estragonka 19.04.10, 08:02 do poradni specjalistycznej? ro prawda ze bezterminowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 08:34 zależy od przychodni specjalistycznej. W większości do których uczęszczam z dziećmi albo ze sobą musi być jedno na rok i mimo że z przychodni korzystam od lat co roku muszę nowe donosić, w jednej wymyślili sobie, że jest ważne 3 m-ce i muszę co 3 m-ce mieć nowe, w innej raz na pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 08:46 slonko1335 napisała: > zależy od przychodni specjalistycznej. W większości do których uczęszczam z > dziećmi albo ze sobą musi być jedno na rok i mimo że z przychodni korzystam od > lat co roku muszę nowe donosić, w jednej wymyślili sobie, że jest ważne 3 m-ce > i > muszę co 3 m-ce mieć nowe, w innej raz na pół roku. ja mam skierowanie na siebie, do ortopedycznej. cos mi sie tlucze w glowie ze wazne jest tydzien - ale to mozliwe ze tak krotko? bo wizyte mam prawie 100km dalej i srednio mi sie widzi pojechac po to zeby mnie splawili bo skeirowanie ma 10 dni czy iles tam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 09:06 tydzień to chyba pomyliłaś z receptą na antybiotyk, jeżeli chodzi o skierowanie, myślę, że dana placówka terminu krótszego niż miesiąc przyjąć nie może, zwłaszcza że do niektórych terminy oczekiwania wynoszą kilka miesięcy. zadzwoń do przychodni do której masz jechać i się upwenij żeby było na pewno dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 08:42 samo skierowanie ważne jest miesiąc. a jak się już zgłosisz do specjalisty, no to różnie - bywa, że na jednym skierowaniu można się leczyć nawet przez rok, a czasem przychodnie chcą drugiego - to zalezy niestety - ale nie wiem, od czego. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 09:56 Skierowanie ważne jest ROK Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: ile wazne jest skierowanie? 19.04.10, 08:48 za stroną NFZ ważność skierowania Zazwyczaj skierowanie jest ważne dopóty, dopóki istnieją przesłanki wskazujące na potrzebę podjęcia działań diagnostycznych lub terapeutycznych. Zachowuje ono swoją ważność do czasu realizacji, np. poprzez ustalenie terminu przyjęcia pacjenta do szpitala. Wyjątkami są: * skierowanie na leczenie uzdrowiskowe, które jest ważne 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia. * skierowanie na rehabilitację leczniczą, które traci ważność, jeżeli nie zostanie zarejestrowane w zakładzie rehabilitacji w terminie 30 dni od daty wystawienia. * skierowanie do szpitala psychiatrycznego, którego ważność wygasa po upływie 14 dni. skierowania z brakami, pozbawione części istotnych danych, nie mogą być przyczyną odmowy przyjęcia lub nie wpisania pacjenta na listę oczekujących. www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=145&artnr=3893&b=1&szukana=wa%BFno%B6%E6+skierowania Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 przepraszam 19.04.10, 09:56 nie przeczytałam Twojego posta i powieliłam informację Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:44 Proszę nie piszcie co wam się wydaje, albo co wam opowiadają poszczególne przychodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:47 Lila ale chyba bardzo istotnym jest czego wymaga przychodnia do której akurat masz iść? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:51 Przychodnie wymagają cudów wianków - niekoniecznie zgodnie z prawem, więc na gadanie przychodni trzeba brac poprawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:51 slonko1335 napisała: > Lila ale chyba bardzo istotnym jest czego wymaga przychodnia do której akurat > masz iść? ale przychodnia może wymagać tylko w granicach obowiązujących przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:57 może też stwierdzić że potrzebuje aktualnego skierowania gdyż po 3 załóżmy pół roku : "nie istnieją przesłanki wskazujące na potrzebę podjęcia działań diagnostycznych lub terapeutycznych." i w sumie jestem w stanie się z tym zgodzić, załóżmy że mam skierowanie do laryngologa z powodu ostrego zapalenia ucha i idę z tym skierowaniem po pół roku, chyba nie bardzo co? albo skierowanie do ortopedy z powodu zwichnięcia nogi" co innego gdy jest choroba przewlekła na przykład to się raczej nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Nie piszcie bzdur 19.04.10, 09:58 Jak najbardziej są przesłanki i nie przychodni orzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Vademecum NFZ 19.04.10, 09:46 mówi: "(...)Ważność skierowania Zazwyczaj skierowanie jest ważne dopóty, dopóki istnieją przesłanki wskazujące na potrzebę podjęcia działań diagnostycznych lub terapeutycznych. Zachowuje ono swoją ważność do czasu realizacji, np. poprzez ustalenie terminu przyjęcia pacjenta do szpitala. Wyjątkami są: » skierowanie na leczenie uzdrowiskowe, które jest ważne 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia; » skierowanie na rehabilitację leczniczą, które traci ważność, jeżeli nie zostanie zarejestrowane w zakładzie rehabilitacji w terminie 30 dni od daty wystawienia; » skierowanie do szpitala psychiatrycznego, którego ważność wygasa po upływie 14 dni. Dodatkowe uwagi: *Pacjenci nie powinni być odsyłani z powodu niekompletności skierowań. Należy poprosić o uzupełnienie danych lub uzyskać je od lekarza kierującego. *Skierowania z brakami, pozbawione części istotnych danych, nie mogą być przyczyną odmowy przyjęcia lub nie wpisania pacjenta na listę oczekujących. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 link do Vademecum 19.04.10, 09:47 www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=8&dzialnr=2&artnr=4025 Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: link do Vademecum 19.04.10, 10:01 dzieki dziewczyny. wiec jade i pozwalam sie splawic w razie w, bo skierowanie wystawione niecale 2 tyg temu. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: link do Vademecum 19.04.10, 10:02 estragonka napisała: > dzieki dziewczyny. wiec jade i NIE pozwalam sie splawic w razie w, bo skierowanie > wystawione niecale 2 tyg temu. > zgubilam NIE ofkors Odpowiedz Link Zgłoś