Dodaj do ulubionych

Czy pary homoseksualne powinny adoptować?

14.12.09, 10:06
Pewnie o tym już było, ale osobiście nie pamiętam takiego wątku.
Odgrzebałam wczoraj „Politykę” sprzed paru tygodni i przeczytałam
wywiad na ten temat.
Pani psycholog z wywiadu twierdzi, że z punktu widzenia
emocjonalnego przeciwwskazań nie ma, natomiast społeczeństwo nie
dojrzało do takiego modelu rodziny i to jest przeciwwskazanie, bo
dzieci rodziców homoseksualnych są/byłyby napiętnowane.
Generalnie się zgadzam, ale jakoś tak bez przekonania.
Czy aby na pewno rodzice tej samej płci mogą zapewnić dziecku
właściwe wzorce rozwojowe? Czy homoseksualny - ale dobry, stabilny
związek wystarcza aby prawidłowo ukształtować młodego człowieka? Nie
mam na myśli ukształtowania seksualności, broń Boże, ale rozwój
emocjonalny i pokazanie świata z dwóch różnych punktów widzenia.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:08
      > Pani psycholog z wywiadu twierdzi, że z punktu widzenia
      > emocjonalnego przeciwwskazań nie ma, natomiast społeczeństwo nie
      > dojrzało do takiego modelu rodziny i to jest przeciwwskazanie,

To wiadomo od dawna niestety.
    • morgen_stern Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:09
      Nie wytrzymam tego po raz kolejny tongue_out
      Że też wam się nie nudzi ten temat...

<ściana>
    • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:11
      Bylo pare dni temu. Watek sie zaczal o slubie, ale skrecil w strone adopcji. Nie
      chce mi sie powtarzac smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,104158018,104182194,Slub_gejow.html?s=0
      • morgen_stern Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:19
        Jakikolwiek wątek dotyczący osób homoseksualnych skręca w stronę adopcji.
        Najgłośniej i najbardziej agresywnie na ten temat rozprawiają ludzie, którzy a)
        są hetero b) nie mają żadnego związku ani wiedzy na temat homo.
        Z punktu widzenia psychologicznego to dość łatwo wytłumaczalne - ponieważ to
        temat kontrowersyjny i łatwo się do niego przyczepić, można w sprytny sposób
        zamaskować swoją homofobię smile
        • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:41
          A w ogole jest to typowa kwestia wydumana, bo homoseksualisci wcale sie az tak
          masowo nie pala do adopcji, zdaja sobie sprawe z rozlicznych trudnosci i czesto
          nie maja spolecznych "rozowych okularow", bo swoje przezyli.
        • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:59
          Nie ma czegoś takiego jak homofobia.
          To wyraz wymyślony przez lobby osób homoseksualnych.
          Fobia to lęk.
          Ci co nie przepadają za homoseksualistami przeważnie nie odczuwają lęku tylko niechęć do tej orientacji,a czasem wystarczy tylko mieć odmienne zdanie na temat tego zjawiska aby dostać łatkę rzekomego "homofoba".
          • sowa_hu_hu Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:03
            ale niechęć przed czym, bo nie rozumiem?
            rowie dobrze oni moga czuć niechęć do nas, bo róznimy sie tylko tym,
            że oni w inne miejsca wkłądają swoje częśći intymne (choć w sumie
            niekoniecznie big_grin)
            • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 14:50
              Niechęć przed patologią i zboczeniem.
    • kicia031 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:21
      chcialas chyba zapytac o to, czy moga?

Odpowiedz brzmi, tak, jak najbardziej.
      • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:28
        kicia031 napisała:

> chcialas chyba zapytac o to, czy moga?

nie, nie chciałam. Chciałam zapytać czy powinny.
        • kicia031 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:41
          A czy wszyscy powinni miec dzieci?
          • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 10:50
            kicia031 napisała:

> A czy wszyscy powinni miec dzieci?

nie, nie wszyscy. I...?
            • kicia031 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:31
              iiiiiii nie mozna mowic mowic o powinnosci posiadania dzieci. Mozna
              mowic o checi badz jej braku.
              • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:42
                moim zdaniem nie wszyscy, którzy chcą powinni mieć dzieci więc mogę
                mówić/pisać o powinności.
                Jeżeli Twoim zdaniem to tylko kwestia chęci, to nie używaj
                słowa "powinny" tylko "chcą". Twoje prawo.
                • kicia031 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:32
                  Powinny implikuje, ze jest jakis przymus posiadania badz adoptowania
                  dzieci. A tymczasem punktem wyjsciowym, warunkiem koniecznym, ale
                  nie wystarczajacych, jest CHEC posiadania dzieci.
                  • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:53
                    ok, jeżeli to zakończy tą bezsensowną dyskusję, to niech będzie, że
                    źle zatytułowałam wątek. Powinien on brzmieć "czy pary
                    homoseksualne, które chcą adoptować dzieci powinny mieć do tego
                    prawo". Wprawdzie połowę tytułu by ucięło, ale przynajmniej nikt by
                    się nie czepiał o logiczną wartość zdania.
    • kicia031 polecam 14.12.09, 10:42
      www.youtube.com/watch?v=SuOtcfVRHFA
    • iwoniaw Biorąc pod uwagę, że ich związki są nieformalne - 14.12.09, 10:49
      nie. Państwo ma dość restrykcyjne procedury adopcyjne i nie widzę powodów, dla
      których ktoś miałby być z nich zwolniony ze względu na preferencje seksualne.
      Oczywiście, homoseksualista powinien móc się starać o adopcję na takich samych
      prawach jak heteroseksualna osoba pozostająca w związku nieformalnym. I zapewne
      równie ciężko by mu było sprostać, choć zdarzałyby się wyjątki.
      • zlosliwe_malpisko Re: Biorąc pod uwagę, że ich związki są nieformal 14.12.09, 10:58
        iwoniaw napisała:

> nie. Państwo ma dość restrykcyjne procedury adopcyjne i nie widzę
        powodów, dla
        > których ktoś miałby być z nich zwolniony ze względu na preferencje
        seksualne.
        > Oczywiście, homoseksualista powinien móc się starać o adopcję na
        takich samych
        > prawach jak heteroseksualna osoba pozostająca w związku
        nieformalnym. I zapewne
        > równie ciężko by mu było sprostać, choć zdarzałyby się wyjątki.

no ale tu nie chodzi o to, że ktokolwiek miałby być zwolniony z
        procedur. Zakładam, że prędzej czy później państwo nada
        homoseksualistom równe prawa w tym względzie. Pytanie tylko, czy
        nawet jeżeli to nastąpi (pewnie u nas nieprędko) to jest to dobry
        pomysł.
        • iwoniaw Re: Biorąc pod uwagę, że ich związki są nieformal 14.12.09, 11:07
          Pisałam o sytuacji obecnej, bo "kiedyś tam" to w ogóle nie wiadomo, co i czy
          będzie wink

Generalnie uważam, że jeśli ktoś daje radę sprostać uczciwie przeprowadzonej
          procedurze, to szanse, że dowolnemu dziecku będzie u niego gorzej niżw
          sierocińcu są naprawdę minimalne. I orientacja rodzica adopcyjnego tudzież jego
          relacje rodzinno-towarzyskie mają tu najmniej do rzeczy.
        • kawka74 Re: Biorąc pod uwagę, że ich związki są nieformal 14.12.09, 11:07
          Ja chyba przekopiuję wszystkie moje posty na ten temat smile
          Żeby homoseksualiści mogli w ogóle pomyśleć o wspólnej adopcji, musieliby być
          małżeństwem. Jeśli taka możliwość w naszym kraju się pojawi, co na razie jest
          wątpliwe, to chyba ze wszystkimi tego konsekwencjami czyli z możliwością adopcji
          włącznie. W takiej sytuacji próba wprowadzenia jakichkolwiek ograniczeń
          wywołałaby lawinę pozwów o dyskryminację, z jednej strony słusznych, z drugiej
          nasuwających delikatne wątpliwości co do intencji ewentualnych RA.
          IMO jeśli małżeństwo homoseksualne będzie normą, nikt nie będzie wrzeszczał
          'pedały!' widząc całującą się parę gejów, nie będzie durnych listów do IKEA -
          wtedy adopcja przez pary homo będzie jak najbardziej OK i nie sądzę, żeby
          uczyniła jakieś wielkie spustoszenie w głowie dziecka.
    • daisy Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:02
      Nie powinny. Z powody takiego, że dzieci z domów dziecka zostały już potargane
      przez życie i potrzebują super-hiper-normalności, a nie społecznie ryzykownych
      układów.
    • martishia7 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:03
      To ja se pogadam, chociaż temat już był wałkowany.

Zgadzam się z Panią psycholog, że nasze społeczeństwo jeszcze nie dojrzało do
      takiej sytuacji, żeby pary homoseksualne mogły starać się o adopcję na równi z
      parami hetero. Natomiast uważam, że powinna istnieć możliwość dokonania adopcji
      dziecka (czy to biologicznego, czy to przysposobionego) współpartnera.
      Nie jest to kwestia jakichś moich rewolucyjnych poglądów, tylko tego, że prawo
      powinno nadążać dla realiami. A realia są takie, że dla kobiety homoseksualnej,
      przy odpowiednim nakładzie środków i zachodu, zajście w ciążę nie jest
      problemem. Chociażby w drodze sztucznego zapłodnienia. Dla mężczyzny zostanie
      ojcem wbrew pozorom też nie tak bardzo. Dość przypomnieć sobie niedawną aferę o
      wpis na blogu jakiegoś pana-działacza o tym jak legalnie zostać ojcem z
      pominięciem adopcji. Prawdę mówiąc była to jakaś tajemnica poliszynela, że
      istnieje taka możliwość. Wystarczy znaleźć dziewczę w niechcianej ciąży i
      odpowiednio jej zapłacić za to, że 1) wskaże pana jako ojca i on dokona, za jej
      zgodą, uznania dziecka, nawet jeszcze przed porodem i 2) po porodzie zrzeknie
      się praw. Tym sposobem zostanie samotnym ojcem. Że nie wspomnę o tym, że osoby
      samotne mogą adoptować dzieci, więc jest technicznie możliwe, żeby osoba
      homoseksualna adoptowała dziecko.
      I teraz załóżmy, że taka osoba, mężczyzna bądź kobieta, żyje w faktycznym
      związku. Dla prawa ten związek nie istnieje, jest "niewidzialny". Ale faktycznie
      ten współpartner jest, uczestniczy w wychowaniu i opiece nad dzieckiem, jest dla
      tego dziecka drugą najważniejszą osobą na świecie. Przywiązuje się emocjonalnie.
      I teraz wyobraźmy sobie, że temu z "rodziców", które posiada prawa do dziecka
      coś się stanie. W przypadku jego zgonu, partner nie ma żadnych praw do dziecka.
      Pojawią się inni krewni - wujkowie, dziadkowie. Mogli oni mieć nawet znikomy
      kontakt z dzieckiem - bo rodzina często gęsto odwraca się od homoseksualistów. I
      w świetle prawa, mają oni pierwszeństwo w prawie do opieki nad dzieckiem, przed
      osobą, która faktycznie uczestniczyła w jego wychowaniu i z którą dziecko jest
      związane emocjonalnie. W zasadzie, to prędzej trafi do domu dziecka, niż do tego
      partnera.
      Z uwagi na powyższe, uważam, że powinna istnieć możliwość dokonania
      przysposobienia dziecka współpartnera, po jakimś czasie trwania związku (żeby
      nie podnoszono argumentu "krótkotrwałości" związków homoseksualnych), a w tym
      celu musi istnieć możliwość zarejestrowania takiego związku w formie małżeństwa
      bądź quasi-małżeństwa cywilnego. Dziękuję za uwagę.
    • zuzanka89 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:06
      A mnie dziwi skad takie odrzucenie par homoseksualnych jako rodzicow
      adopcyjnych przy jednoczesnej akceptacji samodzielnego
      rodzicielstwa, rodzin patchworkowych czy wychowoywania dziecka przez
      dziadkow.
      Czy smodzielny rodzic jest w stanie zadbac o prawidlowy rozwoj
      emocjonalny i pokazac swiat z dwoch roznych punktow widzenia? Co z
      rodzicami przebywajacymi zawodowo w miejcu odleglym od dzieci?
      Czemu ojczym - partner matki jest lepszy niz ojczym ale partner
      ojca?
      W moim odczuciu jesli dopuszczamy jako wystarczajaco dobre
      jakiekolwiek inne modele niz dziecko z mama i tata to powinnismy
      dopuszczac takze pary homoseksualne jako rodziny adopcyjne albo
      przyznac sie w duszy, ze homoseksualiscie przylepiamy metke pedofil.
      • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:10
        Strzal w dziesiatke.
      • sowa_hu_hu Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:10
        Zawze byłam przeciwna głównie z powodów społecznych. Natomiast kiedy
        pomysle o wszystkich dzieciach w domu dziecka... już wole żeby były
        ychowywanew rodzinach homosexualnych.
        • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:56
          I molestowane...
          • morgen_stern Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:59
            Przestań trollować, bo zaczyna się to robić nudne i tracisz wiarygodność
            • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 14:51
              Nie trolluję.
          • babcia47 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:10
            a tak na dobrą sprawę dlaczego ma wieksze szanse być molestowane
            przez adopcyjnego rodzica homo niz przez adopcyjnego
            hetero?..obawiam się, że takie same jeżeli kazdy z nich będzie
            zwyrodnialcem, któremu udało się przejśc przez procedurę adopcyjną
            • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:17
              No jak to?
              Przeciez pederasta=pedofil. I moze jeszcze robi sobie pedikiur ;>
            • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 19:42
              Wśród osób homoseksualnych jest większa grupa pedofilii niż u hetero.
              • babcia47 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:14
                > Wśród osób homoseksualnych jest większa grupa pedofilii niż u
                hetero.
                operasz to na jakos badaniach czy stereotypach?..bo słysząc (od
                jakiegos czasu) o wykorzystywaniu seksualnym przez członków rodziny
                i konkubentów w rodzinach hetero mam inne wrażenie
                • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:28
                  Byly badania w Anglii, ze wsrod ofiar pedofili (mezczyzn) chlopcow jest wiecej
                  niz wynikaloby z rozkladu homo-hetero. Tyle ze pedofile wykorzystywali dzieci,
                  do ktorych mieli dostep np. jako nauczyciele w szkole dla chlopcow, ksieza
                  (chorzysci i ministranci), instruktorzy sportu, harcerstwa itp., totez
                  mezczyznom-pedofilom latwiej bylo polowac na chlopcow.
      • kawka74 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:23
        Bo samotne rodzicielstwo, rodziny patchworkowe czy wychowywanie przez dziadków
        mało kogo dziwi i oburza. Nie rozpatruje się tego pod kątem krzywd
        emocjonalnych, tylko tego, że takie modele rodzinne nie są czymś, za czym spluwa
        z obrzydzeniem pół społeczeństwa. NIkt nie mówi o samotnej matce, że jest chora
        albo zboczona.
        Tu jest pies pogrzebany.
        • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:33
          ale dzieci wychowywane w niepełnych rodzinach czy też przez dziadków
          to często efekt przypadków losowych czy też nieplanowanych.
          Natomiast adopcja dziecka przez parę homoseksualną to juz działanie
          celowe, zawsze zaplanowane, z wszystkimi tego konsekwencjami.
          W przypadku rodziny niepełnej dziecko zawsze ponosi pewną stratę z
          tytułu nieobecności jednego z rodziców, ale nie zawsze można było to
          przewidzieć.
          Jeżeli jest adoptowane przez parę homoseksualną to prawdopodobnie
          też poniesie koszt takiej decyzji, tyle, że taka decyzja jest zawsze
          zaplanowana i jej konsekwencje da się przewidzieć.
          Ja bym nie porównywała tych dwóch sytuacji.
          • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:41

> ale dzieci wychowywane w niepełnych rodzinach czy też przez dziadków
            > to często efekt przypadków losowych czy też nieplanowanych.
            > Natomiast adopcja dziecka przez parę homoseksualną to juz działanie
            > celowe, zawsze zaplanowane, z wszystkimi tego konsekwencjami.
            > W przypadku rodziny niepełnej dziecko zawsze ponosi pewną stratę z
            > tytułu nieobecności jednego z rodziców, ale nie zawsze można było to
            > przewidzieć.
            > Jeżeli jest adoptowane przez parę homoseksualną to prawdopodobnie
            > też poniesie koszt takiej decyzji, tyle, że taka decyzja jest zawsze
            > zaplanowana i jej konsekwencje da się przewidzieć.
            > Ja bym nie porównywała tych dwóch sytuacji.

Przeciez osoby samotne tez moga adoptowac (a w kazdym razie zglosic sie do
            adopcji - pierwszenstwo pewnie beda mialy pary, ale szanse sa), wiec argument
            kula w plot. Rodzna niepelna stworzona celowo i jakos nikt nie desperuje.
            • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:05
              cherry.coke napisała:
              > Przeciez osoby samotne tez moga adoptowac (a w kazdym razie
              zglosic sie do
              > adopcji - pierwszenstwo pewnie beda mialy pary, ale szanse sa),
              wiec argument
              > kula w plot. Rodzna niepelna stworzona celowo i jakos nikt nie
              desperuje.

skąd wiesz, że nikt się nie desperuje? Znam mnóstwo osób przeciwnych
              takiej opcji. Sama jestem zdania, że ok, jeżeli dziecko nie ma szans
              na adopcję przez pełną rodzinę, to lepiej aby trafiło do samotnego
              rodzica niż tułało się po naszych domach dziecka. Ale nie jest to
              wyjście idealne. Gdyby realia były inne byłabym zdecydowanie
              przeciwna.
              • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:45
                > skąd wiesz, że nikt się nie desperuje? Znam mnóstwo osób przeciwnych
                > takiej opcji.

Jakos nie widzialam w prasie kampanii przeciwko "samotnej" adopcji na miare
                debat o homo-adopcji, ale moze za malo czytam smile

> Sama jestem zdania, że ok, jeżeli dziecko nie ma szans
                > na adopcję przez pełną rodzinę, to lepiej aby trafiło do samotnego
                > rodzica niż tułało się po naszych domach dziecka.

A do homoseksualnych rodzicow?
                • zlosliwe_malpisko Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:55
                  cherry.coke napisała:
                  > Jakos nie widzialam w prasie kampanii przeciwko "samotnej" adopcji
                  na miare
                  > debat o homo-adopcji, ale moze za malo czytam smile
                  może smile

> A do homoseksualnych rodzicow?

nie wiem, nie mam zdania. Dlatego założyłam wątek - w nadziei, że mi
                  trochę w głowie rozjaśni...
                  • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:09
                    > > Jakos nie widzialam w prasie kampanii przeciwko "samotnej" adopcji
                    > na miare
                    > > debat o homo-adopcji, ale moze za malo czytam smile
                    > może smile

Uwierze jak zobacze linki. Duzo linkow, swiezych.
                    smile
          • kawka74 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 14:46
            Ja wiem, tylko to porównanie nie jest mojego autorstwa smile
            Z tym, co napisałaś, zgadzam się jak najbardziej.
    • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 11:56
      Najwyżej pieska albo kotka-choć i tutaj miałabym poważne wątpliwości...
    • panpaniscus Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 12:49
      Na pewno nie powinny, ale mogłyby móc. Tak samo jak pary heteroseksualne.
      Inna sprawa to dojrzałość społeczeństwa i w związku z tym ewentualne dodatkowe
      problemy dla rodziców/dziecka. Tu leży największy problem.
      Poza tym do adopcji w Polsce jest długa kolejka, wyobrażam sobie, że pary
      homoseksualne bylyby jednak traktowane jako drugiej kategorii - no ale gdyby
      legalnie można było adoptować, to są jeszcze dzieci poważnie chore, starsze, za
      granicą.
      Jeśli idzie o wychowanie itd. to naprawdę, adopcję poprzedzają badania
      psychologiczne, kursy itd. cały proces jest długi i na tym etapie można
      wyeliminować potencjalnych hetero/homo rodziców, którzy nie powinni adoptować.
      Wydaje mi się, że ważniejsze dla dziecka jest to, że ma dwóch opiekunów, dwie
      osoby które je kochają i się nim zajmują i tworzą między sobą zdrową relację,
      niż ich płeć.
    • mniemanologia Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:17
      A czy pary heteroseksualne powinny adoptować?
      IMHO - nie. Co najwyżej powinny mieć taka możliwość, przy spełnieniu
      pewnych kryteriów.

zlosliwe_malpisko napisała:

> Czy aby na pewno rodzice tej samej płci mogą zapewnić dziecku
      > właściwe wzorce rozwojowe? Czy homoseksualny - ale dobry, stabilny
      > związek wystarcza aby prawidłowo ukształtować młodego człowieka?
      > Nie mam na myśli ukształtowania seksualności, broń Boże, ale
      > rozwój emocjonalny i pokazanie świata z dwóch różnych punktów
      > widzenia.
      > Co myślicie?

A co do tego...
      Pary naturalnie mające dzieci nawet się nad tym nie zastanawiają.
      Nikt ich o to nie pyta, nikt tego nie sprawdza, nie wymaga. Ja i mój
      mąż możemy być bardzo podobni do siebie, mieć małżeństwo tzw.
      partnerskie i pokazywać dziecku świat z podobnego punktu widzenia. A
      mój kolega i jego partner moga być zupełnie róznymi typami
      osobowości i pokazywać świat z dwóch różnych punktów widzenia. Nikt
      nie powiedział, że dziecko może iść do adopcji tylko do rodziny,
      gdzie kobieta jest stereotypową kobietą, a mężczyzna stereotypowym
      mężczyzną.
      Ludzie są różni. To jest clou psychologii smile
      Może między Tobą i mną są większe różnice niż między mną a moim
      mężem, mimo że my jesteśmy kobietami, a on facetem?
      • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:20
        > Nikt
        > nie powiedział, że dziecko może iść do adopcji tylko do rodziny,
        > gdzie kobieta jest stereotypową kobietą, a mężczyzna stereotypowym
        > mężczyzną.

Nikt nie powiedzial, ale podejrzewam ze dokladnie to protestujacy maja na mysli,
        i ze spora czesc krecilaby nosem rowniez na RA, gdzie matka pracuje, a ojciec
        jest w domu.
    • lykaena Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 15:55
      Dla zwoleników "homo-adopcji " ulubionym argumentem jest to,że lepiej dziecom by
      było nawet w rdozinie homoseksualnej niż w domu dziecka i wielkie oburzenie
      dlaczego się zabrania..
      Biorąc pod uwagę liczbę osób homoseksualnych,do tego żyjących w stałych
      związkach, ponadto faktycznie chcących adoptować dziecko, do tego takich które
      przeszłyby pozytywnie kwalifikację to nie sądzę żeby to miało jakikolwiek
      znaczący wpływ na wybawienie dzieci od odmów dziecka.
      Już lepszą rolę spełniłaby kampania społeczna przedstawiająca adopcję w
      pozytywnym świetle + uproszczenie "uczlowieczenie procedur"
      Poza tym nie znam żadnego geja/lesbijki w stałym związku . Dodam,że gejów
      poznałam bardzo wielu- cały przekrój społeczny
      zawodowo-śiatopoglądowo-pochodzeniowy.
      Dal niezorientowanych dodam ,że schemat "niedopomyslenia" dla osoby ,która
      kojarzy gejów z skórzanym odzieniem i tego typu bzdurnymi atrybutami
      prezentowanymi w filmach/porogramach klasy "dalej niż b"
      • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:08
        > Dla zwoleników "homo-adopcji " ulubionym argumentem jest to,że lepiej dziecom b
        > y
        > było nawet w rdozinie homoseksualnej niż w domu dziecka i wielkie oburzenie
        > dlaczego się zabrania..
        > Biorąc pod uwagę liczbę osób homoseksualnych,do tego żyjących w stałych
        > związkach, ponadto faktycznie chcących adoptować dziecko, do tego takich które
        > przeszłyby pozytywnie kwalifikację to nie sądzę żeby to miało jakikolwiek
        > znaczący wpływ na wybawienie dzieci od odmów dziecka.

Ale przeciez nie musi wybawiac wszystkich. Oczywiscie, ze chetnych wcale nie
        byloby tak duzo, i co z tego? Jest to argument z cyklu "w Afryce sa miliony
        glodnych dzieci, to nie ma sensu pomagac zadnemu".

> Już lepszą rolę spełniłaby kampania społeczna przedstawiająca adopcję w
        > pozytywnym świetle + uproszczenie "uczlowieczenie procedur"

Slusznie! Ale to sie w zadnym stopniu nie wyklucza.

A w ogole z tych osob samotnych w kolejce do adopcji czesc przeciez moze byc
        homo, tyle ze bez partnera. A jesli adoptuja i potem znajda partnera tej samej
        plci? Ups, ojej. Odebrac lesbom?
        • lykaena Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:21
          Ponieważ nie napisałam w moim poście,że jestem przeciwko adopcji przez pary
          homoseksulane, ani nie napisałam,że kampania społeczna + adopcja- homo się
          wykluczają to uważam ,że Twoja odpowiedź na mój post jest bez sensu
          • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:29
            Ach to przepraszam. To ponizsze jakos nie zwolenniczo zabrzmialo ;>

> Dla zwoleników "homo-adopcji " ulubionym argumentem jest to,że lepiej dziecom by
            > było nawet w rdozinie homoseksualnej niż w domu dziecka i wielkie oburzenie
            dlaczego się zabrania..
            • lykaena Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:39
              wink
              Tak serio serio -kolejna dyskusja o tym nie ma sensu merytoryczne argumenty
              znajdą się i za i przeciw i jak zwykle nic z tego nie wyniknie, więc po prostu
              wyraziłam pogląd n/t dyskusji "o niczym"wink
              Niejeden znany mi osobiście gej byłby prawdopodobnie wspaniałym ojcem,a
              niejeden wogóle nie nadałby się na ojca, to samo dotyczy znanych mi mężczyzn
              hetero- a ze względu na to,że tych hetero znam więcej to wśród nich zarówno
              dobrych jak i złych ojców byłoby więcej ....pyatnie -o czym to świadczy?
              pozdrawiam smile
              • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:48
                > Niejeden znany mi osobiście gej byłby prawdopodobnie wspaniałym ojcem,a
                > niejeden wogóle nie nadałby się na ojca, to samo dotyczy znanych mi mężczyzn
                > hetero- a ze względu na to,że tych hetero znam więcej to wśród nich zarówno
                > dobrych jak i złych ojców byłoby więcej ....pyatnie -o czym to świadczy?

Swiadczy o tym, ze sprawny mechanizm sita kandydatow do adopcji jest wazniejszy
                niz material wyjsciowy smile
                • lykaena Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:55
                  otóż to smile
                  a już zagłębiać w temat mi się naprawdę nie chce, ale święta idą ludzie urlopy
                  mają co forum to i wątek o gejach vs. hetero ,wielodzietnych vs. bezdzietnych
                  ,kohabitantach vs. zaślubionych, do wyboru do koloru smile
    • babcia47 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:00
      zakładam, ze przechodziłyby przez takie samo sito jak pary hetero,
      wiec nie widze przeciwskazań. W parach mesko-damsdkich zacieraja sie
      sztywne podziały na role poszczególnych płci, czesto bywa, ze dzieci
      są wychowywane przez opiekunów jednopłciowych (najczęściej kobiety
      np. mama i babcia) i jakoś woelkich patologii z tego nie ma..za to
      naprawde dobre, sprawdzone pary homo niczym nie róznią sie od par
      hetero..a czasem wręcz różnia na korzyść, szczególnie pod katem
      stymulowania do rozwoju intelektualnego, wrazliwości estetycznej..z
      moich obserwacji jest tez w nich mniej bezsensownej agresji..ale
      moze po prosty z takimi a nie innymi ludxmi i związkami sie spotkałam
      • daisy Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:20
        Mówicie o idealnym świecie. Trzeba pomyśleć, co takie dziecko usłyszałoby od
        kolegów w szkole. Najpierw edukacja od podstaw...
        • babcia47 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 16:38
          trzydzieści lat temu to samo słyszały o rodzicach rozwiedzionych..to
          nie tak długi okres od kiedy zaakceptowano rozwody..za czasów mojego
          dzieciństwa rozwiedzionych i ich dzieci wytykało sie palcami lub
          szeptało za plecami tyle, ze ludzie bardziej podniecali się cudzym
          życiem mniej mieli własnych zajęć, w sumie menalność duzego miasta
          (w którym mieszkałam) nie rózniła sie za bardzo od wiejskiego, tym
          bardziej, zę był to okres kiedy ludzie masowo migrowali ze wsi do
          miast. Ja mam duuzo wiecej lat niz moja mama, która z wypiekami
          donosiła kolezance, ze sąsiedzi sie rozwodzą a temat
          homoseksualistów ich zwiazków, potencjalnych adopcji nie wydaje mi
          sie już tak kontrowersyjny jak tamten dla mojej mamy, podobnie to
          maja koleżanki w moim wieku, owszem temat kontrowersyjny ale bez
          przesady..swiat się zmienia czy zagorzali przeciwnicy sobie tego
          życzą czy nie
        • myelegans Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 17:04
          Niby jak chcesz edukowac od podstaw? Pogadanki uswiadamiajace w
          Domach Kultury urzadzac i miec w zapasie pare homoseksualna na
          pokaz, zeby ludzie zoabczyli, ze maja glowe, rece i po 10 palcow u
          rak i nog?
          Zmiana swiadomosci spolecznej nastapi przez pionierow, ktorzy wyjda
          z ukrycia i pokaza spoleczenstwu, ze rodzina moze miec rozne
          konfiguracje. Sasiedzi zobacza, ze rodzina w sasiedztwie skladajaca
          sie z 2 pan i dzieci niczym nie rozni sie od rodziny z panem, pania
          i dziecmi. Chodza na zakupy, jezdza na wczasy, dzieci zaprowadzaja
          do szkoly, chodza do kosciola, podatku placa, uczciwie pracuja.

Tu gdzie mieszkam pary homoseksualne moga zawierac SLUBY, nie
          zwiazki cywilne, ale sluby, legalnie ze wszystkimi tego
          konsekwencjami i prawami. Wiekszosc malzenstw homoseksualnych nigdy
          nie bedzie sie staralo o dziecko, biologiczne, czy adopcyjne. Wiele
          z nich ma dzieci w poprzednich zwiazkow, i co? Maja zrezygnowac z
          dzieci, czy z osobistego szczescia i partnerskiego zwiazku.
          Wczoraj w wiadomosciach widzialam, ze w republikanskim Houston merem
          miasta zostala lesbijka, zyjaca w stalym zwiazku od 19 lat i
          wychowujaca ze swoja partnerka 2 dzieci.
          W kraju, gdzie jeszcze 50 lat lat temu nie mozna bylo zawierac
          malzenstw wielorasowych, i byly oddzielne dzielnice dla czarnych i
          bialych i pelna segragacja. Przeciez desegregacja nie nastapila z
          dnia na dzien. Zmiany w mentalnosci zajda tylko wtedy jezeli
          spoleczenstwo zobaczy te rodziny.
          Dzieci moga doznac przykrosci od rowiesnikow za kazda innosc. Trzeba
          je to tego przygotowac.
          Znam wiele par homoseksualnych i tylko jedna z nich ma dzieci, jest
          rodzina zastepcza dla trojga bardzo uposledzonych dzieci, jedno z
          porazeniem mozgowym na wozku. Dwoch panow, jeden jest w domu z
          dziecmi, drugi ma praktyke pediatryczna.
      • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 19:39
        "a czasem wręcz różnia na korzyść, szczególnie pod katem
        stymulowania do rozwoju intelektualnego, wrazliwości estetycznej..z
        moich obserwacji jest tez w nich mniej bezsensownej agresji..ale
        moze po prosty z takimi a nie innymi ludxmi i związkami sie spotkakalam

Ile takich związków znasz i jak głęboko?
        Czasem całkiem inaczej wygląda związek w oczach znajomych...
        • babcia47 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:11
          > Ile takich związków znasz i jak głęboko?
          kilka, wieloletnich m.in. dwie z moich nauczycielek, dzis
          nieżyjacych, tworzyło stały, zgodny woeloletni zwiazek, były w moim
          miescie obie wysoko cenione za wiedzę i zdolności pedagogoczne..i o
          dziwo tolerowane, choc to były lata 60-80 te, mieszkały razem
          chodziły po mieście za rączkę, nie ukrywały swojego związku i nikt
          im go nie miał za złe..z jaki miały autorytet!! dziś wielu
          nauczycieli mogło by im go pozazdroscić
          > Czasem całkiem inaczej wygląda związek w oczach znajomych...
          podobnie jak w przypadku związków hetero np. "bo zupa była za słona"
    • ida771 nie. 14.12.09, 16:43
      po co dodatkowo komplikować dzieciom już i tak skomplikowane ich życie?
    • rubi-an Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 18:48
      Jestem na NIE.
      • gazeta_mi_placi Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 19:37
        Też jestem na nie.
    • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 20:43
      moim zdaniem nie. Nie mam nic przeciwko homoseksualizmowi jako takiemu, bo jako zjawisko jest moralnie obojętny, natomiast zachowania homoseksualne i przekazywanie ich dziecku, przede wszystkim w formie dawania przykładu, jako jedną z wielu opcji zyciowych do wyboru, równie normalną (tak, uzyję tego niepoprawnego politycznie słowa) jak kazda inna - to uważam za kiepski pomysł.
      • myelegans Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 20:57
        Idac ta logika,
        - dzieci wychowane w rodzinach hetero, powinny byc hetero, bo taki
        maja model, tymczasem.....
        Modelem zyciowym nie musi byc koniecznie rodzic, dzieci nie
        wychowuje sie na socjologicznej pustyni. Samotne matki wychowujace
        synow powinny ich oddawac do adopcji, przeciez za meski model sluzyc
        nie bardzo moga...
        Tego sie nie nabywa, z tym sie rodzi i kwestia wyboru ma tu
        znaczenie zerowe.

• szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:10
          myelegans napisała:

> Idac ta logika,
          > - dzieci wychowane w rodzinach hetero, powinny byc hetero, bo taki
          > maja model, tymczasem.....
          > Modelem zyciowym nie musi byc koniecznie rodzic, dzieci nie
          > wychowuje sie na socjologicznej pustyni. Samotne matki wychowujace
          > synow powinny ich oddawac do adopcji, przeciez za meski model sluzyc
          > nie bardzo moga...
          > Tego sie nie nabywa, z tym sie rodzi i kwestia wyboru ma tu
          > znaczenie zerowe.
          >
          >
          oczywiście rozumiem Twój sposób myślenia, jednak nawet jesli z homoseksualną orientacją się rodzimy, to zachwania/eksperymenty homoseksualne mogą jak najbardziej byc nabyte, byc owocem jakiejś tam formy zachety.
          Dodam jeszcze, że jak jak najbardziej oburzam się (jesli to tu dobre słowo) np. na samotne rodzicielstwo, jednak najczęsciej nie jest to sytuacja planowana, rozwód może się zdarzyć, prawo tego nei zabrania a cierpi na tym dziecko. Zaś ta samotna matka jest w koncu matką, musi się odnaleźć w nowej sytuacji i zrobić wszystko by zminimalizować negatywne skutki zaistnaiłych zdarzeń u dziecka.
          Dyskusja ze mną o tyle mija się z celem, że ja nie uważam zachowań homoseksualnych i homoseksualnego że tak powiem stylu zycia za normę, za coś, co jako opcję zaproponowałabym dziecku, za coś równie normalnego jak związek kobiety i mężczyzny. Uważam te skołonności za zaburzone a pójście za nimi i pielęgnowanie ich - za złą decyzję. Jezeli uważałabym coś przeciwnego - pewnie nic złego bym w tym wszystki nie widziała, przeciez co w tym złego, że dziecko otrzyma homoseksualne wzorce, wszak niewazne, czy będzie w przyszłości homo czy hetero. Wtedy podzielałabym zdanie większości.
          Jeszcze odnośnie wzorców - wzorzec nie jest tylko czymś uświadomionym, np. dziecko samotnej matki za wzorzec meski przyjmujące sobie wujka/instruktora w harcerstiwe itd. mechanizmy psychologiczne sięgają dużo głebiej.
          • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:30
            > Uważam te skołonności za zaburzone a pójście za nimi i pielęgnowanie ich
            > - za złą decyzję.

Zycze ci, zeby poznala jakichs zwyklych, zrealizowanych, zyjacych sobie
            spokojnie, niekontrowersyjnych homoseksualistow. Moze zreszta juz ich znasz,
            tylko o tym nie wiesz smile
            • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:33
              cherry.coke napisała:

> > Uważam te skołonności za zaburzone a pójście za nimi i pielęgnowanie ich
              > > - za złą decyzję.
              >
              > Zycze ci, zeby poznala jakichs zwyklych, zrealizowanych, zyjacych sobie
              > spokojnie, niekontrowersyjnych homoseksualistow. Moze zreszta juz ich znasz,
              > tylko o tym nie wiesz smile

bardzo możliwesmile ale jeśli zyja razem jako para, to chyba trudno by było o tym nie wiedzieć. Zaś co do "złej decyzji" o której pisałam, to nie jest kwestai mnie, tylko ich samych. Jak dla mnie to moga być nawet mega kontrowersyjni, sama jestem kontrowersyjna i lubie tobig_grin
              • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:48
                > Zaś co do "złej decyzji" o której pisałam, to nie jest kwestai mn
                > ie, tylko ich samych.

Nie wiem, jaka "zla decyzje" mialby podjac moj homo-kolega z pracy, ale wyglada
                na calkiem zadowolonego z zycia i jest fajnym czlowiekiem. Jego partner tez. Nie
                wiem doprawdy, co mialoby byc w nim "zlego" w porownaniu z kolezanka hetero,
                mna, czy szefem starym kawalerem.

Zastanawiam sie tez, na jakiej podstawie mialabym przyznac sobie prawo do
                oceniania jego decyzji jako "zlych". Ja mam faceta, on ma faceta i ja jestem
                cacy, a on be? I ja sie moge czuc lepsza? Niby czemu, ze przypadkiem mam dziurke
                wiecej?
                • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:54
                  cherry.coke napisała:

> > Zaś co do "złej decyzji" o której pisałam, to nie jest kwestai mn
                  > > ie, tylko ich samych.
                  >
                  > Nie wiem, jaka "zla decyzje" mialby podjac moj homo-kolega z pracy, ale wyglada
                  > na calkiem zadowolonego z zycia i jest fajnym czlowiekiem. Jego partner tez. Ni
                  > e
                  > wiem doprawdy, co mialoby byc w nim "zlego" w porownaniu z kolezanka hetero,
                  > mna, czy szefem starym kawalerem.
                  >
                  > Zastanawiam sie tez, na jakiej podstawie mialabym przyznac sobie prawo do
                  > oceniania jego decyzji jako "zlych". Ja mam faceta, on ma faceta i ja jestem
                  > cacy, a on be? I ja sie moge czuc lepsza? Niby czemu, ze przypadkiem mam dziurk
                  > e
                  > wiecej?

nie, nie czuję się lepsza bynajmniej. Nie oceniem tez nikogo jako osoby. Oceniać moge tylko czyny. Dla mnie wszelkie pozamałżeńskie kontakty seksualne są złe i tyle, nie powiedziałam, ze homoseksualne są gorsze, ale jakby z góry wykluczają małżeństwo. To kwestia światopogladu, bitwa na argumenty nie ma sensu, moge tylko przedstawić mój punkt widzeniasmile
                  • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:59
                    > Dla mnie wszelkie pozamałżeńskie kontakty seksualne są złe
                    > i tyle, nie powiedziałam, ze homoseksualne są gorsze, ale jakby z góry wyklucza
                    > ją małżeństwo.

Popierasz wiec malzenstwa homoseksualne?...
                    A homoseksualisci mieszkajacy w krajach, gdzie ich malzenstwo jest mozliwe, sa OK?
                    • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 22:02
                      cherry.coke napisała:

> Popierasz wiec malzenstwa homoseksualne?...
                      > A homoseksualisci mieszkajacy w krajach, gdzie ich malzenstwo jest mozliwe, sa
                      > OK?

nie, gwoli jasności - dla mnie małżenstwo to związek między 1 mężczyzną i 1 kobietą.
              • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:52
                > bardzo możliwesmile ale jeśli zyja razem jako para, to chyba trudno by było o tym
                > nie wiedzieć.

Mozesz sie zdziwic smile Zastanow sie, ilu znajomych czy kolegow z pracy nie
                opowiada o dziewczynach, nie ma zdjec na biurkach i zmienia temat przy rozmowie
                o randkach. Albo jak widzialas znajoma z przyjaciolka w galerii handlowej, jakos
                tak blisko siebie sie trzymaly, ale w koncu znaja sie od lat.

Po co sie maja przyznawac, zeby slyszec od ciebie o "zlych decyzjach"? A i tak
                pewnie jestes lajtowa i stosunkowo niegrozna smile
                • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 22:04
                  cherry.coke napisała:

> > bardzo możliwesmile ale jeśli zyja razem jako para, to chyba trudno by było
                  > o tym
                  > > nie wiedzieć.
                  >
                  > Mozesz sie zdziwic smile Zastanow sie, ilu znajomych czy kolegow z pracy nie
                  > opowiada o dziewczynach, nie ma zdjec na biurkach i zmienia temat przy rozmowie
                  > o randkach. Albo jak widzialas znajoma z przyjaciolka w galerii handlowej, jako
                  > s
                  > tak blisko siebie sie trzymaly, ale w koncu znaja sie od lat.

bardzo mozliwe, nie byłoby to dla mnie szokiem, przeciez wiem, że takie zjawisko istnieje, z choinki się nei urwałam. Co do bliskich znajomych śmiem twierdzic, że znam ich orientację.

>
                  > Po co sie maja przyznawac, zeby slyszec od ciebie o "zlych decyzjach"? A i tak
                  > pewnie jestes lajtowa i stosunkowo niegrozna smile

masz rację, ja jestem stosunkowo niegroźna
      • cherry.coke Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:23
        > moim zdaniem nie. Nie mam nic przeciwko homoseksualizmowi jako takiemu, bo jako
        > zjawisko jest moralnie obojętny, natomiast zachowania homoseksualne i przekazy
        > wanie ich dziecku, przede wszystkim w formie dawania przykładu, jako jedną z wi
        > elu opcji zyciowych do wyboru, równie normalną (tak, uzyję tego niepoprawnego p
        > olitycznie słowa) jak kazda inna - to uważam za kiepski pomysł.

Hm. Ale to jest jedna z wielu opcji zyciowych do wyboru, rownie normalna
        jak kazda inna.

Bo czym innym jest wg ciebie?

Mozna by tez zauwazyc, ze (po przejsciu sita adopcyjnego) para taka przekazuje
        dziecku opcje bycia monogamiczna, stala para, odpowiedzialnie podchodzaca do
        powiekszania rodziny i do gospodarki finansowej.
        • szyszunia11 Re: Czy pary homoseksualne powinny adoptować? 14.12.09, 21:31
          cherry.coke napisała:

> Hm. Ale to jest jedna z wielu opcji zyciowych do wyboru, rownie normalna
          > jak kazda inna.
          >
          > Bo czym innym jest wg ciebie?

no i tu dyskusja się urywa, bo nie zgadzam się z powyższym. Różne ludzie mają skłonności zaburzone, nieuporządkowane, za którymi nie powinni iść, moim zdaniem skołonności homoseksualne to własnie przykład na jedną z nich.

>
          > Mozna by tez zauwazyc, ze (po przejsciu sita adopcyjnego) para taka przekazuje
          > dziecku opcje bycia monogamiczna, stala para, odpowiedzialnie podchodzaca do
          > powiekszania rodziny i do gospodarki finansowej.

mozna zauwazyć na pewno wiele plusów i nei mówię, że osoby homo nei mają nic dobrego do przekazania światu, wręcz przeciwnie - (także jako "czynni" homoseksualisci). Jednak niech robią to na inne sposoby niż adopcja dzieci. Bo adopcja to stworzenie rodziny, moim zdaniem - normalnej rodziny. oczywiście to tylko mój pogląd na tę sprawę, być może odosobniony.
          Czy jestem homofobem? osobiście nie czuję żadnego, nawet najmniejszego zagrożenia ze storny homoseksualistów, zaden z nich na odcisk mi nie nadepnął, ale pewnei i tak zostanę tak zakwalifikowanawink
    • a1ma TAK 14.12.09, 20:49
      Choć wiem, że nie ma na to szans w naszym niby-niekatolickim państwie uncertain
      Dla dziecka najważniejsza jest miłość, seksualność rodziców ma mniejsze
      znaczenie. Oczywiście, że lepsza byłaby pełna rodzina tradycyjna, ale skoro mogą
      adoptować osoby samotne, to dlaczego nie homoseksualne?
      • szyszunia11 Re: TAK 14.12.09, 21:11
        a1ma napisała:

Oczywiście, że lepsza byłaby pełna rodzina tradycyjna, ale skoro mog
        > ą
        > adoptować osoby samotne, to dlaczego nie homoseksualne?
        >
        dlaczego uwazasz, że lepsza bylaby rodzina tradycyjna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka