mariola1101 29.01.04, 14:10 Czy ktoś może wie jak wygląda zatrudnienie współmałżonka na umowę o pracę? Co z kosztami, podatkami i ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_megi Re: praca u męża 31.01.04, 16:30 mariola1101 napisała: > Osoba fizyczna, KPiR Witam Cię! Jeśli chodzi o pracę u męża to mam niemiłe wieści.Niestey pracując na umowę o opracę Twój mąż nie będzie mógł dać w koszty ani wynagrodzenia, ani zusów.Jedynie w przypadku osoby współpracującej będzie możliwe odliczenie Twoje składki na ubezp.społ.od przychodu, a ubezp.zdrowotnego od podatku.Jestem księgową więc mam wiadomości na bieżąco. Pozdrawiam Magda Z. Odpowiedz Link Zgłoś
z_megi Re: praca u męża 31.01.04, 16:30 mariola1101 napisała: > Osoba fizyczna, KPiR Witam Cię! Jeśli chodzi o pracę u męża to mam niemiłe wieści.Niestey pracując na umowę o opracę Twój mąż nie będzie mógł dać w koszty ani wynagrodzenia, ani zusów.Jedynie w przypadku osoby współpracującej będzie możliwe odliczenie Twoje składki na ubezp.społ.od przychodu, a ubezp.zdrowotnego od podatku.Jestem księgową więc mam wiadomości na bieżąco. Pozdrawiam Magda Z. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1101 Re: praca u męża 01.02.04, 20:23 Dzięki za odpowiedź, a masz może jakiś pomysł na to jak osoba współpracująca może starac się o kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
z_megi Re: praca u męża 04.02.04, 19:00 mariola1101 napisała: > Dzięki za odpowiedź, a masz może jakiś pomysł na to jak osoba współpracująca > może starac się o kredyt? Jeśli chodzi o kredyt do działalności męża to cienko to widzę, bo nie masz dochodów aby ręczyć kredyt.Jedynym wyjściem jest aby mąż wziął kredyt na firmę i jeszcze skorzysta na odsetkach, bo da je sobie w koszty. Osoba współpracująca jest w zasadzie tylko po to aby była ubezpieczona.życzę powodzenia -- Magda Odpowiedz Link Zgłoś
adasari Re: do z-megi~! 05.02.04, 12:45 Bardzo mnie interesuje ten temat. Czy mogłabyś doradzić,jak najkorzystniej jest ustawić firmę w przypadku,gdy oboje małżonkowie chcą ją prowadzić? Załóżmy,że rejsteruję działalność gospodarczą na siebie.A co z mężem? Czy jest sens zakładać spółkę cywilną? Bardzo proszę o sugestię. Odpowiedz Link Zgłoś
z_megi Re: do z-megi~! 05.02.04, 15:36 Uważam, że jest sens jak najbardziej.Zakładając spółkę cywilną wasz dochód do opodatkowania dzielony jest na pół i podatek jest płacony de facto od mniejszego dochodu.Zusy przecież płaci się w takiej samej wysokości co przy osobie współpracującej, a jesteście oboje pełnoprawnymi właścicielami firmy.Osoba wspólpracująca jest tylko po to aby była ubezpieczona jak nie ma innej możliwości. Więc ja jestem za s.c. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś