murzynka1 25.12.03, 09:39 mojej 14 miesięcznej córci zrobiły się na górnych dwojkach, w środkowej części lekkie przebarwienia (lekko brązowe) - co to może być i czy wymaga wizyty u dentysty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adria1977 Re: ząbki 25.12.03, 22:28 Moja coreczka (13 miesiecy) ma podobne plamki na zebach. Pediatra z IMiD (spotkalismy go na targach dla rodzicow) powiedzial, ze to prawdopodobnie poczatki prochnicy butelkowej. Ptysia nigdy nie widziala butelki na oczy, ale lekarz stwierdzil, ze prochnica czesto jest spowodowana nocnym ssaniem piersi (a Mala moglaby ssac cala noc). Przerazeni pobieglismy do dentysty. Niestety nie udalo nam sie znalezc stomatologa dzieciecego, ale dentystka, z ktora rozmawialismy, wydala nam sie w pelni kompetentna. Powiedziala nam, ze z zabkami Pysi nie dzieje sie nic zlego. Zdecydowanie odradzila stosowanie preparatow z fluorem (ktory ponoc przedawkowany powoduje powazne skutki uboczne, a latwo go przedawkowac), kazala Malej myc zabki przegotowana woda, a w 18 miesiacu zycia zastosowac zel Elmex. Z kolei pediatra z naszej przychodni orzekl, ze Mala ma wrodzona wade szkliwa (ponoc to czesto spotykana przypadlosc), miejsca te sa troche bardziej narazone na prochnice i ukruszenie, ale w ogole nie nalezy sie tym przejmowac, zreszta nic nie mozna na to poradzic. Ponoc wyglad tych zabkow nie ma zadnego wplywu na wyglad stalych zebow. Na Twoim miejscu wybralabym sie do dentysty, tak na wszelki wypadek. Dla dziecka to zaden stres, a Ciebie specjalista na pewno uspokoi. Mysle, ze przez net nikt nie udzieli Ci 100% pewnych informacji, zabki powinien obejrzec ktos, kto sie na tym zna. Pozdrawiam cieplutko i zycze, by nie bylo to nic powaznego. Odpowiedz Link Zgłoś
murzynka1 Re: ząbki 27.12.03, 09:54 bardzo dziękuję za odpowiedź - do dentysty pójdę, tylko martwię się czy mała otworzy pyszczek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betty76 Re: ząbki 27.12.03, 15:17 Mój synek ma podobny problem. Wada szkliwa ale jeszcze nie próchnica. Stomatolog zalecił lakierowanie fluorem. Synek nie chce za bardzo współpracować. ale znalazłam sposób. Na lakierowanie jeżdżę z nim kiedy zbliża się popołudniowa drzemka. Zasypia na spacerze, dość mocno śpi i wtedy idę do gabinetu. Zabieg trwa minutę (lekarz smaruje delikatnie ząbki za pomocą pędzelka). Robiłam tak już kilka razy i synek nie zbudził się. Może jest to sposób, przsynajmniej na razie (synek ma 21 m-cy}Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
murzynka1 Re: ząbki 28.12.03, 11:36 wczoraj koleżanka powiedziała mi że od 6 m. życia dziecka podaje profilaktycznie małej -ZYMAFLUOR 0,114% - 4 kropelki dziennie- czy może słyczałyście o tym specyfiku? - ma pomagać na drugie zęby.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś