Dodaj do ulubionych

jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsza)?

12.02.04, 11:04
Od kilku lat korzystam z katy Citibanku (visa classic), jednak zaczynam mieć
ich po dziurki w nosie. Opłata roczna 75 pln. Opłata jednorazowa za
nieterminową płatność - 49 pln, plus odsetki (ponad 30% w skali roku),
również w przypadku niepełnej spłaty zadłużenia liczone są od całej kwoty,
czyli jak masz do spłaty zadłużenie 2000 pln, spłacisz 1900 w terminie bo
zabrakło stówki i po tygodniu zapłacisz tą stówkę - to liczą te cholerne
odsetki za tydzień od 2000..., a potem jeszcze odstki od odsetek, ohyda.
Wiem, to wszystko jest w regulaminie i rzadko mnie dotyczy, jednak taki
sposób biznesu mnie odrzuca bo postrzegam to jako pasożytowanie na ludzkich
potknięciach, noga Ci się powinie a oni już zrobią wszystko żeby się nie
podnieść.
Z jakich kart tego typu korzystacie, jesteście zadowolone? Napiszcie proszę
bo bardzo chciałabym zmienić kartę na jakąś bardzie przyjazną człowiekowi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ruda_kasia Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 12.02.04, 13:50
      NA pewno tańsza jest WBK (58 zl) ponadto jak jesteś w systemie idea profit, to
      wychodzi za darmo, bo za punkty (10 zł wydane karta = 1 pkt) mozesz "kupic" pop-
      a, wiec ja mam telefon za darmo (no, powiedzmy, 2-4 karty po 50 zł rocznie, ale
      na nasze 2 tel. to wystarczy).
      Ale nie sądze, zeby byla karta kredytowa, gdzie odsetek za "niespłacenie" nie
      naliczają od całości, ale ostatnio się nie orientowałam, więc może coś takiego
      wyszło na rynek. Ale byłoby to dziwne, bo przecież bank musi zarobić. Aha, o
      ile wiem, w WBK chyba nie ma tej kary za nieterminowść. Ale nie dam sobie uciąć
      łapki za to, ponieważ ja zawsze płacę. Po to mam debet, żeby ewentualnie z
      niego wziąć i spłącić kartę.
      Co do Citi - bo sama miałam tę kartę - jest jeszcze "ukryta" opłata w postaci
      pakietu bezpieczeństwa, który chyba wynosi 4 lub 6 zł miesięcznie, co w skali
      roku nie jest mało. W WBK można z niego zrezygnować.
      kasia
      ps myślę, że gdyby była lepsza karta, to by mi małżonek kazał zmienić, ale
      ocywiście u nas decudujące sa te punkty, bo oszczędzamy na telefonie wtedy.
      • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 12.02.04, 14:38
        Dzięki, zainteresuję się ich kartą, ale pewnie trzeba mieć u nich rachunek...
        Zbadam to.
        O te odsetki chodzi mi w tym kontekście, że naliczają je od salda początkowego
        zadłużenia, niezależnie od tego, że spłaciłaś im prawie wszystkosad, czyli
        również od kasy, którą dostali. Uważam, że to zwyczajnie niefair. Tak jak
        pisałam saldo zadłużenia 2000, płacisz w terminie 1900, po tygodniu brakującą
        stówkę a oni liczą odsetki od 2000 przez tydzień, czyli do momentu spłacenia
        calości zadłużenia. Fajne, prawda?
        Z tą ukrytą opłatą masz rację, ale teoretycznie w razie wpadki możesz na tym
        skorzystać, reszta to zwyczajne naciąganie.
        Pozdrawiam
        • mharrison Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 12.02.04, 15:06
          A moze mbank

www.mbank.com.pl/przewodnik/oplaty.html
    • aluc Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 12.02.04, 16:09
      nie ma czegoś takiego jak tania karta kredytowa, kredyt na karcie zawsze jest
      droższy od jakiegokolwiek kredytu niekartowego, mechanizm stosowany przy
      kartach City z tego co wiem stosowany jest przy wszystkich kartach kredytowych -
      to znaczy oprocentowania nie ma, jeśli spłacasz wszystko w terminie, jeśli zaś
      nie spłacasz - to naliczane jest od początku, bez uwzględnienia tego okresu
      karencyjnego

to nie jest pasożytnictwo, tylko "coś za coś" - kredyt na karcie dostać jet
      znacznie łatwiej niż zwykły kredyt gotówkowy, stąd też większe ryzyko dla
      banku, a więc wyższa cena za kredyt
      • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 12.02.04, 16:30
        Ja to wszystko rozumiem - niech sobie pobierają odsetki około 35 % w skali
        roku, rozumiem. Tylko dlaczego naliczają odsetki od części sumy początkowego
        zadłużenia, która wpłynęła na ich konto w terminie? Chyba nie ponoszą strat z
        tego tytułu, prawda? Dla mnie zwyczajnie wykorzystują sytuację żeby
        przypasożytować parę (ładnych parę) groszy. Potem, po kolejnym miesiącu przyślą
        jeszcze odsetki od odsetek, to już jest żenujące...
        Wcale nie jestem też przekonana czy łatwiej jest uzyskać kredyt na karcie czyli
        samą kartę do posługiwania się nią, czy na podstawie tego samego zaświadczenia
        o dochodach wystąpić o linię debetową do rachunku. Tak samo łatwo za to
        znacznie taniej.
        Natomiast wyższa cena za kredyt - ok. 35 % w skali roku całkiem wystarczy. A tu
        jeszcze kary, nie spotkałam się też z sytuacją, aby bank naliczał odsetki od
        spłaconej kwoty. Bez przesady. Parę kredytów mam na koncie i oczy mi się
        otwierają ze zdziwienia kiedy po paru latach odkryłam jakiego beznadziejnego
        molocha finansowałam swoją kaską. Pozdrawiam
        Pozdrawiam
        • aluc Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 10:33
          zrezygnuj z karty

jeśli zaciągasz jakikolwiek kredyt, to odsetki są naliczane przez cały czas od
          kwoty zadłużenia, wszystko jedno, czy spłacasz ją w terminie, czy też nie, więc
          naliczanie ich na karcie nie jest niczym nieuczciwym

karta kredytowa jest dość specyficznym instrumentem i jeśli nie godzisz się na
          jej zasady, to po prostu z niej zrezygnuj

a Shiti jako taki to już temat na zupłnie inną opowieść wink
          • ruda_kasia Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 11:51
            Kiciu, w WBK tak samo, jak nie spłacisz całości, to odsetki liczą od tego co
            zwróciłaś również i tak jak Aluc - myślę, że jest wszędzie. Natomiast w
            przypadku żadnej karty kredytowej nie musisz mieć konta w danym baknu, ja mam
            kartę kredytową w WBK wcześniej w CIti, a konto jedno w pekao sa a drugie w
            kredytbanku.
            kasia
          • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 12:06
            Aluc, zrezygnuję z tej karty napewno (póki co mam czas do końca czerwca bo jest
            do tego czasu opłacona), a przed wzięciem sobie drugiej dobrze się zastanowięsmile
            Mam electrona i w zasadzie na co dzień w zupełności to wystarcza. Chciałabym
            jednak mieć taką do prasowania żelazkiem na wszelki wypadek.
            Napisałaś:
            > jeśli zaciągasz jakikolwiek kredyt, to odsetki są naliczane przez cały czas
            od
            > kwoty zadłużenia, wszystko jedno, czy spłacasz ją w terminie, czy też nie,
            więc
            >
            > naliczanie ich na karcie nie jest niczym nieuczciwym

Trafnie zauważyłaś, że w cywilizowanym świcie odsetki są naliczane od k w o t y
            (czyli tyle ile faktycznie im wisisz) zadłużenia. W shiti (dzięki za
            podsunięcie właściwej nazwy), odestki są naliczane nie od kwoty zadłużenia a od
            s a l d a początkowego zadłużenia! Czyli bierzesz 1000, spłacasz 500 a oni do
            czasu spłaty całości liczą odsetki od 1000.
            Gdyby bank, który udzielał mi kredytu na mieszkanie tak funkcjonował, to
            naliczyliby mi pewnie do dzisiaj kilkaset tysięcy odsetek i już dawno
            zlicytowaliby moje mieszkanie.
            Rozmawiałam dzisiaj na fajce z kolegą prawnikiem i on np. twierdzi, zę takie
            postępowanie jest sprzeczne z zasadami wpółżycia społecznego i jest zdania, że
            możnaby się do tego jakoś dobrać. Tylko nie o to mi chodzi.
            Informacje, których szukałam znalazłam, polecam:
            banki.wp.pl/kartyd.html?POD=5&kartaN=kredytowe&systemN=VISA&bankN=dowolny&K[rodzaj]=26&K[systemPl]=15&K
            [bank]=0&K[szukaj]=Szukaj&order=opl

Pozdrawiam
            • arcio7 Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 12:24
              Patrzysz trochę od jednej strony. A z drugiej masz np 53 darmowego kredytu.
              ak jak to zostalo powiedziane wczesniej jest to specyficzny kredyt (niestety
              wcale nie łatwiejszy do dostania), w dodatku nie musisz miec konta w banku
              wydającym kartę. I niestety jak to w życiu bywa , póki wszystko płacisz w
              terminie to jest ok, jak się spóżnisz to zaczyna się spirala opłat i szykan (
              monit wysłany przez bank tez kosztuje)
              Relatywnie tanie karty emitują:
              PKO BP
              Raiffeisen
              Multibank
              kolejność przypadkowa
              pzdr
              a
            • ma.pi Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 15:50
              kicia_edziecko napisała:

>
              > Trafnie zauważyłaś, że w cywilizowanym świcie odsetki są naliczane od k w o t
              y
              >
              > (czyli tyle ile faktycznie im wisisz) zadłużenia. W shiti (dzięki za
              > podsunięcie właściwej nazwy), odestki są naliczane nie od kwoty zadłużenia a
              od
              >
              > s a l d a początkowego zadłużenia!

W cywilizowanym swiecie, czyli Ameryce odsetki na kartach kredytowych sa
              naliczane od kwoty poczatkowego zadluzenia dopuki sie calkowicie go nie splaci.
              Jak sie bierze kredyt w banku to od kwoty zadluzenia w danym momencie, dlatego
              na pocztku wiecej sie splaca odsetek niz wlasciwego kredytu w miare splacania
              ta proporcja sie zmienia.
              I podejzewam, ze o tym jak naliczane sa odsetki na Twojej karcie kredytowej
              jest napisane w umowie. U mnie taka informacja jest napisana na kazdym
              comiesiecznym rozliczeniu. I jeszcze ciekawosta, jak sie bierze gotowke z karty
              kredytowej to odsetki sa naliczane od pierwszego dnia, a nie jak w wypadku
              zakupow od dnie w ktorym nalezy zaplacic balans.

Pozdr.
    • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 13.02.04, 12:39
      Przed chwilą dzwoniłam na infolinię PKO BP (801 124 365) i dowiedziałam się, że
      u nich odsetki przy niepełnej spłacie są naliczane od kwoty pozostałego
      zadłużenia, a nie od salda początkowego zadłużenia. O to właśnie mi chodzismile
      Pozdrawiamsmile
      • doris73 Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 15.02.04, 11:26
        Mozna poczekac na jakas promocje w banku gdzie pierwsza karta jest wydawana za
        darmo i sobie przetestowac czy wogole nas stac na taka karte, oj wielu ludzi
        jest nieswiadomych. U mnie w Banku koszt wydanie kolejnej wynosi 75 zl. Odsetki
        liczone sa od kwoty niesplaconej i pamietajcie, ze 52 dni sa liczone od
        pierwszego dnia cyklu rozliczeniowego. Jezeli masz cykl od 6-5 kazdego miesiaca
        to 52 dni licza sie od 6, jezeli robisz zakupy 5 to masz juz tylko 22 dni. No i
        dziewczyny nie polecam karty kredytowej do wybierania gotowki, od razu jest
        prowizja i leca odsetki w wysokosci 22,90 (moj bank). Jak juz ktos tu wspomnial
        nie ma kart tanich, nie ma kredytow tanich i nie ma nic za darmosmile Jezli macie
        jakies pytania to chetnie odpisze, jestem pracownikiem banku i pracuje z
        klientami indywidualnymi
        • kicia_edziecko do doris 73 16.02.04, 10:34
          odbierasz maile gazetowe?
          Chętnie podpytam Cię o kilka szczegółów. Pozdrawiam
          • doris73 Re: do doris 73 16.02.04, 16:45
            chyba mam maila gazetowego przekierowanego na swoj, ale pisz na doris@leg.pl
    • brendastar Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 18.02.04, 09:47
      Kiciu, nowa kampania reklamowa Raiffeisen Bank się kłania: twoja stara robi
      długi - zmień ją na nową. Jest to kampania skierowana przede wszystkim do
      posiadaczy kart Citkasmile))
      • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 18.02.04, 10:24
        zaraz zbadam sytuację, dzięki.
        Jednego jestem już pewna, na którąkolwiek bym się nie zdecydowała to będzie
        duuużo tańsza per saldo od tejsmile Pozdrawiam
        PS. Uprzejmie informuję wszystkich zdziwionych moim oburzeniem z powodu
        pobierania przez Citi odsetek od salda początkowego a nie od kwoty zadłużenia -
        wbrew temu, co sugerowali niektórzy - w cywilizowanym świciecie wcale nie jest
        normą naliczanie odsetek w taki sposób. Jest wiele szanujących się banków w
        Polsce, które nie muszą uciekać się do tak żałosnych sposobów zarabiania
        pieniędzy.
        Pozdrawiam
    • joaz Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 18.02.04, 11:38
      Anetko- jeśli poczynilaś już takie poważne badania rynku czy możesz podzielić
      się nimi że mną? Jestem tak samo zrozpoczoną posiadaczą karty visa w ShitBanku.
      joanna
      • kicia_edziecko do joaz:) 18.02.04, 13:07
        Witaj,
        Jutro będę miała pełniejsze informacje, ale z tego co się orientowałam to
        narazie najkorzystniej wygląda sytuacja w Raiffeisen Bank. Produkt nazywa się
        Visa nova. Opłata roczna 25 zł, żadnych obowiązkowych ubezpieczeń itp., spłata
        zadłużenie w ciągu 14 dni od daty otrzymania wyciągu (tydzień krócej niż przy
        visie classic czy gold, ale mi to wystarczy). Gość z infolinni ma mi
        potwierdzić jak naliczają odsetki przy niepełnej spłacie zadłużenia - od salda
        początkowego czy od kwoty zadłużenia. Jeżeli od kwoty to się zdecyduję napewno.
        Gość mówi, że dzownią do niego prawie sami posiadacze kart Shitibanku...
        BPH PBK i PKO BP napewno nie naliczają odsetek od salda zadłużenia a od
        pozostałej kwoty zadłużenia.
        Podaję link: www.raiffeisen.pl/1d75513ee9c9ab8426cea7dd2344989e
        Jutro napiszę jak to jest z odsetkami w raiffeisen.
        Pozdrawiam cieplutkosmile
        • joaz Re: do joaz:) 18.02.04, 14:30
          Kicia- wielkie dzięki za informację. Jeszcze jedno, bo nie mam przy sobie
          regulaminu- jak się wypowiada umowę w Shitibanku? Moja karka jest ważna aż do
          2005 r.
          joanna
          • ruda_kasia Re: do kici 18.02.04, 15:33
            A jesteś pewna tego BPH? bo mój teśc tam pracuje i ma ową kartę i z tego co
            mówił mój mąż, warunki są takie jak wszędzie, a karę za nieterminową zapłatę
            już płącił i to wiem na pewno (50 zł)
            kasia
            • kicia_edziecko Re: do kici 18.02.04, 19:46
              Kara to kara, natomiast naliczanie odsetek od zapłaconych shiti sum, tylko
              dlatego, że nie spłaciłaś całości salda, to zupełnie inna rzecz.
              Z tego co się orientowałam to kara jest standardem (słyszałam nawet o 70 zł),
              natomiast to, co mnie boli najbardziej wcale do norm nie należy.
              Pozdrawiam
    • brendastar Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 20.02.04, 08:33
      spytałam się eksperta od kart kredytowych (mojego męża zresztąsmile))) I Citi i
      Raiffeiesen i każdy inny chyba bank nalicza odestki od 95% kwoty zadłużenia,
      czyli np. jak zrobisz zakupy za 1000 PLN i w wymaganym czasie zwrócisz tylko
      900 PLN to bank i tak policzy Ci odsetki od 950 PLN.

Jakby co mogę pytać dalej...

Pozdrawiam
      • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 20.02.04, 09:17
        Brendastar, to ja chętnie skorzystam jeżeli pozwoliszsmile Koresponduję namiętnie
        z panem z Raiffeisen, on mnie zapewnia, że liczą od faktycznej kwoty
        zadłużenia. Tak twierdzą też w PKO BP oraz podobne infiormacje podała mi laska
        z forum na temat PBK BPH.
        Byłabym wdzięczna gdybyś mogła ustalić jak to faktyczne jestsmile
        W regulaminie karty Reiffeisen stoi:
        & 31
        1. Odsetki od wykorzystanego Limitu kredytowego (salda zadłużenia)
        naliczane są w oparciu o średnie dzienne saldo zadłużenia na Koncie Karty.

co to oznacza w praktyce?
        .
        .
        .
        4. W przypadku częściowej spłaty zadłużenia w Terminie płatności lub w
        przypadku spłaty całego zadłużenia po Terminie płatności, odsetki od
        wykorzystanego Limitu kredytowego naliczane są od następnego dnia po dacie
        zakończenia cyklu rozliczeniowego, w którym powstało zadłużenie, do dnia
        poprzedzającego całkowitą jego spłatę.

To tyle jeżeli chodzi o naliczanie odsetek w regulaminie, zatem może faktycznie
        jest tak jak piszesz. Twierdzą, że napewno naliczają od faktycznego salda
        zadłużenia, jednak.... Jak ich przycisnąć, czego zażądać aby mieć to czarno na
        białym?
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • brendastar Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 20.02.04, 11:42
          Pytania zebrałamsmile)), odpowiedź będzie w poniedziałek OK?
          • kicia_edziecko Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 20.02.04, 11:55
            Jasne, dziękujęsmile
            • doris73 Re: jaka karta kredytowa jest najlepsza (najtańsz 20.02.04, 19:37
              Za nieterminowa wplate BPH PBK pobiera kare w wysokosci 50 zl, jezeli wplacisz
              w terminie 5% wartosci zadluzenia to kara nie jest pobierana, jedynie odsetki
              ida od niesplaconej kwoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka