25.12.03, 09:39
mojej 14 miesięcznej córci zrobiły się na górnych dwojkach, w środkowej
części lekkie przebarwienia (lekko brązowe) - co to może być i czy wymaga
wizyty u dentysty?

Obserwuj wątek
    • adria1977 Re: ząbki 25.12.03, 22:28
      Moja coreczka (13 miesiecy) ma podobne plamki na zebach. Pediatra z IMiD
      (spotkalismy go na targach dla rodzicow) powiedzial, ze to prawdopodobnie poczatki
      prochnicy butelkowej. Ptysia nigdy nie widziala butelki na oczy, ale lekarz stwierdzil, ze
      prochnica czesto jest spowodowana nocnym ssaniem piersi (a Mala moglaby ssac
      cala noc). Przerazeni pobieglismy do dentysty. Niestety nie udalo nam sie znalezc
      stomatologa dzieciecego, ale dentystka, z ktora rozmawialismy, wydala nam sie w
      pelni kompetentna. Powiedziala nam, ze z zabkami Pysi nie dzieje sie nic zlego.
      Zdecydowanie odradzila stosowanie preparatow z fluorem (ktory ponoc
      przedawkowany powoduje powazne skutki uboczne, a latwo go przedawkowac),
      kazala Malej myc zabki przegotowana woda, a w 18 miesiacu zycia zastosowac zel
      Elmex. Z kolei pediatra z naszej przychodni orzekl, ze Mala ma wrodzona wade
      szkliwa (ponoc to czesto spotykana przypadlosc), miejsca te sa troche bardziej
      narazone na prochnice i ukruszenie, ale w ogole nie nalezy sie tym przejmowac,
      zreszta nic nie mozna na to poradzic. Ponoc wyglad tych zabkow nie ma zadnego
      wplywu na wyglad stalych zebow. Na Twoim miejscu wybralabym sie do dentysty, tak
      na wszelki wypadek. Dla dziecka to zaden stres, a Ciebie specjalista na pewno
      uspokoi. Mysle, ze przez net nikt nie udzieli Ci 100% pewnych informacji, zabki
      powinien obejrzec ktos, kto sie na tym zna. Pozdrawiam cieplutko i zycze, by nie bylo
      to nic powaznego.
      • murzynka1 Re: ząbki 27.12.03, 09:54
        bardzo dziękuję za odpowiedź - do dentysty pójdę, tylko martwię się czy mała
        otworzy pyszczekwink pozdrawiam
        • betty76 Re: ząbki 27.12.03, 15:17
          Mój synek ma podobny problem. Wada szkliwa ale jeszcze nie próchnica.
          Stomatolog zalecił lakierowanie fluorem. Synek nie chce za bardzo
          współpracować. ale znalazłam sposób. Na lakierowanie jeżdżę z nim kiedy zbliża
          się popołudniowa drzemka. Zasypia na spacerze, dość mocno śpi i wtedy idę do
          gabinetu. Zabieg trwa minutę (lekarz smaruje delikatnie ząbki za pomocą
          pędzelka). Robiłam tak już kilka razy i synek nie zbudził się. Może jest to
          sposób, przsynajmniej na razie (synek ma 21 m-cy}Pozdrawiam ciepło
          • murzynka1 Re: ząbki 28.12.03, 11:36
            wczoraj koleżanka powiedziała mi że od 6 m. życia dziecka podaje
            profilaktycznie małej -ZYMAFLUOR 0,114% - 4 kropelki dziennie- czy może
            słyczałyście o tym specyfiku? - ma pomagać na drugie zęby..
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka