Dodaj do ulubionych

do piekących chleb w automacie

28.12.09, 10:21
Na własne życzenie stałam się posiadaczką automatu do chleba (Mulinex OW 5003)no i za mną pierwsze doświadczenie nie do końca udane. Będę zobowiązana za wszelkie rady dla początkującej.

Piekłam z gotowej mieszanki z Młynu Bogutyn (chleb orkiszowy ze słonecznikiem, program podstawowy na chleb pszenny-w sumie 3h40') i wydaje mi się że zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.
Efekty są jadalne choć średnio zadowalające. Wygląda na to że mieszanki było za mało bo ciasto po wyrobieniu nie wypełniło całej formy. Nie było kuliste po wyrobieniu tylko takie rozmazane. Chleb wyszedł zwarty, mało napowietrzony choć bez zakalca.
Co zrobić aby następne podejście było bardziej udane? Na zakwas się od razu nie będę porywać więc proszę o rady na wypieki na drożdżach.
Obserwuj wątek
    • lisbethh Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 10:27
      Po latach wypiekania chleba w automacie zrezygnowalam.Chleb
      wychodził ciastowaty a nie chlebowy.Porwałam się jednak na zakwas,w
      automacie tylko mieszam,wyrasta w formie,piecze się w piekarniku.
      A co do Twojego chleba to wydaję mi się ze jednak nie urosł,za malo
      drożdzy moze.a dodawalaś cieple mleko/wodę?
      • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 11:33
        Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
        • ez-aw Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 16:24
          Ja daje te drożdże : www.oetker.pl/cc506b57d26f0903446981dfd9fd7242/pid/2168fe0cc85fbcdd4022d21ef7469075 Nigdy ich nie rozpuszczam, tylko sypię na sam koniec (na mąkę), by nie miały za wcześnie styczności z wodą. Tak mam we wszystkich przepisach napisane.
    • ez-aw Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 10:33
      Mąka do chleba orkiszowego jest ciężka. Dlatego jest on mały. Ale wagę swoją ma
      smile Generalnie im jaśniejsza mąka, tym chleb wyższy. Im grubiej mielona - tym niższy.
      Ja robię z mieszanek firmy Polskie Młyny. Aby chleb wyszedł większy zamieniam
      proporcje. Wg przepisu powinnam dać 300 ml wody + 500g mieszanki + drożdże. A
      daję: 400 ml wody + 500 mieszanko + 150 g mąki Szymanowskiej + drożdże suche 1
      opakowanie.
      Tak zrobiony chleb jest wyższy. Chleb z dynią wyrasta do 3/4 pojemnika, chleb
      ze słonecznikiem na cały pojemnik (ziarna są lżejsze).
    • pieskuba Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 11:58
      Dorku, jeśli ciasto się maże, to trzeba dosypać trochę mąki -
      sypiesz łyżkę i patrzysz,co się dzieje - jeśli nadal jest za mokre -
      kolejną. Jeśli jest za suche i nie zbiera całej mąki, dolewasz, też
      po odrobinie wodę lub mleko. Ma powstać gładka kula.

Zajrzyj na mój blog - mam tam własnego autorstwa niezawodny przepis
      na chleb bananowy, polecam!
      • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 12:33
        Po jakim czasie fazy wyrabiania mam ocenić czy się maże czy nie? Bo na początku to chyba może, prawda?
        • beata3211 Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 12:49
          a moze któraś z was ma doświadczenie w pieczeniu chleba
          bezglutenowego?? Piekłam dwa razy ale w piekarniku i był z
          dziurami sad mimo że super smaczny
        • pieskuba Re: do piekących chleb w automacie 28.12.09, 20:20
          Niekoniecznie. Czasem wszystko jest idelanie od pozątku do końca.
          Najpierw maszyna miesza wszystkie składniki, potem jest chwila
          przerwy i gdy znów zaczyna mieszanie można stwierdzić, czy wszystko
          jest ok, czy potrzebna jest ingerencja z zewnątrz :o). Kwestia
          doświadczenia. Jeszcze chwila i będziesz specjalistką :o)
          • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 10:15
            A czy mogę , bez szkody dla efektów końcowych, uformować bochenek, wyjąć mieszadła?
            Bo jak dotąd (2 chleby na moim koncie) to nie wychodzi tak ładnie uformowany, bo nie wypełnia formy w całości,a po samym wygniataniu zawsze jest trochę niekształtny. W którym momencie to zrobić?
            • kocianna Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 10:24
              Ja wyjmuję mieszadła i formuję bochenek po drugim mieszaniu - niektóre maszyny w
              tym momencie piszczą, moją muszę "wyczajać" albo nastawiam sobie minutnik. W
              mojej maszynie po mieszaniu właściwym jest rośnięcie, znów długie mieszanie,
              rośnięcie, krótkie przemieszanie i znów rośnięcie. Więc to "krótkie
              przemieszanie" sobie darowuję i chleb jakoś na tym nie traci (kiedy otwierałam
              maszynę w tym momencie, zeby wyjąc mieszadła, to wyrośnięty chlebuś opadał).
              • kocianna Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 10:25
                No i NIGDY nie rozpuszczam drożdży instant w wodzie! To jest napisane prawie we
                wszystkich przepisach na maszynowe chlebki i na każdej mieszance, którą kupuję!
              • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 12:48
                Mój piszczy po 20- min wyrabiania kiedy ewentualnie można dodawać dodatki np. ziarna. Po tym jeszcze trochę miesza ale nie już tak intensywnie i z przerwami więc w sumie dość podobnie jak u Ciebie.
            • pieskuba Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 10:42
              Możesz :o) Przed ostatnim wyrastaniem.
            • anika772 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 10:45
              Uzywam tej samej mieszanki, tylko nie w maszynie, robie recznie i
              chleb jest rewelacyjny.
              Nie wiem czy dobry program wybralas. Podstawowy do razowego chleba?
              Moze sprobuj ktorys do razpwych czy pelnoziarnistych?
              Aha, i zakwas JEST w tej mieszance. Nie wiem czy to przeszkadza
              automatowi, ale napisalas ze z zakwasem nie chcesz probowac- dlatego
              pisze ze zakwas tam juz jest.
              • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 12:45
                Nie śmiej się ale nie kojarzyłam że z mąki orkiszowej wychodzi chleb typu razowego. Teraz zapamiętam smile
                Pisząc o zakwasie miałam na myśli rezygnacje z drożdży na rzecz zakwasu.
                • anika772 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 13:35
                  Noo, nie z każdej orkiszowej. Orkoszowość nie oznacza od razu
                  razowoścismile Akurat ta konkretna mieszanka zawiera razową orkiszową,
                  ale są i białe, oczyszczane (tylko po co nam takie mąki...).
                  Tego zakwasu jest chyba za mało, bo jak raz zapomniałam sypnąć
                  drożdży to mi słabo wyrósł.
                  Próbowałaś saksońskiego i śwęte Hildegardy? Polecam, są wspaniałe.
                  Jeszcze lepszy niskowęglowodanowy z mąką migdałową, niestety za
                  drogi żebym go mogła stale piec.
    • marsjanka1999 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 11:28
      bogutyn dołącza drożdże w odpowiedniej ilości

mam tę samą maszynę do chleba

powinnaś użyć programu nr 1 (+ ustawienie dla odpowiedniej wagi chleba - czyli
      wsypując 500g mieszanki ustawiasz na chleb 750g)

wlewasz wodę, wsypujesz mąkę, a na wierzch sypiesz drożdże z załączonej torebki
      - i włączasz maszynę

P.S. 1g drożdży instant z bogutyna na każde 250g mieszanki
      • dorek3 Re: do piekących chleb w automacie 29.12.09, 12:52
        No to nie wiem co robię nie tak, że nie rośnie tak ładnie (faktycznie do orkiszowego użyłam program podstawowy (4) a nie pełnoziarnisty więc może to przyczyna). Wczoraj robiłam chleb podstawowy i na 600 g mąki wsadziłam całe opakowanie drożdży (wszystko Młyn Bogutyn). Ale zainspirowana jakimiś forumowymi przepisami dołożyłam więcej wody i olej. Wyszło lepiej ale wciąż to nie jest coś nad czym należy wzdychać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka