przeciwcialo 10.07.10, 13:00 Własnie ogladam z dziecmi, taki wspomnień czar. "Podróz za jeden usmiech juz zaliczylismy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniech30 Re: "Dziewczyna i chłopak" 10.07.10, 13:35 Ale jednak książka dużo, dużo lepsza... My też z mężem uwielbiamy te seriale z naszego dzieciństwa (mąż je namiętnie kolekcjonuje), chociaż nasze dzieci jakby mniej Ostatnio przerabialiśmy Pana Samochodzika i Templariuszy Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Dziewczyna i chłopak" 10.07.10, 13:39 "Dziewczynę i chłopaka" znam tylko w wersji książkowej i wspominam z dużym sentymentem. Ciekawe, jakbym czytała ją dzisiaj, z całym genderowym zapleczem? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: "Dziewczyna i chłopak" 10.07.10, 18:46 Zgrzytałabyś zębami. Mimo ogromnego sentymentu do tej książki, gdy czytałam ja swoim dzieciom, miałam ochotę przerwać w połowie. Nadal jest zabawna, ale przeraźliwie stereotupowa i chyba niewychowawcza, szczególnie w części "Tomka". Bo Tosia, jako chłopak sobie radzi - to znaczy, ze jest dzielna, bo może być prawie tak dobra jak chłopiec. A jak Tomek sobie radzi, jako dziewczyna, to nie dlatego, ze jest dzielny, tylko dlatego, ze od każdej dziewczyny jest oczywiście mądrzejszy. Brr... Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 06:40 Tak, Tosia się bardzo rozwija i staje się niemal tak dobra jak chłopak Nie dam rady tego czytać ani oglądać, niestety, a kiedyś lubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 06:51 o kurcze, nigdy nie podchodzilam w ten sposob do tego tematu. dla mnie Tomek byl niegrzeczny...i dwojkowicz i wogole ? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 08:24 On mył dzielny, pomysłowy, samodzielny i twardy, a Tosia była ciapka co tylko zmywać umiała i mówić "tak, tatusiu". Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 08:34 No ale tosia była lepszym negocjatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 08:59 Umiejętność dogadania się mieści się w stereotypie kobiecości, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 07:54 My oglądalismy pod kątem spedzania czasu, takie wakacje to se ne vrati.niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 22:11 Ja miałam ochotę przerwać w połowie 'Przygody Tomka Sawyera" to dopiero jest niewychowawcza lektura Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 08:05 > Własnie ogladam z dziecmi, taki wspomnień czar. > "Podróz za jeden usmiech juz zaliczylismy sentyment duzy czuje buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Małgosia contra Małgosia ;-) 11.07.10, 09:25 również z sentymentem powróciłam do w/w książki którą czytałam jako nastolatka . Super powieść!!! . Bardzo żałuję, że nikt nie nakręcił filmu na jej podstawie... Odpowiedz Link Zgłoś
phi.phi Re: Małgosia contra Małgosia ;-) 11.07.10, 10:08 robin2510 napisała: > również z sentymentem powróciłam do w/w książki którą czytałam jako nastolatka > . Super powieść!!! . Bardzo żałuję, że nikt nie nakręcił filmu na jej > podstawie... Oj, ale za to jaki teatr telewizji wtedy zrobili z Ewą Wencel! Bardzo lubiłam. A film kręcili ze 2. lata temu z Edytą Herbuś w roli Małgosi, ale jakoś słuch o tej produkcji zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Małgosia contra Małgosia ;-) 11.07.10, 10:58 Tak, Małgosia kontra Małgosia i dytko "Godzina pąsowej róży" też była niezła w tych klimatach. "Dziewczyna i chłopak" dziś kompletnie niestrawna, ale muszę przyznać, że wkurzałam się już kiedy czytałam książkę, duch feminizmu już we mnie buzował Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Małgosia contra Małgosia ;-) 11.07.10, 18:22 A moim zdaniem "Godzina pasowej rozy" byla strasznie infantylna. Strasznie mnie za mlodu wkurzalo, ze choc dziewczyna wiedziala, ze znalazla sie w innych czasach, to przez cala ksiazke robila z siebie idiotke zamiast sie troche dostosowac do sytuacji. Nie moglam pojac, jak w jej wieku mozna byc takim glupim (bylam w podobnym czytajac) Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: "Dziewczyna i chłopak" 11.07.10, 14:05 oj przyznam ze wkurzala mnie ksiazka juz wtedy. Za to serial lubie Odpowiedz Link Zgłoś