnioski skladac?
                  • panna.nasturcja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 26.03.22, 18:56
                    Nie składaj teraz tego wniosku. Bo te pieniądze dostaje się z dołu czyli tylko za te dni, które uzkraincy już u Ciebie spędzili. Wiec jeśli maja być dłużej to opłaca się złożyć po dwóch miesiącach dopiero, dostaniesz wtedy za całe 60 dni, bo na tyle na razie można dostać.
    • asia_i_p Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 12:44
      Podejrzewam, że panie w wieku emerytalnym też będą pracować, najwyżej niekoniecznie legalnie. I myślę, że jednak z czasem jakoś zostanie rozwiązana kwestia emerytur - nie wiem, jak to wygląda prawnie w przypadku uchodźców.
    • irma223 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 15:39
      A co ze słynnymi 40 zł na osobę na dzień?

Chyba nie chcesz nam powiedzieć, że wynajęłaś im mieszkanie za 6 tys. zł/mies.?
      • enia17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 24.03.22, 23:02
        Mieszkanie jest udostepnione.
        Zadnych kwestii finansowych nie poruszalam z nimi jeszcze.
        • panna.nasturcja Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 01:43
          Jeśli masz możłiwość to daj im okrzepnąć.
          Te dwie starsze panie w jakim wieku? Podejrzewam (sądząc po tych, z którymi sama mam do czynienia), że jeśli dadzą radę to będą chciały pracować, zwłaszcza jeśli chcą w Polsce zostać na dłużej.
          • enia17 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 08:46
            Jedna 66 lat druga nie wiem.
            No wlasnie mam zamiar zeby pare miesiecy staneli na nogi.
            • karmali1tk1a Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 09:09
              W tym wieku raczej nie nadają się do pracy. Bardziej świadczenia i to groszowe .
              • irma223 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 10:03
                Niech zaczną malować pisanki w swoje wzory. Przed Świętami akurat będą na nie chętni.
    • anilorak174 Re: Rodzina z Ukrainy 5 osob 25.03.22, 10:13
      help.unhcr.org/poland/information-for-new-arrivals-from-ukraine/#_ga=2.73638550.528797891.1648135459-1660504740.1648135459

Moze pod powyzszym linkiem? UNHCR cash assistance

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka