alanis11 29.12.09, 13:16 Ja 4 flakony + dużą ilość próbek (z przewagą tych męskich) które dostaje przy kazdych zakupach w sieciowych perfumeriach. Masaki Masaki Jil Sander Style Dior Dolce Vita JPG Fragile Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snob_nad_snoby Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:21 tyle samo co majtek Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:24 3 w użyciu i parę takich "stojących" (jakies Red Doory i White Linen - zupełnie nie dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:24 ja obecnie mam dwa zapachy joop femme - kocham go i armani code w wersji podstawowej mysle o jil sander 4 ale na mysleniu chyba sie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
tullinka Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:29 4, a w każdej Mexx Fly High Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:30 Ja ostatnio jestem zauroczona unisexem Lagerfelda Kapsule chyba sobie kupię choć wczesniej nie posądzałam sie o tego typu zapachowe upodobania. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:33 Targowisko próżności czas zacząć! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:34 3, w dwóch to samo, więc nie wiem czy się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya perfum??? 29.12.09, 13:41 masowe wody toaletowe/perfumowane ze średniej polki to nie sa perfumy... na parę butelek perfun raczej nie byłoby was stać.... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: perfum??? 29.12.09, 13:49 > masowe wody toaletowe/perfumowane ze średniej polki to nie sa > perfumy... No co ty? Naprawdę? Odkrycie poczyniłaś, moja droga, na miarę wynalezienia prochu.... Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: perfum??? 29.12.09, 13:53 na sylwestra też wypijesz kieliszek wina musującego, a potem będziesz opowiadać jak to cię szampan w łeb łupnął??? Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: perfum??? 29.12.09, 13:56 Przeciez wszyscy wiemy że na swoje sportowe buty w których wywalasz śmieci mówisz adidasy Co sie tak przypiełas? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: perfum??? 29.12.09, 13:57 a ty pojdziesz do znajomych i powiesz im ze wybornym iwnem musujacym cie poczestowali a gospodyni domu uzywa fantastycznego natural sprayu z niskiej polki wez zluzuj kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
evenjo do paplaya 29.12.09, 13:57 idź się kobieto(?) lansować gdzieś indziej. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: perfum??? 29.12.09, 13:55 post w temacie na miare liczenia przecinkow i bledow ortograficznych wierze w to ze papalaya ma sie czym pochwalic w dziedzienie polki wysokiej i najwyzszej tyle ze nie zauwazyla ze watek jest raczej rozluzniajaco sylwestrowy stanowiacy o tym kto jakie zapachy lubi a nie z jakiej polki i za ile wody toaletowe i perfumowane nazywane sa potocznie perfumami tak sie utarlo zwyczajnie Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: perfum??? 29.12.09, 14:04 Tu przyznam papalayi rację, potocznie perfumy nazywa się perfumami, a woda toaletowa też funkcjonuje w jezyku potocznym. Średnio taniej wody za 200-300 zl z sieciowj perfumerii w nijak nie mozna nazwać perfumą. A lansiarstwo to chyba raczej licytowanie sie ilością buteleczek i producentów, kompletnie oderwane od życia, w którym ogromna większość kobiet w naszym kraju ma inne priorytety i wydatki niż kolekcje perfumek. Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: perfum??? 29.12.09, 14:06 perfumą na pewno nie da sie nazwać bo to po polsku TE perfumy nie TA perfuma , prawda?! Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: perfum??? 29.12.09, 14:07 tacomabelle napisała: > Tu przyznam papalayi rację, potocznie perfumy nazywa się > perfumami, a woda toaletowa też funkcjonuje w jezyku potocznym. > Średnio taniej wody za 200-300 zl z sieciowj perfumerii w nijak > nie mozna nazwać perfumą. A jeżeli mam wodę perfumowaną, to mam ją potocznie nazwać woda toaletową czy perfumami? Bo coś mi się wydaje, że większość tych zapachów na rynku to już wodu perfumowane. Może mi się źle wydaje. Ale może ta nazwa nie jest potoczna Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: perfum??? 29.12.09, 14:34 W zależności od zawartości olejków zapachowych stosuje się następujące nazewnictwo: * parfum (perfumy, eliksir, ekstrakt) – 15-20% * eau de parfum (woda perfumowana) skrót EDP – 10-15% * eau de toilette (woda toaletowa) skrót EDT – 5-10% * eau de Cologne (woda kolońska) skrót EDC – 3-5% * eau fraîche (woda odświeżająca) – 1-3% Wiadomo w którą stronę dąży cena. Pomijając to, że prawdziwe perfumy są drogie, to na dodatek w Polsce słabo dostępne. Bo drogie. To chyba oczywiste. Papalaya się czepia, a reszta się lansuje Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: perfum??? 29.12.09, 14:44 Ale my tu mówimy o tym, jak się mówi POTOCZNIE. No co ja zrobię, mam 10 buteleczek perfum. Po 2 ml. Tak teraz patrzę, że cena sympatyczna nawet, 19 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: perfum??? 29.12.09, 14:15 ale jakie licytowanie sie iloscia butelek, ja tam kolekcji jakiejs nei tworze, uzywam zapachy ktore lubie, lupie tez poczytac kto jakie zapachy lubi bo to mi przybliza obraz tej osoby - jestem chyab wechowcem, zapach zawsze byl dla mnie czyms bardzo istotnym, dlatego zawsze odwiedzam takie watki wcale nie ze wzgledu na to aby sie pochawalic czy zobaczyc jak chwala sie inni tylko ze wzgledu na to aby poczuc czym pachna okreslone nicki na forum kapiszi?? a slowo "perfuma" (no nie moge sorry zwykle sie nei czepiam) kojarzy mi sie nieodparcie z paniami z warzywniaka (nie obrazajac pan z warzywniaka) Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: perfum??? 29.12.09, 22:53 > a slowo "perfuma" (no nie moge sorry zwykle sie nei czepiam) > kojarzy mi sie nieodparcie z paniami z warzywniaka (nie obrazajac > pan z warzywniaka) "Pokrapia Zosię wkoło wyborną perfumą (Woń napełniła izbę), włos namaszcza gumą" "Teresa utraciła zrazu przytomność; od toalety do szafy biegając rozbiła flakon z perfumą i flaszkę z lekarstwem" "Cioci się zdaje, że jakiś silk-hat od Henryka Heatha, że rękawiczka od Denta, perfuma od Rimmela ze Strandu" Trzy "panie w warzywniaka" . Ale oczywiście we współczesnej polszczyźnie perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: perfum??? 30.12.09, 11:36 ok mozna to uznac za forme archaiczna, niestety w dzisiejszych czasach budzi ona jednoznaczne skojarzenia i mysle ze nie tylko u mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: perfum??? 29.12.09, 14:27 > A lansiarstwo to chyba raczej licytowanie sie ilością buteleczek i > producentów, kompletnie oderwane od życia, w którym ogromna > większość kobiet w naszym kraju ma inne priorytety i wydatki niż > kolekcje perfumek. no to ja zalicytuję i się polansuję bo wiesz ile ja mam? szokująco dużo: 16 różnych zapachów wód perfumowanych! W użyciu codziennym 6. A mój mąż ma 5 różnych! olaboga! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: perfum??? 29.12.09, 14:41 no to zajeżdżasz faktycznie jak perfumeria... to chyba chorobliwe, w społeczwenstwie, coraz wiecej cioteczek capi zapachami az zatyka, hehe... sanrio napisała: > > A lansiarstwo to chyba raczej licytowanie sie ilością buteleczek i > > producentów, kompletnie oderwane od życia, w którym ogromna > > większość kobiet w naszym kraju ma inne priorytety i wydatki niż > > kolekcje perfumek. > > no to ja zalicytuję i się polansuję bo wiesz ile ja mam? szokująco dużo: 16 > różnych zapachów wód perfumowanych! W użyciu codziennym 6. A mój mąż ma 5 > różnych! olaboga! Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: perfum??? 29.12.09, 14:46 no właśnie,jak się całą szesnastką zleję to dopiero jest coś! Tylko ludzie na ulicy się tak dziwnie za mną oglądają...nie wiesz czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: perfum??? 29.12.09, 14:51 sanrio napisała: > no właśnie,jak się całą szesnastką zleję to dopiero jest coś! > Tylko ludzie na ulicy się tak dziwnie za mną oglądają...nie wiesz > czemu? Bo 10-12 to max... Dżizes, przecież i w Elle, i w Cosmo o tym pisali. No chyba że w którejś perfumie jest wanilia z Tahiti. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: perfum??? 29.12.09, 15:23 ahahahaha a ja czytałam w JOYu, że im więcej tym lepiej, ale może powinnam przestać czytać JOYa...? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: perfum??? 29.12.09, 13:59 A, to dobrze, ze mi przypomniałaś. Oprócz tych nędznych 3 butelek wód perfumowanych mam 10 buteleczek perfum. Stać mnie było. A co. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: perfum??? 29.12.09, 21:13 na parę butelek perfun raczej nie byłoby was stać.... Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
generation-me Re: perfum??? 29.12.09, 22:18 A ciebie na co stać? Zrób fotkę "tualetki", czekamy. Wszędzie mi się w oczy rzucają twoje złośliwe wpisy, coś ci nie wyszło ostatnimi czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:48 1.Opium, 2. Angel, 3. Dior Addict. 4. Dior addict dwa, 5. Chanel 5, 6. Oriflame. Odpowiedz Link Zgłoś
evenjo Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:52 Niech policzę...Nina-Niny Ricci, Versace, cacharel, Lancome, Boss- chyba dwa , Guerlain, Kevin Klein, Cerutti, Dali, Arples & van Cleef, Boucheron. oprócz tej Niny nie pamiętam nazw-kto by je spamiętał? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 13:57 Dwie buteleczki wody perfumowanej, na codzień i od święta, jedną perfumę na specjalne okazje, obecnie Creed. Więcej nawet nie chciałabym mieć bo lubię zmieniac zapach, więc jak się jedna kończy to dopiero zamawiam następną. Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 14:04 Nie wiem czy wiecie ale istnieją ludzie którzy nie odróżniją jednych od drugich i nie mając pojęcia jaka jest cena rynkowa czystych perfum oraz myląc je ze zwykłymi próbkami EDT wystawiają np na Allegro za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
torba_podrozna Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 14:11 Nina Ricci i YSL, poza tym jakies z rossmana ''perfumki'' i duzo pojedynczych probek, Gucci, Stella, Dior itd. W sumie rzadko uzywam perfum, bo lubie naturalny zapach. Oczywicie uzywam dezodorantu itp., ale perfumy na wyjscia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 14:00 hehe ja tak sie patrze to niewiele zapachow popularnych wsrod kobiet mozna dostac w formie wlasnie perfum, wiekszosc dostepna jest wlasnie jako wody toaletowe lub perfumowane Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 14:10 1 buteleczka perfum - prawdziwych z Paryża ;PP 2 wody toaletowe (Light Blue D&G oraz wygrany ostatnio w internetowym konkursie Avon reklamowany przez Courteney Cox) Odpowiedz Link Zgłoś
skanke a ja mam 15 takich 29.12.09, 14:15 www.luxlux.pl/artykul/2316/najdrozsze_perfumy_swiata_clive_christian Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: a ja mam 15 takich 29.12.09, 14:28 Taaaa, też się nad nimi chwilę zastanawiałam, ale irys z Florencji (ten z nuty serca) jakoś dziwnie gryzł się z Rexoną na mojej skórze, więc sobie darowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 14:17 anias napisz jaka "PERFUMĘ" z paryza przywiozlas Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 elza78 29.12.09, 19:43 > anias napisz jaka "PERFUMĘ" z paryza przywiozlas Nie napiszę Mam uraz po tym, jak dostało mi się za podanie marki kombinezonu dziecka na tym forum;DDDD DD Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka aktualnie dwie 29.12.09, 14:42 Oba zapacy lubię i dobieram w zależności od nastroju A jeden z nich Dolce Vita Diora towarzyszy mi jeszcze od czasów studenckich Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Żadnej 29.12.09, 15:24 ej Zebra,to Ty ani kremów ani podkładów ani nawet perfumy? Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 15:32 13 łacznie w stałym użytkowaniu 1 Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 16:07 3 w tym póki co żadnych drogich: Blase Maxa Factora, Essence of a woman Benettona i Yrię Yves Rocher. Ale właśnie jestem w trakcie dobierania porządnie zapachu z prawdziwego zdarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 16:19 ze 20 buteleczek się uzbiera... najczęściej używam którychś z 3- 4 "podręcznych" zapachów w ktorych akurat gustuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 18:53 Okolo 15, przestalam kupowac nowe, by zuzyc to co stoi na pólce, zanim zwietrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 19:32 żadnej, wszystkie wypiłam butelki trza było wyrzucić Poważnie od dawien dawna nie używam... raz na jakiś czas wodę toaletową o zapachu bambusa zdarzało mi się mieć Odpowiedz Link Zgłoś
bellinetta Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 19:52 Bardzo lubię perfumy i mam ich sporo teraz mam: -Kenzo Ca Sent Beau -Christian Dior J'adore -Lolita Lempicka Odpowiedz Link Zgłoś
rmroczek Re: Ile macie butelek perfum? 27.01.10, 09:09 Ja mam cztery ale żona z piętnaście. Co najlepsze z każdych kolejnych jeszcze bardziej się cieszy, więc nie muszę kupować wyszukanych prezentów. Jedno jest pewne, z perfumów i wód toaletowaych najbardziej cenimy sobie zapachy Christian Dior Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 20:17 l'eau par kenzo cos tam paco rabanne i coś tam lacoste co nie wiem, jak się nazywa, bo stary mi kupuje chanel no 5 j'adore diora oraz trzy kilo próbek zaliczylam? dezodorant mi nie wystarcza, bo ten akurat muszę mieć bezzapachowy Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 21:23 Dior J'adore Givenchy Very Irresistible Giorgio Armani Idole d’Armani Escentric Molecules Molecule 01 i dopiero te mnie zadziwiły. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 21:26 Ja mam jedna wode toaletowa Bulgari (ciezsza) i jedna Yves Rocher (lzejsza) i jakims cudem zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 22:02 staram się mieć zawsze 3: na lato, na zimę, na wyjścia. aktualnie mam 2: na zimę, na lato, na wyjścia 0 (w styczniu muszę się za czymś rozejrzeć). próbki oddaję mamie. no i zawsze jak mam więcej niż 2-3 buteleczki, to któraś zmienia jednak zapach, nietrzymana w lodówce, robi się taka psieeeeee, manie więc wg mnie większej ilości się nie opłaca, bo tak czy siak albo używana pachnie nie tak jak powinna pierwotnie, albo ląduje w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 22:11 ja mialam 3 zapachy edp i 1 edt ale jeden edp wyrzucilam bo zmienil zapach i ostaly sie tylko 2 , ktore mam nadzieje zuzyc dopoki nic sie z nimi nie zrobi. Kusi mnie zeby co nowego kupic bo uwielbiam perfumerie ale nie lubie marnotrastwa Pytanie do rekordzistek majacych po kilkanascie flakonikow. W jakim czasie jestescie w stanie to wszystko zuzyc ? I nie psuja sie lub przynajmniej nie wietrzeja jak trzymacie np. 3 lata ? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 22:19 nie wietrzeja, niekotre maja ponad 3 lata, a pachna jak kiedys i rownie trwale ja mam za duzo, ale mam opory zeby sie perfumowac kiedy mam noworodka w domu, potem musze znow przywyknac, a nawyk kupowania mi kurcze zostal i mam jedne perfumy, 20ml, majatku nie kosztowaly kilkaset zlotych bodajze, blizej 500 niz tysiaca, akurat moj ukochany zapach wiec to chyba nie taki znow oszalamiajacy wydatek? Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: Ile macie butelek perfum? 29.12.09, 22:31 Tak żeście się czepiły tych perfum i wód, że poleciałam sprawdzić i tak: Forever and ever- Dior- EDT (seria limitowana liczy się Touch of pink- Lacoste- EDT Pur Desir de Pivoine- Yves Rocher- EDT fraiche Euphoria Blossom- Calvin Klein- EDT Wszystkie dość słodkie, aż dziw, zwykle wybierałam raczej świeże. Odpowiedz Link Zgłoś