mondovi 03.09.09, 09:20 mam pytanie: czy Wasze trzylatki potrafią ubrać samodzielnie skarpetki? mój nie potrafi i dostałam właśnie porządny opr w przedszkolu. Pewnie przyjdzie mi posypać głowę popiołem pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alika77 Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 10:13 moja potrafi (3 lata 4 m-ce), ale nie wszystkie ma kilka takich beznadziejnych par, że ja sama mam problem żeby jej na nogi naciągnąć, ale te to zachowujemy w rezerwie pokupowałam jej takie baaardzo elastyczne i miękkie i te umie zakładać. co prawda często do góry spodem, tzn na górze jest pięta, ale co tam ale jestem pewna, że nie wszystkie dzieci w jej grupie umieją i nie sądzę, żeby wychowawczynie robiły z tego tytułu problem. kup dobre skarpetki i ćwicz z młodym, a wychowawczynie miej gdzieś, od tego są żeby pomagać dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 10:18 dzięki nic mi innego nie zostaje, tylko ćwiczenie w domu. a co do przedszkolanek, to sugestie przyjmuję, ale żeby w domu płakać z powodu "bury od pani", to nie Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 10:21 heh.. opowiem Ci moja histroie. Moja czterolatka nie potrafiła zakladac rajstop. Zawsze w domu robiłam to za nia, ona była za mała, jeczała, podciągała kawałek i dalej jej nie szło i takie cyrki. Raz przyszłam do przedszkola wczesniej, mała siedzi w samych majtkach tyłem do drzwi sali. Wzieła rajstopy, dwa sprawne, wycwiczone ruchy - juz ma załozone. Byłam w szoku i pytam pania "Natala umie zakladac rajstopy?" Pani mowi: Oczywiście, od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 10:30 moja potrafi, nie wiem za to czy poradzi sobie z rajstopami, no ale jeszcze trochę czasu na trening mamy.... Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: samodzielne ubieranie skarpet 04.09.09, 08:38 > pania "Natala umie zakladac rajstopy?" Pani mowi: Oczywiście, od > dawna. mialysmy tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 10:33 Tak, od tygodnia Na okolicznosc przedszkola intensywnie cwiczylismy i te wygodne, elastyczne ladnie zaklada sam /2 latka i 10 mies. ma/. Z rajtkami na zimę jakoś nie wierzę, żeby już sobie poradził, choć to jeszcze ze 3 miesiące przynajmniej, jak trzeba je będzie założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 11:45 Moja córka potrafi i to juz od dość dawna, a to już inna sprawa że nie zawsze ma na to ochotę Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 12:17 moja córcia ma 21m-cy i już od dawna ubiera sobie skarpetki. też ma takie, z którymi nawet ja mam problem. ćwiczy ściąganie i ubieranie kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 12:23 Mój synek niby potrafił, ale jedną skarpetkę przez bardzo długo wkładał piętą w górę, no chyba że przypadkowo udało mu się włozyc dobrze Nie bardzo rozumiem, za co ten porządny opr w przedszkolu... No chyba po to, że teraz panie mają więcej pracy i moga się zmęczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
wueska Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 13:47 Od 14 miesiąca ternuje samodzielne zakładanie skarpetek córa moja. I obecnie idzie jej to całkiem nieźle. Czasem tylko muszę poprawić piętkę. Nauczyła się szybko w żłobku i rzadko kiedy pozwala mi założyć, ciągle tylko - sama, sama. Odpowiedz Link Zgłoś
teane Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 17:29 moj jest w mniejszości bo nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 19:25 No powiedzmy 3 lata 4 m-ce. W wakacje odbierałam go z przedszkola i proszę - moje samodzielne dziecko z daleka widać, że się SAMO ubrało po leżakowaniu: - bluzka na lewą stronę (styl vinage ) - spodenki tył na przód - skarpetki sam założył - jedna z piętką na górze , druga na lewą stronę a tak serio to nie naciskałam, ale też trzeba będzie w domu poćwiczyć. Tyle, że mój już w przedszkolu zdejmuje skarpetki , w domu chodzi boso... ćwiczyć, ćwiczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 20:39 Umie. Ale w przedszkolu mojej córki bez problemu przedszkolanki pomagają dzieciom się ubierać. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: samodzielne ubieranie skarpet 03.09.09, 20:50 ubrać nie potrafili, bo i po co ubierać skarpety zakładali natomiast bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś