Dodaj do ulubionych

mycie rąk

12.03.09, 16:57
Mój synek (2l 3m-ce) nie chce myć rąk. Od zlewu ucieka jak oparzony, mimo, że
dajemy mu w tym względzie bardzo dobry przykład. Pozostają mi chusteczki
nawilżane, ale szczerze mówiąc wolałabym, aby miał tę świadomość, że ręce
należy myć po i przed jedzeniem oraz gdy są brudne i stosował tę wiedzę w
praktyce. Zastanawiam się, czy nie pomogłoby może mydło w płynie dla dzieci,a
może macie jakieś inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • quick-share Re: mycie rąk 12.03.09, 17:30
      moze zabierz malucha do sklepu i pozwól wybrać np mydełko i
      mydelniczke albo jakieś fajne kolorowe mydło w płynie
      może to go zachęci smile
      • magdalas ja mam odwrotnie 12.03.09, 23:33
        smile moja córka w tym samym wieku powtarza co chwilkę, że Zosia ma
        brudne rączki i idzie umyć, po czym leci do łazienki i wraca
        zadowolona z siebie przeważnie mokra.
        • madzia19801 Re: ja mam odwrotnie 12.03.09, 23:42
          Mój synek najchętniej nie wychodziłby z łazienki a to za sprawą
          właśnie kolorowych mydeł w płynie albo piance. Ma także swoje
          podwyższenie na które wchodzi i właściwie to juz sam myje rączki.
        • aniaurszula Re: ja mam odwrotnie 10.04.14, 20:41
          moja 3 latka tak robila cala zime a teraz gdy biega po podworku z psem i kotem to juz nie jest taka chetna do mycia, chwyta jedzenie w brudne rece
      • karol-cia15 Re: mycie rąk 25.02.14, 23:53
        Ja mam tą elektryczną z dettolu, mojej małej się tak podoba, że mydło leci jak podłoży rączkę, że najchętniej by cały czas myła, a woda leci tongue_out
        • lenari Re: mycie rąk 09.04.14, 20:02
          Też mam ten dozownik, ale głównie po to, żeby dziecko zachęcić. Samo w sobie bardziej wartościowe jest samo mydło dla mnie. Lubie je, bo nie tylko jest antybakteryjne, ale też żelowe i niesamowicie intensywnie pachnie i długo utrzymuje się na dłoniach.
    • budzik11 Re: mycie rąk 13.03.09, 09:15
      Możesz kupić jakiś fajny podajnik do mydła w płynie, są takie z pływającymi
      rybkami w środku na przykład. No i jakieś fajne, pachnące, dziecięce mydełko w
      płynie.
      Ja akurat moich dzieci nie mogę wypędzić z łazienki, musimy pamiętać, żeby
      zamykać drzwi bo inaczej wszystko mokre - mamy bidet i dzieciaki same myją przy
      nim rączki.
    • chmielanka Re: mycie rąk 13.03.09, 09:43
      Synek uwielbia siedzieć w wannie i z niej też najchętniej by nie wychodził,
      tylko chodzi o te mycie rąk. Przed umywalką stoi stołek, ale on wstając na
      niego, chce myć tylko ząbki.

Macie rację, kupimy dziś mydełko dla małegowink
    • aniasa1 Re: mycie rąk 26.02.14, 10:05
      mydlao w piance.... godzinami by sie nim bawil
    • afro.ninja Re: mycie rąk 26.02.14, 10:21
      Miska z woda i niech robi co chce.
    • jugutka Re: mycie rąk 27.02.14, 19:43
      u nas HITEM jest zwykłe mydło w kostce które co chwile ucieka z niezdarnych łapek.
    • blogbydozza Re: mycie rąk 09.04.14, 21:50
      Widzę, że pomysłów tu co nie miara smile Musisz próbować wszystkich po kolei i pewnie któryś zaskoczy u Twojego synka! Powodzenia!
    • mikams75 Re: mycie rąk 10.04.14, 12:06
      bajeranckie mydelko - niech sobie sam wybierze pomaga na jakis czas. U nas byly rozne fazy - mycia godzinami i niemycia.
      Ale jak raz wzielam corke do biura to jej z lazienki wywlec nie moglam, bo ciagle myla raczki - byl automatyczny podajnik serwujacy gotowa pianke. HIT!
    • lenari Bezdotykowo 17.07.14, 23:08
      Podoba mi się pomysl podsuniety z bezdotykowym dozownikiem. Mam taki Dettol i mój synek od malucha chętnie myje ręce. Podkłada lapkę, jest dzięk fajny i leci mu porcja mydełka. Jemu się to strasznie podoba i nawet myje tak czasem zabawki. Może w formie zabawy postaw taki dozownik i powiedz ze to do mycia zabawek i umyjecie je razem. Powoli przechodzac do mycia raczek.
      • czarny.chochlik Re: Bezdotykowo 21.07.14, 11:20
        lenari napisał(a):

> Podoba mi się pomysl podsuniety z bezdotykowym dozownikiem.

Gdzie można dostać taki dozownik ?
        • blue_romka Re: Bezdotykowo 21.07.14, 11:49
          Do tego Dettola trzeba mieć oryginalne wymienne wkłady, prawda? Najtańsze nie są...
    • mama-ola Re: mycie rąk 21.07.14, 11:42
      Mycie rąk i zębów jest u mnie obowiązkowe. Jak synek nie idzie umyć sam, to myję na siłę.
      Żadne wybieranie mydełek w sklepie ani inne zachętki. Bo co potem? Będziesz argumentować: umyj, bo przecież sam wybrałeś mydełko? A jak się skończy, to będziesz biegła do sklepu po następne?

U nas wystarczyły 2-3 akcje w całym życiu z myciem na siłę. Już nie trzeba. Wystarczy, że rzeczowo zapytam synka "wolisz opcję tata trzyma, ja myję" czy "ja trzymam, tata myje"? Przeważnie się opamiętuje i idzie umyć sam - jeśli to był zwykły bunt. A synek jeśli migał się ze zmęczenia, to bywa że mówi: ja będę siedział, a ty mi umyj zęby/ręce. Padniętemu dziecku oczywiście pomagam.
      • jazeta Re: mycie rąk 25.07.14, 06:59
        U mnie się okazało dlaczego córcia nie chciała myć rączek dopiero jak wymieniłam na ten bezdotykowy dozownik. Nagle chciała sama myć rączki bo przecież już umie, a z pompką, którą trzeba było nacisnąć nie dawała sobie rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka