Dodaj do ulubionych

praca u męża

29.01.04, 14:10
Czy ktoś może wie jak wygląda zatrudnienie współmałżonka na umowę o pracę?
Co z kosztami, podatkami i ZUS?
Obserwuj wątek
    • arcio7 Re: praca u męża 30.01.04, 09:52
      A jak jest forma prawna firmy?
      • mariola1101 Re: praca u męża 30.01.04, 18:37
        Osoba fizyczna, KPiR
        • z_megi Re: praca u męża 31.01.04, 16:30
          mariola1101 napisała:

> Osoba fizyczna, KPiR

Witam Cię! Jeśli chodzi o pracę u męża to mam niemiłe wieści.Niestey pracując
          na umowę o opracę Twój mąż nie będzie mógł dać w koszty ani wynagrodzenia, ani
          zusów.Jedynie w przypadku osoby współpracującej będzie możliwe odliczenie Twoje
          składki na ubezp.społ.od przychodu, a ubezp.zdrowotnego od podatku.Jestem
          księgową więc mam wiadomości na bieżąco.

Pozdrawiam Magda Z.
        • z_megi Re: praca u męża 31.01.04, 16:30
          mariola1101 napisała:

> Osoba fizyczna, KPiR

Witam Cię! Jeśli chodzi o pracę u męża to mam niemiłe wieści.Niestey pracując
          na umowę o opracę Twój mąż nie będzie mógł dać w koszty ani wynagrodzenia, ani
          zusów.Jedynie w przypadku osoby współpracującej będzie możliwe odliczenie Twoje
          składki na ubezp.społ.od przychodu, a ubezp.zdrowotnego od podatku.Jestem
          księgową więc mam wiadomości na bieżąco.

Pozdrawiam Magda Z.
          • mariola1101 Re: praca u męża 01.02.04, 20:23
            Dzięki za odpowiedź, a masz może jakiś pomysł na to jak osoba współpracująca
            może starac się o kredyt?
            • z_megi Re: praca u męża 04.02.04, 19:00
              mariola1101 napisała:

> Dzięki za odpowiedź, a masz może jakiś pomysł na to jak osoba współpracująca
              > może starac się o kredyt?

Jeśli chodzi o kredyt do działalności męża to cienko to widzę, bo nie masz
              dochodów aby ręczyć kredyt.Jedynym wyjściem jest aby mąż wziął kredyt na firmę
              i jeszcze skorzysta na odsetkach, bo da je sobie w koszty. Osoba współpracująca
              jest w zasadzie tylko po to aby była ubezpieczona.życzę powodzenia
              --
              Magda
              • adasari Re: do z-megi~! 05.02.04, 12:45
                Bardzo mnie interesuje ten temat.
                Czy mogłabyś doradzić,jak najkorzystniej jest ustawić firmę w przypadku,gdy
                oboje małżonkowie chcą ją prowadzić?
                Załóżmy,że rejsteruję działalność gospodarczą na siebie.A co z mężem?wink
                Czy jest sens zakładać spółkę cywilną?
                Bardzo proszę o sugestię.
                • z_megi Re: do z-megi~! 05.02.04, 15:36
                  Uważam, że jest sens jak najbardziej.Zakładając spółkę cywilną wasz dochód do
                  opodatkowania dzielony jest na pół i podatek jest płacony de facto od
                  mniejszego dochodu.Zusy przecież płaci się w takiej samej wysokości co przy
                  osobie współpracującej, a jesteście oboje pełnoprawnymi właścicielami
                  firmy.Osoba wspólpracująca jest tylko po to aby była ubezpieczona jak nie ma
                  innej możliwości. Więc ja jestem za s.c.

Pozdrawiam Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka