Dodaj do ulubionych

słabe ząbki!!

13.11.08, 20:10
Witam, jestem mamą chłopca, który ma teraz 2 latka i 3 miesiące. Niedawno
zauważyłam, że synek ukruszył sobie jedynkę. Wnioskuję z tego, że ma słabe
ząbki. Dodatkowo w ogóle nie chce myć zębów. Po prostu istny horror. Czy macie
jakieś sposoby, które pozwolą nam jakoś przeżyć te nieszczęsne mycie ząbków?
No i chciałabym sie dowiedzieć co podawać maluchowi, zeby wzmocniły mu sie
trochę zęby? Może jakieś witaminy???
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: słabe ząbki!! 13.11.08, 21:06
      Możesz wymyslic jakąś historyjke np. że w buzia to mieszkanie stworka, który
      dawno nie był w swoim domku. Teraz przyjechał i zobaczył jaki w domku bałagan -
      podłogi brudne, szafy zakurzone i wszystko dokladnie musi umyć, bo jutro rano
      przyjeżdżają nowi goście (jedzonko) smile Mój synek chętnie myje ząbki, ale z
      podobnymi historyjkami, to dopiero jest frajda smile

A co do słabości ząbków, to może wapń i wit. D3 (ale tylko w porozumieniu z
      lekarzem). Jesli sytuacja naprawde nie wygląda dobrze, to może warto zrobić
      badania w zakresie przyswajania wapnia przez organizm.
    • dee.angel Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 10:13
      Przede wszystkim w te pedy do dobrego dentysty-pediatry. Moze ma slabe szkliwo,
      a tym samym slaba ochrone, moze zaczela sie juz prochnica. Na wlasna reke
      (oprocz oczywiscie porzadnego mycia) nic nie zdzialasz. A ta ukruszona jedynke
      przeciez trzeba zabezpieczyc.
      • kaoli27 Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 10:29
        moj synek ma ukruszone 2 dwójki, to próchnica ale on buzi nie otworzy przed dentystą. rownież ma 2 lata i 3 miesiace a ukruszone ząbki od kilku miesięcy. Nie wiem czy to dziedziczne ale u mnie w domu wszyscy mieli słabe zęby
        • kasiak37 Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 10:37
          Kaoli u mnie domu tez wszyscy mieli slabe zeby a ja mam 39 lat i wszystkie zeby
          w buzi.Wiec to jakby Twoje tlumaczenie w celu uspokojenia sumienia.
    • kinga127 Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 10:42
      szybko do pedodonty, on coś zaradzi dalszemu postępowi próchnicy.
    • kasikk3 Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 16:37
      Popieram poprzedniczki, powinnaś pójść z dzieckiem do dentysty. Nie zakładaj, że
      i tak nie da sobie dziobka otworzyć, czasem dzieci zachowują się całkiem
      inaczej, kiedy mówi do nich obca osoba, w innym ciekawym miejscu itd. Może
      polakieruje mu zęby, może obejrzy i stwierdzi, że trzeba wzmocnić ząbki jakimiś
      preparatami doustnymi. Też wybieram się z córka do dentysty na lakierowanie -
      mam wrażenie, że trochę jej się szkliwo posypało po długiej kuracji
      antybiotykowej. Pani mi powiedziała, że zabieg jest bezproblemowy, smaruje
      jakimś płynem i naświetla-koniec.
      Powodzenia
    • hapkaj Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 16:47
      Oprocz dentysty, moze sprobuj pozwolic malemu samemu myc zabki? Idz z nim do
      sklepu, niech wybierze szczoteczke sobie, tlumacz, ze to do mycia zabkow, umow
      sie, ze najpierw on sobie sam myje zabki, potem mama tylko poprawia. U nas jak
      dziob nie chce sie otworzyc, to mowimy aaaa beeeeeeeee ceeeeeeeeee deeeeeeeeee i
      Mala (2 lata) zaczyna wspolpracowac sama z siebie. Pomaga tez zmiana otoczenia,
      czyli jesli do tej pory meczylas go szczoteczka na lozku, to przechodzisz do
      lazienki. itd
      • maverik1980 Re: słabe ząbki!! 14.11.08, 17:17
        Dzięki dziewczyny, ale ani mycie zębów w łazience, wannie czy innych
        pomieszczeniach nic nie daje, historyjek nawymyślałam juz tyle że mogłabym
        napisać książkę a i u dentysty też byliśmy, tyle ze szybciej stamtąd wyszliśmy
        niż przyszliśmy. Ale postanowiłam, że odczekam jeszcze z 1 tydzień żeby trochę
        zapomniał o tej wizycie i spróbuje pójśc z nim znowu.
    • jakw Re: słabe ząbk? 14.11.08, 20:00
      Jedynkę mógł sobie ukruszyć przypadkiem. Może nie wnioskuj na
      podstawie jednego zęba tylko idźcie do dentysty - takiego, który ma
      dobre podejście do dzieci. Dentysta też pewnie będzie wiedział, co
      ewentualnie dawać.
    • jagabaga92 Re: słabe ząbki!! 15.11.08, 18:44
      Podpowiedziałam wcześniej metodę "historyjek", ale napisałas że nieskuteczne.

To może spróbuj tablicy nagród - za każde umycie ząbków naklejka na tablicę, a
      po zebraniu kilku "wymiana" na dużą nagrodę (np. wspólną super zabawę, wyjście
      do kina, zabawka itp.) Chociaż metoda została skrytykowana na tym forum, to
      uważam, że jest skuteczna i motywujaca dziecko. U nas sprawdza sie rewelacyjnie
      smile Zresztą Superniania też ją poleca wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka