ariana1 31.07.10, 11:02 Czy internista może wystawić receptę na pigułki? I czy ona jest honorowana w aptece? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iuscogens Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 11:06 ja spokojnie biorę od internisty, ale mam pco i mam info o tym w karcie chorego i o tym, ze biorę yasmin "leczniczo". jak jest w sytuacji gdy chodzi tylko o działanie anty to nie wiem. jak Ci wystawi to apteka nie powinna robic problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 11:08 Może. A jeśli już wystawi, to apteka na pewno tego nie zakwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 11:14 MNie wypisywał chirurg lub laryngolog i nie kwestionowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 11:16 Mi z reguły wystawia pediatra Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 13:17 A mi weterynarz,też nie ma żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 15:28 To uważaj aby Ci Prowery nie zapisał Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 17:34 E nie,a w aptece też nie mam problemu z wykupieniem tej recepty,bowiem wyglądam nawet jak krowa więc wszystko się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 15:24 Wiem, że pediatra może, i honorują - to internista chyba tym bardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.zielonooka Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 16:25 Jak najbardziej moze i w aptece przyjmą Inna rzecz ze odpowiedzialny lekarz internista/chirurg czy laryngolog - taka recepte wypisze rtaz czy dwa w wyjatkowych sytuacjach - typu nasz ginekolog jest na urlopie a nam sie skonczyly pigułki, nie mozemy zapisac sie na wizyte itp. Nie powinien wypisywac caly czas bo de facto nie bada pacjentki pod takim kątem jak ginekolog. Wypisywanie recepty przez interniste wyglada zwykle tak ze poproszony wypisuje nie zadajac pytan (ew. tylko takie typu: "jak rozumiem bierze pani te pigułki regularnie"? ) i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 16:37 Rodzinny moze dać każdą receptę - jeśli wie, że dana osoba to bierze. Znajoma dostałą niewłasciwie ypisaną receptę od onkologa, poszła do rodzinnego, ten wypisał poprawnie. Bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Mi wypisuje mama - stomatolog 31.07.10, 22:31 I nigdy nie miałam z tym problemu. Zawsze zresztą jest dopisek - pro familiae - jakby co. Ale na egzamin na stopień żeglarski stomatolog nie przeszedł (potrzebne było zaświadczenie, że nie ma przeciwskazań do uprawiania) i w rezultacie miałam od ortopedy. Za to był facet co miał takie zaświadczenie od ginekologa i w ten sposób kółko się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 31.07.10, 22:55 Kazdy lekarz moze wypisac kazda rp. Problem taki, ze branie leku jego zasadność, przeciwskaznie lepiej określi specjalista np badanie piersi pod katem guza. Dlatego lekarze z lekami z nie swojej działki maja opory.Druga sprawa to refundacja, musi być udokumentowanie choroby przewlekłej w lekach na P np na tarczyce, ale anty są 100%, więc ten aspekt biurokratyczny odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 01:08 Może, tylko przy stosowaniu doustnej antykoncepcji trzeba co jakiś czas robić badania. Mama-stomatolog czy kuzyn psychiatra nie zbada ginekologicznie i raczej nie zleci badań, bo sie na tym nie zna. Apteka zrealizuje receptę, a pacjent oszuka tylko i wyłacznie siebie, bo naraża włąsne zdrowie. To samo dotyczy setki innych leków - psychotropy nagminnie wypisują lekarze pierwszego kontaktu i mamy uzależnionych, zwolnienia z w-f zaprzyjaźniony sąsiad-ginekolog i mamy dzieci z problemami z narządami ruchu itd. Czy nie lepiej nie "załatwiać" a normalnie iść do właściwego specjalisty? Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 08:48 protozoa napisała: > Może, tylko przy stosowaniu doustnej antykoncepcji trzeba co jakiś czas robić badania. No właśnie - co jakiś czas. Jeśli stosuję ją (antykoncepcję) od lat i wszystko jest ok to chyba nie muszę robić ich częściej niż raz na rok. I przez ten rok chodzić sobie do specjalisty tylko po recepty? Wiesz, dwa czy trzy lata temu postanowiłam zrobić eksperyment i zapisałam się do ginekologa w ramach NFZ, w "swojej" przychodni. Wyznaczono mi termin za dwa miesiące ale pomyślałam - nie pali się, poczekam. No i tydzień przed terminem telefon z przychodni - pani doktor złamała nogę i odwołujemy wizyty. Nic nie proponujemy w zamian, bo jeszcze nie wiadomo jak będzie z zastępstwem itd. Jak wspomniałam - to był tylko eksperyment, bo do ginekologa chodzę w ramach ubezpieczenia "pracowego" ale problem często nie leży w niechęci do udania się do specjalisty tylko w trudności z dostaniem się do tegoż. A autorka wątku nie pytała czy może się leczyć ginekologicznie u internisty tylko czy takowy ma prawo wystawić jej receptę na pigułki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 11:53 Te badania to głównie badania hormonów i wątroby,niekoniecznie trzeba cipkę zmacać Poza tym co mają hormony do stanu cipki? A ja po lekcjach w-fu w podstawówce (na który chodziłam jak najbardziej,nie miałam nigdy lipnego zwolnienia) tak się zraziłam do sportu i ćwiczeń,że teraz nikt mnie wołami nie zaciągnie do jakiegokolwiek sportu... To samo mają inne osoby z którymi rozmawiałam. Przepocone zniszczone materace,robienie fikołków na oczach całej klasy (jak ktoś sprawny to jeszcze,jak ktoś mniej sprawny to staje się pośmiewiskiem),po doświadczeniach w podstawówce w następnej szkole koleżanka załatwiła mi zwolnienie z w-f,do tej pory nie mam żadnych problemów z narządami ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 12:12 > Poza tym co mają hormony do stanu cipki? Jak mżna zadawać tak głupie pytania? > A ja po lekcjach w-fu w podstawówce (na który chodziłam jak najbardziej,nie > miałam nigdy lipnego zwolnienia) tak się zraziłam do sportu i ćwiczeń,że teraz > nikt mnie wołami nie zaciągnie do jakiegokolwiek sportu... > To samo mają inne osoby z którymi rozmawiałam. > Przepocone zniszczone materace,robienie fikołków na oczach całej klasy (jak kto > ś > sprawny to jeszcze,jak ktoś mniej sprawny to staje się pośmiewiskiem),po > doświadczeniach w podstawówce w następnej szkole koleżanka załatwiła mi > zwolnienie z w-f,do tej pory nie mam żadnych problemów z narządami ruchu. Niech uczniowie przestaną cwiczyc w ogóle, nawet w szkole. Będa zdrowi jak ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 12:18 Niech mają wybór co chcą ćwiczyć (najlepiej poza szkołą lub w szkole ale na zasadzie dobrowolności). Mój ex-trener zawsze powtarzał,że powinno się ćwiczyć to co się lubi,inaczej nie ma sensu. Jeden lubi pływać,drugi taniec,trzeci ćwiczenia zespołowe,na w-fie nie ma możliwości dopasowania indywidualnego. Jak ktoś ma duszę sportowca brak obowiązkowego wf w szkole go nie zniechęci. Koniec OT. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 12:24 Program wychowania fizycznego obejmuje szereg róznych dyscyplin.Maja nauczyć się elementów róznych dziedzin sportu, bo każda z nich rozwija co innego.Nie ma takiej mozliwosci,żeby dla kazdego wprowadzić jedną jedyną dyscyplinę i wałkowac ją cały rok.Nie każdy ma duszę sportowca, ale każdy powinien ćwiczyc. Kwestią pozostaje zatem to, jak sprawę rozwiązać, nie to, czy wf powinien w ogóle istniec i czy uczniowie powinni byc z niego zwalniani. To co z ta cipką? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 10:53 Ja mieszkam za granica i do ginekologa wogole po antykoncepcje sie nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Recepta od internisty na antykoncepcję 01.08.10, 11:28 mi internista wystawiał. i to nie o to chodzi bo w aptece wszystko przyjmą niezaleznie od lekarza. Gorzej z tym izinternista ma w przepisach ze jeden lekarz doraźnie moze tlyko wypisac 1 opakowanie raz w życiu. takie sa przepisy. To lekarz bedzie sie martwił. A w aptece spokojnie przyjmują, jak jest recepta to to sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś