yoko.ono 22.04.09, 13:43 moze to zabrzmi jakos idiotycznie ale kompletnie nie wiem czy istnieje jakis dokument potwierdzajacy tozsamosc dziecka no przeciez do dowodu teraz nie wpisuja czy paszport to jedyna opcja (sweat) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubulinka1977 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 13:52 My właśnie wyrobiliśmy paszport...Tak sobie pomyślałam ze jakbyśmy gdzieś zagranice chcieli jechać ( poza UE) to się przyda no i też będzie to dokument potwierdzający torsamość, więc takie 2 w 1 )) Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 13:57 poza paszportem możesz wyrobić dziecku dowód, ale zdecydowanie opcja pierwsza jest bardziej praktyczna Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 14:02 w celu stwierdzenia tożsamości to żaden (wpis w dowodzie celem stwierdzenia tożsamości dziecka to i tak były czary mary, nie wiem, jak niemowlakowi można w ogóle stwierdzić tożsamość) paszport w celu wyjazdów wakacyjnych, ale przy sobie nie nosimy Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 14:10 Na pewno masz akt urodzenia dziecka.To jest dokument stwierdzający jego tożsamość.W zeszłym roku wyrobiłam paszport córce,potrzebny był do wyjazdu do Aqua parku w Drusskiennikach(na jeden dzień) Co zawiera akt urodzenia? Zgodnie z art. 40 i 52 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego do aktu urodzenia wpisuje się: nazwisko, imię (imiona) i płeć dziecka; miejsce i datę urodzenia dziecka; nazwiska, nazwiska rodowe rodziców, imię (imiona), miejsce i datę urodzenia, miejsce zamieszkania każdego z rodziców w chwili urodzenia się dziecka; nazwisko, imię i miejsce zamieszkania zgłaszającego; dane dotyczące zakładu opieki zdrowotnej, jeżeli urodzenie dziecka zgłasza zakład. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 15:41 mój ma dowód osobisty - wyjeżdżałam na wyspy/na dowód w UE można jeździć tak więc po prostu musiałam mu coś wyrobić choć teraz widzę że lepiej paszport bo poza Ue wtedy też można/ ale tak dla potwierdzenia tożsamości? ma książeczkę ubezpieczeniową rodzinną no bo z aktem urodzenia to faktycznie głupio ganiać/ zasadniczo mój młody jest absolutnie do mnie niepodobny i ktoś już kiedyś pytał czy to aby napewno moje dziecię Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 15:47 chcieliśmy paszport, ale okazało się, że dla dziecka do pięciu lat jest ważny tylko przez rok, a dowód przez pięć lat, więc wzięliśmy dowód (bo wyjazdów poza strefę S póki co nie planujemy). Odpowiedz Link Zgłoś
epb3 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 15:53 lacitadelle napisała: > chcieliśmy paszport, ale okazało się, że dla dziecka do pięciu lat jest ważny > tylko przez rok, a dowód przez pięć lat, więc wzięliśmy dowód (bo wyjazdów poza > strefę S póki co nie planujemy). na dowod mozna wyjezdzac do krajów UE a nie strefy schengen.(np do Szwajcarii trzeba paszport a do Bulgarii wystarczy dowod) Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 15:55 > na dowod mozna wyjezdzac do krajów UE a nie strefy schengen.(np do Szwajcarii > trzeba paszport a do Bulgarii wystarczy dowod) w zeszłym roku byłam w Szwajcarii na dowód Mam kilkoro znajomych, którzy tam mieszkają i często latają - też na dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 16:01 o układzie z S. można przeczytać np. tu: pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen Odpowiedz Link Zgłoś
ewbert Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 16:29 noje dziewczynki maja dowody osobiste a teraz zbieramy się zeby im paszporty wyrobić Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 16:42 lacitadelle napisała: > chcieliśmy paszport, ale okazało się, że dla dziecka do pięciu lat > jest ważny tylko przez rok "Na żądanie rodziców dla dzieci do lat 5 może być wydany paszport 5- letni." www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Paszport.html Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 23.04.09, 12:06 > "Na żądanie rodziców dla dzieci do lat 5 może być wydany paszport 5- > letni." www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Paszport.html > kurczę, a mi pani w urzędzie kategorycznie powiedziała, że tylko na rok... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii ja mam 5 letni,a córka ma 2,5 roku 22.04.09, 17:14 Podpisuje się karteczkę i czeka tydz dłuzej.Jak wyrabiałam paszport córka miała 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ja mam 5 letni,a córka ma 2,5 roku 22.04.09, 19:15 Synowi jak miał pięc miesięcy wyrobiliśmy paszport ważny 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: paszport 22.04.09, 17:54 Nawet podrozujac po strefie unijnej nalety miec przy sobie dokument stwierdzajacy tozsamosc - paszport/dowod osobisty. To, ze nie ma granic nie oznacza, ze mozna sobie wozic dziecko z kraju do kraju bez jakiegokolwiek dokumentu stwierdzajacego jego tozsamosc (dokument ze zdjeciem, wiec akt urodzenia takim dokumentem nie jest). Podrozujac z dzieckiem bez dokumentu wozimy je rzecz biorac "na czarno". W razie jakiejkolwiek kontrolli - np. wyrywkowej celnej, gesto sie trzeba tlumaczyc. Nie wspomne o jakiejkolwiek sytuacji wypadkowej. Dziecku do lat 5 mozna na prosbe rodzicow wystawic 5-letni paszport. W wielu zagranicznych instytucjach jest to jednak dokument milej widziany niz dowod osobisty - nie wszyscy urzednicy sa tak "wyedukowani" w tematach unijnych jak polscy. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_ale Re: paszport 22.04.09, 20:14 my mamy paszport - wyrobilismy go jak cora miala pol roku, a ponad rok pozniej z tym samym paszportem bylismy w Egipcie - nie ma rocznego ograniczenia waznosci tego dokumentu. poza tym dam sobie uciac maly palec u stopy - ze paszport corki jest wazny standardowe 10 lat. choc oczywiscie nie zamierzamy z niego tak dlugo korzystac )) niestety, dowod tozsamosci dziecka potrzebny jest nie tylko przy wyjezdzie za granice - trzeba jakis miec takze przy lotach wewnatrzkrajowych. Nawet sobie nie wyobrazacie jak musialam sie napocic (a jakiego stresu napedzilismy strazy granicznej , zeby wpuscili mnie z dzieckiem na poklad samolotu na rodzinna legitymacje ubezpieczeniowa, do ktorej wpisana jest corka - niestety, nie podejrzewalismy, ze bedziemy musieli leciec samolotem i nie mielismy przy sobie jej paszportu. Mysle, ze udalo sie tylko dlatego, ze mala ma naprawde piekny usmiech )) Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: paszport 22.04.09, 20:28 tak_ale napisała: > poza tym dam sobie uciac maly palec u stopy - ze paszport corki jest > wazny standardowe 10 lat. choc oczywiscie nie zamierzamy z niego tak > dlugo korzystac )) Bardzo mozliwe ze macie 10 letni, nowe przepisy obowiazuja jakies 3 lata (odnosnie paszportow dla dzieci do lat 5 - max termin waznosci na 5 lat na specjalne zadanie rodzicow , inaczej 1 rok) Odpowiedz Link Zgłoś
tylna.szyba Re: paszport 23.04.09, 18:08 Ja kiedys chcialam sie przejechac z Ptysiem do Szczecina (z Niemiec). Ptysio cos z 10 miechow mial. Na granicy na pytanie o dokument malego zaniemowilam...bo nie przyszlo mi do glowy, ze ktos bedzie mial watpliwosci, ze to MOJE dziecko Musialam wysiadac na granicy z ochrona graniczna i siedziec z niemowlakiem w ich biurze do momentu ustalenia tozsamosci potomka. Podalam im numer do mojego meza (zanoszac sie histerycznym placzem ) aby potwierdzili....no i potwierdzil no i mnie puscili w sina dal... z wozkiem moglam sie telepac rozklekotana komunikacja szczecinska do centrum miasta. Oj mam nauczke. Drugiemu od razu paszporcik strzele. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 20:50 Wyrób paszport lub dowód. My akurat mamy paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 22.04.09, 21:44 Za tydzień lecimy do Grecji, wyrobiliśmy 5-letni paszport. Zastanawiam się tylko czy za 4 lata na przykład ktokolwiek będzie w stanie rozpoznać na zdjęciu z paszportu moje 6-letnie wtedy dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 23.04.09, 11:34 paszport, wyrobienie było spowodowane wyjazdem... Odpowiedz Link Zgłoś
hajer321 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 23.04.09, 12:52 A jeśli jestem matka samotnie wychowującą syna, to jaka jest procedura wyrobienia paszportu dla niego? Ojciec dziecka żyje, utrzymuje sporadyczny kontakt i myślę, że choćby ze zwykłej niechęci, nie będzie chciał pomóc czy też uczestniczyć. Poradźcie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 23.04.09, 13:09 Poszukaj na forum Samodzielna Mama, tam było o tym kilka (albo i więcej razy) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=571 Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: jaki dokument wyrobiliscie dziecku.. 24.04.09, 08:20 Wyrobilismy paszport, dowód jest dla nas nieprzydatny. Odpowiedz Link Zgłoś