Dodaj do ulubionych

Gniazdo szerszeni

23.05.10, 22:30
No tak, Polskę zalewa wielka woda. Nas woda na razie omija...
Ale żeby nie było za różowo, że tak nic się nie dzieje, to za oknem dziś rano zauważyłam wielki kokon. A w nim i wokół niego pełno latających, bzykających bestii. Co ciekawe: kokon wczoraj jeszcze nie istniał!
Okna mam cały dzień zamknięte, bo szerszenie z definicji są groźne. Do tego Tymon może być uczulony na jad pszczół...
Dzwoniłam na straż pożarną (nie zajmują się usuwaniem gniazd szerszeni od dnia.... jakiegoś tam jakiegoś, pan z którym rozmawiałam nawet mi zacytował odpowiedni paragraf). Dzwoniłam do spółdzielni mieszkaniowej (spółdzielnia nie posiada osoby potrafiącej zlikwidować gniazdo i nie czuje się za bardzo odpowiedzialna za to). Dzwoniłam do straży miejskiej (straż powiedziała, że najpierw trzeba zgłosić do spółdzielni).

W ogóle to mieszkam na Ursynowie, na osiedlu na którym mieszka pełno ludzi, pełno dzieci. Gniazdo wisi sobie jakieś 5 metrów nad chodnikiem, na drzewie. Kurde! Czy naprawdę musi wydarzyć się jakieś nieszczęście zanim odpowiednie jednostki łaskawie zareagują i usuną ten kokon?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 11:16
      Dowiedz się, do kogo konkretnie należy teren, na którym jest drzewo z gniazdem.
      On ma usunąć gniazdo. Jeśli to spółdzielnia, niech znajdzie wykonawcę. Strażacy,
      z tego co wiem, dalej mają interweniować, jeśli ludzie są bezpośrednio zagrożeni.

Alternatywa jest bolesna finansowo, ale ja bym chyba rozważyła. Usunięcie
      gniazda to 150-350 zł w zależności od tego, jak trudno się do niego dobrać.
      Potem można powalczyć ze spółdzielnią o zwrot kosztów (ale może to być walka z
      wiatrakami).
      • mewa000 Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 11:36
        Nam bez problemu gniazdo usunęła straż, ale to było 3 lata temu. My musieliśmy
        tylko kupić taki środek, którym strażacy najpierw pryskali gniazdo
        • tiuia Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:04
          Z tą strażą dziwna sprawa: jak ja dzwoniłam, pan mnie poinformował, że straż nie przyjedzie (bo od jakiegoś tam czasu już nie mają takiego obowiązku). A jak za chwilę zadzwoniła moja sąsiadka, pan ze straży obiecał, że przyjadą i usuną kokon - tylko muszą znaleść wolnych ludzi (teraz wszyscy pracują przy budowie wałów).
          Więc może moja sąsiadka jakoś uprzejmiej rozmawiała? Albo wcale nie uprzejmiej, tylko właśnie bardziej stanowczo i użyła odpowiednich argumentów? Ech... muszę powalczyć z asertywnościąwink
      • tiuia Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:00
        Rozejrzałam się już za tą alternatywą bolesną finansowo... Ale póki co rozmawiamy ze spółdzielnią.
        W klatce oprócz naszej rodziny są jeszcze ze dwie z malutkimi dziećmi. No i ten chodnik pod spodem. Więc nie jest to tylko w naszym interesie, żeby to gniazdo usunąć. Spółdzielnia powiedziała, że zajmie się sprawą. Zobaczymy jak.
        • bweiher Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:06
          Nam w zeszlym roku też straż bez problemów usunęła.Nic nie
          płaciliśmy i nic nie musieliśmy kupowac.
    • sofi84 Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:11
      idź i na piśmie złóż z potwierdzeniem przyjęcia pisma. Moja sąsiadka walczy ze
      spółdzielnią i się wypinają na nią. Moja mama zaczęła się tam udzielać i
      dowiedziała się od spółdzielni, że 'oni o niczym nie wiedzą, bo nic na piśmie
      nie mają'. Sąsiadkę zwyczajnie spławiali tyle miesięcy..
    • seniorita_24 Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:40
      Zadzwoń do TVN Warszawa, z informacją, że wisi gniazdo szerszeni a spółdzielnia
      nic nie robi. Media czynią cuda suspicious
      • tiuia Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:50
        A to fakt... Media czynią cudasmile
        Myślę, że jak nic z tym nie zrobią dzisiaj, to jutro pójdzie pismo do spółdzielni a pojutrze info do TVN.
        • sofi84 Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 12:53
          hmmm a może pismo do spółdzielni niech idzie na dole z adnotacją:

Do wiadomości:
          tvn warszawa

wink
    • tiuia Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 14:34
      Kokon zniknął! Spółdzielnia zadziałała. I trzeba przyznać - szybko się uwinęlismile
      • mewa000 Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 16:57
        No, szybcy są smile
        • krokre Re: Gniazdo szerszeni 24.05.10, 17:00
          No faktycznie. Jednak macie fajną spółdzielnięwink
          Ps. Nie cierpie tych bzykających owadów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka