sueellen
04.10.10, 15:08
Coś takiego usłyszałam od 11-letniej córki szwagierki.
Od początku: jej rodzice rozstali sie ponad 3 lata temu. Dziecko mocno to przeżylo, chciało by byli razem. Niecaly rok temu jej mtka zaczela się z kimś spotykac. I wtedy zaczęla sie jazda. Dziewczyna jest niegrzeczna, odpyskuje do "chłopaka" maki, mimo że ten przyjmuje to naprawdę ze stoickim spokojem. Matka probuje ukrocic corkę, zaczyna sie awantura. Wczoraj mała uciekła (bylismy nad morzem) i nie moglismy wyjechać, bo nie chciala wrocić do samochodu. 9 osob na nią czekało. Zamiast o 20:00 dotarlismy do domow po 23:00. (apropos watku o telefonach - mialam lepsze atrakcje skutecznie odwracajace moja uwage od komorki). Jako, że jestem dzieckiem z rozbitej rodziny, zostalam wytypowana na mediatorkę. Miałam z nia pogadac. Psycholog dzieciecy ze mnie zaden, ale zaczęlam cos o jej samopoczuciu, powiedzialam, że ma prawo czuć sie źle i możemy o tym pogadać, ze czasem lepiej zamiast klocić sie z mamą, żeby napisała do niej list i opisała swoje uczucia. To, czego nie może robic, to zachowywac się w taki sposob, że obraża innych , opoźnia wyjazd itd. Zapytalam, co takiego złego jest w przyjacielu jej matki, że tak go nie lubi. Powiedziala, że nic, ale że lepiej dla jej matki kiedy jest "wolna". Ja na to, że jej matka jest wolna i to ze chce byc z tym facetem to jest jej wolny wybór. Wybieranie za nia to zabieranie wolności.
- Kiedyś dorośniesz, założysz własną rodzine a mama zostanie sama i nieszczęśliwa. Czy to fair?
- Moja matka udaje, że kocha, naprawde jest wredna i zasługuje aby była sama!
Dziewczyna uważa, że matka nie kocha ani jej ani ojca ani swojego nowego faceta i wszystko jest udawane bo np pozwala mu ogladać mecz w TV jak do niej przyjdzie i nic nie mówi, a potem narzeka, że nie lubi futbolu.
A ojciec dziewczynki jeszcze dolewa oliwy do ognia, są z jej matką na ścieżce wojennej, klóca się glownie o kasę, ale także o szkołę, wakacje itd. Nie muszę dodawac, że ojciec dziewczynki jest sam, a każda potencjalna kandydatka na partnerkę jest odstraszana jeśli nie obrażana.