emilka76
04.10.08, 14:47
Witam, jestem mamą bardzo energicznej 2-latki. Córeczka od urodzenia jest duża, była rok karmiona piersią, apetyt miała wręcz za duży. W zasadzie od początku nie mieści sie w siatkach centylowych, bo jest powyżej 97 centyla. Obecnie ma dokłądnie 2 lata i miesiąc waży 18 kg i ma 96 cm wzrostu. Nie wydaje sie być gruba, ale do szczupłych dzieci tez nie należy. Moim problemem jest jednak to, że pomimo tak dużej wagi córka od jakiegoś pół roku całkowicie straciła apetyt i każdy posiłek to męka i przekupywanie jej aby coś tknęła. Pozwolę sobie prztytoczyć jej przykładowy dzienny jadłospis. Mnie się wydaję, że je mało ale może jestem w błędzie.
7-8: 250 ml mleka
9-10: kanapka lub pół parówki lub kawałek omleta z dżemem
12-10: zupa /jada tylko pomidorową z ryżem i rosół z kluskami/
16-17: jabłko/banan lub kawałek drożdżówki lub danonek albo jakis inny deserek
19: kanapka
20-20.30 - 250 mn mleka.
Dodam, że poza wypiciem mleka reszta jedzenia to walka o każdy kęs. Nie je praktycznie wogóle mięsa /czasem udaje mi sie przemycic zmiksowane w pomidorówce/ Z drugich dań jaka jedynie spagetti, ale z przewaga makaronu i klopsiki w sosioe szpinakowym, warzywa poza śladowymi ilościami typu plasterek pomidora czy ogórka na kanapkę też nie jada. Owoce chętniej, jabłka, maliny, kiwi, banany, pomarańcze, melon.
Staram sie ograniczac jak tylko mogę słodycze, ale niestety troche ich je, 2-3 żelki dziennie, mały lizaczek raz na jakiś czas, guma rozpuszczalna. Babcia zawsze ma dla wnusi cos słodkiego, ale nie wydaje mi się żeby były to ilości od których sie tyje /pomijak kwestię zębów/ a córka pomimo iż rośnie to równiez przybiera ciągle na wadze.
Czy konieczne są zmiany w jej jadłospisie? A może powinnam porobic jakies badania? A może poprostu taka jej uroda i to, że jest duża i postawna to kwestia genów? Będę wdzięczna za wszelki wskazówki. Pozdrawiam.