Dodaj do ulubionych

straszne bajki w TV

17.12.03, 19:38
Ja do takowych zaliczyłabym dzisiejszą dobranockę! W prawdzie na podstawie
Andersena ( słowik ), ale śmierć ( postać ), której jeszcze odpada palec... -
przed zaśnięciem, to chyba średi pomysł. Nie zawsze oglądam dobranockę z
dzieckiem, bo wydawało mi się, że są to tak dobrane bajki, że dziecko może je
oglądać samo, a ja w tym czasie mogę zrobić np. kolację. Dzisiaj córka ( 3,5
roku )zawołała mnie z pokoju, żeby ją zmienić, bo ona się TEGO ( chodzi o
postać śmierci ) BOI!!!!
Czy oglądałyście tą bajkę i jakie inne budzą niechęć Waszą i Waszych dzieci?!
Pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • ppjw Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 14:18
      Na szczęście Jacek miał w poważaniu wczorajszą bajkę, ale za to ja oglądałam (
      a co, mnie też czasami się należy smile). Zainteresowałam się właśnie dlatego, że
      była inna od "codziennych" dobranocek, poza tym klasyka baśni.. I
      rozczarowanie. Przypomniałam sobie pozostałe baśnie Andersena i niestety
      stwierdzam, że nie są to bajki dla małego dziecka, do nich trzeba dorosnąć.
      Stoją sobie u mnie na półce i czekają na odpowiednią chwilę. Ktoś, kto podjął
      decyzję o puszczeniu tej baśni w porze dobranocki chyba nie bardzo się nad tym
      zastanowił...
      Ale w oderwaniu od wczorajszej baśni: muszę przyznać, że niektóre bajki
      puszczane w porze dobranocki generalnie mi się nie podobają. Nie cierpię na
      przykład smoka ( chyba) Tamalugi ???? Może zrobimy sobie ranking bajek
      dobranockowych, żeby wiedzieć, co możemy spokojnie dzieciom zaproponować?

pozdrawiam, Paulina
    • klaryma Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 15:04
      Pamiętajcie, że dobranocki ogladaja nie tylko maluszki, ale też troche starsze
      dzieci, wiec TV ma trudną rolę pogodzenia różnych oczekiwań. Na przykładf moje
      7-letnie dziecko z dobranocek ogląda już tylko rzeczonego Tabalugę (którego ja
      też nie trawie) bo reszta jest zbyt "dziecinna" (chyba za spokojna, za
      statyczna)
    • jaga39 Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 15:22
      Moja córcia (4,5)wczoraj nie oglądała dobranocki, bo o tej porze byłyśmy u
      fryzjera (ja balleyage, a ona podcinanie,co sobie będziemy żałować smile)
      Czy wasze dzieci oglądając bajkę też się emocjonują: Uważaj koziołku!!! Mamo
      ten wstrętny rak złapał koziołka za pupę!!
      A pamiętacie "Marcelino chleb i wino"? Ukochana bajka Marcelinki... Jak się
      kończyła to ona płakaaałasad
      Bob Budowniczy też fajny i Weterynarz Fred ok. Ale bajki na Cartoon i Fox Kids
      beznadziejnie głupie i agresywne. Na szczęście ja nie mam kablówki i nie chcę.
      Ostatnio zresztą prawie nie włączamy TV bo to złodziej czasu, gdyby nie
      dziecko to byśmy wywalili, tylko kurze zbiera.
      Rodzice! To wy powinniście decydować co ogląda Wasze dziecko, póki możecie to
      kontrolować...Ja od początku nie pozwalałam oglądać córce bajek o robotach,
      które się ciągle młócą, i ona nawet nie protestuje, gdy przełączam kanał.
      Swoją drogą zabawki dla dzieci to też temat. Stanowcze NIE Bioniclom, i tym
      lalkom, które mają wielkie głowy, wyłupiaste oczy, chude nóżki i buciory na
      żelazkach!!!
      • jola_ep Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 18:03
        Ale kablówka to bardzo dobra rzecz smile)) Też się przed nią broniłam. Ale jest.
        Cartoon-u i FoxKids-a po prostu nie zaprogramowaliśmy na telewizorze. Jest za
        to Mini-Max. O ustalonych porach leci blok dla mniejszych dzieci: Franklin,
        Bolek i Lolek, Reksio, Zaczarowany Ołówek, nawet Marcelino był całkiem
        niedawno. Mamy jeszcze BBCPrime - min. Teletubisie (nie wiem, czy są nadal) i
        inne bajki - po angielsku, ale mojemu synkowi to nie przeszkadza.

A dobranocki to jednak jest niewiadoma. Mój synek po obejrzeniu takiej
        dobranocki (znienacka dentysta posadził krokodyla na fotelu i wyrwał mu zęba -
        z radosną przyśpiewką, że jak cię dorwie ten dentysta... ) nabawił się urazu do
        dentysty. Byliśmy akurat w trakcie leczenia zębów. Dotąd chodził wręcz z
        przyjemnością, po tej feralnej dobranocce zaczął się potwornie bać. Dobrych
        parę miesięcy i dużo nerwów kosztowało mnie przełamanie tego lęku. A ząbki w
        tym czasie się psuły...

Tak więc wolę sprawdzonego Reksia na Mini-Maxie

Pozdrawiam
        Jola
    • ada40 Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 16:10
      OK, staram się wszystko ( jeszcze ) kontrolować. Mam kablówkę, oglądamy tam
      tylko BBC, gdzie rano lecą Teletubisie i programy o zwierzątkach. Carton
      Network i Fox kids zakazane!!! Ale dobranocka na TVP1? Jak tu wszystko
      pogodzić?! Ja i tak nie pracuję zawodowo, a czasami nie wyrabiam... Może jestem
      źle zorganizowana....???
      • grzalka Re: straszne bajki w TV 18.12.03, 21:51
        My nie mamy kablówki, a telewizor generalnie stoi w szafie i do tej pory był
        wyjmowany tylko na Wiadomości. Ale od jakiegoś miesiąca (odkąd Ania skończyła
        2 latka) oglądamy razem niektóre dobranocki- konkretnie Boba Budowniczego,
        Krecika, Kota Filemona (w te się angażuje i łapie akcję, mamy też książeczki z
        bohaterami) oraz Puchatka (tego nie rozumie, ale zna i lubi bohaterów). Bajki
        Andersena z premedytacja nie włączyłam. Kiedyś juz sobie obejrzałam Mity
        Greckie- brrrrrr, nawet ja się bałamsad.
        Czyli dziennie moje dziecko oglada jak na razie 10-15 minut TV, jeśli w ogole.
        I chyba jej więcej nie trzeba smile
    • katarznetka Re: straszne bajki w TV 19.12.03, 22:23
      Moja dwulatka sama podchodzi i wyłącza telewizor mówiąc "brzydactwo",gdy coś
      ją przeraża w bajce.Najbardziej lubi teraz Krecika.Czasami o 8 rano ogląda
      Togollino z Bobem Budowniczym,ale to po niemiecku i zaczęła
      mówić:nein,nein.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka